Tempat Menarik di Sabah 

Sabah adalah negeri kedua terbesar di Malaysia yang terletak di bahagian utara Borneo. Sabah adalah terkenal untuk pantai-pantai yang indah, tapak menyelam yang hebat, hutan hujan dan sudah tentu Gunung Kinabalu yang terkenal. Dengan begitu banyak tarikan yang ditawarkan, berikut adalah tempat-tempat menarik di Sabah yang harus anda lawati.

  • Keningau
  • Kinabatangan
  • Kota Belud
  • Kota Kinabalu
  • Kudat
  • Ranau
  • Sandakan
  • Tawau

Keningau

1. Pusat Kraftangan Sabah


Ditubuhkan pada 2012, Pusat Kraftangan Sabah bertujuan untuk memelihara dan memperkenalkan kraftangan Sabah kepada penduduk tempatan dan pelancong. Pusat ini merupakan salah satu tempat menarik di Sabah yang utama di mana beberapa program telah dianjurkan untuk melatih penduduk tempatan untuk mewujudkan produk berasaskan hutan, tekstil, tembikar dan banyak lagi. Oleh sebab kepentingan dan impak program-program ini, kerajaan negeri memilih Keningau, sebuah daerah yang kaya dengan warisan budaya dan sumber yang banyak untuk menjadi pusat pembangunan kraftangan.

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat, 8:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

2. Taman Negara Banjaran Crocker

Ditubuhkan pada tahun 1984, Taman Negara Banjaran Crocker merupakan salah satu taman terbesar di Sabah dengan banyak tarikan untuk ditawarkan. Antara kemudahan yang ditawarkan di taman ini ialah menara pemerhatian, pusat pameran, rumah serangga dan rumah paku-pakis. Tempat menarik di Sabah ini juga mengandungi pelbagai spesies flora dan fauna yang unik kepada Borneo, selain daripada berfungsi sebagai bekalan air yang penting bagi banyak bandar dan masyarakat di Sabah.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

3. Bukit Trig Keningau

Jika anda sedang mencari tempat percutian yang hebat untuk pergi bersama keluarga dan rakan anda, anda boleh mempertimbangkan Bukit Trig Keningau. Laluan di sini boleh mencabar anda, tetapi tidak terlalu sukar dan mempunyai pemandangan panorama Keningau yang indah. Laluan ke puncak mempunyai sekitar 6 pos pemeriksaan, dengan setiap pos pemeriksaan menawarkan peluang mengambil gambar yang cantik.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: RM3

4. Muzium Warisan Keningau

Bangunan ini dibina pada tahun 1946 semasa penjajahan British dan berkhidmat sebagai Rumah Rehat Kerajaan. Antara orang-orang penting yang telah melawat dan tinggal di rumah rehat ini ialah perdana menteri Malaysia yang pertama dan kedua. Tempat menarik di Sabah ini kemudiannya ditukar kepada muzium pada tahun 2008 untuk memelihara aspek warisan Keningau seperti budaya, sejarah, tamadun Islam dan banyak lagi.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Kinabatangan

5. Gua Gomantong

Satu lagi tempat menarik di Sabah yang mesti dilawati ialah Gua Gomantong. Gua ini terletak di Taman Rizab Gomantong dan merupakan gua yang terbesar di Sabah. Malah, Gua Gomantong adalah sistem gua batu kapur yang terdiri daripada 9 gua, dan dua kompleks gua yang terbesar (sehingga 90 meter) dan boleh diakses ialah Simud Hitam (Gua Hitam) dan Simud Putih (Gua Putih).

Dari dua kompleks gua ini, Simud Hitam lebih mudah diakses dan memerlukan hanya 5 minit berjalan kaki dari pusat pendaftaran, sesuai untuk semua orang. Sebaliknya, Simud Putih memerlukan permit dan mendaki bukit yang curam selama kira-kira 30 minit untuk sampai ke pintu masuknya.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Tertakluk pada harga lawatan berpandu

6. Pelayaran Sungai Kinabatangan

Sungai Kinabatangan merupakan sungai kedua terpanjang di Malaysia yang mengalir melalui hutan bakau ke Laut Sulu. Di sepanjang sungai ini, terdapat populasi haiwan yang tinggi termasuk orang utan, gajah kerdil, kucing liar dan banyak lagi. Untuk mendapatkan peluang untuk melihat haiwan ini, anda boleh menyertai pelayaran sungai di sini yang tersedia dalam pelbagai pakej dengan tempoh yang berbeza.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Tertakluk pada harga lawatan berpandu

