Tempat Menarik di Sarawak

Sarawak adalah negeri terbesar di Malaysia dan hampir sama dengan saiz Semenanjung Malaysia. Terkenal untuk hutan hujannya yang lebat dan pantai yang cantik, tidak menghairankan jika Sarawak adalah salah satu tempat percutian yang terbaik di Malaysia. Dengan begitu banyak tarikan dengan budaya yang kaya dan warisan bersejarah, berikut adalah tempat-tempat menarik di Sarawak yang perlu anda lawati.

  • Bau
  • Bintulu
  • Kapit
  • Kuching
  • Lundu
  • Miri
  • Sarikei
  • Sibu

Bau

1. Rizab Alam Semula Jadi Semenggoh


Salah satu tempat menarik di Sarawak yang terkenal yang perlu anda lihat ialah Rizab Alam Semula Jadi Semenggoh, yang terletak sekitar 20km dari Kuching, ibu kota Sarawak. Didirikan pada tahun 1975, pusat ini berfungsi sebagai tempat perlindungan bagi orang utan yang terluka, yatim piatu atau telah ditahan sebagai haiwan peliharaan yang tidak sah. Selain daripada peluang untuk melihat orang utan dari dekat, anda juga akan dapat melihat banyak jenis flora dan fauna yang jarang terdapat.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8.00 pg – 4.00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM10 | Kanak-kanak – RM5

2. Gua Dongeng

Gua Dongeng adalah sebuah gua batu kapur yang indah yang terletak sekitar 40km dari ibu kota Sarawak, Kuching. Untuk sampai ke pintu masuk gua ini, anda perlu naik tangga konkrit empat tingkat. Walaupun pintu masuk gua ini agak sempit, ia akan membuka ke kawasan yang luas dengan pembukaan yang besar di bahagian atas yang membolehkan cahaya matahari bersinar.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Tertakluk pada kadar lawatan berpandu

3. Pasar Malam Siniawan

Pasar Malam Siniawan dibuka setiap hari Jumaat, Sabtu dan Ahad, dan merupakan tempat yang seronok untuk anda menikmati waktu malam. Jalan ini dipenuhi dengan rumah kedai kayu yang dihiasi dengan tanglung, menerangi jalan-jalan pada waktu malam. Selain daripada hiasan yang cantik, terdapat banyak hidangan budaya di sini yang disediakan oleh penduduk tempatan untuk anda cuba.

Waktu Operasi: Jumaat – Ahad, 6.00 ptg – 11.00 mlm
Harga Tiket: Percuma

Bintulu

4. Pantai Temasya Tanjung Batu

Terletak berhampiran dengan pusat bandar, banyak penduduk tempatan akan datang ke sini untuk berjalan-jalan pada waktu petang di tepi pantai. Ia adalah pantai yang bersih yang mempunyai banyak kemudahan untuk keselesaan pengunjung. Bukan itu sahaja, jika anda sedang mencari pemandangan matahari terbenam yang indah, anda tidak akan kecewa melihatnya di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

5. Taman Tumbina Bintulu


Taman Tumbina Bintulu ialah taman hibrid yang menggabungkan taman botani dan zoologi menjadi satu. Taman ini diwujudkan untuk tujuan rekreasi, pemuliharaan dan pendidikan flora dan fauna berharga di Borneo kepada orang ramai. Terletak di lokasi strategik menghadap Laut China Selatan, taman seluas 57 hektar ini merupakan satu lagi tempat menarik di Sarawak yang perlu anda lawati dengan rakan-rakan dan keluarga anda.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Kapit

6. Kubu Sylvia

Dibina pada tahun 1880, Kubu Sylvia adalah sebuah kubu bersejarah yang terletak di Kapit. Kubi ini dinamakan sempena Rani Sylvia Brooke, isteri Raja Charles Vyner Brooke (‘raja putih’ terakhir di Sarawak). Sejak itu, kubu ini telah ditukar menjadi muzium yang menempatkan banyak artifak seperti seramik, piring, meriam, tekstil dan dokumen sejarah penting dari masa itu.

