Tempat Menarik di Terengganu

Negeri Terengganu terletak di pantai timur Semenanjung Malaysia, menghadap Laut China Selatan. Seperti bagaimana setiap negeri mempunyai tarikan tersendiri, Terengganu adalah terkenal dengan pulau-pulau, pantai yang cantik dan hidupan laut yang kaya. Mari kita mulakan dengan memperkenalkan tempat-tempat menarik di Terengganu yang perlu anda lawati.

  • Besut
  • Dungun
  • Hulu Terengganu
  • Kemaman
  • Kuala Terengganu
  • Marang

Besut

1. Pantai Air Tawar

Pantai Air Tawar terletak 4km dari Kuala Besut dan merupakan pantai yang terkenal di kalangan penduduk tempatan. Sebagai salah satu tempat menarik di Terengganu, banyak kemudahan awam dibina untuk kemudahan pengunjung seperti bangku, tandas dan taman permainan awam.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

2. Pulau Perhentian

Pulau Perhentian terletak 21km dari pantai Terengganu dan merupakan tempat percutian yang terkenal di kalangan penduduk tempatan dan pelancong. Terdiri daripada 2 pulau, Pulau Perhentian Besar dan Pulau Perhentian Kecil, kedua-dua pulau ini memiliki pantai yang indah dan laut yang biru. Datang ke sini dan lihat kehidupan marin yang kaya seperti yang belum pernah anda alami sebelumnya.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

3. Pantai Bukit Keluang

Pantai Bukit Keluang ialah syurga tropika yang diberkati dengan landskap yang unik. Lihat dengan mata anda, pantai yang indah selepas berjalan melalui jambatan kayu yang dibina di atas batu. Pantai Bukit Keluang ialah tempat yang ideal untuk snorkeling, sukan air dan juga luncur angin.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Dungun

4. Pantai Teluk Bidara

Pantai Teluk Bidara ialah tempat yang indah yang diberkati dengan lanskap yang sempurna. Dilawati secara kerap oleh penduduk tempatan untuk lautnya yang jernih dan pasirnya yang putih lembut, ia memang merupakan syurga pantai. Walau bagaimanapun, anda harus merancang perjalanan anda dengan berhati-hati agar tidak melawat tempat menarik di Terengganu ini semasa musim tengkujuh, dari pertengahan bulan Oktober hingga akhir bulan Mac.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

5. Air Terjun Chemerong

Air Terjun Chemerong digelar sebagai salah satu air terjun yang tertinggi di Malaysia. Air terjun yang indah ini hanya boleh diakses selepas satu jam mendaki melalui hutan. Anda akan memerlukan pemandu pelancong untuk memimpin jalan supaya anda tidak tersesat di hutan tebal ini.

Di sini, terdapat juga kolam air yang cetek di air terjun yang sesuai untuk berenang pada waktu petang yang panas.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

6. Pasar Besar Dungun

Semasa kunjungan anda ke Dungun, anda harus melawat ke pasar besar ini. Seperti namanya, pasar ini sangat besar dan anda akan dapat membeli apa sahaja yang anda perlukan di tempat ini. Selain barangan, terdapat pelbagai jenis makanan tempatan yang dijual di sini juga.

Waktu Operasi: Khamis, 5.00 ptg – 12.00 pg
Harga Tiket: Percuma

7. Viking Scuba Tenggol

Terengganu adalah terkenal dengan beberapa tapak menyelam yang terbaik, dan Viking Scuba Tenggol adalah salah satu operator menyelam yang akan memastikan anda mempunyai pengalaman menyelam yang terbaik. Terletak di Resort Permata, Viking Scuba Tenggol ialah pusat menyelam yang serba lengkap, yang bangga dengan perkhidmatan mereka. Sama ada anda pemula atau penyelam berpengalaman, pusat ini akan menunjukkan kepada anda Pulau Tenggol seperti yang belum pernah anda lihat sebelumnya.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7.30 pg – 5.00 ptg
Harga Tiket: Tertaluk kepada yuran lawatan

8. Rimba Bandar Bukit Bauk

Rimba Bandar Bukit Bauk ialah tempat yang indah dan damai untuk berjalan-jalan dan mendaki di pagi hari. Dikelilingi oleh hutan, pendakian ke puncak bukit akan memakan waktu sekitar 1 jam. Perjalanan ke atas tidak sukar yang menjadikan tempat menarik di Terengganu ini sesuai untuk pemula dan juga warga emas.

