Tempat Menarik di Selangor

Sebagai jiran kepada Kuala Lumpur, negeri Selangor mempunyai tarikan yang berbeza. Negeri yang terkenal untuk landskap hijaunya tetapi tidak kekurangan semangat hidup seperti yang terdapat di Kuala Lumpur. Negeri ini mempunyai begitu banyak tarikan, dan anda boleh mula melawati tempat-tempat menarik di Selangor yang berikut.

 • Ampang
 • Banting
 • Batu Caves
 • Bukit Rotan
 • Hulu Langat
 • Kuala Khubu Bharu
 • Klang
 • Kuala Selangor
 • Petaling Jaya
 • Rawang
 • Sepang
 • Seri Kembangan
 • Shah Alam
 • Subang Jaya
 • Tanjong Sepat

Ampang

1. Zoo Negara Malaysia

Zoo Negara yang dibuka pada tahun 1963 ini terletak di Ulu Klang Gombak. Dengan kawasan yang merangkumi 110 ekar, anda akan mempunyai masa yang menyeronokkan untuk menerokai zoo ini. Dibina dengan kemudahan yang lengkap, zoo ini juga merupakan rumah kepada panda pertama di Malaysia.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM44 | Kanak-kanak – RM16

Banting

2. Pantai Morib

Pantai Morib adalah salah satu pantai yang paling dekat dengan pusat bandar dan sering dikunjungi oleh penduduk tempatan dan pelancong yang ingin melarikan diri daripada kesibukan bandar. Terletak di antara pantai berpasir yang panjang dan pokok-pokok tropika, terdapat banyak resort yang boleh anda pilih untuk penginapan anda. Selain itu, terdapat juga banyak aktiviti yang boleh anda lakukan di sini seperti jet ski, ‘paragliding’ dan juga bola tampar pantai.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

3. Tanah Lembap Paya Indah

Tanah Lembap Paya Indah ialah salah satu tempat menarik di Selangor yang terbaik untuk anda berehat sambil mengagumi keindahan alam semula jadi. Walaupun terdapat banyak aktiviti yang anda boleh lakukan di sini, perkara utama yang dilakukan oleh orang apabila mereka melawat tempat ini adalah memerhati burung. Ini adalah persekitaran ekologi yang sempurna untuk burung kerana makanan yang banyak di sini.

Oleh sebab tidak banyak tempat perlindungan di sekitar sini, anda dinasihatkan untuk memakai topi dan menggunakan lebih banyak pelindung matahari untuk melindungi diri anda dari matahari.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Batu Caves

4. Batu Caves

Batu Caves tanpa raguan merupakan salah satu tempat menarik di Selangor yang perlu anda lawati. Diiktiraf sebagai salah satu tempat pelancongan utama di Selangor, Batu Caves ialah kuil Hindu yang berusia 100 tahun yang terletak di gua di atas bukit batu kapur.

Untuk sampai ke puncaknya, seseorang harus memanjat tangganya yang mempunyai 272 langkah berwarna pelangi. Walaupun ia mungkin bukan satu pencapaian yang mudah, pemandangan di atas dan kuil di dalam gua ini adalah sesuatu yang anda tidak harus terlepas.

Waktu Operasi: Setiap hari, 6:00 pg – 9:00 mlm
Harga Tiket: Percuma

5. Taman Negeri Selangor

Taman Negeri Selangor ini merupakan taman kedua terbesar di Semenanjung Malaysia, dengan keluasan lebih daripada 914.41 kilometer persegi. Selain daripada menjadi ruang ekopelancongan, banyak orang akan melawat tempat ini untuk pengembaraan mendaki.

Semasa pendakian anda, hargailah persekitarannya yang diliputi oleh keindahan alam semula jadi. Walaubagaimanapun, anda dinasihatkan supaya memakai kasut yang sesuai supaya tidak mencederakan diri anda semasa mendaki tempat menarik di Selangor ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Bukit Rotan

6. Kuil Sri Shakti Devasthanam


Terletak di Bukit Rotan, kuil yang berdiri megah ini ialah simbol seni bina kuil Hindu yang sempurna. Dengan reka bentuk dalaman dan luarannya yang rumit, tidak hairanlah mengapa ramai penganut Hindu akan melawat tempat menarik di Selangor ini untuk berdoa kepada Tuhan. Ketika anda berjalan di sekitar kawasan kuil, anda juga akan melihat ukiran binatang Tuhan yang indah di dinding kuil ini.