Waktu Operasi: Selasa – Ahad, 10.00 pg – 5.00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Kuching

7. Taman Negara Kubah

Merangkumi kawasan seluas 2,230 hektar, Taman Negara Kubah merupakan salah satu tempat menarik di Sarawak yang tidak boleh anda lepasi. Taman ini terdiri daripada hutan hujan lebat, air terjun, sungai dan juga kolam celup semula jadi. Terdapat banyak organisma yang tinggal di sini, tetapi anda harus memberi tumpuan untuk mencari tumbuhan anggerik yang jarang terdapat yang dikenali sebagai ‘The World of Palms’.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8.00 pg – 5.00 ptg
Harga Tiket: RM10

8. Kampung Buddha KBS

Anda hanya perlu memandu selama 30 minit untuk sampai ke Kampung Buddha KBS dari pusat bandar. Dari jauh, anda akan dapat lihat mengapa ini adalah salah satu tempat menarik di Sarawak yang mesti dilawati dengan pagoda megahnya yang terletak berhampiran dengan pintu masuk. Semasa anda berjalan ke tempat ini, anda akan melihat banyak patung Buddha dan sami di sekitar taman.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8.00 pg – 6.00 ptg
Harga Tiket: Percuma

9. Taman Negara Bako

Taman Negara Bako ialah taman tertua di Sarawak dan meliputi kawasan seluas 27.27 kilometer persegi. Taman ini menawarkan pengenalan yang sempurna tentang hutan hujan, dengan pokok yang menjulang tinggi, air terjun yang indah, sungai, dan flora dan fauna eksotik. Untuk melawat tempat ini, anda perlu membuat tempahan dengan ejen pelancongan anda yang kemudiannya akan mendaftar anda untuk lawatan berpandu pilihan anda.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8.00 pg – 5.00 ptg
Harga Tiket: Tertakluk pada kadar lawatan berpandu

10. Muzium Negeri Sarawak

Ditubuhkan pada tahun 1888, Muzium Negeri Sarawak adalah salah satu muzium yang tertua di Borneo. Bangunan kolonial ini mempunyai salah satu koleksi yang terbaik di Asia Tenggara. Antara perkara yang anda boleh temui di muzium ini ialah seni asli tempatan dan kraf, koleksi sejarah semula jadi haiwan tempatan, dan banyak lagi, semuanya dengan tujuan untuk mendidik orang ramai tentang Sarawak.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9.00 pg – 4.45 ptg
Harga Tiket: Percuma

11. Kubu Margherita


Charles Brooke membina kubu ini di atas bukit pada tahun 1879 untuk melindungi Kuching daripada serangan lanun. Seni bina bangunan ini mengambil inspirasi dari istana Inggeris dengan dinding tinggi dan menara pemerhatian, dan berdiri megah di sebelah Sungai Sarawak. Sejak itu, ia telah ditukar menjadi galeri yang menempatkan pelbagai memorabilia dari masa Brooke.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10.00 pg – 4.00 ptg
Harga Tiket: RM20

12. Kuching Waterfront

Jika anda sedang mencari salah satu tempat menarik di Sarawak yang paling popular, ‘Kuching Waterfront’ adalah tempat yang terbaik untuk dikunjungi. Selain daripada pusat beli-belah di sini, terdapat banyak kedai yang berbaris di tepi pantai sepanjang 1km ini yang akan menghiburkan anda semasa anda berada di sini. Jika anda berasa lapar di tengah malam, anda akan berasa gembira untuk mengetahui bahawa terdapat restoran dan pub di sini juga.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

13. Jambatan Darul Hana

Walaupun ia mungkin kelihatan seperti jambatan yang biasa pada siang hari, anda akan berasa kagum dengan keindahan jambatan ini pada waktu malam. Bukan sahaja jambatan ini kelihatan berwarna-warni dengan pelbagai warna lampu menyala, anda juga akan dapat melihat pancutan air muzik di sini. Tempat menarik di Sarawak yang sepanjang 33 meter ini juga dibina untuk menyerupai huruf ‘S’ dari Sarawak dan menghubungkan ‘Kuching Waterfront’ ke kawasan utara bandar di mana terletaknya kompleks perhimpunan perundangan negeri, serta taman botani dan orkid.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

14. Taman Persahabatan Malaysia-China

Terletak tidak jauh dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching, Taman Persahabatan ini dibina di atas tanah seluas 2.8 hektar. Taman ini melambangkan hubungan diplomatik antara kedua-dua negara, Malaysia dan China. Semasa anda berjalan-jalan di taman ini, anda akan dapat melihat beberapa struktur yang indah dalam bentuk gerbang oriental, astaka dan taman Cina.

