Greece – sebuah negara yang benar-benar ajaib. Ada angin di kebun zaitun, gelombang perlahan-lahan memukul terhadap pantai, dan matahari murah hati membolehkan alam semula jadi untuk bertukar hijau dan berkembang walaupun pada musim sejuk. Ia seolah-olah bahawa bumi bertuah ini impregnated dengan beberapa eter luar biasa yang membantu orang yang mencipta yang indah dan kekal. Greece, Greece purba memberikan dunia begitu banyak besar saintis, arkitek, penyair dan pemikir! Ia tidak mengejutkan apabila ia berada di sana Sukan Olimpik yang pertama di dunia.

Apabila ia adalah yang pertama Sukan Olimpik

ALLAH OLIMPIK DAN ORANG YUNANI PURBA

Hellas Purba merupakan negara pagan. Penduduk di sana menyembah tuhan yang berbeza, yang paling berkuasa yang adalah Zeus. Dia dan “rakan-rakan” beliau tuhan syurga tinggal di Mount Olympus dan dipanggil Olimpik. Orang-orang Yunani membina kuil untuk mereka, dan dianjurkan ritual dan juga berkorban. Terutama dihormati Zeus. Pada satu masa apabila ia mula-mula Olimpik Hellas sering berperang. Datang dan penceroboh serangan mencerminkan, dan dengan rampasan tanah baru. Dan pertempuran internecine sentiasa mengambil tempat, kerana Hellas telah dibahagikan kepada sepuluh wilayah. Setiap daripada mereka menganggap dirinya sebuah negara kecil dengan peraturan sendiri dan cita-cita. Orang-orang di masa itu telah amat dihargai kekuatan fizikal, ketangkasan dan stamina, kerana tanpa mereka ia adalah sukar untuk terus hidup dalam pertempuran. Oleh itu, manusia amat berbangga dengan badan-badan otot mereka dan memakai pakaian, tidak menyembunyikan tangan. Dalam Hellas walaupun wujud kultus badan yang kuat dan sihat. Ia adalah abad ketiga belas SM …

Sukan Olimpik pertama di Greece

SEBAGAI SUKAN OLIMPIK DILAHIRKAN

Sejarah Sukan Olimpik pertama kaya dengan mitos dan legenda. Yang paling popular daripada mereka – tentang oracle Delphic dan raja iFit. Dia adalah seorang Argonauts berani dan raja yang baik, saya ingin kemakmuran kepada umat-Nya. Kira-kira 885-884 tahun SM oleh Hellas melanda penyakit itu, yang membunuh dengan seribu nyawa. Dan kemudian ada pertelingkahan tidak berkesudahan diserang. Ifit memutuskan untuk pergi ke ruang belakang itu di Delphi. Dia mahu tahu bagaimana untuk mencapai keamanan di Greece sekurang-kurangnya untuk masa yang singkat. Oracle dinasihatkan untuk mengambil pertandingan Yunani suka berperang, menyenangkan tuhan-tuhan. Semasa mereka satu tidak perlu mengangkat senjata, dan mereka sendiri pertandingan telah diadakan secara terbuka dan jujur. Ifit bergegas ke Sparta untuk tamoshnem raja Lycurgus. Spartans dilampirkan amat penting kepada latihan fizikal, dan Lycurgus, walaupun tidak memihak iFit, bersaing dengan kuasa yang dipersetujui. Bersetuju, kedua raja mencapai persetujuan, teks yang dicetak pada cakera besi. Ini peristiwa besar yang telah berlaku dalam 884 SM. Adalah malang bahawa seorang raja yang baik, Hercules kemudian jatuh dari tebing.

SUKAN OLIMPIK DAN HERCULES

Terdapat satu lagi mitos yang telah timbul sebagai Olimpik pertama. Tahun kemudian berjalan BC 1253. Elis, sebuah kawasan kecil di Peloponnesus, peraturan Augeas khianat dan menipu. Ia mempunyai lembu sapi yang luas, tetapi tidak pernah dikeluarkan daripada haiwan mereka. Hercules telah menetapkan satu hari untuk membersihkan kandang tan kotoran, terkumpul di sana. Dia meminta bahagian ini kumpulan itu, dan Augeas dipersetujui.

