Penyelidik akhirnya mengatakan bahawa sejarah manusia tidak tahu mana-mana orang, untuk menafikan kewujudan beberapa kuasa yang lebih tinggi membimbing bumi mereka, dan kadang-kadang akhirat. Persepsi mereka telah berubah dengan perkembangan tamadun, dan berdasarkan mereka muncul banyak kepercayaan agama sebagai yang masih hidup, dan tenggelam ke dalam kabus masa. Marilah kita hanya ingat beberapa tuhan-tuhan dunia purba, yang berasal, menurut definisi yang diterima umum, dalam tempoh prasejarah dan abad ke-V terhad, apabila dunia memasuki era awal Zaman Pertengahan.

Tuhan-tuhan dunia purba

DREVNESHUMERSKIE DEWA

Mula bercakap tentang wira dan dewa dunia kuno menjadi cerita tentang kepercayaan agama masyarakat Sumeria yang tinggal di Mesopotamia (Iraq moden) dan dicipta pada awal IV alaf. SM. e. tamadun dunia pertama. kepercayaan mereka dan mitologi mereka yang diperoleh berdasarkan penyembahan banyak tuhan ─ pencipta demiurge dunia dan segala sesuatu di dalamnya, serta roh, mengunjungi orang dalam pelbagai aspek kehidupan mereka.

Ini mungkin dewa-dewa purba yang paling di dunia, yang kekal maklumat agak lengkap. tempat utama di kalangan mereka diduduki dewa An (atau Anu). Menurut mitologi Sumerian, beliau adalah salah seorang demiurge yang menciptakan dunia, dan ada sebelum bumi telah dipisahkan dari syurga. Antara kelestial lain dia menikmati sebagai pihak berkuasa tidak dapat dinafikan, bahawa Sumeria sentiasa menggambarkan beliau mempengerusikan sidang-tuhan-tuhan, yang disusun untuk menangani isu-isu kritikal.

Antara Sumerian dewa penaung Marduk yang paling terkenal, yang namanya berkaitan dengan asas dan pembangunan selanjutnya salah satu daripada bandar-bandar terbesar dunia kuno ─ Babel. Ia dipercayai bahawa ia adalah orang bandar berhutang berlepas dan kemakmuran. Bersifat, sebagai metropolis purba pertumbuhan semakin ibadah meluas mengambil penaung beliau. Dalam penyembahan dewa Marduk Sumeria telah diberikan tempat yang sama dengan dewa-dewa Yunani purba Jupiter kalangan.

SEMANGAT DITOLAK

Sebagai contoh, mitos Sumeria memperuntukkan memetik salah satu cerita Dewi Ishtar, berjaya mengunjungi apa-apa perkara yang seolah-olah tidak serasi, seperti cinta dan peperangan. legenda yang masih ada menceritakan bagaimana satu hari yang baik di dewi cinta telah dinyalakan wira berani Gilgamesh, yang baru pulang dari kempen ketenteraan, di mana beliau memenangi terima kasih kepada naungan beliau.

Untuk perkhidmatan bagi Ishtar dia ingin menjadi wira suaminya, tetapi telah ditolak kerana Gilgamesh telah didengar bukan sahaja mengenai hal ehwal cinta yang tidak terkira banyaknya, tetapi juga tentang cara untuk menjadikan menjengkelkan lelaki labah-labah, serigala dan kambing domba, makhluk bisu lain. Sudah tentu, ini bukan dengan tangan datang ke bawah, selepas semua, apa boleh menjadi lebih teruk daripada membalas dendam ditolak wanita?

Tuhan-tuhan sejarah dunia purba

LEMBU HEAVENLY

Marah Ishtar naik ke syurga untuk ibu bapanya ─ tuhan tertinggi Anu dan isterinya Antu, yang memberitahu yang menghina beliau. Untuk membalas dendam, dia memujuk orang tua untuk membuat untuknya seekor lembu jantan dahsyat syurga, boleh memusnahkan Gilgamesh. Jika tidak, anak derhaka mengancam untuk menaikkan dari kubur orang mati dan memberikan mereka untuk dimakan oleh manusia.

