Istana yang terbina di zaman Turki Uthmaniyyah

Selepas siaran siri televisyen “Magnificent Century” Rusia kepentingan dalam zaman Uthmaniyyah Turki diperbaharui. istana lama di Edirne telah berulang kali disebut dalam peristiwa epik. Kompleks ini kerap meninggalkan untuk berehat ahli keluarga Sultan.

Dan menurut beberapa sumber sejarah, di dalam istana yang besar ini meninggal dunia Roxolana-Hjurrem, watak utama siri ini. Suleyman Kanuni, dengan cara itu, adalah di sebelah isteri yang dicintainya kepada nafas terakhir. Beberapa tahu bahawa kompleks istana, yang telah menjadi perlindungan terakhir Sultan pasangan itu, pada mulanya memburu lodge sederhana berhampiran sungai di bawah nama Tunç itu.

Tetapi kemudian, dia “telah berkembang” Taman-taman, air pancut, mandi dan banyak astaka. Apa yang membuat istana di Edirne begitu terkenal, yang kedua terbesar selepas Istanbul Topkapi? Mari kita menyiasat. 

Edirne Palace

BANDAR EDIRNE

Pada masa dahulu tempat ini adalah penyelesaian Uskudam Thracian. Pada zaman Empayar Rom lewat, Maharaja Hadrian dibuat ke dalam sebuah bandar yang memberikan namanya. Itu pun dengan maksud sempadan.

Pada Adrianapol berkali-kali menyerang suku-suku bangsa Visigoth, Bulgaria, dan kemudian menyerang tentera tentera salib. Di 1364 bandar ini telah ditawan oleh orang Turki di bawah pimpinan Shah Murad I dan dinamakan semula sebagai Edirne. Manakala Mehmed II menakluki Constantinople, bukan (sebagai modal Byzantine penurunan berlaku pada tahun 1453), kediaman Sultan berada di sana.

Tetapi kemudian, apabila modal berpindah ke Istanbul, dan dibina oleh megah Topkapi Palace Edirne tidak sepenuhnya ditinggalkan. Sebuah bandar di barat jauh negara, berhampiran sempadan Greece dan Bulgaria, kekal sebuah tempat strategik yang penting semasa Empayar Uthmaniyyah.

Arkitek terkenal Sinan membina terbesar di Turki (dan yang kedua di dunia) Masjid Selimiye. terkenal dengan pasar tertutup yang Edirne: antik Bedestanom empat belas bilik Semiz Ali Pasha dengan siling berkubah. bandar dipelihara suku abad pertengahan Calais dengan bangunan-bangunan yang indah. 

Sejarah istana di Edirne

SEJARAH ISTANA DI EDIRNE

Dikatakan bahawa Sultan Murad II mempunyai impian di mana seorang lelaki tua berjanggut putih mengarahkan beliau untuk membina berhampiran bandar kediaman. Suka atau tidak, tetapi kejiranan Tunç River telah lama dikenali untuk banyak daripada permainan.

Dan kerana sultan diperintahkan di dalam hutan, di plot hampir tiga kilometer persegi, untuk membina sebuah pondok berburu.

Keputusan arkitek dia telah tidak dilihat sejak dia meninggal dunia setahun kemudian. Hasil kerja beliau telah diteruskan oleh keturunan yang berkembang lodge memburu dengan saiz kediaman musim panas yang besar, dengan banyak mata air, mandi dan taman-taman. Ia berakhir dengan sebuah bangunan yang besar sudah di bawah Sultan Mehmet Fatih.

kompleks ini dipanggil Saraya Jadid dan Amir, yang diterjemahkan sebagai “istana baru”. Edirne tidak memelihara kediaman lama Murad I, pemerintah pertama bandar Turki. Istana baru itu adalah yang kedua paling penting selepas Topkapi dan telah digunakan oleh sultan dan anggota dinasti sehingga abad kesembilan belas.

Tetapi kemudian tentera Rusia yang disengajakan kerosakan besar kepada kediaman. Daripada lebih seratus sepuluh bangunan hanya dipelihara. Pada tahun 2009, permulaan pembinaan semula global istana. Walaupun kerja-kerja masih berterusan, muzium ini telah membolehkan pengunjung.

