Daerah Larut Matang merupakan di antara daerah yang terkenal dalam sejarah Perak. Ini disebabkan di daerah ini terjumpanya bijih timah yang terbaik di dunia ketika itu sehingga membawa harta kekayaan kepada Long Jaafar bin Long Abdul Latiff. Long Jaafar menetap di daerah Larut sesudah berkahwin dengan anak perempuan Panglima Bukit Gantang bernama Ngah Pura.

Sejarah mencatatkan lombong Long Jaafar yang terawal ialah di Kelian Pauh iaitu setelah beliau mendapati air sungai tempat beliau mandi menjadi hitam dan kawasan tersebut kini merupakan tapak penjara Taiping sekarang. Penjara Taiping yang ada sekarang merupakan penjara yang pertama dibina di negara ini oleh penjajah Inggeris untuk menempatkan penjenayah. Tidak jauh dari penjara ini ialah Muzium Perak yang merupakan muzium pertama di negara ini yang menyimpan khazanah sejarah Perak yang tidak ternilai.

Kelian Pauh merupakan pusat perlombongan terpenting yang dimajukan oleh Long Jaafar. Perjuangan Long Jaafar membangunkan daerah ini semakin berhasil apabila seekor gajah peliharaannya bernama Larut terlepas ke kawasan hutan. Apabila berjaya ditangkap oleh Long Jaafar didapati badannya penuh dengan penuh bijih timah. Hal ini menyebabkan Long Jaafar mengetahui dan menemukan sebuah lagi lokasi yang kaya dengan bijih timah iaitu di Kelian Baru atau kini disebut Kemunting.

Penemuan bijih timah di Kelian Baru menjadikan Long Jaafar bertambah kaya dan memerlukan lebih tenaga buruh yang mendorongnya membawa masuk buruh-buruh Cina dari Pulau Pinang. Bagaimanapun harta kekayaan bijih timah di bumi Larut inilah yang menjadi sumber perebutan dan peperangan di antara puak Ghee Hin, Hai San dan petaka campur tangan penjajah Inggeris di negeri Perak dan negeri-negeri Melayu lain kemudiannya.

Daerah Matang atau nama asalnya Permatang menjadi terkenal dan penting dalam sejarah Perak abad ke-18 dan ke-19 kerana di sinilah menjadi pusat simpanan atau gudang bijih timah yang telah dilombong dengan pelbagai cara di kawasan Larut. Bijih timah ini dibawa dengan pengangkutan air melalui Sungai Larut untuk dibawa ke Pulau Pinang untuk diproses menjadi jongkong yang begitu mahal harganya di pasaran dunia ketika itu. Jongkong timah ini menggerakkan industri di negara barat. Itulah sebabnya penjajah Inggeris sentiasa mengintai peluang untuk campur tangan dalam negeri Perak untuk merebut galian ini di samping sebab-sebab lain.

Pada abad ke-18 dan ke-19, di daerah Matang ini terdapat sebuah pelabuhan bernama Teluk Kertang untuk mengendalikan kapal-kapal dagang keluar masuk bijih timah dan hasil dagangan lainnya. Di sini juga adalah lokasi yang strategik untuk gudang-gudang menyimpan bijih timah. Begitu juga Matang adalah lokasi strategik untuk tujuan keselamatan Larut.

Bagaimanapun apabila Long Jaafar meninggal dunia pada tahun 1856, perjuangan membangunkan perlombongan bijih timah dan daerah Matang diteruskan anaknya, Ngah Ibrahim yang ketika itu masih belum mencecah usia 20 tahun. Ngah Ibrahim meneruskan pelbagai kerja amal bapanya di
samping mengadakan hubungan baik dengan sultan dan pembesar Perak yang lain. Ngah Ibrahim mendirikan kota dan rumah kediaman berhampiran Sungai Malawati yang berkualakan sungai Larut di Teluk Kertang. 

Tongkang tongkang yang membawa bijih timah menggunakan kota ini untuk urusan angkut-mengangkut, punggah-memunggah dan perdagangan sendirian. Di dalam kota yang masih wujud sehingga sekarang terletak simpanan bijih tímah.