Waktu Operasi: Setiap hari, 5.00 pg – 12.00 pg
Harga Tiket: Percuma

15. Pantai Damai

Pantai Damai terletak sekitar 35km dari pusat bandar Kuching dan merupakan salah satu tempat menarik di Sarawak yang utama. Dengan pantai yang mempunyai hutan hujan dan Gunung Santubong sebagai latar belakangnya, anda akan berasa kagum dengan keindahan tempat ini. Jika anda ingin bermalam di sini, terdapat juga sebuah resort mewah di sini untuk anda berbuat demikian.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

16. Kampung Budaya Sarawak

Kampung Budaya Sarawak, satu-satunya muzium hidup Sarawak yang memberi penghormatan kepada setiap suku yang terdapat di Sarawak, memberikan pengunjung peluang untuk melihat budaya dan gaya hidup mereka. Beberapa suku yang diserlahkan di tempat ini ialah Iban, Bidayuh, Penan, Melanau, Orang Ulu, Melayu dan Cina. Bagi mereka yang ingin mengetahui dengan lebih lanjut tentang budaya yang berbeza, terdapat dua persembahan kebudayaan setiap hari di teater kampung.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9.00 pg – 5.00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM81.23 | Kanak-kanak – RM51.30

17. Rumah Terbalik Kuching

Jika anda tidak ingin pergi terlalu jauh dan ingin aktiviti yang menyeronokkan, anda boleh melawat Rumah Terbalik Kuching yang terletak dekat dengan Hotel Tune. Jangan tertipu dengan bahagian luar tempat ini yang kelihatan biasa, kerana bahagian dalam ruang ini dihiasi dengan hiasan rumah moden (selain daripada ianya terbalik). Bukan sahaja tempat ini tempat yang ideal untuk menghabiskan sedikit masa, ia akan memastikan anda meninggalkan sini dengan pengalaman yang tidak dapat dilupakan (dan mungkin satu atau dua inspirasi untuk hiasan rumah anda).

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat, 9.00 pg – 6.00 ptg | Sabtu – Ahad, 9:00 pg – 7:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM15 | Kanak-kanak – RM10

Lundu

18. Taman Negara Gunung Gading


Tempat menarik di Sarawak ini merupakan taman negara yang juga berfungsi sebagai taman pemuliharaan Raplessia yang terletak di Lundu. Rafflesia ialah bunga yang terbesar di dunia dan hanya pada tahun 1994 yang taman ini membuka pintunya kepada orang ramai, memberikan peluang kepada dunia untuk melihat bunga ini dari dekat. Selain daripada bunga yang indah ini, anda juga boleh membuat trekking hutan di pelbagai laluan yang terdapat di sini, dan berenang di salah satu daripada banyak air terjun dan tempat mandi yang terdapat di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8.00 pg – 5.00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM20 | Kanak-kanak – RM7

Miri

19. Taman Negara Gunung Mulu

Gunung Mulu ialah gunung kedua tertinggi di Sarawak pada ketinggian 2,376 meter di atas paras laut dan merupakan Tapak Warisan Dunia UNESCO. Taman negara ini ialah rumah bagi beberapa gua yang paling luar biasa dan pembentukan karst di hutan hujan. Bukan itu sahaja, ia juga merupakan salah satu tempat panas biodiversiti dunia di mana beribu-ribu spesies flora dan fauna boleh ditemui di sini (rumah kepada sekurang-kurangnya separuh daripada spesies tumbuhan, haiwan dan kulat Borneo).