Waktu Operasi: Isnin – Khamis, 9:00 pg – 12:30 tgh | Sabtu – Ahad, 4:30 pg – 12:00 tgh
Harga Tiket: Percuma

Hulu Langat

7. Hutan Rekreasi Sungai Congkak

Taman rekreasi ini mempunyai enam zon dan merupakan tapak perkhemahan kegemaran penduduk tempatan. Dengan landskap yang indah di sekitar tempat ini, tidaklah sukar untuk memahami mengapa. Terdapat banyak aktiviti yang boleh anda lakukan di sini, dan tempat ini juga dilengkapi dengan kemudahan perkhemahan dan barbeku dengan yuran yang kecil.

Jika anda tidak suka tinggal di khemah, anda boleh memilih untuk tinggal di chalet yang terdapat di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: RM1

8. Mata Air Panas Sungai Serai

Terletak di Hulu Langat, ini ialah mata air panas semula jadi yang sering dikunjungi oleh pelancong dan penduduk tempatan. Ia bukan kolam yang besar tetapi ia adalah tempat yang cukup baik untuk anda berenang dan menikmati kebaikan air yang penuh dengan mineral ini yang baik untuk kulit anda. Ia tidak dinasihatkan untuk melawat pada waktu malam kerana tidak banyak lampu yang tersedia di kawasan ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Kuala Khubu Bharu

9. Kuala Kubu Bharu

Terletak 1 jam jauhnya dengan memandu dari kota, Kuala Kubu Bharu adalah tempat percutian yang sempurna dari hutan konkrit. Walaupun bandar ini adalah kecil, terdapat begitu banyak benda yang boleh anda lakukan di sini. Jika anda ingin menikmati aktiviti luar yang mencabar, anda boleh cuba menyeberangi sungai di sini.

Anda akan memulakan perjalanan anda dengan berjalan kaki merentasi hutan dan menyeberangi bukan sahaja satu tetapi enam batang sungai. Anda tidak perlu risau kerana tali keselamatan ada disediakan untuk membawa anda menyeberangi sungai dari satu hujung ke hujung yang lain. Anda akan mengakhiri perjalanan anda dengan pemandangan air terjun yang indah.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

10. Sungai Selangor

Sungai Selangor merupakan salah satu sungai yang paling terkenal di Selangor. Dengan aliran dari Kuala Kubu Bahru ke Kuala Selangor, ini adalah tempat yang sempurna untuk aktiviti ‘white water rafting’. Bergantung pada saiz kumpulan anda, keseluruhan pengalaman akan mengambil masa tiga hingga empat jam. Jika anda belum mencuba ‘white water rafting’ sebelum ini, ini adalah tempat yang sempurna untuk bermula kerana jeramnya tidak terlalu kuat dan boleh memberikan anda masa yang seronok.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Tertakluk pada kadar lawatan berpandu

11. Air Terjun Chiling

Sehingga hari ini, banyak orang masih melawat Air Terjun Chiling sebagai aktiviti sehari yang seronok. Anda akan dapat melihat air terjun yang besar ini selepas perjalanan yang singkat di sepanjang Sungai Chiling. Semasa anda berada di sini, anda juga boleh melawat tempat perlindungan ikan Mahseer yang diuruskan oleh Jabatan Perikanan Negeri Selangor.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Klang

12. Tokong Kwan Imm Klang

Tokong Kwan Imm Klang merupakan salah satu tokong tertua di Klang dan tempat yang aman dan tenang bagi para penganut untuk berdoa. Tempat menarik di Selangor ini mempunyai taman yang besar di dalamnya dan kolam koi juga. Semasa berjalan-jalan di sekitar taman di sini, anda juga akan dapat melihat patung dewi Kuan Yin yang besar.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Kuala Selangor

13. Sekinchan

Sekinchan, sebuah bandar kecil yang terletak 100 km dari pusat bandar adalah tempat yang ideal untuk percutian yang santai dan tenang pada hujung minggu. Walaupun bandar ini adalah kecil tetapi ia adalah pengeluar beras yang terbesar di Malaysia. Anda akan melihat bandar ini mempunyai warna hijau di merata-rata tempat kerana terdapat banyak sawah padi di sekitar kawasan ini.

Dan terletak di tengah-tengah Sekinchan, anda akan menjumpai Pokok Hajatan. Anda akan melihat ribuan pita merah menghiasi pokok ini yang mewakili hajatan orang. Jika anda ingin hajatan anda menjadi kenyataan, anda boleh mendapatkan pita merah anda di sini dengan membuat sumbangan di tokong yang berhampiran.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

14. Cermin Langit

Instagrammer bergembiralah! Sebagai salah satu tempat yang paling popular untuk mengambil gambar Instagram, Cermin Langit adalah fenomena yang mencerminkan langit di pantai, terbaik untuk mengambil gambar yang indah. Tetapi sebelum anda menuju ke tempat ini, anda perlu ingat bahawa ini hanya berlaku dua kali sebulan semasa bulan purnama dan tempoh bulan baru.

