Tempat Menarik di Banting

Adakah anda sedang mencari percutian yang singkat? Hentikan pencarian anda dan kunjungi Banting, Selangor. Pekan ini mempunyai kawasan hijau yang bebas dari pencemaran. Sambil menikmati udara segar di sini, anda akan cepat terasa seperti berada di rumah anda sendiri disebabkan oleh penduduk tempatan yang mesra. Anda tidak akan bosan kerana terdapat banyak aktiviti dan tempat menarik di Banting yang boleh anda cuba dan lawati.

1. Tadom Hill Resorts

Tadom Hill Resort, salah satu tempat menarik di Banting yang paling cantik, menyediakan anda kelainan daripada kehidupan bandar yang sibuk dengan pelbagai jenis penginapan untuk pelbagai bajet dan pelbagai aktiviti untuk dilakukan pada masa lapang anda. Resort berinspirasikan buluh ini bergantung pada gabungan keselesaan dan alam semula jadi, jadi kebanyakan penginapan dipengaruhi oleh budaya hidup tradisional penduduk tempatan.

Berita baiknya ialah anda tidak akan pernah bosan di sini, kerana anda boleh memilih untuk bermain air dari platform menyelam sedalam 5 meter, bermain di buaian Tarzan, atau melayari ombak di atas rakit buluh dan gelongsor air. Jika itu tidak mencukupi, terdapat juga aktiviti seperti flying fox, abseiling, memanah, ATV, dan juga sumpit. Sudah tentu, terdapat permainan lain seperti ping pong, badminton, bola tampar pantai, congkak, dan Jenga gergasi. Selain itu, jika anda mempunyai anak kecil bersama anda, taman permainan desa dibina untuk memenuhi kumpulan ini supaya mereka tidak terlepas berseronok.

Tempat ini juga merupakan tempat terbaik untuk aktiviti membina pasukan dan mengadakan acara seperti perkahwinan, dengan pemandangan panoramik dan lereng bukit hijau semula jadi sebagai latar belakang penginapan buluh. Ia juga hanya 15 minit dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), jadi jika anda bukan dari Kuala Lumpur, anda boleh datang ke sini terus dari lapangan terbang, menikmati keindahan resort ini, dan bergembira bersama orang tersayang.

2. Bukit Jugra

Bukit Jugra atau Bukit Parcelar terkenal dengan keindahan asli dan sejarah yang menarik, menjadikannya tempat rekreasi yang bagus untuk penduduk tempatan dan pelancong. Bukit Jugra terletak di Jugra, sebuah pekan yang kaya dengan sejarah, dan ini dilihat melalui peninggalan masa lampau yang terdapat di sana. Pada zaman dahulu, Rumah Api Jugra (terletak di Bukit Jugra) berfungsi sebagai lampu panduan untuk pelayar dan kartografer.

Apa yang membezakan tempat menarik di Banting ini dari kawasan rekreasi lain ialah ia terdapat pengajar profesional untuk paragliding, mendaki dan menuruni bukit. Anda boleh mencuba aktiviti ini pada waktu pagi atau petang dan menikmati berada di udara selama anggaran 5 hingga 10 minit. Walau bagaimanapun, ini bergantung kepada cuaca. Anda juga boleh membeli pakej dengan foto atau video GoPro untuk mendokumenkan pengalaman anda, pengambilan ke tempat berlepas dan hidangan ringan.

Selain itu, anda juga boleh mencuba drift triking bersama keluarga atau rakan-rakan dan menikmati pemandangan Sungai Langat sementara tempat ini merawat minda, badan dan jiwa anda.

3. Muzium Insitu Jugra Insitu


Muzium adalah pengenalan yang bagus untuk mempelajari budaya dan sejarah sesuatu tempat. Muzium Insitu Jugra juga tidak terkecuali. Terletak di kaki Bukit Jugra, bangunan dua tingkat ini mempunyai sejarah yang menarik sebagai sebuah balai polis daerah dengan tingkat atas bertindak sebagai bilik mahkamah manakala tingkat bawah berfungsi sebagai penjara sehingga tahun 1890. Pada tahun 2002, muzium ini juga telah diiktiraf sebagai bangunan warisan oleh Jabatan Warisan Negara.