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: RM10

20. Taman Negara Bukit Lambir

Jika anda sedang mencari lebih banyak tempat menarik di Sarawak yang semula jadi, anda harus mengunjungi Taman Negara Bukit Lambir. Taman negara ini diiktiraf sebagai ekosistem hutan yang paling kompleks dan pelbagai di dunia dengan pelbagai flora dan fauna untuk dilihat. Jika anda bernasib baik, bukan sahaja anda akan dapat menikmati diri anda di air terjun yang terletak di hutan seluas 6,952 hektar ini, tetapi anda juga akan dapat melihat pelbagai haiwan yang jarang terdapat di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8.00 pg – 5.00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM10 | Kanak-kanak – RM5

21. Coco Cabana

Terletak tidak jauh dari pusat bandar Miri, ‘Coco Cabana’ adalah salah satu tempat hiburan yang paling baru. Walaupun tempat ini dibuka sepanjang hari, tempat ini hanya hidup pada waktu malam dengan persembahan, perayaan dan acara kebudayaan. Ketika anda berada di kawasan tepi pantai ini, pastikan anda juga memperuntukkan sedikit masa untuk melihat pemandangan matahari terbenam yang menakjubkan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 11.00 pg – 11.00 ptg
Harga Tiket: Percuma

22. Pantai Hawaii

Terletak hanya 25 minit dengan memandu dari pusat bandar Miri, Pantai Hawaii merupakan salah satu tempat menarik di Sarawak yang mesti dilawati. Ia terkenal untuk pantai berpasir yang panjang, laut biru kristal dan pokok-pokok kelapa tinggi yang terletak di sepanjang pantai. Anda juga boleh menganjurkan pesta barbeku tepi pantai di tempat yang indah ini dengan menyewa tempat barbeku yang terdapat di sini dengan yuran yang kecil.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Sarikei

23. Rumah Panjang Nyuka

Rumah panjang biasanya ditemui di kampung-kampung di Sarawak kerana suku kaum orang asli tinggal dalam kelompok di bawah satu bumbung. Salah satu rumah panjang paling terkenal yang dapat anda kunjungi ialah rumah panjang Nyuka yang dibangunkan pada tahun 1955. Biasanya dibuat dari buluh dan kayu, rumah panjang ini ialah rumah untuk sekitar 300 orang dari 45 keluarga. Jika anda ingin mendapat pengalaman menginap untuk semalaman di rumah panjang, anda akan berasa gembira untuk mengetahui bahawa pilihan ‘homestay’ ada terdapat di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Tertakluk pada kadar ‘homestay’

Sibu

24. Pasar Pusat Sibu

Digambarkan sebagai salah satu tempat pelancongan utama di bandar ini, Pasar Pusat Sibu sentiasa sibuk dengan pengunjung. Anda akan dapat mencari pelbagai buah-buahan, sayur-sayuran, makanan kering dan juga hasil hutan eksotik di sini. Pasar ini boleh menjadi salah satu tempat pertama yang anda lawati apabila anda tiba di Sibu.

Waktu Operasi: Setiap hari, 5.00 pg – 7.00 ptg
Harga Tiket: Percuma

25. Tokong Tua Pek Kong

Tokong Tua Pek Kong di Sibu merupakan salah satu tokong yang tertua dan terpelihara di bandar ini. Dengan sejarah semenjak tahun 1890, pagoda 7 tingkat ini dikatakan sebagai salah satu pagoda yang paling sempurna di luar China. Selain daripada sebab agama, anda juga boleh datang ke sini untuk menikmati pemandangan matahari terbenam yang indah dari puncak pagoda.

Waktu Operasi: Setiap hari, 6.00 pg – 6.00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Walaupun kami hanya menyenaraikan beberapa tempat menarik di Sarawak yang utama, terdapat banyak lagi tempat di Sarawak untuk diterokai. Bukan sahaja anda akan dapat menikmati beberapa keajaiban semula jadi yang paling indah, ia juga merupakan negeri yang mempunyai banyak sejarah. Selain daripada tempat untuk dilawati, anda juga boleh mencuba pelbagai jenis makanan lazat yang terdapat di sini.

Leave a Reply

error: Content is protected !!