Hari Lautan Sedunia – 8 Jun

Views: 39

Lautan: Kehidupan dan penghidupan

Lautan merangkumi lebih 70% planet ini. Ini adalah sumber kehidupan kita, menyokong rezeki manusia dan semua organisma lain di bumi.

Lautan menghasilkan sekurang-kurangnya 50% oksigen planet, ia merupakan rumah bagi sebahagian besar keanekaragaman hayati bumi, dan merupakan sumber protein utama bagi lebih daripada satu bilion orang di seluruh dunia. Tidak ketinggalan, lautan adalah kunci ekonomi kita dengan anggaran 40 juta orang dipekerjakan oleh industri berasaskan laut pada tahun 2030.

Walaupun semua faedahnya, laut sekarang memerlukan sokongan.

Dengan 90% populasi ikan besar habis, dan 50% terumbu karang musnah, kita mengambil lebih banyak dari laut daripada yang dapat diisi semula. Untuk melindungi dan memelihara lautan dan semua yang dikekalkannya, kita harus mewujudkan keseimbangan baru, yang berakar pada pemahaman sebenar tentang lautan dan bagaimana manusia berhubungan dengannya. Kita mesti membina hubungan dengan lautan yang inklusif, inovatif, dan diberitahu oleh pelajaran dari masa lalu.

“Lautan: Kehidupan dan Mata Pencaharian” adalah tema untuk Hari Lautan Sedunia 2021, serta deklarasi niat yang melancarkan satu dekad cabaran untuk mendapatkan Tujuan Pembangunan Berkelanjutan 14, “Memelihara dan menggunakan sumber lautan, laut dan laut secara berkelanjutan “, Menjelang 2030.

Acara maya kedua sepenuhnya dan satu dekad untuk Sains Oseanografi

Hari Lautan Sedunia mengingatkan setiap peranan utama lautan dalam kehidupan seharian. Mereka adalah paru-paru Planet kita dan sumber utama makanan dan ubat-ubatan dan bahagian kritikal dari biosfera.

Tujuan Hari ini adalah untuk memberi maklumat kepada masyarakat mengenai kesan tindakan manusia di lautan, mengembangkan pergerakan warga di seluruh dunia untuk lautan, dan menggerakkan dan menyatukan penduduk dunia dalam sebuah projek untuk pengurusan lautan dunia yang lestari.

Sambutan maya kedua Hari Lautan Sedunia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang sepenuhnya maya, pada 8 Jun 2021, akan mengetengahkan tema The Ocean: Life and Livcomes.

Dihasilkan oleh Bahagian Hal Ehwal Laut dan Undang-Undang Laut Pejabat Hal Ehwal Undang-Undang PBB, bekerjasama dengan organisasi bukan untung Oceanic Global, dan menghadirkan rakan kongsi Blancpain, acara tahunan tahun ini akan menjelaskan keajaiban lautan dan bagaimana ia adalah sumber kehidupan kita, menyokong manusia dan setiap organisma lain di Bumi.

Tema tahun ini sangat relevan sebelum menjelang Dekade Sains Lautan PBB untuk Pembangunan Lestari, yang akan berlangsung dari 2021 hingga 2030. Dekad ini akan mengukuhkan kerjasama antarabangsa untuk mengembangkan penyelidikan saintifik dan teknologi inovatif yang dapat menghubungkan sains lautan dengan keperluan masyarakat.

Related Posts

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: