Tempat Menarik di Pahang

Pahang ialah negeri terbesar di Semenanjung Malaysia dan diberkati dengan hutan yang subur, pantai yang indah dan gunung yang cantik. Dengan hutan hujan yang merangkumi dua pertiga dari negeri ini, terdapat begitu banyak untuk diterokai di sini. Berikut adalah tempat menarik di Pahang yang perlu anda lawati hari ini.

 • Bentong
 • Cameron Highlands
 • Genting Highlands
 • Jerantut
 • Kuantan
 • Lipis
 • Maran
 • Pekan
 • Raub
 • Rompin
 • Temerloh

Bentong

1. Bukit Tinggi

Diilhamkan oleh sebuah bandar di Perancis, Bukit Tinggi adalah salah satu daripada banyak tempat menarik di Pahang yang anda mesti lawati. Terletak di dataran tinggi, seni bina di sini menyerupai istana Eropah, memberikan pengunjung dengan pengalaman yang tidak sama seperti tempat lain di Malaysia. Jika anda mempunyai masa, anda boleh memilih untuk tinggal di sini selama satu atau dua hari untuk percutian yang sejuk dan menyegarkan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

2. Hutan Simpan Lentang

Hutan Simpan Lentang ialah hutan simpan yang tertelak kira-kira setengah jam dari pusat bandar. Banyak orang akan melawat tempat ini untuk mendapatkan percutian yang singkat dari bandar sambil merehatkan minda mereka. Pastikan anda bersedia dengan alat berkelah anda untuk masa yang baik di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

3. Taman Ekstrem Bilut (Bilut Extreme Park)

Salah satu tempat menarik di Pahang yang mesti anda kunjungi ialah Taman Ekstrem Bilut di Bentong. Jika anda menyukai aktiviti yang mencabar, ini ialah tempat untuk anda.

Mengemudi ATV ke atas bukit, ke bawah bukit dan di sekitar kebun kelapa sawit tidak pernah seseronok ini. Datang dengan keluarga dan rakan-rakan anda untuk mempunyai masa yang seronok bersama-sama.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:30 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Lawatan berpandu ada disediakan tetapi harga bergantung pada saiz kumpulan

4. Kolam Air Panas Bentong


Terletak hanya satu jam dari pusat bandar, Kolam Air Panas Bentong ialah tempat yang sesuai untuk sesiapa yang berasa letih. Dikelilingi oleh kehijauan yang subur, air mineral terma semula jadi ini mempunyai banyak manfaat untuk kulit anda. Dengan begitu banyak faedah, anda mesti meluangkan masa untuk melawat tempat ini untuk merehatkan minda dan badan anda.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 10:00 mlm
Harga Tiket: Dewasa – RM10 | Kanak-kanak – RM8

5. Air Terjun Chamang

Air Terjun Chamang, terletak 10km dari bandar Bentong adalah salah satu tempat menarik di Pahang yang sesuai untuk dilawati pada hari yang panas. Perjalanan untuk sampai ke air terjun ini adalah cukup mudah, dan anda tidak perlu mendaki dan melalui mana-mana medan yang sukar untuk sampai ke sini. Tempat letak kereta yang besar juga disediakan untuk pengunjung.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: RM2

6. Dusun Durian Jimmy (Jimmy’s Durian Orchard)

Anda akan dapat melihat dan merasa raja buah-buahan di sini, di Dusun Durian Jimmy. Anda akan berasa kagum dengan mengetahui bahawa terdapat kira-kira 300 spesies durian yang ditanam di sini. Datang ke sini untuk mengetahui lebih lanjut tentang buah ini dan peluang untuk memakannya semasa musim durian dari Mei hingga Ogos.

Waktu Operasi: Setiap hari, 11:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Cameron Highlands

7. Pusat Teh Boh (Boh Tea Centre)

Sebagai pengeluar teh hitam yang terbesar di Malaysia, Pusat Teh Boh di Cameron Highlands adalah salah satu dari tiga ladang yang dimiliki oleh syarikat ini di negera ini. Antara pokok-pokok teh ialah kemudahan yang mendidik pengunjung tentang tehnya dan cara untuk membuat secawan teh yang baik. Anda juga boleh menikmati teh mereka di teres luaran mereka yang menghadap ke bukit.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 4:30 ptg
Harga Tiket: Percuma

8. Pusat Bunga Mawar (Rose Centre)

Satu lagi tempat menarik di Pahang yang perlu anda lawati ialah Taman Bunga Mawar Puan Robertson yang terletak di lereng bukit di Brinchang. Dengan lebih daripada 100 jenis bunga mawar dan 10 teres taman bunga mawar di sini, ini ialah tempat yang sempurna untuk pencinta bunga mawar. Mekar sepanjang tahun, taman bunga yang mempesonakan ini pasti akan menarik nafas anda.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM5 | Kanak-kanak – RM2

9. Hutan Lumut (Mossy Forest)

Datanglah ke dunia di mana lumut tumbuh berlimpah di tempat yang terdingin di Cameron Highlands. Berjalan melalui hutan ini di atas laluan pejalan kaki yang ditinggikan dan berasa kagum dengan keindahan alam semula jadi yang ditawarkan. Tumbuh-tumbuhan yang jarang dan eksotik seperti tumbuhan periuk, orkid dan banyak lagi ada terdapat di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

10. Ladang Strawberi Bukit Raaju (Raaju’s Hill Strawberry Farm)


Ladang Strawberi Bukit Raaju adalah salah satu lagi tempat menarik di Pahang yang mesti dikunjungi yang terletak di Tanah Tinggi Cameron. Dengan iklim yang sempurna, strawberi boleh ditanam di sini. Kemasukan adalah percuma, dan pengunjung akan mendapat lawatan berpandu untuk memahami lebih lanjut mengenai buah ini.

Anda juga boleh memetik strawberi di sini dan membayar untuknya apabila anda keluar dari ladang ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 6:30 ptg
Harga Tiket: Percuma

11. Ladang Lebah Madu Ee Feng Gu (Ee Feng Gu Honey Bee Farm)


Ladang Lebah Madu Ee Feng Gu adalah salah satu ladang lebah yang paling mantap dan popular di Cameron Highlands. Di kawasan yang sama, bukan sahaja anda akan melihat kotak-kotak lebah madu tetapi taman bunga juga. Di sini, anda akan dapat belajar tentang spesies-spesies lebah, produksi dan penuaian madu.

Jangan tinggalkan tempat ini tanpa membeli sebotol madu yang dituai dari ladang ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 7:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM3 | Kanak-kanak – RM2

12. Galeri Seni Mah Meri (Mah Meri Art Gallery)


Tidak banyak yang tahu bahawa suku Mah Meri ialah orang asli yang tinggal di Pulau Carey. Galeri seni ini ialah ruang di mana kraftangan, seni, dan patung-patung Mah Meri ditempatkan. Ukiran kayu yang rumit dan berkualiti tinggi di sini adalah sangat indah.

Jika anda ingin membawa pulang satu, anda boleh melawat kedai cenderamata yang terletak di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10.30 pg – 7.30 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM35 | Kanak-kanak – RM20 (Free for child aged six years and below)

13. Taman Lavender

Malaysia mempunyai taman lavender sendiri dan ia terletak di Cameron Highlands. Banyak orang akan datang ke sini untuk melihat “laut ungu” ini, dan ia adalah latar belakang yang sangat bagus untuk gambar Instagram anda. Selain itu, jangan meninggal termpat ini tanpa mencuba ais krim lavender mereka; ia adalah sangat sedap!

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: RM8

14. Lembah Kaktus

Siapa tahu anda dapat melihat kaktus di tempat yang begitu jauh dari gurun. Lembah Kaktus adalah destinasi yang terbesar dan lebih popular di Cameron Highlands. Di sini, anda dapat lihat pelbagai jenis kaktus, ada yang kecil dan ada yang setinggi seorang manusia.

Di sini, terdapat pelbagai tumbuhan kaktus untuk dijual juga. Anda boleh beli dan meletakkannya di meja rumah atau pejabat anda. Hanya ingat untuk tidak menggunakan terlalu banyak air kerana ia adalah kaktus.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 7:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM5 | Kanak-kanak – RM3

Genting Highlands

15. Genting Highlands


Walaupun cuaca di Malaysia boleh menjadi terlalu panas untuk sesetengah orang, Genting Highlands dengan iklimnya yang seakan musim bunga yang terletak hanya satu jam dari pusat bandar adalah sangat sesuai. Digelar sebagai Las Vegas Malaysia, banyak orang dari seluruh Asia Tenggara akan datang ke sini untuk iklimnya yang dingin. Tempat menarik di Pahang ini bukan sahaja mempunyai kasino yang besar tetapi juga kompleks beli-belah dan taman tema dalam yang mengagumkan juga.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Jerantut

16. Gua Kota Gelanggi

Terletak 20 minit dari bandar Jerantut, Gua Kota Gelanggi ialah tapak arkeologi. Dengan mengambil lawatan berpandu yang terdaoat di sini, anda akan mendapat salah satu pengalaman gua terbaik di Malaysia.

