PENGENALAN

 • Sejarah31 Disember 2019 WHO dimaklumkan mengenai beberapa kes pneumonia di Wuhan City, Provinsi Hubei China. Virus tidak sepadan dengan mana-mana virus yang diketahui.
 • 7hb Januari 2020 Pihak berkuasa China mengesahkan bahawa mereka telah mengenal pasti virus baru. Virus baru adalah coronavirus, yang merupakan keluarga virus yang termasuk selesema biasa dan virus seperti SARS (Sindrom Pernafasan Akut Teruk) dan MERS (Sindrom Pernafasan Timur Tengah). Virus baru ini dinamakan sementara sebagai “2019-nCoV.” 1
 • 28hb Februari 2020 WHO menyatakan penilaian risiko di seluruh dunia untuk Coronavirus kini “sangat tinggi”.
 • 11 Mac 2020 Penyebaran coronavirus itu diisytiharkan sebagai Pandemik oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia 
 • 31 Mac 2020Lebih daripada satu pertiga daripada manusia berada di bawah beberapa bentuk penguncian.
 • 24 April 2020Pemimpin dunia bersatu untuk memastikan semua orang dapat mengakses vaksin, ujian dan rawatan baru untuk COVID-19 ketika mereka berkembang.
 • 28 Sep 2020 WHO bergabung dengan rakan kongsi untuk menyediakan 120 juta ujian pantas COVID-19 yang berpatutan dan berkualiti untuk negara berpendapatan rendah dan sederhana.19 Nov 2020 WHO mengemas kini Negara Anggota mengenai penyelidikannya mengenai asal usul virus.

Coronaviruses adalah zoonotik, bermakna mereka merebak antara haiwan dan manusia. Beberapa kes coronavirus yang diketahui merebak antara haiwan yang belum menjangkiti manusia. Strain conoravirus ini secara rasmi dirujuk sebagai coronavirus novel (2019-nCoV) pada masa itu, kemudian sebagai COVID-19 (Corona Virus Disease 2019). 

Tanda dan Gejala Coronavirus – Tinjauan Umum

Coronavirus biasa manusia, biasanya menyebabkan penyakit radang bahagain depan saluran pernafasan yang ringan dan sederhana, seperti selesema biasa. Kebanyakan orang dijangkiti virus ini pada satu ketika dalam kehidupan mereka. Penyakit ini lazimnya hanya berlaku untuk masa yang singkat. Gejala mungkin termasuk:

 • Hidung berair
 • Sakit kepala
 • Batuk
 • Sakit tekak
 • Demam
 • Rasa umum tidak sihat
 • Gegaran berulang dengan menggigil
 • Sakit otot
 • Kehilangan rasa atau bau baru
 • Mual atau muntah
 • Cirit-birit

Coronavirus manusia kadang-kadang boleh menyebabkan penyakit radang bahagain belakang saluran pernafasan yang rendah, seperti pneumonia atau bronkitis. Ini lebih kerap berlaku pada orang dengan penyakit kardiopulmonari, orang yang mempunyai sistem imuniti yang lemah, bayi, dan orang dewasa yang lebih tua. 

Tanda dan Gejala Coronovirus Baru (2019-nCoV)

Berdasarkan apa yang dilihat dengan coronavirus lain, dipercayai bahawa gejala-gejala COVID-19 mungkin muncul dalam masa 2 hari atau selagi 14 selepas pendedahan.

Tanda Amaran Kecemasan:

Menurut CDC, segera dapatkan bantuan perubatan jika anda mengalami gejala berikut: *

Masalah bernafas

Kesakitan atau tekanan yang berterusan di dada

Kekeliruan atau ketidakupayaan baru untuk membangkitkan

Bibir atau muka bertukar menjadi biru

* Senarai ini tidak lengkap. Sila berjumpa dengan pembekal perubatan anda untuk sebarang gejala lain yang teruk atau menyusahkan anda.

Bagaimana Koronovirus Rom tersebar dari orang ke orang?

Coronavirus manusia paling kerap merebak dari orang yang dijangkiti kepada orang lain melalui:

 • Udara oleh batuk dan bersin
 • Kenalan peribadi yang rapat, seperti menyentuhan atau berjabat tangan
 • Menyentuh objek atau permukaan yang tercemar oleh virus, kemudian menyentuh mulut, hidung, atau mata anda sebelum mencuci tangan anda
 • Jarang, pencemaran oleh tahi

Apabila penyebaran orang ke orang (manusia) telah berlaku dengan MERS dan SARS, ia dianggap telah berlaku terutamanya melalui titisan pernafasan yang dihasilkan ketika orang yang terkena batuk atau bersin, sama seperti bagaimana penyebaran influenza dan patogen pernafasan lain. Penyebaran SARS dan MERS antara orang umumnya berlaku di antara kenalan rapat. 
Penting untuk dimaklumkan bahawa terdapat banyak cara betapa mudahnya virus menyebak dari orang ke orang. Sesetengah virus sangat berjangkit (seperti campak), sementara virus lain kurang begitu.