Tiada siapa yang percaya bahawa Hercules boleh mengendalikan ia, tetapi dia boleh. Untuk melakukan ini, dia dihantar ke kandang sungai, menukar katil mereka. Augeas gembira, tetapi saya berjanji tidak akan memberi. wira kiri dengan tangan kosong dan keinginan untuk membalas dendam. Selepas masa yang beliau kembali ke Elis dan membunuh Augeas. Untuk meraikan Hercules dibuat korban kepada tuhan-tuhan, ditanam dusun zaitun dan pertandingan yang dianjurkan sebagai penghormatan kepada Zeus besar. Ini adalah Sukan Olimpik pertama di Greece. Terdapat mitos lain mengenai acara ini, sebagai contoh, bahawa Sukan Olimpik telah dianjurkan oleh Heracles sempena kemenangan beliau bapa Zeus di Kronos menelan anak-anaknya.

OLYMPIA – TEMPAT KELAHIRAN PERTAMA SUKAN OLIMPIK

Venue Sukan Olimpik telah dilantik Olympia. Ini adalah wilayah di Elis, beratus-ratus kilometer dari Mount Olympus. Berikut adalah zaitun dusun legenda Altis ke mezbah Zeus besar. Ia bersempadan dengan dinding dan dianggap suci. Juga, sudah ada sebuah kuil Zeus, di mana beratus-ratus tahun yang dijalankan ritual. Kemudian, kepada Olympiad kelima puluh dua, sebuah gereja baru ditubuhkan. Ia menyediakan palestra latihan, gimnasium, rumah untuk tetamu dan ahli sukan, prototaip daripada Olympic Village. Juga pemenang patung telah dipasang di sana.

776 setahun – salah seorang daripada mereka, tarikh itu diukir. Itulah apa yang saintis telah digali pada abad XIX, Olympia, ditemui apabila dia Olimpik pertama. Stadium untuk pertandingan terletak di kaki Gunung Kronos. Pada cerun dipentaskan duduk utama yang boleh menampung sehingga 45,000 penonton. Kami telah menyiapkan kompleks ini besar lebih daripada seratus tahun, di suatu tempat di sekitar 460 SM. Kuil baru berdiri dengan selamat 8 abad, dan di 406 telah dimusnahkan oleh Theodosius II, membenci segala pagan. Nature menyempurnakan kekalahan Olympia, berehat semua yang ditinggalkan, dua gempa bumi yang kuat, dan kemudian banjir belum pernah terjadi sebelumnya banjir sungai.

Sukan Olimpik pertama

PERATURAN PERTAMA SUKAN OLIMPIK, DAN KINI BERTINDAK

Sukan Olimpik moden adalah sangat berbeza dari orang-orang yang telah dibuat lebih 3,000 tahun yang lalu. Walau bagaimanapun, beberapa peraturan masih dipelihara. Yang paling penting daripada mereka – integriti pertandingan. Sekarang atlet mengambil sumpah setia kepada tradisi Olimpik. Sebelum ini, tidak ada sumpah, tetapi jika atlet menuduh menipu, dia ignominiously diusir, dan wang penalti dia terpaksa membayar, tembaga membuang patung Zeus.

Sebelum permulaan pertandingan itu menunjukkan peserta mereka sebagai tanda kemajuan rohani. peraturan tidak berubah-ubah kedua – mengadakan Sukan Olimpik setiap empat tahun. Kemudian orang Yunani memperkenalkan kalendar khas, yang dipanggil tahun Olimpik. Dia hanya sama dengan empat biasa. Dan satu lagi peraturan penting yang telah lalu dan semasa Sukan Olimpik – pada masa kelakuan mereka untuk menghentikan tindakan ketenteraan. Malangnya, apabila adalah yang pertama Sukan Olimpik, dan kini ia tidak melekat. Sepanjang Sukan Olimpik pertama hari ini adalah sangat berbeza.

PERATURAN PERTAMA SUKAN OLIMPIK, TIDAK LAGI TERSEDIA

Yang boleh bersaing wakil-wakil semua negara dan bangsa. Apabila adalah yang pertama Sukan Olimpik, peraturan telah dilarang untuk mengambil bahagian dalam pertandingan tidak orang Yunani, hamba dan wanita miskin, serta. Tahan lebih menghadiri pertandingan tidak dibenarkan. Jika tidak, mereka boleh kehilangan tebing.

Dalam keseluruhan sejarah Sukan Olimpik purba, hanya satu mampu untuk mendapatkan Feren. Dia telah dilatih oleh anaknya perjuangan genggaman. Pada permainan Feren berpakaian sut lelaki. anaknya menang, dan seorang wanita dalam banjir kegembiraan menjadi. Dia tidak dibuang dari tebing hanya kerana rakyat berdiri.