Kota Belud

7. Pulau Mantanani

Pulau Mantanani adalah sebuah pulau yang terkenal untuk pelbagai kehidupan marin, pantai yang indah dan suasana yang tenang. Kelihatan seperti pisau nipis dari pandangan mata burung, pulau ini mempunyai pantai yang panjang sehingga 25 meter. Terdapat banyak aktiviti yang boleh anda lakukan di sini seperti trekking dan sukan air, atau anda juga boleh bersantai di pantai.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Tertakluk pada harga lawatan berpandu

Kota Kinabalu

8. Gunung Kinabalu

Gunung Kinabalu ialah gunung yang tertinggi di Malaysia dan berdiri di 4,095 meter di atas paras laut. Pendakian gunung ini akan mengambil masa kira-kira dua hari dan memerlukan pemandu pelancong yang berlesen untuk memimpin jalan. Walaupun pendakian gunung ini bukanlah mudah dan merupakan cabaran yang hebat, sebaik sahaja anda tiba di puncak, anda akan diberi ganjaran dengan salah satu pemandangan panorama Sabah dan persekitarannya yang paling indah.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Tertakluk pada harga lawatan berpandu

9. Pulau Manukan

Terletak tidak jauh dari Jesselton Point, Pulau Manukan ialah syurga pantai dengan pantai berpasir yang panjang dan laut yang jernih. Walaupun ia bukan pulau yang terbesar (pulau kedua terbesar) di Taman Negara Tunku Abdul Rahman, kemudahan yang dibangunkan di sini menarik hampir 200,000 orang pengunjung setiap tahun. Antara kemudahan yang boleh anda dapat di sini ialah resort, rumah kelab, restoran dan juga pusat menyelam.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Dewasa – RM3 | Kanak-kanak – RM1

10. Pulau Sapi

Pulau Sapi terletak 7km dari pusat bandar dan merupakan salah satu tempat menarik di Sabah yang paling banyak dikunjungi. Juga terletak tidak jauh dari Jesselton Point, terdapat banyak spesies laut yang berwarna-warni yang boleh dilihat dari jeti kerana lautnya yang jernih. Bukan sahaja tempat ini menawarkan pengalaman yang lebih semula jadi berbanding pulau-pulau lain, ia juga mempunyai ‘zipline’ pulau ke pulau yang terpanjang di dunia.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Tertakluk pada harga lawatan berpandu

11. Platform Pemerhatian Bukit Signal


Platform Pemerhatian Bukit Signal terletak di tempat yang tertinggi di bandar dan menawarkan pemandangan bandar yang tiada bandingan. Dek pemerhatian yang kelihatan seperti piring UFO ini unik berbanding dengan bangunan lain di bandar yang anda akan dapat mengenalinya dari jauh. Untuk mengelakkan orang ramai, anda boleh melawat tempat ini semasa hari bekerja kerana banyak orang akan datang ke sini untuk melihat matahari terbenam yang indah pada hujung minggu.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

12. Pasar Filipina

Satu lagi tempat yang perlu anda lawati di Sabah ialah Pasar Filipina, yang terletak di ‘Waterfront’. Di sini, anda akan dapat mencari banyak hasil tempatan yang boleh anda beli sebagai cenderahati seperti makanan laut kering, ikan masin, buah-buahan dan makanan ringan tempatan. Terdapat juga beberapa deret gerai makanan, di mana anda boleh menikmati makanan laut yang lazat.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 10:00 mlm
Harga Tiket: Percuma

13. Kokol Hill Elf


‘Kokol Hill Elf’ adalah salah satu tempat menarik di Sabah yang paling popular yang menawarkan pemandangan panorama Kota Kinabalu yang menakjubkan. Terletak 800 meter tinggi di Bukit Kokol, bukan sahaja anda dapat menikmati matahari terbenam yang indah di sini, anda juga dapat mengambil banyak gambar ‘Instragram’ yang cantik. Jika anda tidak takut pada ketinggian, anda boleh mencuba ‘Mega Swing’ di mana anda akan berayun di atas bukit, sama seperti yang terdapat di Bali.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 8:00 mlm
Harga Tiket: RM120 (RM40 untuk warganegara Malaysia)

14. Tanjung Aru

Tanjung Aru terletak 6km dari pusat bandar dan merupakan salah satu pantai kegemaran penduduk tempatan. Pantai ini mendapat namanya dari pokok ru yang terdapat di sini di sepanjang pantai pasir putih. Selain itu, anda akan dapat menangkap salah satu matahari terbenam yang paling indah di sini, selain daripada banyak resort yang baik dan mewah yang terdapat di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Kudat

15. The Tip of Borneo


‘The Tip of Borneo’, salah satu tempat menarik di Sabah yang paling popular terletak di Kudat, di hujung utara Borneo. Lokasi ini adalah di mana Laut Cina Selatan bertemu dengan Laut Sulu, menawarkan pemandangan laut dan sekitarnya yang tiada bandingan. Di sini, anda juga akan dapat mencari rumah api dan pantai yang indah, yang lengkap dengan kemudahan seperti kafe, kedai dan bilik air untuk kemudahan anda.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Ranau