Mengetahui dari pengalaman bahawa bertengkar dengan anak perempuannya adalah sia-sia, An dan Antu memenuhi permintaan beliau. Di bumi dewi pulang dengan lembu jantan, yang untuk memulakan minum semua air di dalam sungai Efrat, mula memakan malang Sumeria. Dan ia akan datang pada akhir tamadun purba ini, tetapi, nasib baik, tiba semua Gilgamesh sama, yang, bersama-sama dengan rakannya Enkidu mengalahkan raksasa dan membawa bangkai beliau berkorban lain, dewa lebih baik.

Berakhir legenda yang Ishtar, berdiri di tembok-tembok kota kuno Uruk, Gilgamesh sialan bengkok dan dia telah mengumpulkan semua wanita-wanita pelacur Sumerian, keras merungut dengan mereka lembu hancur. Mengapa dia diperlukan untuk wakil ini profesion tertua ─ sejarah senyap.

TAMADUN HILANG

Ia hanya kekal untuk menambah bahawa penyembahan dewa dunia kuno, dihormati oleh Sumeria, yang sangat luas. Untuk telah dinamakan selepas add hanya yang paling terkenal: yang Anunnaki, Adad, Bel, Dumuzi, Inanna, Tiamat, Tammuz, Sumukan, Sina dan Tsarpanitu.

Pada pertengahan II ribu. SM. e. Negeri Schumer memberi laluan kepada mendapat kekuatan Babylonian Empire, dan bahasa Sumeria sebagai dituturkan daripada penggunaan. Satu lagi hampir 2 ribu. Tahun di atasnya ditulis karya sastera, beberapa yang telah ditemui semasa penggalian arkeologi.

DEWA-DEWA MESIR

Sejarah dunia kuno tidak boleh dipisahkan daripada keinginan orang untuk mengetahui dunia di sekelilingnya, kadang-kadang menakutkan dan penuh dengan misteri yang tidak dapat ditembusi kepada mereka. Bukti Mesir purba cuba untuk memahami struktur adalah penciptaan banyak penyembahan dewa yang telah menjadi produk imaginasi mereka dan melambangkan untuk mereka oleh kuasa semula jadi.

Dunia purba wira dan dewa

Satu ciri ciri daripada agama purba Mesir ialah kepercayaan dalam asal ilahi daripada Firaun, yang berdasarkan kepada kuasa mutlak mereka. Sebagai tuhan syurga dan gabenor di bumi tidak sentiasa mesra kepada rakyat, dan kerana mereka dan lain-lain terpaksa mengambil hati bukan sahaja solat dan pujian, tetapi juga berkorban, sifat yang berbeza-beza bergantung kepada orang yang kepadanya mereka bertujuan.

Tuhan-tuhan dunia purba dan mitos yang menceritakan tentang mereka, sentiasa adalah halaman yang cerah budaya dunia. Tidak terkecuali dan tuhan besar allah, yang dilahirkan di tebing Sungai Nil. Ahli-ahli sejarah mempunyai kira-kira 2 ribu. Wakilnya, tetapi penghormatan sejagat dinikmati tidak lebih daripada 100 daripada mereka, manakala yang lain daripada ibadah itu yang bersifat tempatan.

Menariknya, dengan perubahan dalam penjajaran kuasa politik telah berubah dan kedudukan hierarki di negara ini terlibat dalam atau lain-lain tuhan-tuhan. Sejarah Dunia Purba, dan Mesir khususnya, penuh dengan pergolakan dan pergolakan, hasil yang adalah perubahan kerap raja-raja, yang mengubah status tuhan-tuhan terutama dihormati. Sementara itu, tuhan umum boleh mengenal pasti beberapa watak-watak yang “Kedudukan” adalah tinggi secara konsisten sepanjang sejarah tamadun Mesir purba.