Edirne Palace foto

ISTANA DI EDIRNE (TURKI)

Mari kita mengambil lawatan maya kediaman musim panas daripada sultan Uthmaniyyah. Dia adalah tempat percutian kegemaran wira siri “Magnificent Century” Suleiman Qanooni dan Haseki Hjurrem, dan kemudian – anak mereka Selim II. Di istana lama hidup Sultan Ahmed (Pertama, Kedua dan Ketiga), Mehmet Avdji Mustafa II.

Secara semula jadi, kediaman itu mengukuhkan – dinding, menara. Pintu masuk utama dilaksanakan melalui Imperial Gate (Bab Humayun). Mereka dua belas meter tinggi dan disokong oleh empat tiang. Di luar pintu-pintu jalan berturap membawa lalu pengawal rumah gerbang ke kawasan yang besar, Alai Maidan.

Atas alasan perarakan ini terdapat pelbagai majlis rasmi. Berdekatan, di dinding melingkungi Palace Edirne, ia masih hanya satu matlamat – Kebahagiaan, atau pegawai istana White (Bab-us-Saadet). Kompleks kediaman berdiri sendiri. Harem telah diletakkan di atas bersandar Sultan. Selain alasan memburu, kediaman itu merupakan taman dengan pavilion yang berasingan. 

Istana di Edirne, Turki

DZHIHANNYUMA

pavilion ini adalah bangunan utama kompleks istana. Bangunan ini mempunyai tujuh tingkat dan peringkat atas kolam. pavilion ini dibina pada tahun 1452. Terdapat menempatkan pangsapuri swasta Sultan. Mungkin istana tujuh tingkat adalah premis lain – untuk pengawal, hamba-hamba, bilik-bilik untuk pembesar-pembesar tertinggi empayar.

Dzhihannyuma pavilion telah musnah semasa perang Rusia-Turki. Sekarang datang pemulihannya. Pada tahun ini, ahli-ahli arkeologi telah menemui serpihan dihiasi dengan indah barangan kaca, perkakas rumah, masih air dan sanitasi.

Di luar bangunan, mungkin di pintu masuk utama, terdapat dua batu besar. Satu di sebelah kanan, bertujuan untuk menyerahkan kepada petisyen dan usul. batu meninggalkan berkhidmat sebagai perancah untuk lelaki dihukum. 

istana lama di Edirne

KEADILAN HALL

Edirne Palace foto yang menunjukkan (setakat ini) hanya kehancuran mempunyai astaka lain. Yang kedua paling penting ialah “House of Justice”.

Sultan Suleyman Kanuni tidak melepaskan tampuk empayarnya, walaupun bercuti. Jadi dia mengarahkan arkitek Sinan membina kediaman pavilion tiga tingkat yang berasingan bagi mesyuarat Mahkamah Agung dan sofa. Pegawai berkumpul di peringkat yang lebih rendah, serbat Khan, di mana mereka telah ditawarkan minuman.

Lantai kedua dikhaskan untuk pejabat dan perpustakaan. Mesyuarat diadakan di tingkat atas, di dalam dewan marmar, tengah-tengah yang rentak mata air. Seperti dalam Topkapi, di dalam bilik mesyuarat Divan adalah takhta Sultan, dan bilik rahsia adalah di belakangnya.

BANGUNAN LAIN

Edirne Palace mempunyai wilayah yang besar – lebih daripada tiga kilometer persegi. Selama berabad-abad sultan berbeza menetap di dalamnya.

Mehmet Fatih didirikan berhampiran Dzhihannyuma Sand Pavilion. Oleh struktur ini, hamam utama bersebelahan. Pavilion dengan mandian dapat diselamatkan. Juga dalam kompleks istana itu adalah rumah sakit hospital dalam kes penjawat penyakit.

Sebahagian daripada taman telah diperuntukkan untuk penanaman tumbuhan perubatan. Dalam zon hutan itu terletak Nightingale Hall, yang melakukan fungsi asal seluruh istana – berkhidmat sebagai pondok berburu.

Kompleks ini juga termasuk bangunan yang berasingan dengan bilik kebal kubah. Ia disimpan senjata dan perbendaharaan. Di istana, sudah tentu, terdapat masjid.