GILLES de Rais hanyalah manusia biasa. Beliau dilahirkan pada 10 September 1404 di Machecoul, Nantes sempadan wilayah Britanny.

Sejak kecil de Rais diasuh oleh datuknya, Jeanne de Craon selepas kematian bapanya. Dua beradik ini hidup dalam keadaan serba kekurangan tetapi datuknya sanggup melakukan apa sahaja bagi meningkatkan taraf kehidupan Rais apabila besar kelak.

Cita-citanya menjadikan de Rais seorang bangsawan Jeanne beberapa kali cuba menjodohkan de Rais dengan anak bangsawan, malangnya usaha itu gagal. 

Pernah sekali, de Rais cuba dijodohkan dengan Beatrice de Rohan, anak saudara kepada pewaris Duke of Britanny tetapi usahanya turut musnah.

Namun, hasrat datuk yang gila kuasa ini akhirnya berhasil apabila berjaya menjodohkan cucunya itu dengan Catherine de Thouars of Britanny, pewaris empayar La Vendeen Poitou, salah seorang keturunan keluarga diraja tertua di Eropah. 

Perkahwinan antara de Rais menjadikannya beliau salah seorang ahli House of Montmorency Laval Perancis, sekali gus bertaraf bangsawan dan kaya-raya. Bukan itu sahaja, de Rais dipuja masyarakat Perancis kerana beliau merupakan salah seorang panglima tentera Perancis yang berperang bersama-sama Joan of Arc, iaitu seorang wanita berpangkat panglima tentera termasyhur di Perancis ketika menewaskan tentera Inggeris dan tentera Burgadian. 

Namun begitu, segala kejayaan, sumbangan dan kebaikan de Rais hilang sekelip mata. De Rais lebih dikenali rakyat Perancis sebagai lelaki yang tidak berhati perut dan pembunuh kejam! Kenapa? Melalui biografi tulisan Jean Benedetti pada tahun 1971, de Rais mulanya dikenali sebagai golongan bangsawan berhati mulia. 

Beliau disukai oleh kanak-kanak terutamanya anak-anak petani. Namun, tindakannya berbaik- baik dengan kanak-kanak ada udang di sebalik batu. De Rais menjadikan anak-anak petani ini tadi sebagai pemuas nafsu serakah seksnya. Ya, panglima perang ini seorang pedofilia!.

Menurut Jean Benedetti, de Rais mula melakukan jenayah awal dengan lakonannya menggoda kanak-kanak dengan pakaian dan makanan mewah. Kanak-kanak ini dihidangkan makanan lazat hingga kenyang. Pada masa sama de Rais meletakkan pil yang merangsang nafsu dalam minuman yang diberikan.

Setelah kanak-kanak tadi khayal, mereka dibawa ke sebuah bilik, diikat, diperkosa dan diliwat sebelum dibunuh! De Rais tidak melakukan jenayahnya sendirian, tetapi dia dibantu dua orang kanannya iaitu, Guillaume Hilairet dan Etienne Corrillaut.

Peliknya kebanyakan kanak kanak yang dibunuh adalah lelaki, berusia antara enam hingga 18 tahun, berambut perang, bermata biru, persis wajahnya sendiri ketika di zaman kanak-kanak.

Berdasarkan penemuan satu rekod jenayahnya, apabila mayat kanak-kanak yang dibunuhnya sudah tidak lagi bernyawa, de Rais dengan bangganya memijak dan berdiri di atas perut mayat kanak-kanak tadi lalu ketawa berdekah-dekah. 

Mayat kanak-kanak tersebut akan dihilangkan buktinya dengan membakar di dalam bilik pendiang, Kemudian, abunya akan dibuang di cesspit (tempat pelupusan sampah di Eropah) dan ditanam jauh di dalam hutan.

Perlakuan liciknya menghilangkan bukti menyebabkan para penyiasat gagal mendapat kata sepakat jumlah sebenar mangsa yang telah dibunuh. Jumlah kanak-kanak yang menjadi mangsa korban nafsu de Rais dianggarkan seramai 200 hingga 300 orang dalam masa setahun! Terdapat juga beberapa sumber yang lain mengatakan jumlah kanak-kanak yang terkorban ialah 600 orang!.

Penangkapan de Rais bermula selepas dia menculik seorang pendeta muda bernama Jean le Ferro di sebuah gereja Saint Etienne de mer Morte.

Walau bagaimanapun, Jean le Ferro berjaya meloloskan diri dan menyebarkan modus operandi kejam de Rais. Misteri kehilangan kanak-kanak terungkai satu per satu, tetapi tiada bukti kukuh untuk mengheret de Rais ke tali gantung.

Bagaimanapun, kisah de Rais seorang bangsawan menghidap pedofilia bertiup kencang hingga ke bandar Nantes dan seluruh pelosok Perancis.

Bagi penyokong dan ahli keluarga de Rais, mereka menganggap tuduhan itu hanyalah fitnah yang sengaja direka musuh-musuhnya yang mahukan segala harta kekayaannya.

Kenyataan itu disangkal oleh hakim yang mengadili kes de Rais kerana mahkamah berjaya membuktikan beliau seorang pembunuh bersiri yang sadis.

De Rais dipercayai bertindak membunuh kanak-kanak kerana terpengaruh dengan kata-kata seoang ahli sihir bernama Francesco Prelati.

De Rais diberi keyakinan palsu oleh Francesco Prelati bahawa beliau boleh menukarkan segala barangan logam kepada emas dan menjadi kaya raya dengan syarat perlu membunuh dan menodai kanak-kanak lelaki, Mayat kanak-kanak itu kononnya untuk dipersembahkan kepada seekor jin bernama Baron sebagai tukar ganti.

Mahkamah juga tidak menolak kegilaan pedofilia dialami de Rais punca daripada simptom-simptom kinofrenia termasuk bisikan suara ghaib dari jin Baron.

Namun, nasib tidak menyebelahi de Rais. Satu demi satu rangka mayat ditemui selepas kawasan istananya diselongkar dan kebanyakan bukti menunjukkan si keparat de Rais terlibat melakukan jenayah terkutuk ini!

Pada masa yang sama, de Rais mengaku perlakuannya itu sebagai cara untuk mendapat hukuman yang lebih ringan, mati tanpa didera.


Pagi, 26 Oktober 1440, kota Nantes menyaksikan de Rais, dan orang kanannya, Hilairet dan Corrillaut digantung sampai mati, kemudian mayat mereka dibakar.

Seperti yang diwasiatkan oleh de Rais, mayatnya yang rentung kemudian disemadikan di biara Notre-Dame des Carmes di Nantes.

Nasib Hilairet dan Corrillaut lebih malang apabila mayat mereka dibakar sehingga menjadi abu, kemudian disemadikan di tempat yang tidak diketahui.

Setelah kematian de Rais, anaknya yang bernama Marie yang tidak percaya bahawa bapanya seorang pembunuh bersiri sadis, telah meletakkan batu tanda sebagai memorial di lokasi bapanya digantung dan dibakar.

Tempat itu kemudiannya menjadi tumpuan orang ramai terutamanya wanita-wanita yang mengandung, Mereka percaya dengan melawat ke memorial de Rais dapat memperbanyakkan air susu badan mereka kelak.

Bagaimanapun, memorial tersebut telah dihancurkan oleh puak Jacobian semasa Revolusi Perancis yang menolak pemujaan terhadap de Rais, penjenayah pedofilia sekaligus skizofrenia yang tidak berhati perut ini!