BAHAGIAN ATAS HIERARKI ILAHI

Ini adalah terutamanya pencipta semua perkara duniawi ─ dewa Amon-Ra, juga dikenali di bawah nama-nama Amun atau Atum. Ia adalah orang yang dianggap bapa semua firaun. Kadang-kadang, dalam imaginasi orang Mesir Amon-Ra dia telah mengambil bentuk wanita, dan kemudian dipanggil Dewi Amaunet dewi. Ini pondan tuhan terutama mulia di Thebes, bagi tempoh yang lama adalah ibu negeri. Biasanya, ia menggambarkan seorang lelaki dalam pakaian kerajaan dan mahkota, dihiasi dengan bulu, sekurang-kurangnya ─ dalam bentuk angsa atau ram.

Sedikit lebih rendah kepadanya dalam populariti dewa kesuburan dan akhirat, Osiris, senarai waris yang menyebabkan beliau berkenaan yang paling dalam. Sebagai anak kepada dewa Geb bumi dan Nut langit dewi, dia telah mengambil isteri pulang Isis kakak ─ penaung kesuburan, ibu, kesihatan dan perjalanan laut (perkahwinan Kerabat tidak dilarang pada masa itu). Mewarisi dari masa gelaran pemerintah yang besar, beliau mengajar orang Mesir mengusahakan tanah, mematuhi undang-undang dan untuk menghormati dewa.

TIPU MUSLIHAT DAN CINTA DALAM MITOLOGI MESIR

Walau bagaimanapun, seperti dengan banyak dewa-dewa kuno bangsa di dunia, Osiris dalam perjalanan ke kebesaran-Nya telah melalui banyak kesulitan yang berbeza dan ujian-ujian. Semuanya bermula dengan hakikat bahawa padang pasir tuhan Seth merangkumi kecenderungan jahat, merancang untuk membunuhnya dan mengambil tempat maharaja. pelan berbahaya itu, dia sedar agak asal.

dewa-dewa Yunani purba dalam dunia moden

Setelah membuat dada kegemilangan saiz yang sesuai dan menjemput tetamu yang di antaranya adalah Osiris, penjahat telah mengumumkan bahawa akan memberikan permata ini kepada sesiapa sahaja yang boleh duduk dengan selesa di dalamnya. Semua perlu cuba, dan apabila ia datang kepada Osiris, Seth menyelar penutup dada, mengikat dia dengan tali dan melemparkannya ke dalam sungai Nil, di mana ombak dan berenang kepada Allah tahu di mana.

Setelah mempelajari tentang kehilangan suaminya, Isis pergi mencari dia dan mendapati dada dengan-Nya yang setia di pantai Phoenicia. Tetapi kegembiraan beliau adalah pra-matang. Berikut pada tumit daripada Seth menjelang Isis dan di hadapan badan suaminya digodam menjadi kepingan, penyebaran mereka di seluruh Mesir.

Tetapi penjahat yang buruk bayangkan, dengan siapa dia berurusan ─ dewi telah mengumpul paling mayat Osiris mummy jadikan di antara mereka, sehingga berjaya yang tidak lama lagi menjadi mengandung anaknya Horus, yang kemudiannya menjadi dewa memburu dan digambarkan sebagai seorang lelaki dengan kepala helang. Tumit, Gore dikalahkan Seth dan ibunya membantu membangkitkan mumia bapanya.

PENDUDUK LAIN TUHAN MESIR KUNO

Marilah kita ingat beberapa lagi nama-nama tuhan-tuhan dunia purba, tinggal di tebing Sungai Nil. Ia adalah di atas semua tuhan Shu. Dia dan isterinya Tefnut adalah penduduk pertama di syurga, dicipta oleh dewa tertinggi Atum dan menandakan permulaan pemisahan antara lelaki dan wanita. Shu dianggap cahaya matahari tuhan dan udara. Beliau digambarkan oleh seorang lelaki dengan penutup kepala dengan kereta api, manakala isterinya mempunyai rupa singa betina.

Satu lagi tuhan dunia purba, dianggap lambang matahari, adalah pemerintah tertinggi Ra. imejnya sebagai seorang lelaki dengan kepala helang, dinobatkan dengan cakera solar, sering dijumpai di dinding kuil-kuil Mesir era lama. Satu ciri RA adalah keupayaannya untuk dihasilkan setiap hari dengan Nut lembu suci dan bekerja perjalanan melalui langit, untuk menyelam ke dalam dunia orang mati, untuk mengulangi sekali lagi pada keesokan harinya.

Tuhan yang paling kuno di dunia

Perlu diingat bahawa Osiris, yang kita dibincangkan di atas, kecuali isterinya, Isis, merupakan satu lagi saudara perempuan bernama Dewi Nephthys. Dia mempunyai dewi agak gelap kematian dan peranan perempuan simpanan kerajaan yang mati dalam mitologi Mesir. Dari harta benda bawah tanah mereka dia muncul hanya dengan matahari terbenam dan langit malam dalam perjalanan untuk mentadbir dalam bot hitam. Imej beliau sering boleh dilihat pada penutup keranda, di mana ia muncul dalam bentuk seorang wanita bersayap.

Ia bukanlah satu senarai lengkap para dewa Mesir pergi dengan nama-nama seperti Sekhmet, Bastet, Nepid, satu Mönch, Ptah, Hathor, Shesemu, Honshu, Heket dan lain-lain lagi. Setiap daripada mereka mempunyai sejarah sendiri dan imej dicetak pada dinding kuil dan bahagian dalam piramid.

DUNIA DEWA-DEWA PURBA GREECE

Ancient mitos membuat yang mempunyai kesan yang besar kepada pembangunan keseluruhan budaya Eropah, titik tertinggi dicapai dalam zaman kegemilangan Hellas purba. Asal-usul dunia dan tuhan-tuhan di Greece purba, dan juga di Mesir, ia tidak kelihatan sengaja. Penciptaan segala sesuatu dikaitkan dengan pencipta yang besar, yang berperanan dalam kes ini dijalankan Zeus. Beliau adalah raja segala dewa-dewa lain, tuan kilat dan penjelmaan langit tanpa had. Dalam mitologi Rom, yang telah menjadi lanjutan daripada Greek, imej ini sesuai dengan Jupiter, dikurniakan dengan sifat yang sama dan ciri-ciri luaran mewarisi bapa leluhurnya. isteri Zeus Hera adalah dewi keibuan ─ penaung, melindungi wanita semasa bersalin.

Satu ciri ciri tuhan Yunani dewa yang elitisme. Tidak seperti watak-watak mitos Mesir dalam Hellas purba, terdapat sejumlah 12 dewa yang tinggal di puncak Gunung Olympus dan turun ke tanah hanya dalam kes kecemasan. Dalam kes ini, status dewa-dewa lain adalah jauh lebih rendah, dan mereka memainkan peranan menengah.

Ia adalah bernilai menyebut satu lagi ciri ciri dewa-dewa Yunani dan Rom ─ mereka telah diambil untuk mewakili semata-mata dalam bentuk manusia, memberikan kesempurnaan ciri-ciri masing-masing. Dalam dunia hari ini dewa purba Greece yang telah diketahui umum, sebagai patung marmar mereka adalah model tidak boleh dicapai seni purba.

ELIT TUHAN GREEK

Semua yang entah bagaimana yang berkaitan dengan perang dan diiringi oleh pertumpahan darah, diperintahkan dalam perwakilan orang Yunani purba, kedua-dua dewa. Salah seorang daripada mereka adalah Ares, yang mempunyai sabar tidak terkawal dan memenuhi dirinya dengan cermin mata pergaduhan panas. Zeus tidak suka dia kerana terlalu bloodlust dan diterima hanya pada Olympus kerana dia adalah anaknya. Simpati guruh berada di sisi anak perempuan sendiri dia Athena ─ dewi perang adil, hikmat dan pengetahuan. Yang terdapat di medan pertempuran, ia tames saudara varians berlebihan itu. Dalam mitologi Rom, ia sepadan dengan Minerva.

