Tempat Menarik di Pulau Pinang

Terletak di pantai barat laut Semenanjung Malaysia, Pulau Pinang ialah rumah kepada Georgetown – Tapak Warisan Dunia UNESCO yang terkenal. Terpisah kepada 2 bahagian, tanah besar dan pulau, Pulau Pinang ialah syurga warisan yang kaya dengan begitu banyak tarikan. Berikut adalah tempat-tempat menarik di Pulau Pinang yang terbaik yang perlu anda lawati.

  • Air Itam
  • Batu Ferringhi
  • Bayan Lepas
  • Bukit Mertajam
  • Butterworth
  • Georgetown
  • Tanjung Bungah
  • Teluk Bahang

Air Itam

1. Habitat Penang Hill

‘Habitat Penang Hill’ ialah ekosistem semula jadi untuk mendidik orang ramai tentang hutan hujan yang berusia 130 juta tahun ini. Saksikan keindahan seni bina canggih ini dengan kemudahan yang bertaraf dunia yang membolehkan anda menikmati pengalaman luaran tidak seperti yang lain.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 8:00 mlm
Harga Tiket: Dewasa – RM49.50 | Kanak-kanak – RM31.50 (termasuk murid dan warga emas)

2. Tokong Kek Lok Si

Salah satu tokong Buddha yang terbesar dan terkenal di Malaysia, tempat menarik di Pulau Pinang ini merupakan pusat kehajian utama bagi banyak penganut agama Buddha di Asia Tenggara. Setiap tahun, 30 hari sebelum Tahun Baru Cina, tempat ini akan dihiasi dengan banyak tanglung dan diterangi dengan terang untuk penglihatan semua orang.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:30 pg – 5:30 ptg
Harga Tiket: Percuma

Batu Ferringhi

3. Pasar Malam Batu Ferringhi

Tempat ini adalah salah satu tempat menarik di Pulau Pinang yang harus anda lawati apabila anda mengunjungi Batu Ferringhi. Terdapat berbaris-baris gerai yang menjual pelbagai pakaian, aksesori, makanan dan banyak lagi yang akan membuat anda teruja hingga akhir hari. Jika ada benda yang menarik perhatian anda, sentiasa ingat untuk tawar-menawar sebelum membelinya.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7:00 pg – 1:00 pg
Harga Tiket: Percuma

4. Pantai Batu Ferringhi

Terletak hanya 15 minit dari Georgetown, ini adalah salah satu pantai yang paling popular di Penang. Ia sentiasa sibuk dengan pelancong dan penduduk tempatan. Pantai Batu Ferringhi mempamerkan pantai berpasir putih yang panjang dengan banyak resort dan restoran tepi pantai romantik yang boleh anda pilih untuk meluangkan masa bersama teman anda.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

5. Galeri Seni Yahong

Galeri Seni Yahong adalah salah satu galeri seni yang paling luas di Pulau Pinang dan memaparkan seni dari artis Malaysia dan Asia dari seluruh dunia. Anda akan dapat menikmati banyak kraf yang indah di tingkat bawah dan di tingkat pertama pula, terdapat beberapa batik yang sangat cantik yang dicipta oleh keluarga yang memiliki galeri ini. Jika anda ingin mencari hadiah unik untuk dibawa pulang, ini adalah tempatnya.

Waktu Operasi: Isnin – Sabtu, 10:00 pg – 8:00 mlm
Harga Tiket: Percuma

Bayan Lepas

6. Akuarium Penang


Akuarium Penang ialah akuarium bersaiz sederhana yang terdiri daripada 25 buah tangki dan beberapa kehidupan laut yang sangat unik seperti ‘surgeonfish’, ‘lionfish’, belut moray dan banyak lagi. Tarikan utama tempat ini ialah tangki besar di ruang duduk teater yang mempamerkan ikan besar dan penyu berenang di dalamnya.

Waktu Operasi: Khamis – Selasa, 10:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM5 | Children – RM2

7. Jambatan Penang

Jambatan ini bukan sahaja laluan yang menghubungkan tanah besar dan pulau negeri ini, tetapi ia juga merupakan salah satu tempat menarik di Pulau Pinang yang paling ikonik yang juga boleh dilihat dalam bendera negeri ini. Jambatan yang sepanjang 13.5 kilometer ini adalah indah dengan wayar-wayar penggantungan yang memegang dua puncak jambatan. Walaupun terdapat dua cara anda boleh memilih untuk masuk ke sebelah pulau negeri ini, ini adalah cara yang disarankan untuk anda melihat jambatan ini dari dekat.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

8. Tokong Ular

Sebuah tokong Cina yang ditubuhkan khusus untuk penyembahan Chor Soo Kong yang dikatakan mendapat namanya ketika ular dari hutan berdekatan berlindung di sini. Terdapat banyak jenis ular di sekitar tempat ini sehingga hari ini dan ada juga yang mempunyai racun maut. Ular-ular di sini bergerak secara bebas di dalam tokong, jadi jangan sentuh dan mengganggu mereka.

Waktu Operasi: Setiap hari, 6:00 pg – 7:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

9. Resort Pulau Jerejak

Tempat yang sebelum ini tidak dapat dilawat oleh orang ramai kini menjadi rumah kepada Resort Pulau Jerejak, yang membuka pintu kepada tetamu hotel dan orang ramai untuk meneroka pulau ini. Hanya dengan perjalanan bot yang singkat, anda akan sampai ke syurga ini yang dikelilingi oleh pokok-pokok kelapa yang tinggi di sepanjang pantai berpasir putih yang lembut. Jika anda ingin percutian yang pendek dan bebas daripada tekanan di perairan laut yang biru, inilah tempatnya.

Waktu Operasi: Setiap hari, 6:30 pg – 12:00 pg
Harga Tiket: Dewasa – RM25 | Kanak-kanak – RM16

Bukit Mertajam

10. Gereja St. Anne

Gereja St Anne adalah sebuah gereja Katolik yang dibina di atas bukit. Jika anda ingin melihat perayaan tempatan di sini, anda boleh lawati tempat ini pada bulan Julai. Lebih dari 100,000 jemaah dari seluruh dunia akan berkumpul di sini selama 20 hari untuk perayaan St. Anne.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

11. Taman Alam Semula Jadi Cherok Tokun

Taman alam semula jadi di Bukit Mertajam ini adalah tempat yang hebat untuk aktiviti merentas hutan, mendaki, berbasikal dan juga untuk lawatan penghargaan alam semula jadi. Dibuka sepanjang tahun, anda boleh menyediakan peralatan perkhemahan anda untuk lawatan sehari di sini bersama-sama dengan rakan anda.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Butterworth

12. Tokong Sembilan Maharaja

Apabila anda sampai ke tokong, anda akan disambut oleh gerbang besar yang rumit yang diapit oleh naga emas. Salah satu kuil terbesar di Pulau Pinang, ia menyembah 9 Maharaja Dewa Tao; anak-anak Raja dan Ratu Syurga. Pada setiap bulan ke-9 kalendar Cina, penganut agama Buddha dari seluruh Malaysia akan datang dan mengambil bahagian dalam perayaan Dewa Sembilan Maharaja ini. Jika anda kebetulan berada di tempat menarik di Pulau Pinang ini semasa perayaan ini, sertailah perayaan dan berdoa dengan bersungguh-sungguh bagi tahun yang akan datang.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7:00 pg – 9:00 mlm
Harga Tiket: Percuma

13. Pantai Robina

Tersembunyi dari bandar yang sibuk, permata ini dikunjungi oleh banyak penduduk tempatan untuk percutian yang santai. Tidak seperti Pantai Gurney, pantai Robina dipenuhi dengan batu-batu besar dan anda dapat melihat tinggalan tiang dari jambatan buatan manusia yang lama. Banyak orang akan datang ke sini untuk mengambil gambar matahari terbenam dengan tiang-tiang itu dengan latar belakang yang bewarna merah dan oren.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Georgetown

14. Rumah Agam Cheong Fatt Tze

Bangunan warisan yang diwartakan oleh kerajaan Malaysia ini merupakan salah satu tempat menarik di Pulau Pinang yang paling ikonik yang patut anda lawati. Ia dibina oleh Cheong Fatt Tze, seorang lelaki yang berasal daripada keluarga miskin dan bekerja kuat untuk menjadi salah seorang lelaki terkaya yang membantu Sun Yat Sen untuk mempromosikan gerakan Nasionalis Cina di China. Muzium dengan hotel butik ini dibina dengan mencampurkan budaya Barat dan Cina untuk mencipta rumah agam yang indah ini yang muncul dalam filem ‘Crazy Rich Asians’ yang terkenal.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Tertakluk pada kadar hotel

15. Masjid Kapitan Keling

Dibangunkan pada abad ke-19 oleh seorang pedagang Muslim India, masjid putih ini berubah menjadi emas apabila disinari matahari terbenam. Ia adalah salah satu masjid yang terbesar di sekitar kawasan ini dan merupakan tarikan yang tidak harus dilepasi.

