Tempat Menarik di Perlis

Perlis ialah negeri yang terkecil di Malaysia dan terletak di utara Semenanjung Malaysia, bersempadan dengan Thailand. Terkenal untuk bukit-bukit batu kapur dan makanan laut segarnya, Perlis adalah sebuah negeri yang damai dengan orang yang ramah. Walaupun tidak popular seperti negeri-negeri lain di Malaysia, ia mempunyai daya tarikan desa dan berikut adalah tempat-tempat menarik di Perlis yang perlu anda lawati.

  • Arau
  • Kaki Bukit
  • Kangar
  • Kuala Perlis
  • Padang Besar
  • Sanglang
  • Wang Kelian

Arau

1. Galeri Diraja Arau


Terletak 20 minit dari Kangar, Galeri Diraja ini terletak bersebelahan dengan Istana Diraja Perlis. Di sini, anda akan dapat melihat pelbagai artifak seperti pakaian seragam diraja, basikal rotan, barangan kaca dan perkakas gangsa yang dahulunya milik Almarhum Raja Syed Alwi Ibni Almarhum Raja Syed Saffi. Anda juga akan dapat melihat bagaimana keluarga diraja Perlis menjalani kehidupan mereka di tempat menarik di Perlis ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Kaki Bukit

2. Gua Kelam

Gua Kelam ialah gua sepanjang 370 meter yang terletak di bandar kecil, Kaki Bukit. Gua yang mempesonakan ini memberi pengunjung pengalaman yang tidak seperti yang lain kerana anda perlu menggunakan jambatan gantung kayu yang sempit untuk memasuki gua. Di hujung gua ini, anda akan mendapat pemandangan lembah, Lembah Wan Tangga yang menakjubkan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Tertakluk pada harga lawatan berpandu

3. Gua Wang Burma

Gua Wang Burma adalah salah satu tempat menarik di Perlis yang paling popular untuk penerokaan gua. Sistem gua ini dibahagikan kepada 2 gua utama: Wang Burma Satu, gua yang tidak begitu mencabar dengan latar belakang yang indah dan Wang Burma Dua, gua dengan lorong sempit dan terowong berlumpur bagi mereka yang ingin mencabar diri sendiri. Tidak kira laluan yang anda pilih, perjalanan anda akan bermula dengan trekking hutan selama 40 minit untuk sampai ke pintu masuk gua.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Tertakluk pada harga lawatan berpandu

4. Taman Negeri Perlis


Taman seluas 5,000 hektar ini terletak di Banjaran Nakawan, kawasan bukit batu kapur yang terpanjang di Malaysia. Taman negeri terpencil ini juga merupakan satu-satunya hutan separa daun di Malaysia, satu fenomena di mana pokok-pokok mengugurkan daunnya untuk tempoh masa yang sangat singkat sebelum ia digantikan dengan yang daun baru. Walaubagaimanapun, anda tidak akan dapat mengakses tempat ini secara bebas kerana anda dikehendaki untuk mendapatkan seorang renjer untuk membimbing anda melalui taman ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Tertakluk pada harga lawatan berpandu

5. Tasik Timah Tasoh

Tasik Timah Tasoh merupakan sebuah takungan air yang dibina pada tahun 1992 yang mempunyai 2 tujuan di Perlis: membekalkan air kepada penduduk di Perlis dan sebagai pencegahan banjir. Tasik ini mendapat namanya dari 2 sungai yang membekalkan air kepadanya: Sungai Timah dan Sungai Tasoh. Disebabkan persekitaran semula jadinya, tasik ini juga berfungsi sebagai tempat perlindungan untuk burung-burung yang berhijrah semasa musim sejuk di hemisfera utara.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Kangar

6. ATV Maneq Hills Adventure

Jika anda suka pengembaraan dan sedang mencari tempat yang mesra keluarga, ATV Maneq Hills Adventure merupakan salah satu tempat menarik di Perlis yang paling sesuai untuk anda. Di sini, anda akan dapat menjelajahi Bukit Manik di atas ATV yang membantu anda untuk menjelajahi lebih banyak tempat, sambil memberikan anda keseronokan. Apa yang istimewa tentang tempat ini adalah ada lebih dari 15 rintangan sepanjang perjalanan anda yang sentiasa berubah yang memberikan anda cabaran baru pada setiap lawatan.