Dewa-dewa Mesir Sejarah Dunia Purba

Dunia wira dan dewa-dewa Yunani purba, ia adalah sukar untuk membayangkan tanpa dewa Apollo ─ cahaya matahari, penyembuh mahir dan penaung Muses. namanya menjadi nama isi rumah terima kasih kepada imej arca merangkumi standard kecantikan lelaki. Beberapa abad kemudian orang-orang Rom Apollo termaktub dalam imej Phoebe.

Standard kecantikan wanita, dalam persepsi beliau orang Yunani purba, adalah dewi cinta Aphrodite, yang merupakan prototaip Venus Roman. Lahir dari buih laut, kecantikan itu telah diambil di bawah sayap-Nya kasih sayang, perkahwinan, kesuburan dan musim bunga. Adalah menghairankan bahawa, walaupun banyak suitors paling layak, dia memberi hati lame Hephaestus (orang-orang Rom ia dipanggil Vulcan) ─ dewa besi, lebih suka bekerja keras dan suami berjimat cermat lelaki kacak dari puncak Gunung Olympus.

Agar tidak menyinggung mana-mana para dewa dunia kuno, baca sekali di pantai Greece, mari kita ingat penaung bulan, kesuburan, memburu dan kesucian wanita, Artemis (Roma Diana), penguasa Kerajaan, Hades, dewa laut Poseidon (juga dikenali sebagai Neptune) dan mabuk melulu, dewa mati wain dan ─ menyeronokkan Dionysus, lebih dikenali dengan nama Roman beliau Bacchus.

Seperti dalam abad yang lalu, bilangan hamba Allah bukan sahaja tidak menurun, tetapi semakin meningkat setiap tahun, khusus beberapa baris. Adalah diketahui bahawa Dionysus dilahirkan akibat cinta rahsia Zeus dan puteri Theban Semele. isteri cemburu guruh itu, dewi Hera, terpaksa melakukan muslihat, membunuh semangat keberahian beliau suaminya, tetapi tidak mampu untuk memusnahkan kanak-kanak itu dibenci.

Setelah terpaksa bantuan Hermes tuhan ─ pengembara dan kendaraan jiwa manusia, ─ Zeus secara rahsia dari isterinya memberikan anaknya pendidikan nymphs ─ patronesses hidup memberi kuasa alam. Apabila Dionysus membesar dan dari anak rozovoschokogo bertukar menjadi seorang lelaki muda yang cantik, mereka memberi anggur dan belajar untuk memasak dari minuman buah-buahan yang memberi hidup beliau. Sejak itu, tidak sah taraf anak Zeus adalah tuhan wain dan temasya. penduduk Greece menyembah-Nya, menghiasi diri mereka dengan kalungan daun anggur dan menyanyikan puji-pujian untuk menghormatinya.

PERMULAAN ERA BARU

12 penduduk syurga tidak terhad kepada senarai semua tuhan-tuhan dunia purba, dinyanyikan sekali penyair Yunani, telah terselamat kepada semangat yang unik mitos purba. Tetapi apabila mereka menjadi penduduk Olympus, yang diilhamkan oleh imej mereka pengukir terkenal dan pelukis zaman kemudian, yang membawa kemasyhuran di seluruh dunia ini tersembunyi dari kami ketebalan abad tuhan-tuhan.

Sejarah purba, seperti yang lazim dipercayai, berakhir dengan kejatuhan Rom pada 476, dan pelepasan beliau maharaja terakhir Romulus Augustus. Seketika itu juga dunia berpindah ke tahap pembangunan yang baru ─ awal Zaman Pertengahan. Secara beransur-ansur masuk ke dalam kelalaian bukan sahaja cara hidup lama, tetapi juga tuhan-tuhan yang mencipta dan melindunginya.

Di tempat pantheon banyak mereka datang ─ satu Tuhan Pencipta dan Pencipta segala sesuatu. Kultus tuhan lama diisytiharkan paganisme gelap, dan pengikut-pengikutnya tidak kurang teruk penganiayaan, daripada mereka yang baru-baru ini yang dianjurkan terhadap orang Kristian.