Waktu Operasi: Setiap hari, 6.00 pg – 5.00 ptg
Harga Tiket: Percuma

9. Medan Ikan Bakar Kuala Dungun

Apabila anda menerokai sebuah bandar baru, salah satu cara untuk memahami tempat tersebut dengan lebih baik adalah dengan mencuba makanan tempatannya. Dengan melawat medan selera tempatan ini, anda akan terdedah kepada rasa tradisional dan pilihan yang tidak terdapat di kebanyakan hotel.

Waktu Operasi: Setiap hari, 12.00 ptg – 12.00 pg
Harga Tiket: Percuma

10. Pantai Rantau Abang

Rantau Abang adalah terkenal dengan sarang penyu laut jenis Leatherback. Setiap tahun dari Mei hingga Ogos, beratus-ratus penyu akan berhijrah ke sini untuk bertelur di pantai. Terdapat banyak pusat pemuliharaan penyu di Rantau Abang yang ditubuhkan untuk melindungi dan memelihara makhluk-makhluk yang lembut ini.

Jika anda ingin melihat saat ajaib ini, anda boleh menghubungi pusat peranginan anda untuk membuat pengaturan yang diperlukan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Hulu Terengganu

11. Tasik Kenyir

Tasik Kenyir adalah salah satu tempat menarik di Terengganu yang terbesar dan tasik buatan manusia ini adalah yang terbesar di Asia Tenggara. Terletak 16km dari pintu masuk utama Pengkalan Gawi, ini ialah kawasan yang luas yang kaya dengan flora dan fauna yang berbeza. Terdapat begitu banyak yang boleh dilakukan di permata semula jadi ini, di mana anda boleh memilih sama ada untuk pergi menonton burung, meneroka gua atau mandi dengan gajah yang diselamatkan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

12. Air Terjun Sekayu

Air Terjun Sekayu terletak di dalam Hutan Rekreasi Sekayu. Terdapat tujuh air terjun yang mengalir, masing-masing mempunyai kolam sendiri yang sesuai untuk berenang. Bahagian air terjun yang terendah boleh diakses dengan mudah, tetapi memanjat tangga konkrit untuk sampai ke bahagian yang lebih tinggi boleh menjadi satu cabaran.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8.00 pg – 6.00 ptg
Harga Tiket: Percuma

13. Hutan Rekreasi Sekayu

Hutan Rekreasi Sekayu yang merangkumi kawasan seluas 85 ekar ini menempatkan banyak tarikan di dalamnya, sesuai untuk pencinta alam semula jadi dan penduduk bandar yang ingin melarikan diri dari kesibukan bandar. Jika anda berada di sini, anda perlu melawat ladang bunga orkid mereka kerana mereka mempunyai pelbagai jenis spesies dan kacukan di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8.00 pg – 6.00 ptg
Harga Tiket: Percuma

14. Pusat Konservasi Gajah Kenyir

Salah satu daripada banyak tempat menarik di Terengganu yang berkaitan dengan pemuliharaan haiwan, tempat perlindungan ini dibina pada tahun 2012, memberikan rumah kepada gajah yang hilang dan ditinggalkan di kawasan ini. Terdapat 13 gajah yang sedang tinggal di taman ini, di mana mereka dijaga, dilatih dan dibesarkan bersama sebagai kumpulan keluarga baru. 90% dari taman pemuliharaan ini tidak disentuh, memberikan gajah ini dengan rumah di habitat semula jadi mereka.

Anda akan mendapat peluang untuk mendekati gergasi-gergasi yang lembut ini, sesuatu yang anda tidak akan dapat lakukan di bandar.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9.00 pg – 5.30 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM40 | Kanak-kanak – RM20

Kemaman

15. Pantai Cherating

Jika anda ingin mempunyai percutian pantai hujung minggu yang singkat, Pantai Cherating ialah tempatnya. Terletak di Kemaman, terdapat pelbagai resort pantai di sini. Sepanjang tahun, ramai pelancong akan melawat tempat ini untuk percutian yang menyenangkan dengan keluarga kerana pantai adalah luas dan lautnya tidak bergelora.

