Indonesia merupakan sebuah negara yang terletak di dalam lingkaran api Pasifik, negara ini mempunyai 127 gunung berapi yang masih aktif di sana. Namun Krakatoa merupakan gunung berapi yang paling mendapat tempat dalam sejarah dunia.

Gunung berapi Krakatoa yang terletak di selat Sunda meletus pada tahun 26 Ogos 1883, letupan ini antara yang paling hebat sehingga sekarang. Beberapa bulan sebelum berlakunya letupan hebat tersebut, penduduk disekitar kawasan itu telah nampak asap keluar dari gunung berapi itu.

Seorang kapten yang mengemudi kapal Jerman The Elizabeth menceritakan dalam catatan asap tersebut telah naik setinggi 12 kilometer pada bulan Mei 1883 semasa dia lalu di kawasan tersebut.

Letusan berlaku pada tengah hari 26 Ogos 1883, namun letusan hebat mula berlaku pada hari keesokannya. Penduduk disekitar kawasan itu dikejutkan dengan 4 siri letupan yang sangat kuat bermula pada pukul 10 pagi, letupan gunung berapi itu boleh didengari di Perth yang berada di Australia. 

Jarak kedua tempat ini lebih kurang 3500 kilometer jauhnya, letupan yang menggegarkan kawasan berhampiran juga dikatakan bunyi yang paling kuat pernah didengar oleh manusia. Bunyi tersebut berukuran kira-kira 172 decibel.

Akibat gegaran yang terlalu kuat itu, 70 peratus kawasan Krakatoa telah runtuh ke dalam air yang menyebabkan kejadian Tsunami besar. Tsunami yang berukuran 36 meter pada sesetengah tempat telah menerjah kawasan pantai dan menyebabkan 36,000 orang telah meninggal dunia.

Penduduk di sekitar Jawa dan Sumatera telah lari ke kawasan tinggi untuk menyelamatkan diri mereka, 165 buah kampung yang berada di pesisir pantai telah musnah diranapkan oleh tsunami besar.

Kekuatan gunung berapi tersebut berukuran 6 pada indeks VEI dengan jumlah tenaga yang dikeluarkan oleh gunung berapi tersebut ialah bersamaan 200 megatan TNT, bom yang digugurkan oleh Amerika di Jepun hanyalah 10,000 kali lebih kecil berbanding letupan gunung ini.

Debu gunung berapi yang naik sehingga 24 kilometer menggelapkan kawasan seluas 442 kilometer selama beberapa hari, debu yang berada di udara itu telah jatuh sehingga 6000 kilometer dari jarak asalnya. 

Suhu dunia ketika itu jatuh 1.2 darjah celcius selama 5 tahun, seorang lelaki yang bernama Manley Hopkins menceritakan bagaimana keadaan langit yang berwarna hijau, biru, emas serta ungu disebabkan oleh debu yang tebal menutup langit.