Pada zaman pemerintahan Ngah Ibrahim (1836-1895), daerah Matang menjadi daerah dan kota yang hidup secara bertamadun. Di sinilah kota Melayu terpenting yang memiliki pelbagai kemudahan asas seperti Masjid Tengku Menteri yang masih wujud sehingga sekarang.

Malah Kota Ngah Ibrahim yang terbina itu menjadi pusat pentadbiran utama daerah Matang. Ngah Ibrahim seperti bapanya juga memperbesarkan pelbagai kemudahan pendidikan, mewakafkan tanah dan keperluan masyarakat Melayu ketika itu.

Di kota Ngah Ibrahim itu terdapat sekolah dan maktab pertama di negara ini iaitu Maktab Perguruan Matang yang menjadi asas pendidikan terawal di negara ini sebelum terdirinya Sultan Idris Training College di Tanjong Malim, Perak.

Berikutan pembuangan Tengku Menteri Ngah Ibrahim ke Pulau Seychelles bersama lebih 40 orang pembesar rakyat Perak yang lain berikutan Perang Perak dan pembunuhan J.W.W. Birch, pentadbiran daerah Matang dirampas dan diambil alih oleh penjajah Inggeris. Kapten Speedy yang pernah menjadi setiausaha peribadi Tengku Menteri Ngah Ibrahim memainkan peranan sebagai pentadbir daerah Matang sesudah mengeksploitasi tuannya itu. Inilah peranan gunting dalam lipatan yang dimainkan oleh Kapten Speedy dengan begitu licik dan halus.

Pembuangan Ngah Ibrahim menyebabkan seluruh harta kekayaannya dirampas dengan kejam oleh penjajah Inggeris sehingga sekeping gambarnya tiada dalam simpanan mana-mana muzium di negara ini mahupun di muzium British. British berniat mahu memadamkan sama sekali kesan sejarah yang ditinggalkannya agar generasi terkemudian tidak mengetahui bagaimana rupa orang yang bernama Ngah Ibrahim itu.

Penjajahan Inggeris dan pentadbirannya ke atas daerah Matang atau Permatang mengubah sama sekali suasana hidup masyarakat Melayu dan kaum lain ketika itu. Daerah Matang asalnya adalah sebuah pekan kecil pada awal abad ke-20 khususnya sebelum tahun 1910. Pekan kecil bernama Matang ini pada masa itu menjadi pusat pentadbiran daerah Larut Matang yang sebelumnya meliputi Kelian Pauh, Kelian Baru (Kemunting).

Pada era penjajahan Inggeris khususnya pentadbiran Kapten Speedy di Matang terdapat pejabat tanah, pejabat cukai, mahkamah, rumah penolong Residen pertama negeri Perak yang mentadbir daerah Larut termasuk Bandar Taiping. Kota Ngah Ibrahim dan rumah-rumah yang dibinanya dahulu terus digunakan oleh penjajah Inggeris mengikut sesuka hati mereka.

Bagaimanapun sejarah Matang bertambah muram dan malap pada tahun 1910, apabila penjajah Inggeris memindahkan seluruh pentadbirannya di daerah Larut Matang berpindah sepenuhnya ke bandar Taiping sepenuhnya sebagai ibu kota Perak yang pertama sebelum Ipoh sekarang.

Kemuncak kegemilangan daerah Matang pada zaman Ngah Ibrahim luput ditelan zaman sehingga ke hari ini. Apa yang tinggal ialah Kota Ngah Ibrahim yang masih tersergam berdiri gagah segagah sejarah yang Matang pada zaman Ngah Ibrahim tersimpan di dalamnya. Sungai Malawati yang suatu ketika dulu menjadi sungai perhubungan pada era Ngah Ibrahim kini hanya tinggal parit kecil yang berubah akibat proses hakisan dan perjalanan masa. Begitu juga Teluk Kertang yang menjadi pelabuhan kini hanya tinggal kenangan dan sungai atau parit kecil sahaja.

Daerah Matang yang seperti dilupakan orang sewajarnya dipopularkan semula sebagai destinasi pelancongan negara yang utama di negara ini di samping mempopularkan pelbagai hasil-hasil keluaran kampung Melayu.

Sumber – Talib Samat, Kenali Tokoh Berjasa Jilid 1, (Selangor: Pekan Ilmu Sdn. Bhd. 2010)