Anda hanya boleh mengambil gambar yang terkenal ini dari pertengahan hingga lewat pagi ketika air laut surut, menciptakan pasir dengan takungan air beberapa inci. Kumpulkan rakan-rakan anda dan pergi lebih awal kerana akan ada banyak orang yang beratur untuk mengambil gambar ikonik ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Tertakluk pada kadar lawatan berpandu

15. Bukit Melawati

Satu lagi tempat menarik di Selangor yang harus anda lawati ialah Bukit Melawati, juga dikenali sebagai ‘Monkey Hill’. Ini adalah tempat yang sempurna untuk keluarga untuk berseronok, belajar tentang bangunan bersejarah di sini dan juga peluang untuk menikmati makanan laut yang sangat lazat. Semasa anda mendaki bukit ini, anda akan dapat melihat tinggalan meriam-meriam lama di sekitar bukit yang telah berada di sini sejak abad ke-18.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

16. Taman Kunang-Kunang Kampung Kuantan

Semasa anda melawat Kuala Selangor, anda boleh menyertai lawatan berpandu malam untuk melihat cahaya yang berkelip-kelip di taman kunang-kunang. Ada sesuatu yang ajaib tentang cahaya ini tetapi sayangnya, tidak banyak tempat lagi di Malaysia yang anda dapat melihat pertunjukan cahaya ini. Untuk melihat serangga ini, anda akan dibawa melalui sungai dalam bot, jauh dari kaunter tiket.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7:45 ptg – 10:30 mlm
Harga Tiket: Tertakluk pada kadar lawatan berpandu

Petaling Jaya

17. Farm in the City

‘Farm in the City’ ialah ladang pertama yang seumpamanya di Malaysia. Bukan sahaja ia beroperasi sebagai zoo tetapi ia juga merupakan taman pemuliharaan di bandar. Reka bentuk ladang ini dipengaruhi oleh persekitaran kampung Malaysia dan menempatkan lebih daripada 100 spesies dengan beberapa spesies eksotik seperti itik mandarin, ‘alpacas’, musang fennec dan banyak lagi di zoo tujuh ekar ini. Anda juga boleh mencuba nasib anda dalam ‘pancingan longkang’ yang merupakan aktiviti rakyat Malaysia yang popular pada masa lalu.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:30 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM39 | Kanak-kanak – RM32

Rawang

18. Lembah Buah-Buahan Selangor

Jika anda suka buah-buahan, anda mesti melawat Lembah Buah-Buahan Selangor. Walaupun terdapat tempat menarik di Selangor yang lain yang berkaitan dengan buah-buahan, apa yang membuat tempat ini menonjol adalah kawasannya yang seluas 646 hektar.

Di sini, anda akan dapat memanjakan diri dengan pelbagai buah-buahan tropika seperti buah kurma, jambu, betik, durian dan banyak lagi, bergantung pada musim tertentu. Anda juga akan dapat belajar untuk membezakan pelbagai pokok, herba dan sayur-sayuran yang ditanam di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 4:00 ptg
Harga Tiket: RM10

Sepang

19. Mitsui Outlet Park

‘Mitsui Outlet Park’ ialah destinasi beli-belah outlet kilang yang terletak 6km dari lapangan terbang KLIA. Di sini, terdapat 140 kedai dari yang biasa hingga mewah yang menjual pakaian, barangan sukan, aksesori dan produk kecantikan. Ia adalah sangat bermanfaat untuk melawat tempat ini kerana anda boleh mendapat barang di luar musim daripada jenama popular seperti Mango, Adidas, Nike, Levis, dan Dockers, hanya untuk menamakan beberapa jenama.

Terdapat juga beberapa buah restoran yang terletak di lokasi ini yang menjual pelbagai masakan dari Malaysia, Itali, Thailand dan Jepun. Jadi jika anda mempunyai beberapa jam antara penerbangan, ini adalah tempat yang sempurna untuk anda. Perkhidmatan bas ulang-alik ke lapangan terbang KLIA dan KLIA 2 ada disediakan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 10:00 mlm
Harga Tiket: Percuma

Seri Kembangan

20. Muzium Coklat Kuala Lumpur


Muzium coklat ini merupakan salah satu yang seumpamanya dan merupakan tempat yang sangat baik untuk pencinta coklat. Muzium ini bermula dengan didikan bagaimana koko ditemui pada pertama kali sehingga apa yang ada pada hari ini, sebuah lambang pencuci mulut.

