1 Jun 1885, 137 tahun yang lalu, laluan kereta api pertama di Tanah Melayu dibuka, menghubungkan Taiping dengan Port Weld (Kuala Sepetang).

Kerja-kerja pembinaannya bermula pada 1881 dibiayai oleh kerajaan British Perak dengan kos keseluruhan $7,000. Ianya sepanjang 8.25 batu (13.28km), dibina untuk mengangkut bijih timah dari lombong-lombong di Taiping ke pekan pelabuhan Port Weld.

Pembinaannya berdepan cabaran antaranya peruntukan tidak mencukupi serta keadaan muka bumi yang berpaya & terpaksa ditambak dengan tanah yang diangkut dari Taiping. Apabila siap, ia dirasmikan oleh Residen British Perak ke-4, Hugh Low.

Kemudian beberapa laluan dibina di serata Tanah Melayu. Menjelang hujung kurun ke-19, sekurang-kurangnya ada 6 laluan berasingan antaranya di Muar, Selangor (Klang-KL), Sungai Ujong (Seremban-P.Dickson), Province Wellesley (Prai-B.Mertajam) & Singapura.

Pada 1901, semua perkhidmatan kereta api digabungkan di bawah satu pentadbiran iaitu Kereta Api Negeri-Negeri Melayu Bersekutu (KNMB). Sistem kereta api di Negeri-Negeri Selat (Melaka & Singapura) diserap masuk ke dalam gabungan itu pada 1905.

Ketika pendudukan Jepun, banyak laluan cawangan kecil ditutup & dibongkar untuk digunakan untuk pembinaan laluan kereta api Siam-Burma. Selepas perang, laluan yang terputus dibaiki semula & KNMB ditukar nama kepada Keretapi Tanah Melayu (KTM) pada 1948.

Lokomotif diesel elektrik mula digunakan pada Julai 1957 menggantikan lokomotif stim secara beransur hingga yang terakhir beroperasi pada 1974. Pada 1972, laluan bersejarah Taiping-Port Weld ditutup apabila laluan baharu dibina.

Apabila Akta Kereta Api 1991 diluluskan sebagai langkah mengkorporatkan perkhidmatan kereta api di negara ini, KTM mula dikenali secara rasmi sebagai Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) pada 1 Ogos 1992.

Sumber: Arkib Negara Malaysia, KTMB