Bukan sahaja mereka dipelihara dengan baik, tetapi pembentukannya yang luar biasa dan ruang guanya juga akan menarik perhatian anda. Anda juga akan dapat mengkaji pelbagai jenis haiwan dan serangga yang tinggal di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: RM5

Kuantan

17. Teluk Cempedak

(sumber: negeripahang.com)

Teluk Cempedak, juga dikenali sebagai “Palm Beach” adalah terkenal dengan pantainya yang cantik. Terletak 5 kilometer dari bandar Kuantan, tempat menarik di Pahang ini cukup untuk memberi masa yang seronok kepada semua orang. Suasana di sini menyenangkan dan ia juga mempunyai beberapa gerai makanan yang baik untuk memastikan anda penuh dan berpuas hati sepanjang masa anda di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

18. Air Terjun Pelangi (Rainbow Waterfall)

Malaysia diberkati dengan banyak air terjun, tetapi tidak ada yang sama seperti Air Terjun Pelangi. Pada waktu tertentu, anda akan dapat melihat pelangi yang terbentuk di sepanjang air terjun. Pandangan ajaib ini adalah sesuatu yang perlu anda saksikan dengan sendiri.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Lawatan berpandu ada disediakan tetapi harga bergantung pada saiz kumpulan

19. Bukit Panorama

Bukit Panorama ialah satu lagi tempat mendaki yang menjanjikan pengalaman yang menakjubkan di atas awan. Untuk menangkap pemandangan matahari terbit, anda perlu mula mendaki pada pukul 5 pagi. Pendakian ini tidaklah terlalu susah kerana terdapat langkah-langkah bersimen dengan rel tangan.

Walau bagaimanapun, adalah dinasihatkan untuk membawa lampu suluh dan jaket kerana ia mungkin menjadi sejuk.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Lipis

20. Taman Negara

Taman Negara ialah taman nasional yang tertua di Malaysia. Kaya dengan pelbagai hidupan liar dan tumbuhan, hutan hujan yang berusia 130 juta tahun ini adalah kebanggaan negara. Anda boleh melawat tempat ini untuk pelbagai aktiviti alam semula jadi yang disediakan seperti berdaki, berkayak dan banyak lagi.

Jika anda bernasib baik, anda akan dapat melihat sekilas Harimau Malaya dan bunga Rafflesia.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:30 pg – 5:30 ptg
Harga Tiket: RM5

21. Kawasan Perlindungan Penyu Cherating (Cherating Turtle Sanctuary)

Kawasan Perlindungan Penyu Cherating dibina pada tahun 1972 untuk melindungi dan memelihara penyu yang bertelur di rantau ini. Datanglah ke tempat menarik di Pahang ini untuk belajar tentang spesies penyu yang berbeza dan apa yang boleh kita lakukan untuk melindungi haiwan ini. Sekiranya anda melawat sekitar bulan Jun dan Ogos, anda mungkin mendapat kesempatan untuk melihat penyu bertelur di pantai pada waktu malam.

Waktu Operasi: Selasa – Ahad, 9:30 pg – 4:30 ptg
Harga Tiket: Percuma

Maran

22. Air Terjun Teladas

Anda akan dapat sampai ke air terjun yang indah ini dengan memandu selama 10 minit dari bandar Maran. Salah satu tempat menarik di Pahang yang merupakan tempat yang sesuai untuk berkelah, berenang di sungai dan melihat air terjun yang setinggi 50 meter ini. Dikelilingi oleh hutan, ini ialah tempat yang sejuk untuk berehat, dan mempunyai masa yang aman dan seronok.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

23. Air Terjun Berkelah

Air Terjun Berkelah merupakan satu lagi air terjun yang indah di daerah ini. Dengan ketinggian yang hampir 50 meter, air terjun ini memiliki tujuh tingkat. Anda dapat menikmati kolam yang dalam di setiap tingkat air terjun ini tetapi anda mesti mendaki melalui laluan semula jadi untuk mencapai tingkat yang lebih tinggi; jangan risau kerana ada lawatan yang akan membawa anda mendaki.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Lawatan berpandu ada disediakan tetapi harga bergantung pada saiz kumpulan

Pekan

24. Muzium Masjid Sultan Abdullah


Tugu yang kelihatan seperti Taj Mahal ini ialah masjid ketiga yang dibina di Pekan. Masjid ini berdiri begitu megah dalam warnanya yang putih dan dengan kolam renang segi empat tepat di halamannya. Tempat ini juga mengandungi artifak-artifak Islam untuk mendidik orang ramai tentang budaya mereka.