Tetapi sejak itu, semua jurulatih atlet, hellanodikai yang dipanggil, telanjang dari pinggang ke atas. Atlet yang ingin mengambil bahagian dalam pertandingan itu, yang dilaporkan tahun ini. Selama ini dia dilatih secara meluas, diserahkan piawaian yang ditubuhkan, dan jika diluluskan, sebulan lagi telah berlatih dengan jurulatih khas. Apa yang menarik, api Olimpik di Sukan Olimpik pertama tidak, ini “kuno” tradisi telah dicipta pada abad kedua puluh. Dalam Hellas prestasi yang baik berjalan dengan obor, tetapi tidak di Olympia dan di Athens – di pelbagai festival.

JENIS PERTANDINGAN OLIMPIK PERTAMA

Sukan Olimpik pertama di Greece berlaku hanya satu hari dan termasuk jangka pada 192,14 meter, yang dipanggil satu peringkat, menyamai 600 tapak kaki Zeus. Menurut legenda, jarak yang diukur daripada Hercules sendiri. Daripada 14 minit pada Sukan Olimpik kaum kita telah memasuki tahap 2, dan ke-15 – ketahanan. Jarak yang terdiri daripada 7-24 peringkat. Pada 18 dalam peraturan untuk memasukkan perjuangan bermula dan pentatlon (pentatlon), yang terdiri daripada perjuangan, berlari, lompat jauh, lembing dan cakera. Atlet lompat jauh dari tempat duduk mereka, berpegangan tangan dalam runtuhan. Mendarat, membuang mereka kembali.

Adalah dipercayai bahawa keputusan ini baik. Spear dilemparkan pada sasaran, dan memandu – dengan ketinggian khas. Pada 23 program itu muncul baku hantam, dan ke-25 – perlumbaan kereta kuda. 33 Olympiad telah memperluaskan lagi program ini. Sekarang, atlet bersaing dalam perlumbaan di atas kuda, keledai jantan dan keledai, mencederakan diri mereka dalam pankration (sesuatu seperti MMA kami). Jumlah diadakan 293 Sukan Olimpik. Terima kasih kepada Theodosius II telah dilupakan, tetapi pada tahun 1896 dari Perancis Penerbangan De Kuberten dihidupkan semula tradisi mulia.

BAGAIMANAKAH SUKAN OLIMPIK MUSIM SEJUK

Pertama Sukan Olimpik Musim Sejuk diadakan di Perancis pada tahun 1924. Rajah skating ingin termasuk dalam program pertama Sukan Olimpik telah kembali Penerbangan De Kuberten, tetapi ini berlaku hanya pada tahun 1908. Rajah skating termasuk 4 mata pelajaran. Dalam program ini lama memenangi Panin Rusia. Maka bermulalah sejarah Sukan Olimpik Musim Sejuk pertama. IOC ditawarkan dalam program Olimpik termasuk minggu daripada sukan musim sejuk.

Tetapi Sweden, yang mengambil Olimpik 5, enggan, kerana mereka mempunyai, dan sebagainya adalah mereka pertandingan. Mereka dibenarkan keengganan itu atas alasan bahawa tidak ada pertandingan musim sejuk di Greece purba. 6 Olimpik datang pada tahun 1916 dan tidak mengambil tempat. Pada 7 IOC termasuk dalam program angka skating dan hoki. Datang 1924. Olympic mengambil Perancis, yang tidak membantah sukan musim sejuk. Pertandingan ini dipanggil faedah gila, dan IOC akhirnya diluluskan undang-undang pada Sukan Olimpik Musim Sejuk dan pertandingan terakhir diberikan status “I Sukan Olimpik Musim Sejuk.”

PEMBANGUNAN SELANJUTNYA PERGERAKAN OLIMPIK

Pertama Sukan Olimpik Musim Sejuk mempunyai cukup banyak program. Ia termasuk hoki ais, lencong, angka skating, skating kelajuan, Bobsleigh, beberapa jenis bermain ski merentas desa dan melompat ski. Kini senarai disiplin ditambah ski gaya bebas dan Bobsleigh, rangka, snowboarding dan trek pendek. pertandingan musim sejuk pertama telah diadakan serentak dengan musim panas, tetapi kemudiannya beralih kepada 2 tahun. Ia telah berkembang senarai negara-negara yang mengambil bahagian. Sekarang sukan musim sejuk bersaing bukan sahaja orang utara, tetapi juga wakil-wakil negara-negara Afrika. Populariti Pergerakan Olimpik semakin meningkat setiap tahun.