Tempat Menarik di Batu Pahat

Sebagai salah satu bandar yang lebih fotogenik di Malaysia, terdapat banyak tempat menarik di Batu Pahat yang tidak boleh dilupakan. Ramai yang menganggap bandar ini tidak begitu popular, tetapi apabila anda melangkah ke sempadannya, anda akan menyesal kerana tiada lagi posts Instagram dengan #batupahat. Walaupun ia agak jauh dari Kuala Lumpur, ia mudah diakses melalui perkhidmatan bas ke Batu Pahat.

1. Pantai Minyak Beku


Antara tempat pertama yang patut anda lawati di bandar ini ialah Pantai Minyak Beku. Pantai ini sesuai untuk aktiviti keluarga dan perkelahan kerana banyak penjual di jalanan, tandas awam dan astaka berbumbung di atas air. Ia juga merupakan salah satu tempat menarik di Batu Pahat yang menjadi pilihan orang ramai untuk bergambar kerana keindahan panoramanya ketika matahari terbenam.

Ia juga terkenal dengan Perigi Batu Pahat yang terletak berhampiran muara Sungai Batu Pahat. Perigi ini telah digali oleh tentera Siam yang melarikan diri apabila mereka gagal menyerang Melaka semasa pemerintahan sultan ketiga Melaka iaitu Sultan Mansur Syah. Daerah Batu Pahat mendapat namanya daripada peristiwa di mana tentera Siam memahat lubang di dalam batu sehingga air mengalir.

2. Tokong Chong Long Gong


Tokong Chong Long Gong adalah tempat suci bagi orang Cina tempatan di perkampungan nelayan Segenting. Kuil ini terkenal dengan upacara menyentuh ikan, di mana ianya dipercayai bahawa menyentuh kepala ikan arapaima gergasi di dalam kolam akan membawa anda kemakmuran. Selain itu, terdapat jeti untuk bot nelayan berdekatan dengan pemandangan laut, yang sesuai untuk berjalan-jalan dan menyediakan pemandangan matahari terbenam yang sempurna dan tenang untuk jurugambar.

Apa yang lebih menarik ialah Lovers’ Bridge, yang telah menjadi salah satu tempat menarik di Batu Pahat yang paling romantis untuk pasangan yang ingin meminang. Penduduk tempatan berpendapat bahawa jika seorang lelaki dan seorang wanita berjalan melintasi jambatan, mereka akan jatuh cinta dan berkahwin. Sepanjang perjalanan ke tarikan ini, anda boleh menemui penjaja dan kedai tempatan yang menjual makanan ringan dan cenderamata kegemaran anda.

3. Taman Rekreasi Tasik Y

Tempat menarik di Batu Pahat yang terkenal ini terletak di antara persimpangan Jalan Sulit dan Jalan Kolam Air, dan dilengkapi dengan kemudahan tempat letak kenderaan percuma. Taman rekreasi ini juga tempat yang sesuai untuk hidangan ringan dan perhimpunan keluarga kecil kerana banyak ruang duduk dan pokok rendang. Sepanjang hari, peniaga kecil dan penjaja akan menjual pelbagai juadah tempatan dan makanan ringan.

Jika anda gemar untuk bersukan, anda boleh berlari sambil menikmati keindahan tasik buatan manusia ini. Anda juga boleh melihat masyarakat tempatan berlatih tai chi dan Zumba pada waktu pagi dan petang. Taman ini juga sesuai untuk kanak-kanak kerana terdapat taman permainan yang menyeronokkan dan beberapa arca dinosaur.

4. Dataran Penggaram Batu Pahat

Pada awalnya, padang terbuka ini dikenali sebagai dataran bandar dan kini telah dihidupkan semula. Tempat menarik di Batu Pahat ini ialah kawasan terbuka yang besar yang terletak berhampiran pusat bandar. Sebuah arca batu dalam bentuk tangan yang memahat batu dengan tukul dibina di tengah-tengah sebuah air pancut pada ulang tahun ke-100 bandar itu dan terus berfungsi sebagai pencerita visual sejarah bandar itu.

Kawasan ini juga bertukar menjadi pusat aktiviti yang menampilkan penduduk tempatan dengan persembahan pentas secara langsung, acara kira detik kedatangan Tahun Baru dan kegiatan komuniti lain yang berlangsung sepanjang tahun. Selain itu, kejohanan bola sepak, perhimpunan sosial dan perniagaan makanan jalanan tempatan dan pelbagai aktiviti dijalankan di dataran bandar pada waktu petang.

5. DIY Playground Batu Pahat

Sebidang tanah yang pernah menjadi tempat pembuangan sampah telah diubah menjadi taman permainan DIY oleh seorang warga emas, Encik Tan Ching Swee atau lebih dikenali sebagai “Uncle” dalam kalangan penduduk tempatan. Beliau menggunakan wang simpanan peribadinya serta masa supaya satu ruang bermain yang menghiburkan dapat disediakan untuk memberi pengalaman bagi kanak-kanak di kawasan kejiranannya. Setiap satu kemudahan di tempat menarik di Batu Pahat ini adalah buatan tangan beliau menggunakan bahan kitar semula.

Antara kemudahan yang disediakan untuk kanak-kanak ialah zip line, kapal lanun manual, gelongsor dan pelbagai lagi.

6. Tokong Si Hai Long Wang

Tokong Si Hai Long Wang, rumah ibadat Tao, ialah sebuah tempat menarik di Batu Pahat yang mesti dikunjungi oleh sesiapa sahaja yang melawat. Keistimewaan tokong ini terdiri daripada berbagai-bagai arca dewa dan dewi yang berwarna-warni. Tokong yang dibina berhampiran Sungai Batu Pahat itu dinamakan sempena Dewa Laut, “Long Wang” (Raja Naga) yang mengawasi laut bersama kandungannya dan cuaca. Seterusnya, tokong ini juga menerima sumbangan daripada pengunjung yang murah hati. Pemandangan di sini adalah sangat indah dan tenang dengan angin laut yang menyegarkan.

Tempat-tempat menarik di Batu Pahat sebenarnya mencerminkan gaya hidup sederhana masyarakatnya yang sentiasa mencari sesuatu yang menyeronokkan dan teruja walaupun dalam perkara-perkara kecil di sekeliling mereka. Ini adalah sesuatu yang amat berbeza dengan cara hidup masyarakat bandar dan suasana kesibukan di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur mahupun Singapura. Batu Pahat juga mempunyai pemandangan semulajadi yang mengelilingi seluruh pekan kecil ini.

Leave a Reply

error: Content is protected !!