Waktu Operasi: Sabtu – Khamis, 10:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Tertakluk pada harga lawatan berpandu

7. Bukit Keteri

Jika anda berminat dalam panjatan batu, ini adalah salah satu tempat menarik di Perlis yang terbaik untuk anda. Pembentukan karst batu kapur ini kelihatan seperti dua menara berdiri di sebelah satu sama lain dan dikelilingi oleh sawah padi yang pergi sejauh mata anda dapat melihat. Setelah mencapai puncak apa yang dikatakan oleh banyak orang sebagai salah satu bukit yang paling sukar untuk dipanjat di Asia, anda akan diberi ganjaran pemandangan panorama yang dibuat lebih baik pada waktu matahari terbenam.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

8. Hutan Lipur Bukit Ayer


Terletak 12km dari pusat bandar Kangar, ialah Hutan Lipur Bukit Ayer. Taman rekreasi ini merupakan tempat yang ideal untuk berkelah dan juga dilengkapi dengan tempat perkhemahan, kemudahan tempat letak kereta dan semua kemudahan asas. Sekiranya anda ingin mendaki tempat ini, anda perlu menghubungi jabatan perhutanan terlebih dahulu untuk mengikuti laluan yang ditetapkan manakala bagi mereka yang ingin berenang di sini, terdapat air terjun dan kolam.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

9. Kampung Ujung Bukit

Terletak di lembah bukit-bukit kapur dan di antara sawah padi, Kampung Ujung Bukit adalah syurga alam semula jadi. Anda boleh memilih untuk berehat di sini dengan menginap untuk beberapa hari di salah satu daripada banyak pilihan ‘homestay’ yang terdapat di sini. Semasa anda tinggal di sini, anda juga dapat mengalami kehidupan di sebuah kampung dengan mengambil bahagian dalam persembahan budaya, pembuatan makanan tradisional dan penanaman padi.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Tertakluk pada harga resort

10. Masjid Alwi

Masjid Alwi merupakan salah satu tempat menarik di Perlis yang tertua yang dibina pada tahun 1933 dengan sumbangan daripada penduduk tempatan. Pada tahun 2018, masjid ini disenaraikan sebagai tapak warisan negara yang merupakan penghormatan besar kepada penduduk tempatan. Salah satu ciri yang paling ketara di masjid ini yang dinamakan sempena Raja Perlis pada masa itu, ialah kubah hitam di bangunan putih yang indah ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

11. Ladang Anggur Perlis


Ladang Anggur Perlis ialah ladang anggur yang luas yang sentiasa dalam musim, walaupun jenis anggur yang ada setiap bulan akan berbeza. Antara jenis anggur yang boleh anda dapatkan di sini ialah ‘Black Queen’, ‘Black Opal’ dan ‘New White Malaga’, hanya untuk menamakan beberapa. Anggur di sini ditanam dalam kelompok, memastikan para pengunjung mempunyai peluang untuk melihat buah anggur tidak kira bila mereka pilih untuk melawat ladang anggur ini.

Waktu Operasi: Selasa – Ahad, 9:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

12. Taman Bunga Kertas Tuanku Lailatul Shahreen

Tempat yang dinamakan sempena Tuanku Lailatul Shahreen Akashah (puteri mahkota Perlis) ini ialah taman bunga yang indah. Di sini, anda akan berasa kagum dengan keindahan taman, yang dibentuk oleh pelbagai jenis bunga kertas. Dan jika anda mempunyai masa, anda boleh mendaki di bukit berdekatan dengan menggunakan kemudahan trekking yang terdapat di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