Terdapat banyak aktiviti laut yang boleh anda lakukan di sini seperti jet ski, paragliding dan banyak lagi.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

16. Club Med Pantai Cherating

Club Med Pantai Cherating ialah antara Club Med pertama di Asia dan merupakan antara 10 resort terbaik di Asia pada tahun 2013. Resort rantaian ini ialah tempat yang sesuai untuk anda berehat. Isi perut anda dengan banyak makanan dan minuman yang disajikan oleh para tukang masak yang berbakat dari seluruh dunia.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Tertakluk kepada yuran resort

17. Zoo Mini Kemaman

Terletak 14km dari Chukai, Zoo Mini Kemaman ialah zoo pertama di Terengganu. Dengan keluasan 35 ekar, zoo ini ialah rumah kepada lebih daripada 50 spesies haiwan seperti gajah, singa, landak dan banyak lagi. Bahagian terbaik tentang zoo ini ialah ia menggabungkan taman tumbuhan tropika dan taman rekreasi untuk membolehkan kanak-kanak bermain di dalamnya.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9.00 pg – 5.00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM10 | Kanak-kanak – RM7

18. Pantai Balok

Terletak 20 minit dari bandar, Pantai Balok mempunyai reputasi sebagai salah satu tempat menarik di Terengganu yang terbaik untuk melancar angin. Dengan pantai yang panjang, banyak penduduk tempatan dan pelancong akan melawat tempat ini untuk percutian yang singkat. Di sepanjang kawasan ini, terdapat juga banyak resort yang terkenal yang boleh anda pilih untuk menginap untuk satu atau dua malam.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

19. Pantai Teluk Mak Nik (Monica Bay)

Berbeza dengan pantai yang lain, Pantai Teluk Mak Nik merupakan salah satu tempat menarik di Terengganu yang indah dengan pokok-pokok casuarina yang berbaris di sepanjang pantai. Mereka menyediakan naungan dari matahari petang, menawarkan pelawat masa yang berangin dan menyenangkan di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

20. Pusat Penetasan Penyu Rimbun Dahan (Rimbun Dahan Turtle Hatchery)

Pusat penetasan ini dibuka pada tahun 2013 di tapak Resort Kasturi. Ini ialah pusat pemuliharaan penyu di mana telur penyu dikumpulkan, diinkubasi dan dilepaskan kembali ke laut apabila mereka menetas. Sekiranya anda ingin belajar dan berada dekat dengan bayi penyu, ini ialah tempat yang perlu anda lawati.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: RM20

21. Tasik Biru Kemaman

Anda tidak perlu lagi pergi ke Hokkaido untuk melawat tasik biru kerana daerah Kemaman mempunyai tasik biru sendiri. Terletak hanya 15 minit jauhnya dari Muadzam Shah, tasik biru ini merupakan kawasan perlombongan yang lama yang digariskan oleh pokok-pokok yang indah. Ia ialah tempat yang menarik, sesuai untuk mereka yang ingin mengambil gambar Instragram yang cantik.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Kuala Terengganu

22. Pulau Redang

Salah satu pulau terbesar di Terengganu, Pulau Redang adalah salah satu tempat menarik di Terengganu yang popular. Dikunjungi oleh penduduk tempatan dan pelancong dengan kerap, pulau ini bukan sahaja mempunyai air jernih tetapi juga kehidupan marin yang banyak. Walaupun pulau ini lebih dikomersialkan berbanding dengan pulau-pulau kecil yang lain, ia dikekalkan dengan baik untuk memastikan pelawat mempunyai masa yang hebat di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Harga bot dari Jeti Merang ke Pulau Redang adalah serendah RM55

23. Pulau Lang Tengah

Untuk sampai ke Pulau Lang Tengah, anda perlu menyewa bot laju dan perjalanannya mengambil masa kira-kira 45 minit. Pulau terpencil ini tidak dikomersialkan seperti Pulau Redang tetapi memiliki keindahan alam eksotik sendiri. Anda boleh menyewa peralatan snorkeling di mana-mana kedai tepi pantai di sini dan melihat ikan-ikan dan batu karang yang berwarna-warni di tempat menarik di Terengganu ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Harga bot dari Jeti Merang ke Pulau Lang Tengah adalah serendah RM55