Waktu Operasi: Selasa – Ahad, 9:30 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: RM10

25. Tasik Chini

(sumber: mariadasstheworld.com)

Tasik Chini adalah tasik air tawar yang luas yang terdiri daripada 12 tasik. Ia merupakan tasik kedua terbesar seumpamanya di Semenanjung Malaysia dan diberi status Rizab Biosfera Dunia oleh UNESCO. Datang dan kunjungi tempat ini antara bulan Ogos dan September dan lihat sendiri sebuah tasik yang dipenuhi dengan bunga teratai merah jambu dan putih.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

26. Muzium Sultan Abu Bakar

Bangunan ini dibina pada tahun 1920-an dan digunakan untuk pelbagai majlis sebelum ia ditukarkan kepada muzium pada tahun 1976. Muzium ini mendokumenkan sejarah keluarga diraja Pahang bersama-sama dengan sejarah dan peninggalan budaya yang terdapat di negara ini. Di sini, terdapat juga banyak koleksi barangan kaca Cina purba dan khazanah negara.

Waktu Operasi: Sabtu – Khamis, 9:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM5 | Kanak-kanak – Percuma (12 tahun dan ke bawah)

Raub

27. Bukit Fraser (Fraser’s Hill)

Hanya panduan dua jam dari pusat bandar, kunjungi destinasi tanah tinggi ini untuk masa yang sejuk dan santai. Salah satu daripada beberapa tempat menarik di Pahang yang merupakan tanah tinggi, Bukit Fraser mungkin bukan yang paling popular di negeri ini tetapi ia mempunyai ciri-ciri uniknya sendiri. Sesuai untuk percutian singkat untuk masa yang seronok dengan banyak aktiviti untuk mengisi masa anda di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

28. Jejak Pokok Pine (Pine Tree Trail)

Jejak Pokok Pine ini terletak di Bukit Fraser dengan puncaknya pada 1,456 meter. Ini adalah salah satu dari lapan laluan di Bukit Fraser, dan laluan ini adalah yang paling mencabar di sini. Rupa bumi di sini cukup curam dan merupakan cabaran besar bagi pemula.

Tetapi jika anda bersedia untuk cabaran, puncak jejak ini adalah yang terbaik daripada mereka semua. Pemandangan udara yang indah di dataran tinggi akan menjadi ganjaran anda.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Rompin

29. Kampung Orang Asli

Di Rompin, anda dibenarkan untuk tinggal bersama penduduk suku Jakun yang terletak di jauh dari Kompleks Pelawat. Di sini, anda akan mendapat pengalaman kehidupan penduduk kampung yang rendah hati dan budaya mereka. Ia sangat menarik untuk mengetahui bagaimana mereka bertahan tanpa teknologi, namun masih menjalani kehidupan yang bahagia dan memuaskan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Tertakluk pada ketersediaan

Temerloh

30. Pusat Pemuliharaan Gajah Kebangsaan (National Elephant Conservation Centre)

Terletak berhampiran dengan taman rusa ialah Pusat Pemuliharaan Gajah Kebangsaan. Dibentuk pada tahun 1989 oleh Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara, tempat perlindungan ini adalah rumah kepada banyak gajah liar yang diselamatkan yang kehilangan habitat asal mereka kepada pembangunan tanah. Datang dan lihat gergasi-gergasi yang lembut ini dan ketahui bagaimana kita dapat memainkan peranan dalam memeliharanya.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 4:45 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM10 | Kanak-kanak – RM5

Tidak kira apa yang anda cari, Pahang mempunyai sesuatu untuk semua orang. Ia adalah permata alam semula jadi, menawarkan kita dengan yang terbaik dari alam semula jadi melalui pantai murni, tasik besar, dataran tingginya dan banyak lagi. Datang dan alami semua tempat menarik di Pahang ini untuk diri anda hari ini!

Leave a Reply

error: Content is protected !!