13. Rimba Herba Perlis


Merangkumi kawasan seluas 12 hektar tanah, hutan herba negara ini ialah rumah kepada pelbagai jenis herba. Dibuka pada tahun 1999 kepada orang ramai, beberapa tumbuhan yang ditanam di sini adalah untuk nilai-nilai perubatan mereka seperti ‘Tongkat Ali’ (Eurycoma longifolia) dan ‘Kacip Fatimah’ (Labisia pumila). Selain berfungsi sebagai bank genetik, hutan herba ini juga berfungsi untuk memperkenalkan tumbuhan dengan nilai perubatan kepada rakyat.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM1 | Kanak-kanak – RM0.50

14. Taman Rekreasi Bukit Jernih

Taman Rekreasi Bukit Jernih merupakan salah satu tempat menarik di Perlis yang sering dikunjungi oleh penduduk tempatan. Jika anda ingin mengelakkan orang ramai, anda boleh melawat tempat ini semasa hari bekerja, kerana penduduk tempatan biasanya akan melawat tempat ini pada hujung minggu untuk berkelah dan berenang petang di sungai yang tenang. Jika anda ingin bermalam di sini, anda boleh mendirikan khemah anda sendiri.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

15. Denai Larian Pengkalan Asam

Satu lagi tempat menarik di Perlis yang indah yang sesuai untuk berjoging pada waktu pagi dan petang ialah Denai Larian Pengkalan Asam. Tempat ini dilengkapi dengan laluan berjoging sepanjang 6km, trek refleksologi dan taman permainan, menjadikannya tempat yang sesuai untuk seisi keluarga mengamalkan gaya hidup yang sihat. Bukan itu sahaja, terdapat jambatan gantung yang merentasi sungai Perlis di sini yang merupakan tarikan utama tempat ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

16. Taman Rekreasi Tasik Melati

Taman Rekeasi Tasik Melati merupakan satu lagi tempat menarik di Perlis yang mesti anda lawati. Anda akan dapat melihat lebih daripada 150 pulau-pulau berpasir kecil yang bertaburan di sekitar tasik ini dengan berjalan di atas platform kayu yang dibina untuk membolehkan pengunjung untuk membuat perjalanan mengelilingi tasik. Bukan sahaja anda dapat menikmati pemandangan di tempat ini, anda juga akan dapat melihat banyak tanaman teratai yang terapung di tasik ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

17. Taman Ular dan Reptilia Perlis

Ladang ular ini bukan sahaja merupakan salah satu tempat menarik di Perlis yang utama, ia juga merupakan tempat pelancongan utama di Malaysia. Ladang ini (satu-satunya ladang ular yang pernah dibina di Malaysia) ialah rumah kepada lebih daripada 200 ular dari lebih daripada 30 jenis spesies. Selain daripada ular, anda juga akan dapat melihat reptilia lain di kawasan yang sama seperti cicak monitor, iguana dan buaya.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM4 | Kanak-kanak – RM1

18. Wang Gunung

Terletak di sempadan Malaysia – Thailand, Wang Gunung berdiri 499.1 meter dari paras laut dan merupakan tempat pendakian batu yang terkenal. Dakian ke puncak gunung batu ini akan mengambil masa sekitar 3 jam dengan 14 tempat berhenti di antara untuk anda berehat. Untuk menakluk gunung ini, anda perlu mendapatkan permit dari Jabatan Perhutanan terlebih dahulu, jika tidak, anda akan didakwa atas kesalahan menceroboh.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: RM5 (permit mendaki)

Kuala Perlis

19. Hutan Lipur Bukit Kubu


Terletak 1km dari bandar Kuala Perlis, Hutan Lipur Bukit Kubu adalah tempat yang sesuai untuk anda berehat sambil menikmati pemandangan semula jadi. Taman rekreasi seluas 12 hektar ini dikelilingi oleh sawah padi dan merupakan rumah bagi banyak flora dan fauna yang unik. Persekitaran semula jadinya menjadikan tempat ini sangat sesuai untuk pemerhatian burung, terutamanya apabila burung terbang dari hemisfera utara untuk mengawan.