16. Kundasang

Digelar sebagai ‘New Zealand Malaysia’, Kundasang adalah satu lagi percutian gunung yang indah. Satu-satunya kelemahan tempat menarik di Sabah ini ialah anda perlu menyewa kereta untuk sampai ke sini dan perjalanannya agak panjang. Salah satu tarikan yang perlu anda lawati di sini ialah ‘Desa Cattle Dairy Farm’, di mana anda boleh mendapatkan hasil susu tempatan yang lazat.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

17. Mata Air Panas Poring

Mata Air Panas Poring terletak sekitar 2 jam dari Kota Kinabalu dan merupakan salah satu tempat menarik di Sabah yang terbaik di mana anda boleh menghabiskan waktu petang anda. Dikelilingi oleh hutan hujan, anda boleh berendam di dalam mata air panas mineral semula jadi, yang dikatakan dapat meningkatkan peredaran darah dan melicinkan kulit. Selain itu, anda juga boleh melawat ladang rama-rama, pusat pemuliharaan anggerik dan taman tropika yang terdapat di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: RM15 (RM3 untuk warganegara Malaysia)

Sandakan

18. Pusat Penemuan Hutan Hujan

Sabah diberkati dengan salah satu hutan hujan yang paling indah di dunia, dan Pusat Penemuan Hutan Hujan diperkenalkan untuk mendidik orang ramai tentang keunikan dan kepentingan hutan ini. Di sini, anda boleh meneroka laluan hutan yang berbeza dan juga laluan kanopi keluli. Selain itu, jika anda gemar memerhati burung, anda akan gembira untuk mengetahui bahawa bukan sahaja anda dapat melihat spesies burung yang jarang terdapat seperti ‘Bornean Bristlehead’, ‘Black and Crimson Pitta’, dan ‘Rhinoceros Hornbill’, Festival Burung Borneo tahunan juga diadakan di sini (biasanya pada akhir tahun).

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM7 | Kanak-kanak – RM3

19. Pulau Penyu Selingan

Pulau Penyu Selingan mempunyai salah satu tempat penetasan penyu yang tertua di dunia. Ia juga merupakan salah satu tempat bersarang dan pembiakan paling penting untuk ‘Hawksbill Turtle’ dan ‘Green Turtle’ di Asia Tenggara. Sepanjang masa anda di sini, bukan sahaja anda boleh mengambil bahagian dalam usaha pemuliharaan penyu, anda juga dapat menikmati pantai berpasir putih dan pergi untuk sesi snorkeling dengan penyu.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Tertakluk pada harga lawatan berpandu

20. Pusat Pemulihan Orang Utan Sepilok

Ditubuhkan pada tahun 1964, pusat pemulihan ini dibina untuk melindungi dan memulihkan orang utan yatim piatu di kawasan ini. Pada masa ini, tempat ini terdapat 25 ekor orang utan, dan anda dapat mempelajari lebih lanjut tentang haiwan-haiwan terancam ini dan lihat mereka dari dekat, dengan sesi makan yang berlangsung dua kali sehari. Satu-satunya kelemahan tempat yang menakjubkan ini adalah kebutuhan bagi anda untuk tidak menyentuh orang utan kerana mereka sangat terdedah kepada penyakit manusia dan menyentuh mereka akan mendedahkan mereka kepada risiko yang tidak diperlukan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 3:00 ptg
Harga Tiket: RM30 (RM5 untuk warganegara Malaysia)

21. Pusat Pemuliharaan Beruang Matahari Borneo

Terletak tidak terlalu jauh dari Pusat Pemulihan Orang Utan Sepilok ialah Pusat Pemuliharaan Beruang Matahari Borneo, sebuah kemudahan penyelamatan dan pemulihan beruang matahari. Pusat ini termasuk kandang hutan yang besar untuk menyediakan persekitaran pemulihan semula jadi kepada beruang matahari sebelum ia dilepaskan kembali ke alam liar. Pada masa ini, terdapat 43 beruang matahari di pusat ini untuk anda mengetahui lebih lanjut mengenai mereka dan melihatnya dari dekat.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:30 pg – 3:30 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM5 | Kanak-kanak – RM2

22. Gereja St. Michael’s and All Angels

Gereja St. Michael dan All Angels adalah salah satu tempat menarik di Sabah yang tertua dan juga merupakan salah satu daripada beberapa bangunan pra-perang yang masih berdiri. Gereja batu ini merupakan peninggalan zaman kolonial dan diiktiraf sebagai salah satu tapak warisan dunia. Di dalam gereja ini, anda akan melihat sebuah gereja dengan tingkap kaca berwarna yang indah (disumbangkan oleh pihak Australia) yang membolehkan cahaya matahari bersinar dan membawa warna ke dinding.