24. Masjid Kristal


Dibina di tepi pantai, masjid megah ini dibuat daripada kristal, kaca dan keluli sahaja. Gelas berwarna teal yang indah ini yang dihiasi dengan potongan emas memang merupakan pandangan yang sangat indah kerana ia berkilau setiap kali matahari bersinar di atasnya. Walaupun masjid ini dibuka kepada orang ramai, anda perlu berhati-hati dengan kod pakaian di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10.00 pg – 7.00 ptg
Harga Tiket: Percuma

25. Muzium Negeri Terengganu

Museum ini dibina pada tahun 1976, dan seni binanya menyerupai rumah tradisional Melayu. Diisytihar sebagai salah satu muzium yang terbesar di Asia Tenggara, Muzium Negeri Terengganu ini ialah rumah kepada banyak artifak purba, tekstil, dan ukiran dan lukisan yang berwarna-warni. Jika anda ingin memahami dengan lebih lanjut tentang Malaysia dan budaya Melayu, ini ialah tempat yang sesuai untuk anda.

Waktu Operasi: Sabtu – Khamis, 9.00 pg – 5.00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM2 | Kanak-kanak – RM1

26. Chinatown Kuala Terengganu

Terletak di muara Sungai Terengganu, ini merupakan salah satu penempatan Cina yang terawal di Asia Tenggara. Anda akan disambut oleh gerbang merah gergasi yang dihiasi oleh dua ekor naga di pintu masuk lorong Chinatown. Pengalaman ini akan memberikan anda ledakan ke masa lalu ketika anda berjalan di jalan-jalan dan bangunan yang berusia lebih dari 200 tahun ini.

Bukan sahaja anda akan dapat mencari seni jalanan yang menarik di kawasan ini, tetapi juga terdapat pelbagai kafe dan gerai makanan di sini untuk mengisi perut anda.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

27. Pulau Duyong

Pulau Duyong adalah sebuah perkampungan kecil, terletak hanya 10 minit dari Kuala Terengganu. Dikelilingi oleh kehijauan yang subur, anda boleh menerokai kampung ini melalui jaringan jalan yang luas yang membawa anda ke kejutan yang tidak dijangka. Di sini, anda juga akan menemui pembina bot artisan, galeri seni dan pameran.

Waktu Operasi: Sabtu – Khamis, 9.00 pg – 5.00 ptg
Harga Tiket: Percuma

28. Jambatan Angkat Kuala Terengganu

Kuala Terengganu mempunyai jambatan baru pada tahun 2019, dan ia menghubungkan ke Kuala Nerus. Dengan seni bina yang menyerupai Jambatan Menara London, seni bina ini sangat indah dan dapat diangkat untuk bot-bot yang melaluinya; sejurus menjadikannya jambatan yang pertama yang seumpamanya di Malaysia. Banyak orang telah megunjungi tempat ini semenjak jambatan ini dibuka untuk gambar Instagram yang cantik dan anda juga perlu melawatinya.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Marang

29. Pulau Kapas

Terletak di timur Marang, ini ialah syurga pulau yang tidak seperti mana-mana tempat menarik di Terengganu yang lain. Ia tidak dikomersialkan dan dibangunkan dengan begitu banyak, dengan hanya beberapa hotel di pulau ini. Namun, tempat ini dapat memberi anda percutian yang nyaman, terputus dari dunia untuk beberapa hari.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

30. Pulau Gemia

Terletak 800 meter dari Pulau Kapas, ini merupakan satu lagi syurga yang indah. Walaupun pulau ini hanya mempunyai satu hotel, anda masih boleh mempunyai masa yang sangat baik dengan orang-orang tersayang di sini. Pulau ini menawarkan laut biru kristal yang ideal untuk snorkeling dan menyelam.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Dengan begitu banyak tempat menarik di Terengganu yang menakjubkan, tidak hairanlah mengapa beribu-ribu orang berkunjung ke sini sepanjang tahun. Terengganu membawa anda ke syurga yang indah, di mana keindahannya boleh dibandingkan dengan Maldives. Bukan itu sahaja, anda boleh menikmati pelbagai hidangan tradisional Melayu yang lazat di sini.

Leave a Reply

error: Content is protected !!