Fesyen Baju Melayu

Baju Melayu, Ianya Adalah Berkisar Kepada Falsafah Fesyen Orang Melayu Dan Sultan Melayu Juga Adalah Ikon Fesyen Orang Melayu Pada Zaman Dahulu

Sejarah baju telah bermula di Melaka sejak 529 tahun yang lalu. Apabila Sultan Melaka yang ketiga iaitu Sultan Muhammad Shah (1424 hingga 1444 masihi) telah mengilhamkan agar orang Melayu pada masa tersebut mempunyai buasana yang melambangkan jati diri Melayu dan bagi membezakan penampilan orang Melayu dengan bangsa asing di Melaka pada masa tersebut.

Sebelum penciptaan busana Baju Melayu oleh Sultan Muhammad Shah. Pakaian orang Melayu pada zaman dahulu adalah bercirikan busana Timur Tengah. Malah pekara ini telah saya ulas dalam artikel sebelum ini lengkap dengan fakta dan rujukannya. Baju Melayu awal adalah dari jenis cekak musang iaitu mempunyai lima biji butang di bahagian atas baju dan mempunyai tiga poket. Satu di bahagian atas dan dua dibahagian bawah.

Sultan Muhammad Shah bukan sengaja membuat lima biji butang dan tiga poket pada Baju Melayu tersebut. Tetapi penciptaan tersebut adalah berkisar tentang falsafah beliau bercirikan Islam dan mempunyai maksud dimana lima biji butang tersebut melambangkan lima Rukun Islam yang dipegang oleh seorang Islam. Manakala tiga poket pada Baju Melayu pula adalah lambang kepada akidah, syariat dan tasawuf.

Tidak lengkap Baju Melayu tanpa samping. Samping juga adalah pelengkap kepada Baju Melayu. Samping pula melambangkan kesungguhan pemakainya untuk menjaga nafsu syahwat, aurat dan maruah. Pada awal Baju Melayu direka oleh Sultan Muhammad Shah, ianya adalah adalah ketat dan mengikut tubuh si pemakainya dan seluar adalah senteng. Setelah mengalami perubahan zaman, baju dan seluar Baju Melayu ini kemudiannya menjadi longgar seperti fesyen Baju Melayu yang kita pakai sekarang ini.

Falsafah Baju Melayu ini tidak lengkap tanpa satu lagi jenis Baju Melayu iaitu Baju Melayu teluk belanga. Jika lima butang pada Baju Melayu cekak musang yang dicipta oleh Sultan Muhammad Shah melambangkan lima Rukun Islam. Butang Baju Melayu teluk belanga yang hanya mempunyai satu butang sahaja adalah hanya Allah SWT tuhan yang satu. Baju Melayu Teluk Belanga ini sama seperti Baju Melayu cekak musang yang mempunyai tiga poket iaitu satu di bahagian atas dan dua di bahagian bawah.

Jika Baju Melayu cekak musang telah dicipta oleh Sultan Muhammad Shah. Baju Melayu teluk belanga pula telah dicipta oleh Sultan Abu Bakar (1885 hingga 1895 masihi). Baju Melayu teluk belanga ini dicipta oleh baginda bagi mengingati peritiwa perubahan pusat pemerinahan Kerajaan Negeri Johor dari Teluk Belanga kepada Tanjung Puteri. Jika pemakai Baju Melayu cekak musang memakai samping. Maka samping tersebut akan dimasukkan ke dalam baju. Berbeza pula jika pemakai Baju Melayu teluk belanga memakai samping. Maka Baju Melayu tersebut dipakai melepasi samping sahaja.

Penciptaan Baju Melayu samada Baju Melayu cekak musang dan Baju Melayu teluk belanga oleh Sultan Melayu iaitu Sultan Muhammad Shah dan Sultan Abu Bakar. Ianya bukan sekadar penciptaan pakaian untuk menjadi pakaian harian atau tradisi orang Melayu sahaja. Tetapi pada permulaan ianya dicipta adalah berdasarkan falsafah penciptanya yang bercirikan Islam. Jelas sudah Raja Melayu pada zaman dahulu bukan hanya menjadi pemerintah bagi sesuatu kerajaan. Malah mereka juga adalah ikon fesyen orang Melayu pada zaman dahulu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *