Tempat Menarik di Negeri Sembilan

Negeri Sembilan terletak di pantai barat Semenanjung Malaysia. Perkataan “sembilan” di namanya melambangkan sembilan daerah yang membentuk negeri ini. Terkenal untuk muzium, landskap semula jadi dan pantai mereka, berikut adalah 25 tempat menarik di Negeri Sembilan yang terbaik yang perlu anda lawati.

  • Jelebu
  • Kuala Pilah
  • Port Dickson
  • Rembau
  • Semenyih
  • Seremban
  • Tampin

Jelebu

1. Taman Negeri Kenaboi


Terletak di bahagian terpencil Jelebu, taman ini adalah tempat perlindungan semula jadi yang indah dengan banyak aktiviti yang boleh dilakukan seperti merentasi hutan, mendaki gunung dan gua. Taman Negeri Kenaboi juga terkenal dalam kalangan pemerhati burung dan spesies seperti burung enggang (biasanya hanya dilihat di Malaysia Timur) boleh dilihat di sini. Untuk memasuki tempat ini, anda mesti mendapatkan permit daripada pejabat Jabatan Perhutanan Negeri di Kuala Klawang terlebih dahulu. Keindahan tempat ini dengan air terjun, sungai, dan flora dan fauna yang eksotik adalah sebab mengapa ini merupakan salah satu tempat menarik di Negeri Sembilan yang paling popular.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: RM5

Kuala Pilah

2. Gua Batu Maloi

Jika anda ingin pengembaraan yang menarik, Gua Batu Maloi adalah tempat yang sempurna untuk anda. Aktiviti luar yang mendebarkan menanti anda di mana anda dapat menerokai sistem gua, memanjat dan merangkak melalui jurang. Dalam pengembaraan anda di sini, terdapat satu bahagian di mana anda akan melintasi dalam kegelapan dan anda akan dapat mendengar kelawar terbang di atas anda.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Tertakluk kepada harga lawatan berpandu

3. Muzium Diraja Seri Menanti

Dibina pada tahun 1902 dan selesai pada tahun 1908, bangunan 4 tingkat ini dahulunya digunakan sebagai istana diraja sebelum raja pindah dari tempat ini pada tahun 1931. Ia masih digunakan untuk pelbagai tujuan lain sehingga tahun 1964 sebelum dibiarkan kosong, dan kemudiannya ditukar menjadi muzium pada tahun 1992. Koleksi keluarga diraja yang dipaparkan di sini dan juga ruang istana yang dikekalkan akan memberikan anda gambaran tentang kehidupan keluarga diraja di Malaysia.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Port Dickson

4. Galeri Alive 3D Art

Galeri Alive 3D Art ialah galeri yang unik dengan 50 lukisan dan ilusi pameran untuk pengunjung mempunyai masa yang seronok. Galeri ini dibahagikan kepada 5 kategori: pengembaraan, animasi, akuarium, gelap dan eksotik dengan setiap galeri menawarkan ilusi masing-masing untuk menipu mata anda. Tempat yang disarankan ini juga mempunyai kedai untuk anda mendapatkan makanan ringan dan barangan seperti rantai kunci dan cawan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 11:00 pg – 8:00 mlm
Harga Tiket: Dewasa – RM20 | Kanak-kanak – RM15

5. Balai Cerap Teluk Kemang

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang ruang angkasa, ini adalah tempatnya. Dibangunkan di atas bukit dan menghadapi Selat Malaka, anda akan menjumpai salah satu teleskop yang paling canggih di Asia di Balai Cerap Teluk Kemang. Di sini, anda juga akan dapat belajar tentang astronomi Islam dan tokoh-tokoh penting yang terlibat dalamnya.

Waktu Operasi: Setiap hari, 3:00 ptg – 5:00 ptg | 10:30 mlm – 12:00 pg
Harga Tiket: Dewasa – RM25 | Kanak-kanak – RM12

6. Taman Ekstrem Port Dickson

Taman Ekstrem Port Dickson merupakan salah satu tempat menarik di Negeri Sembilan yang akan menarik perhatian pencari aktiviti pengembaraan. Terletak di Port Dickson, terdapat beberapa aktiviti yang akan menarik perhatian anda seperti tunggangan ATV, go-kart, memanah dan menembak sasaran paintball. Jika anda melawat tempat ini dalam kumpulan besar, anda juga boleh mencuba ‘Paintball War Game’ di mana anda akan dibahagikan kepada kumpulan dan bersaing dengan satu sama lain dengan senjata paintball.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Tertakluk kepada harga lawatan berpandu

7. Hutan Lipur Pasir Panjang

Hutan lipur ini merupakan salah satu daripada satu-satunya hutan lipur yang terletak di tepi pantai di Port Dickson. Tempat ini sangat sesuai untuk pencinta alam kerana tempat ini kaya dengan flora dan fauna. Selain itu, lokasinya di atas bukit dan lengkap dengan kemudahan seperti trek hutan, trek joging, tandas awam dan gerai makanan menjadikannya salah satu tempat menarik di Negeri Sembilan yang lebih popular.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

8. Hutan Rekreasi Tanjung Tuan

Satu lagi hutan rekreasi yang terletak di Port Dickson ialah Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, walaupun hutan ini jauh lebih kecil berbanding dengan tempat menarik di Negeri Sembilan yang lain. Pendakian ke puncak akan mengambil masa kira-kira 20 minit, dan anda akan dapat melihat pemandangan Selat Melaka dan sekitarnya. Sebagai bonus tambahan untuk mendaki bukit ini, terdapat sebuah panta yang indah dan tersembunyi yang terletak di belakang bukit.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: RM1

9. Kota dan Muzium Lukut


Salah satu lagi tempat menarik di Negeri Sembilan yang bersejarah, Kubu Lukut dibina oleh seorang pahlawan Bugis pada tahun 1847. Kubu ini kini dalam runtuhan dan sejak itu telah ditukar menjadi sebuah taman rekreasi bersejarah dengan muzium di bawahnya, di kaki bukit. Muzium bertingkat dua ini mempunyai 4 bahagian yang akan membawa anda dalam perjalanan melalui sejarah Negeri Sembilan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

10. Muzium Tentera


Satu lagi tempat yang mempunyai kaitan sejarah yang harus anda lawati di Port Dickson ialah muzium tentara, muzium yang terbesar seumpamanya di Malaysia. Di sini, anda akan dapat belajar tentang sejarah Malaysia, dari masa penjajahan sehingga saat Malaysia mencapai kemerdekaan.

Waktu Operasi: Rabu – Ahad, 10:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

11. Pantai Cahaya Negeri

Pantai Cahaya Negeri adalah salah satu pantai yang terbesar dan lebih popular di Port Dickson. Terdapat jambatan kayu yang dibina di sana yang melanjut ke laut dan menghubungkan ke pulau bakau kecil, Pulau Burung yang boleh anda lawati. Selain itu, terdapat banyak kemudahan yang disediakan seperti tandas, pondok dan tempat letak kereta yang besar untuk kemudahan pengunjung. Dengan kemudahan ini dan aktiviti seperti sukan air, bot dan memancing, tidaklah menghairankan mengapa ini adalah salah satu tempat menarik di Negeri Sembilan yang utama.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

12. Pantai Saujana

Jika anda sedang mencari pantai dengan pasir yang lembut, Pantai Saujana adalah tempat untuk anda. Dengan pantai yang panjang dan luas, dan laut yang bersih dan lembut, tidaklah menghairankan untuk melihat orang ramai melawat tempat ini untuk sukan riadah dan air. Terdapat juga tapak perkhemahan di sini jika anda ingin mengalami pengalaman perkhemahan di pantai dan di bawah bintang-bintang.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

13. Pantai Teluk Kemang

Oleh sebab Port Dickson terletak berhampiran dengan laut, tidaklah menghairankan bahawa tempat seterusnya yang perlu anda lawati ialah Pantai Teluk Kemang. Sebagai pantai yang paling popular dan terbesar dari segi kemudahan dan infrastruktur, dan di mana terletaknya kebanyakan hotel, anda boleh menjangkakan kawasan itu menjadi sesak. Jika anda mencari pantai yang mesra keluarga, ini adalah tempatnya dengan pasir yang lembut dan arus laut tidak terlalu kuat.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

14. Pusat Edu-Ecotourism Sungai Menyala


Meliputi kawasan seluas 1,280 hektar, Pusat Edu-Ecotourism Sungai Menyala adalah tempat yang sempurna untuk pencinta alam semula jadi. Walaupun ia tidak sebesar taman negara, ia mempunyai 3 laluan yang berbeza di sini untuk memberikan anda pengalaman merentas hutan yang berbeza. Ia juga mempunyai galeri yang mempamerkan suku orang asli dan juga pelbagai jenis hutan, pokok dan banyak lagi. Jika anda ingin bermalam di sini, anda boleh menginap di salah satu bilik di sayap penginapannya.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:30 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

15. Rumah Terbalik Port Dickson

Rumah Terbalik Port Dickson terletak di antara deretan kedai yang kelihatan biasa tetapi jangan tertipu oleh luarannya, kerana anda berasa terkejut ketika anda melangkah ke galeri seni ini. Dengan begitu banyak lukisan dan pemasangan yang terdapat di sini, anda boleh yakin bahawa seisi keluarga anda akan mempunyai masa yang seronok untuk mengambil gambar mereka bersama dengan lukisan dan pemasangan di sini. Sesetengah pemasangan seperti makanan bersaiz gergasi atau dapur terbalik akan membuat anda tertawa begitu banyak sehingga anda tidak akan dapat mengambil gambar dengan wajah yang lurus.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 8:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM20 | Kanak-kanak – RM15

16. Taman Tema Dalam Wild West Cowboy

Terletak di barisan yang sama dengan Galeri Seni 3D, terdapat begitu banyak benda yang menyeronokkan yang boleh anda lakukan di sini, terlindung dari matahari. Walaupun anda boleh menemui banyak permainan mesra kanak-kanak di sini yang serupa dengan permainan arked di pusat beli-belah, apa yang menonjolkan tempat ini ialah ‘5D Motion Adventure’ dan ‘7D Interactive Movie’. Kedua-dua tarikan ini adalah permainan yang mendebarkan yang akan membawa anda dalam pengembaraan maya dan akan membuat anda menginginkan lebih.

Waktu Operasi: Setiap hari, 11:00 pg – 11:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Rembau

17. Muzium Rembau Replika Istana Raja Melewar

Muzium ini merupakan replika Istana Raja Melewar yang dibina di atas tanah yang sama. Reka bentuk muzium yang menakjubkan ini dengan tiang yang menyokong rangka kayu bangunan ini dibuka kepada orang ramai pada tahun 2004 dengan kos sebanyak RM2.4 juta. Walaupun kosnya tinggi, ini adalah sebahagian daripada inisiatif kerajaan untuk memaparkan dan mendidik orang ramai tentang sejarah bangunan yang indah ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

18. Kelip-Kelip Sungai Timun

Sungai Timun adalah sebuah perkampungan kecil di Rembau dan merupakan lokasi pilihan negeri untuk menggalakkan pasaran ekopelancongan yang semakin meningkat. Salah satu acara kemuncak utama tempat ini adalah peluang untuk melihat kunang-kunang pada waktu malam dengan menaiki pelayaran sungai. Keindahan lampu berkelip di langit malam ini akan memastikan anda mempunyai pengalaman yang tidak dapat dilupakan. Walaubagaimanapun, anda dinasihatkan untuk memastikan tangan anda sentiasa di dalam bot kerana terdapat penampakan buaya di dalam sungai ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Tertakluk kepada harga lawatan berpandu

Semenyih

19. Tokong Sak Dato

Tokong Sak Dato ialah tokong Cina yang indah yang dibina sekitar 140 tahun yang lalu. Salah satu acara kemuncak di tempat menarik di Negeri Sembilan ini adalah sebuah tangga yang membawa anda ke gerbang hiasan yang dipanggil “Dragon Gate”, yang akan memberikan anda salah satu pemandangan gunung yang paling menakjubkan. Selain itu, tokong ini juga mempunyai jambatan gantung, patung Tuhan Monyet gergasi pada ketinggian 21.95m dan taman herba di antara banyak benda lain.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7:30 pg – 11:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Seremban

20. Taman Eko Rantau

Jika anda sedang mencari tempat untuk bersantai, Taman Eko Rantau adalah salah satu tempat yang terbaik yang anda boleh kunjungi. Kawasan ini yang dahulunya kerap banjir telah dibangunkan dan sering digunakan sebagai tempat latihan untuk pelajar dan juga sebagai tapak aktiviti pembinaan pasukan yang popular. Selain itu, dengan taman seluas 100 ekar yang dikelilingi oleh hutan yang subur, dan mempunyai tasik buatan manusia sendiri, zoo mini, bangsal kuda dan banyak lagi, tidak hairanlah mengapa ini merupakan salah satu tempat menarik di Negeri Sembilan yang lebih popular.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: RM5

21. IJM Hill Park Seremban 2 Height

Taman seluas 30 ekar ini terletak di atas bukit, 162 meter di atas paras laut di Seremban 2. Taman ini dibina dan diselenggarakan oleh IJM, pemaju perumahan tempatan di Malaysia. Selain taman permainan kanak-kanak, zon dinasour, dan zon pendidikan pokok dan tumbuhan, anda juga akan dapat menikmati pemandangan panorama Seremban 2 apabila anda melawat tempat ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

22. Ladang Burung Unta Jelita

Ladang Burung Unta Jelita ialah ladang yang besar yang mempunyai keluasan 4.2 hektar dan disahkan oleh ‘Malaysian Book of Records’ sebagai ladang burung unta pertama di Malaysia. Di sini, anda bukan sahaja dapat melihat dan memberi makan kepada burung besar ini, tetapi anda juga boleh menunggangnya. Terdapat juga kedai di sana untuk anda membeli cenderamata dan jika anda bersedia, anda juga boleh merasai telur dan daging burung unta.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM10 | Kanak-kanak – RM8

23. Kompleks Muzium Negeri

Kompleks Muzium Negeri ialah bangunan yang unik yang diilhamkan oleh seni bina Minangkabau yang anda boleh tahu melalui reka bentuk bumbungnya. Kompleks ini dibahagikan kepada tiga buah bangunan di mana anda akan dapat melihat pelbagai artifak diraja, senjata, pakaian tradisional dan banyak lagi. Ini adalah salah satu tempat menarik di Negeri Sembilan yang sesuai untuk pencinta sejarah kerana anda dapat belajar tentang semua sejarah negeri ini di satu tempat.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

24. Taman Tasik Seremban

Terletak di pusat bandar Seremban, taman ini disarankan oleh penduduk tempatan untuk berjalan kaki pada waktu pagi dan petang. Selain daripada pokok-pokok besar yang memberikan anda naungan dari matahari, terdapat juga tasik besar di tengah taman ini. Jika anda tidak mahu berjoging, anda juga boleh menyewa basikal untuk pergi ke taman untuk pergi mengelilingi taman ini dalam masa yang lebih singkat.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Tampin

25. Hutan Simpan Gunung Tampin

Hutan Simpan Gunung Tampin terletak di sempadan Negeri Sembilan dan Melaka, dan merupakan sebahagian daripada kawasan Pergunungan Titiwangsa. Rizab hutan ini tidak terganggu, dan laluan di sini agak mencabar untuk pemula. Akan ada kalanya renjer hutan perlu membuka jalan baru untuk pejalan kaki yang merupakan cabaran yang menarik untuk pendaki yang berpengalaman. Apabila anda sampai ke puncak tempat menarik di Negeri Sembilan ini, anda akan diberi ganjaran pemandangan panorama gunung dan persekitarannya.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Tertakluk kepada harga lawatan berpandu

Negeri Sembilan adalah sebuah negeri yang kaya dengan budaya Minangkabau yang boleh dilihat di banyak bangunan bersejarahnya. Walaupun ia bukan salah satu tempat pelancongan utama di Malaysia, ia masih mempunyai daya tarikannya yang unik yang akan menarik hati orang ramai. Jangan lupa untuk mencuba beberapa hidangan tempatan di negeri ini seperti daging salai apabila anda melawat tempat-tempat menarik di Negeri Sembilan yang disenaraikan di atas.

Leave a Reply

error: Content is protected !!