Muzium ini mempunyai tiga dewan pameran yang memaparkan pameran mengenai bangunan ini sendiri dan bangunan warisan terkenal lain berdekatan, seperti Istana Bandar Jugra. Anda boleh melawat muzium seawal 10 pagi dan melihat trak perisai General Motors Canada (GMC) C15TA yang dibuat semasa Perang Dunia Kedua dan pernah digunakan oleh Polis Diraja Malaysia semasa zaman darurat (1948–1960). Walau bagaimanapun, sila ambil perhatian bahawa muzium ini ditutup pada setiap hari Isnin.

4. Istana Bandar


Istana Bandar bukanlah mercu tanda yang patut dilupakan dalam jadual anda kerana bangunan ikonik ini pernah menjadi kediaman Sultan Selangor pada tahun 1905 dan tidak digunakan lagi selepas merdeka. Terbentang di tanah seluas 120 ekar dengan air terjun dan anak sungai yang megah, taman berlandskap mewah, kolam ikan dan rumput hijau yang subur. Seni binanya unik kerana ia dipengaruhi oleh gaya Barat, Cina, dan juga India Moor. Jika bahagian luar sudah cukup untuk mengagumi anda, bahagian dalam pasti akan membuatkan anda lebih kagum.

Tanya diri anda soalan ini: Berapa kerapkah seseorang melihat bilik takhta sebenar, kamar mandi diraja, dan bilik jamuan? Lawatan anda ke sini akan memberi anda pengalaman itu. Nasib baik, ia juga agak mudah untuk sampai ke sini dengan kereta atau teksi. Istana Bandar sememangnya mempunyai apa yang diperlukan untuk menjadi salah satu tempat menarik di Banting yang terbaik untuk anda merakam gambar Instagram yang sempurna itu, jadi mengapa tidak berkunjung ke sini bersama orang tersayang dan dokumentasikan lawatan anda dengan beberapa gambar?

5. Pantai Morib

Pantai yang kecil dan terpencil ini diiktiraf oleh ramai orang sebagai salah satu tempat menarik di Banting yang terbaik untuk persekitaran yang indah dan perairan yang bersih. Boleh diakses dalam jarak perjalanan sehari dari KL, pantai berpasir putih yang terdiri daripada Pantai Awam Morib dan Gold Coast Morib pasti akan membuat anda kagum dengan kecantikannya. Oleh kerana udara sangat berangin di sini, anda harus memegang barang anda dengan baik. Tetapi kelebihannya ialah anda boleh menikmati layang-layang, dan terdapat banyak layang-layang dengan harga yang berpatutan dijual berdekatan.

Sila bawa krim pelindung matahari kerana ia boleh menjadi agak panas, terutamanya pada tengah hari walaupun dalam suasana angin. Mengenai kemudahan di pantai, jangan risau, kerana terdapat banyak restoran kecil yang tersedia untuk mengisi perut anda, kemudahan bilik mandi yang bersih jika anda perlukan untuk melegakan diri, dan surau yang selesa untuk pengunjung Muslim. Beberapa penginapan berdekatan seperti Impian Morib Resort dan Gold Coast Morib International Resort juga berdekatan.

6. Pantai Kelanang

Hanya 6 kilometer dari Pantai Morib, ini adalah satu lagi tempat menarik di Banting yang indah. Walaupun ia mungkin tidak sepopular yang lain kerana kurang kemudahan, ia mengimbangi kekurangannya dengan menawarkan kedamaian dan ketenangan apabila anda melawati pantai ini. Ini sepatutnya menjadi berita baik untuk penduduk bandar kerana sukar untuk mencari pantai, terutamanya yang dijaga dengan baik.

Kelemahannya ialah airnya yang keruh tidak sesuai untuk berenang. Walau bagaimanapun, anda boleh berjalan-jalan di sepanjang pokok bakau pantai. Selain itu, anda boleh berkelah di meja berkelah dan bangku yang disediakan, di samping taman permainan untuk kanak-kanak bermain. Jika menginap di resort tidak sesuai dengan keinginan anda, anda boleh memilih untuk berkhemah di sini juga, walaupun ia mungkin agak ramai pada hujung minggu dan cuti.

Banting menawarkan pelbagai tarikan yang berkualiti kepada pengunjung. Walaupun tarikan di sini tidak sebanyak jumlah tarikan di destinasi destinasi pelancongan terkenal yang lain, tempat menarik di Banting menawarkan pengalaman yang menyeronokkan yang tidak akan anda lupakan. Maka, pilihlah Banting sebagai senarai destinasi pelancongan anda hari ini!

Leave a Reply

error: Content is protected !!