Terdapat juga pameran yang memaparkan bagaimana sesetengah coklat digunakan untuk nilai perubatannya. Di tempat menarik di Selangor ini, anda juga akan diajar tentang proses membuat coklat dan lawatan di sini berakhir dengan kedai yang menjual semua jenis gula-gula coklat dengan harga yang menarik.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Shah Alam

21. i-City

i-City ialah taman tema yang terletak di Shah Alam. Taman ini dibuka sepanjang hari tetapi masa yang terbaik untuk melawat tempat ini adalah pada waktu malam. Berbanding dengan tempat menarik di Selangor yang lain, tempat ini disenaraikan dalam ‘CNN Travel’ sebagai salah satu tempat yang paling berwarna-warni dan terang di dunia, bandar cahaya digital ini dipenuhi dengan tunggangan menarik dan muzium yang unik.

Ada juga ‘SnoWalk’ yang memberi orang pengalaman sejuk di bawah 0 darjah Celcius dengan salji. Satu lagi tarikan besar di sini ialah roda Ferris yang berwarna-warni di tengah-tengah taman, di mana anda akan dapat melihat pandangan mata burung sekitar Selangor.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 12:00 pg
Harga Tiket: Percuma

22. Laman Seni 7


Laman Seni 7 ialah lorong seni jalanan yang terdapat di Shah Alam. Ia adalah sebuah lorong kecil dengan banyak seni berwarna-warni yang dilukis di dinding. Kesenian ini telah dipilih melalui pertandingan yang dianjurkan oleh majlis bandar.

Sepuluh karya seni dipilih dari empat kategori; perabot jalanan, lukisan 3D, lukisan di tapak dan pemasangan 3D. Artis yang menang diizinkan mula bekerja pada karya seni di lorong ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

23. Muzium Sultan Alam Shah


Muzium Sultan Alam Shah ialah sebuah muzium negeri yang menceritakan kisah pembangunan negeri Selangor. Ia menempatkan artifak dan objek budaya yang dikumpulkan dari seluruh negeri. Anda akan dapat melihat pakaian tradisional, senjata dan alat lama di sini.

Pada hari Ahad kedua setiap bulan, muzium ini akan mengaturkan program kebudayaan dan warisan untuk mendidik orang ramai mengenai akar umbi dan latar belakang Malaysia. Jika anda tidak pasti tentang tempat menarik di Selangor yang bersejarah yang perlu anda lawati, ini adalah tempat yang baik untuk bermula.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Subang Jaya

24. Sunway Lagoon

Jika taman tema ialah aktiviti kegemaran anda, anda akan menyukai tempat ini. Tidak kira jika anda berada di sini dengan keluarga atau rakan-rakan anda, ini adalah tempat yang sempurna untuk semua orang. Taman ini terdiri daripada 3 jenis taman, taman air, taman kering dan taman hidupan liar.

Jika anda suka tunggangan yang ekstrem, terdapat banyak tunggangan di sini yang akan menarik perhatian anda. Walaubagaimanapun, jika anda tidak suka tunggangan yang ekstrem, terdapat banyak benda lain yang boleh anda buat di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM202 (RM133 untuk warganegara Malaysia) | Kanak-kanak – RM170 (RM108 untuk warganegara Malaysia)

Tanjong Sepat

25. Taman Eko Kesihatan Kuan


Terletak di Tanjung Sepat, ini adalah salah satu tempat eko-destinasi yang terkenal di Selangor. Dikelilingi oleh pokok-pokok palma, anda akan dapat melihat rumah yang dibina untuk burung layang-layang dan pusat pameran yang dikhususkan untuk sarang burung. Buat pelan untuk meluangkan masa beberapa jam di sini, kerana terdapat hanya begitu banyak benda untuk dilihat di tanah seluas 5 ekar ini seperti eko-teater, zoo mini, ladang buah-buahan dan juga kafe.

Waktu Operasi: Sabtu – Ahad, 9:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Negeri Selangor mempunyai begitu banyak tarikan, dengan negeri ini semeriah Kuala Lumpur. Terdapat banyak benda untuk dilihat, dilakukan dan mempunyai pelbagai makanan yang lazat untuk dicuba juga. Jika anda berada di negeri ini, jangan lupa untuk meluangkan masa untuk melawat tempat-tempat menarik di Selangor ini.

Leave a Reply

error: Content is protected !!