Waktu Operasi: Isnin, Rabu – Sabtu, 8:30 pg – 4:20 ptg
Harga Tiket: RM10 (RM5 untuk warganegara Malaysia)

23. Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary

Tempat perlindungan swasta ini terletak di dalam ladang kelapa sawit, memberikan anda peluang untuk melihat monyet proboscis yang berdekatan, yang hanya boleh didapati di Borneo. Adalah mudah untuk mengenali monyet oren-kelabu ini dengan monyet jantan mempunyai hidung yang besar, manakala monyet betina mempunyai hidung yang terbalik. Selain daripada monyet, anda boleh menyertai lawatan malam di sini untuk peluang melihat tupai terbang, babi hutan, buaya dan kunang-kunang.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM15 | Kanak-kanak – RM5

Tawau

24. Taman Negara Bukit Tawau Hills

Terletak 24km dari pusat bandar Tawau, taman negara ini ialah permata alam semula jadi Sabah. Rumah bagi pelbagai jenis flora dan fauna, anda akan berasa kagum dengan keindahan alam semula jadi semasa lawatan anda di sini. Salah satu tarikan utama tempat ini ialah pokok 96.9 meter, pokok tropika yang tertinggi di dunia yang anda akan temui semasa pendakian anda di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: RM3

25. Muzium Koko Teck Guan

Selain daripada alam semula jadi, Tawau juga terkenal dengan pengeluaran kokonya. Muzium sejenis ini di Malaysia akan membuka mata anda kepada sejarah, perkembangan dan juga proses membuat coklat yang lazat. Bukan itu sahaja, anda boleh melihat dari dekat proses pengeluaran coklat di kilang pembuatan koko ini. Pada akhir perjalanan anda, anda boleh membeli beberapa produk koko seperti jem coklat dan minuman koko panas segera.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM25 | Kanak-kanak – RM15

26. Resort Eko Sungai Balung

Terletak di Taman Bukit Tawau, Resort Eko Sungai Balung adalah tempat percutian yang sempurna, jauh dari kesibukan kota. Selain daripada peluang untuk melihat spesies buah-buahan eksotik seperti buah naga dan abiu di sini, terdapat juga banyak aktiviti di tempat menarik di Sabah ini seperti berbasikal, menonton burung dan mendaki. Jika anda ingin bermalam di sini, anda boleh menginap di salah satu chalet di sini yang dibina dari kayu dan batu sungai, memberikan suasana desa.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Tertakluk pada harga lawatan berpandu

27. Masjid Al-Kauthar

Dibina pada tahun 1997 dan siap pada tahun 2002, Masjid Al-Kauthar merupakan salah satu masjid yang terbesar di Sabah. Antara ciri-ciri yang paling ketara di masjid ini ialah kubah besarnya di bahagian atas (ketinggian 58m dengan lilitan 20m) dan dinding putihnya. Dikatakan bahawa masjid dengan pemandangan laut ini boleh menampung kira-kira 17,000 orang pada satu-satu masa.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

28. Pasar Tawau Tanjung

Pasar Tawau merupakan salah satu pasar tertutup yang terbesar di Malaysia dengan lebih daripada 6,000 gerai. Di pasar ini, anda akan dapat mencari peniaga yang menjual makanan kering seperti ikan masin kering, ikan bilis dan udang, keropok dan buah-buahan segar. Bukan itu sahaja, jika anda ingin membeli cenderahati tempatan yang unik untuk rakan dan keluarga anda, anda akan berasa gembira untuk mengetahui bahawa anda boleh mencari kraf kayu dan barangan hiasan di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 5:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

29. Basalt Kolumnar Balung Cocos

Basalt Kolumnar adalah pembentukan batu dari lava yang disejukkan di atas tanah selepas letusan gunung berapi. Apa yang membuat perjalanan untuk melihat batu-batu berbentuk heksagon ini istimewa adalah hakikat bahawa ini adalah satu-satunya basalt kolumnar di Malaysia. Walaupun perjalanan ke sini boleh menjadi sedikit rumit, bukan sahaja anda akan diberi ganjaran dengan pandangan fenomena semula jadi yang mengagumkan ini, anda juga boleh berenang di sungai di sini untuk menyejukkan diri.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Kesimpulannya, Sabah ialah syurga yang indah dengan banyak tarikan. Dari laluan semula jadi ke gua-gua yang indah dan pantai yang cantik, tidak hairanlah mengapa semua orang terpesona dengan negeri ini. Selain daripada tempat menarik di Sabah yang indah, anda juga akan dapat menikmati hidangan tempatan yang lazat dan makanan laut yang segar.

Leave a Reply

error: Content is protected !!