Dilahirkan di Terengganu in 1910, anak lelaki dari satu keluarga Jepun yang berniaga kedai runcit di Hulu Terengganu.
Seorang yang suka berbaju melayu dan bersongkok seperti orang-orang Melayu, tinggalan rumahnya di Terengganu masih wujud sekitar hujung tahun 1940’an, rumah papan seperti rumah orang melayu yang lain. 

Pada 1930’s, apabila Jepun invaded Manchuria. Chinese revolted against japanese oversea, adik perempuannya (dua dari kanan) dirogol dan dibunuh oleh orang-orang cina di Terengganu
Ditambah lagi dendam, pelaku tersebut dibebaskan oleh mahkamah British.Dari 1933, Tani Yutaka mengganas di Terangganu dan Kelantan dengan merompak business orang cina dan British, dan yang paling bestnya, ramai ahli kumpulan gangster yakuza ni terdiri dari orang Melayu.
Siapa sangka budak Jepun muka jambu bersopan-santun orang Melayu ni jadi gangster yang amat ditakuti oleh cina dan British pada tahun 1930’s sehingga 1940’s.

Dia meneruskan aktiviti mafianya bersama kumpulannya dalam kerja-kerja mensabotaj British semasa perang dunia kedua (WWII).

Dan tak lama lepas Jepun menawan Singapore, dia mati akibat wabak malaria di Johor.


Nama dia tak begitu dikenali disini tapi, amat dihormati di Jepun sehinggakan dibuat filem khas untuknya pada tahun 1943 untuk mengenang semangat perjuangnya itu. 

“Yamada Gang” dalam cerita Young & Dangerous V adalah nama (Yamada & Co.) kedai bapanya ada di Terengganu.


Kredit: Patih Gajah Mada