Masyarakat di Kepulauan Melayu sememangnya mempunyai kebudayaannya yang tersendiri. Kebudayaan yang wujud diterjemahkan dengan penuh kesenian melalui tingkah laku, adat resam, tarian, pakaian hinggalah bidang persenjataan.

Masyarakat Melayu sebagai masyarakat bertamadun sememangnya mempunyai identiti tersendiri khususnya dalam dunia persenjataan. Senjata yang terhasil digunakan untuk mempertahankan diri, menentang musuh dan juga digunakan untuk membantu kerja-kerja harian. 

Penghijrahan kelompok masyarakat Melayu dari satu kawasan ke kawasan yang lain sedikit sebanyak mempengaruhi corak dan reka bentuk yang ada pada senjata tradisional mereka. Perkembangan pelbagai budaya etnik menghasilkan sejumlah senjata yang pelbagai bentuk sama ada dari segi nama. bentuk dan ukuran yang unik.


Manifestasi keunikan penciptaan senjata warisan yang pelbagai ini telah diterjemahkan dalam bentuk ukiran yang berseni dan halus ciptaannya. Ukiran ini merupakan hasil garapan ilmu dan kemahiran yang tinggi dan lahir daripada hati nurani pembuatnya. Selain pembuatan, penciptaan senjata senjata ini juga memerlukan penjagaan rapi dan bertertib, penuh dengan tatasusila yang harus dipatuhi oleh pengamalnya.


Malangnya, arus globalisasi masa kini sedikit sebanyak meminggirkan senjata warisan yang menjadi keagungan nenek moyang kita suatu ketika dahulu. Kesan daripada perubahan masa dan keadaan, senjata warisan kini hanya sebagai simbol budaya dan hanya berfungsi sebagai barang perhiasan semata-mata.

PALEOLITIK (ZAMAN BATU LAMA)


Kebudayaan Paleolitik merupakan tahap terawal masyarakat prasejarah di negara ini. Ciri-ciri budaya ini diwakili oleh alat-alat batu jenis kuarzit dengan kesan-kesan repihan yang paling minimum pada satu bahagian. Alat-alat batu tersebut berfungsi sebagai alat untuk memotong, membelah, meraut dan mencungkil. Alat-alat batu ini dihasilkan oleh masyarakat yang mendukung budaya memburu dan mengumpul pada zaman pleistosen dengan pentarikhannya dari 40 000 tahun hingga ke 200 000 tahun.

BATU

Batu tanpa pemegang merupakan senjata yang mudah diperoleh pada zaman dahulu kala. Biasanya, batu yang dipilih mempunyai bentuk yang lurus dan sisi yang tajam supaya sesuai digunakan dalam membantu kerja-kerja harian.

PISAU BATU

Pisau batu adalah antara peralatan awal yang digunakan oleh masyarakat dahulu kala. Pisau ini tidak mempunyai pemegang atau tidak berhulu. Selain digunakan untuk menjalankan kerja harian seperti memotong dan menghiris, alat ini juga digunakan sebagai senjata untuk mempertahankan diri.

KAPAK BATU

Kapak batu merupakan senjata yang dikategorikan dalam senjata tradisional. Biasanya kapak mempunyai dua bahagian utama, iaitu mata dan pemegang. Bahagian matanya pipih, besar, berat dan tajam. Alat ini digunakan untuk mengerat. menebang, memotong dan sebagai senjata. Untuk tujuan itu, kepingan batu ditajamkan dan dikepit dengan kayu untuk dijadikan pemegang. Ukuran kapak biasanya kira-kira 10cm panjang termasuk pemegang. Daripada asas inilah berkembangnya kapak logam yang ada pada hari ini yang mula dicipta oleh orang Barat dan orang Cina.