Bukan itu sahaja, terdapat juga gua batu kapur semula jadi di sini, ‘Gua Ikan’ dan ‘Gua Harimau’ yang boleh anda masuk dengan kebenaran dari Jabatan Perhutanan Perlis.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7:00 pg – 6.00 ptg
Harga Tiket: Percuma

20. Masjid Al-Hussain


Masjid Al-Hussain merupakan satu lagi mercu tanda yang terkenal di Perlis. Masjid ini dibina di tepi pantai dan menghadap Selat Melaka dan semasa air pasang, akan memberikan ilusi masjid yang terapung. Keunikan masjid ini menarik perhatian orang ramai dari seluruh Malaysia untuk melawat Perlis untuk melihat masjid ini dengan dinding-dinding yang dihiasi dengan batu kerikil, batu karang, granit dan batu permata.

Waktu Operasi: Isnin – Khamis, 10:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

21. Muzium Kota Kayang

Dibina pada tahun 1991, Muzium Kota Kayang terletak di atas tanah seluas 4.4 ekar berhampiran dengan salah satu terusan buatan manusia yang tertua di Malaysia. Banyak artifak kebudayaan yang dikumpul selama bertahun-tahun di Perlis dipaparkan di sini untuk dilihat oleh orang ramai di 3 galeri utama: galeri umum, galeri arkeologi, dan galeri Kedah dan Perlis. Kompleks Warisan Negeri juga terletak di muzium ini. Jika anda ingin mengetahui lebih dalam tentang negeri ini, inilah tempat yang harus anda kunjungi.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Padang Besar

22. Laluan Kanopi SPF Mata Ayer

Selesai dibina pada tahun 2011, tempat menarik di Perlis ini dibina untuk tujuan penyelidikan flora dan fauna, selain daripada untuk mempromosikan ekopelancongan. Laluan kanopi ini terletak 17 meter di atas tanah dan sepanjang 100 meter dari satu platform ke platform berikutnya. Ketika anda berjalan di laluan kanopi ini, anda tidak hanya akan dapat pandangan mata burung seluruh kawasan, tetapi anda juga akan dapat melihat pokok jati yang tertua di Semenanjung Malaysia.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8.00 pg – 4.00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM5 | Kanak-kanak – RM3

23. Ladang Burung Unta Perlis

Walaupun ini ialah ladang yang agak kecil dengan hanya beberapa burung unta berbanding dengan ladang-ladang burung unta lain di Malaysia, ladang burung unta Perlis ini masih dapat membuat kanak-kanak teruja kerana mereka dapat melihat burung-burung besar ini dari dekat. Mereka tidak terlalu agresif dan penjaga di sini akan mengizinkan anda untuk menyentuh haiwan ini dan memberi makan kepadanya. Sebiji telur burung unta juga dipamerkan di sini untuk menunjukkan kepada anda betapa besarnya telur mereka apabila dibandingkan dengan telur ayam biasa.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Sanglang

24. Ladang Nipah Kipli


Ladang Kipli Nipah adalah tempat di mana anda dapat melihat pokok nipah sejauh yang mata anda dapat melihat. Selain daripada menghargai keindahan tumbuhan ini, anda akan mendapat peluang untuk mencuba jus segar dan manis yang dibuat daripada tumbuhan ini. Anda juga boleh mencuba ‘laksa’ (mi kari) dan ketam sawah yang sedap semasa anda berada di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 1:00 ptg – 7.30 ptg
Harga Tiket: Percuma

Wang Kelian

25. Menara Pandang Wang Kelian


Satu lagi tempat menarik di Perlis yang popular yang perlu anda lawati ialah Menara Pandang Wang Kelian. Pada hari yang lebih sejuk, anda akan melihat awan putih tebal mengelilingi bukit di sini. Bukan itu sahaja, anda akan mendapat pemandangan panorama Perlis dan persekitaran semula jadinya.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Kebanyakan tempat menarik di Perlis adalah berkaitan dengan alam semula jadi. Walaupun ia tidak semaju negeri-negeri lain di Malaysia, ia menawarkan percutian yang sempurna, jauh dari kesibukan bandar. Bukan itu sahaja, disebabkan jaraknya yang dekat dengan Thailand, negeri ini ialah perhentian yang sempurna untuk anda menikmati tarikan semula jadi sebelum anda meneruskan perjalanan anda ke Thailand.

Leave a Reply

error: Content is protected !!