Sekiranya Anda Akan Diuji untuk Koronovirus Novel (2019-nC0V)?

Garis panduan CDC AS menyatakan: “Jika anda mengalami demam dan gejala penyakit pernafasan, seperti batuk atau sesak nafas, dalam masa 14 hari setelah berhubung dengan seseorang yang mempunyai atau disyaki mempunyai Covid-19, anda harus menghubungi doktor profesional dan menyebutkan perjalanan atau perhubungan rapat baru-baru ini.
Demam mungkin tidak hadir pada beberapa pesakit, seperti mereka yang sangat muda, tua, imunosupresi, atau mengambil ubat penurun demam tertentu. Penghakiman klinikal harus digunakan untuk membimbing pengujian pesakit dalam situasi seperti itu.** Hubungan rapat ditakrifkan sebagai:

 • berada dalam lingkungan kira-kira 6 kaki (2 meter), atau di dalam bilik atau kawasan penjagaan, kes coronavirus novel untuk tempoh masa yang berpanjangan semasa tidak memakai peralatan perlindungan peribadi yang disyorkan; Hubungan rapat boleh merangkumi penjagaan, tinggal bersama, melawat, atau berkongsi tempat menunggu kesihatan atau bilik dengan kes coronavirus novel.- atau –
 • mempunyai hubungan langsung dengan cecair berjangkit mengenai kes coronavirus novel (mis., Yang terbatuk pada) semasa tidak memakai peralatan perlindungan peribadi yang disyorkan. 

Rawatan

Menurut CDC AS, tidak ada rawatan antiviral khusus yang disyorkan untuk jangkitan koronavirus novel. Orang yang dijangkiti oleh COVID-19 harus mendapat bantuan sokongan and penjagaan untuk melegakan gejala. Untuk kes-kes yang teruk, rawatan perlu termasuk penjagaan dan bantuan sokongan untuk organ penting berfungsi. Orang yang berfikir mereka mungkin terdedah kepada COVID-19 harus menghubungi penjaga kesihatan anda dengan segera. 

Apa yang berlaku di hospital?

Mereka yang dimasukkan ke hospital diberi rawatan sementara untuk gejala mereka untuk meningkatkan sistem imun mereka untuk melawan virus itu. Hospitalisasi juga berfungsi untuk mengasingkan pesakit dan menghentikan penyebakkan virus.
Dalam kes yang teruk, virus itu boleh menyebabkan radang paru-paru. Dalam kes-kes tersebut, bantuan pernafasan mungkin diperlukan. Pesakit diberi oksigen dan dalam kes-kes yang paling teruk boleh diletakkan pada ventilator. Kira-kira satu dari empat kes dianggap teruk. 
Dalam kes-kes yang lebih ringan, pesakit yang bergelut untuk mengekalkan tekanan darah boleh diberi titisan intravena. Bendalir juga boleh diberikan dalam kes-kes cirit-birit, dan ibuprofen juga disediakan untuk melegakan kesakitan. 

Bagaimana Mengasingkan Diri Anda:

Sekiranya anda mengesyaki anda mengidapi coronavirus, telah bersentuhan dengan seseorang yang dijangkitinya, atau pernah ke tempat di mana terdapat banyak kes virus, maka nasihat rasmi adalah untuk mengasingkan diri sendiri.
Lima kaedah utama untuk berjaya mengasingkan diri termasuk:

 1. Tinggal di rumah (Jangan Keluar) – Jangan pergi ke tempat kerja atau sekolah, atau ruang awam lain. Tidak ada pelawat.
 2. Panggil ke depan – Jika anda mengalami gejala seperti batuk atau demam, dapatkan nasihat terlebih dahulu dengan menelefon pusat perubatan tempatan atau hospital anda. Jangan hanya muncul kerana ini berpotensi menyebarkan virus jika anda memilikinya.
 3. Pisahkan diri anda – Jika anda tinggal bersama orang lain maka anda harus tinggal di bilik pengudaraan yang baik dengan menutup pintu. Jika anda berkongsi bilik mandi, gunakannya selepas orang lain. Jangan berkongsi tuala dan peralatan mandian.
 4. Buangkan segala sisa dengan teliti – Sisa anda perlu dimasukkan dalam dua lapisan beg.
 5. Pesan makanan ke rumah – Buat pesanan makanan dengan telefon atau tanya keluarga atau kawan anda untuk membantu. Minta orang itu meninggalkan penghantaran makanan ke depan pintu sahaja.