Waktu Operasi: Setiap hari, 11:30 pg – 6:30 ptg
Harga Tiket: Percuma

16. Khoo Kongsi

Salah satu rumah puak terbesar di Penang, bangunan ini dihiasi dengan ukiran kayu yang rumit dan banyak hiasan lain. Datang dan saksikan dengan sendiri keindahan tanglung yang dipangkas emas dan juga mezbah nenek moyang kuno yang besar.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

17. Kubu Cornwallis

Kubu ini adalah salah satu kubu tertua dan terbesar di Malaysia. Ia dibina oleh Syarikat India Timur British pada tahun 1810. Ini adalah salah satu tempat menarik di Pulau Pinang yang terkenal dan terletak di Georgetown, dan banyak orang akan berkumpul di sini untuk melihat tinggalan kubu lama dan koleksi meriam.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 10:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

18. Seni Jalanan Penang


Penang adalah sebuah bandar yang popular dengan banyak seni jalanan, menggalakkan penduduk tempatan dan pelancong untuk menjelajah bandar ini dengan berjalan kaki untuk memburu karya-karya seni yang indah ini. Jika anda ingin melihat semua seni jalanan yang tersedia, anda boleh menyertai lawatan berpandu di mana anda akan dibawa untuk melihat semua seni yang cemerlang ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

19. Muzium Dr Sun Yat Sen

Muzium ini dibina sebagai penghormatan kepada nasionalis Cina, Sun Yat Sen. Rumah bandar ini yang telah ditukar kepada muzium akan menceritakan kepada anda kisah hidup dan karya-karyanya. Bukan itu sahaja, anda akan dapat peluang untuk melihat beberapa lekapan yang dipelihara dengan baik di rumahnya, terutamanya tangga spiral ikonik di mana Sun Yat Sen mengambil gambar perkahwinannya.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM5 | Kanak-kanak – RM3

20. Kuil Nattukottai Chettiar

Kuil ini merupakan salah satu kuil India yang paling terkenal dan tertua di Pulau Pinang. Ia menempatkan lukisan-lukisan yang indah dengan warna-warna yang sangat menarik. Banyak pelancong akan berkumpul di sini untuk melihat lukisan dan seni bina bangunan yang luar biasa ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

21. Rumah Agam Peranakan Pinang

Rumah agam ini, salah satu tempat menarik di Pulau Pinang yang utama ialah muzium yang didedikasikan untuk Warisan Peranakan Penang. Bahagian luar bangunan ini dicat dengan warna hijau zamrud yang memberikan aura yang elegan. Tempat ini sangat menarik kerana ia memberikan anda gambaran tentang gaya hidup mewah orang Peranakan yang pernah tinggal di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:30 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

22. Bukit Penang

Salah satu stesen bukit British yang tertua di Asia Tenggara, Bukit Penang adalah lawatan yang wajib untuk melihat pemandangan Pulau Pinang yang indah. Anda boleh sampai ke puncak bukit ini dalam masa kurang dari 30 minit dengan menggunakan perkhidmatan trem mereka. Terdapat beberapa puncak di sini, tetapi Bukit Bendera adalah salah satu puncak yang patut anda singgah untuk mendapat pemandangan yang menakjubkan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 6:30 pg – 11:00 mlm
Harga Tiket: Dewasa – RM12 | Kanak-kanak – RM6 (termasuk warga emas)

23. Gurney Drive

‘Gurney Drive’ adalah salah satu tempat menarik di Pulau Pinang yang terkenal dan juga dikenali sebagai ‘The New Esplanade’. Terletak di tepi pantai Gurney, anda akan melihat banyak buah hotel dan pusat beli-belah di kawasan ini yang menjadikannya tempat paling meriah di Pulau Pinang. Anda akan menemui jalan yang dipenuhi dengan gerai di sini yang menyediakan pelbagai makanan tempatan yang lazat.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

24. Dewan Bandar Raya Penang

Dibina oleh pihak British, bangunan kolonial ini berkhidmat sebagai ibu pejabat pentadbiran Pulau Pinang di Georgetown. Terletak di hadapan Plaza Milenium, bangunan yang dijaga rapi ini adalah berbaloi untuk dilawati. Sebuah gambar dengan salah satu tempat menarik di Pulau Pinang yang paling menarik sebagai latar belakangnya akan membuat orang meneka jika anda berlancong ke luar negara.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Pejabat pentadbiran tidak dibuka kepada orang ramai

25. Jeti Tan

Tempat yang ditemui tidak lama sebagai tempat yang sesuai untuk gambar Instagram, Jeti Tan adalah salah satu daripada enam jeti puak yang terletak di Georgetown. Di sini anda akan dapat melihat rumah-rumah kayu tradisional yang dibina di atas tiang dan jeti panjang yang menjangkau ke bahagian paling luar laut. Walaupun ini adalah tempat yang tenang, tidak banyak yang boleh dilakukan di sini kecuali untuk mengambil gambar.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

26. Taman Negara Penang

Dikenali untuk kehijauan yang subur dan keindahan yang tidak tercemar, tanah dan laut seluas 1,213 hektar ini adalah tempat yang sesuai untuk pencinta alam semula jadi. Taman ini merupakan permata semula jadi Pulau Pinang yang ditubuhkan untuk melindungi dan memelihara haiwan dan tumbuh-tumbuhan di sini. Jika anda suka alam semula jadi dan ingin mengetahui lebih lanjut mengenai spesies flora dan fauna yang berbeza, anda mesti melawat tempat ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Tanjung Bungah

27. Masjid Terapung Penang

Sebagaimana menarik ia kedengaran, masjid ini tidak benar-benar terapung di atas air. Walaubagaimanapun, kerana ia dibina di atas tiang di tepi teluk Tanjung Bungah, pangkalan itu tersembunyi apabila air laut meningkat, dan itulah bagaimana namanya dicipta. Datanglah ke sini dan mengambil gambar yang indah dengan masjid putih ini dan langit biru sebagai latar belakang.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

28. Taman Rahsia Avatar Penang

Salah satu tempat menarik di Pulau Pinang yang lebih baru ialah Taman Rahsia Avatar Penang, yang berubah menjadi hutan ajaib misteri pada waktu malam. Anda akan terlebih dahulunya disambut oleh gerbang kayu tradisional sebelum anda masuk ke dunia yang berlainan. Di sini, anda akan dapat melihat pertunjukan cahaya yang sangat menarik dan bagaimana ia menerangi pokok.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 12:00 pg
Harga Tiket: RM1

Teluk Bahang

29. Taman Rempah Tropika

Taman rempah yang memenangi anugerah ini adalah rumah kepada pelbagai jenis rempah, herba dan tumbuhan buah-buahan. Anda perlu bersedia untuk meluangkan setengah hari di sini kerana anda bukan sahaja akan belajar tentang rempah yang berbeza dan faedahnya, tetapi anda juga boleh mengambil bahagian dalam kelas memasak juga.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: RM15

30. Escape Adventureplay

Taman tema luar ini mempunyai alam semula jadi sebagai latar belakangnya. Sebagai salah satu tempat menarik di Pulau Pinang yang popular, terdapat lebih daripada 30 aktiviti menarik yang boleh anda nikmati di tempat ini seperti ‘zipline’, gelongsor air, tunggangan taman tema dan banyak lagi. Tidak kira umur anda, tempat ini menjanjikan masa yang seronok.

Waktu Operasi: Selasa – Ahad, 10:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM167 | Kanak-kanak – RM111

Pulau Pinang ialah negeri yang cantik dan sesuai untuk percutian di bandar atau di pantai. Terdapat pelbagai benda untuk dilakukan dan dijelajahi di sini yang akan memastikan anda berasa kagum dengan kecantikannya. Tapak bersejarah ini juga terkenal dengan makanan tempatan dan senarai gerai penjaja yang panjang.

Dengan begitu banyak tempat menarik di Pulau Pinang yang indah, ini adalah sebab mengapa negeri ini sering dilawati oleh orang ramai.

Leave a Reply

error: Content is protected !!