Pulau Carey, Selangor

Pulau Carey adalah destinasi yang sesuai jika anda mencari percutian yang tenang dan santai! Pulau ini adalah hirisan syurga yang indah di Pelabuhan Klang, Selangor, Malaysia. Pulau ini adalah rumah kepada beberapa ratus penduduk. Tiada kereta atau kenderaan bermotor berada di pulau itu, jadi pengangkutan di sekitar pulau dilakukan dengan berjalan kaki atau berbasikal.

Tarikan utama Pulau Carey ialah pantainya yang cantik. Pasir putih, terumbu karang dan air jernih menjadikannya tempat yang popular untuk berenang, memancing dan berperahu. Beberapa restoran dan kafe di pulau itu juga menyajikan masakan tempatan dan hidangan makanan laut yang segar.

Tentang Pulau Carey

Aktiviti Yang Boleh Dilakukan di Pulau Carey

1. Berperahu dan memancing

Jika anda ingin menerokai Pulau Carey dan pulau-pulau sekitarnya, menaiki bot adalah cara yang terbaik. Terdapat beberapa marina di pulau itu di mana pelawat boleh menyewa bot atau kayak untuk waktu petang atau sehari penuh di atas air; ini adalah cara terbaik untuk melihat beberapa pantai Malaysia yang indah dari dekat.

Selain itu, anda juga boleh memancing sambil menaiki bot. Memancing ialah satu lagi aktiviti popular di pulau ini. Salah satu tempat memancing yang terkenal ialah LS Fishing Pond. Tetapi pelawat juga boleh keluar dengan penduduk tempatan yang tahu di mana untuk mencari tempat memancing lain yang bagus. Terdapat pelbagai jenis ikan untuk ditangkap di kawasan itu, jadi semua orang sepatutnya dapat mencari sesuatu yang mereka suka memancing.

2. Melawat Kampung Budaya Mah Meri

Kampung Budaya Mah Meri adalah rumah kepada orang Mah Meri, yang terkenal dengan kemahiran mengukir kayu dan melukis yang rumit. Orang Mah Meri telah tinggal di Pulau Carey selama berabad-abad dan budaya serta tradisi mereka masih hidup sehingga kini.

Kampung Budaya Mah Meri adalah tempat yang bagus untuk dikunjungi jika anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang budaya Mah Meri. Terdapat banyak rumah tradisional di kampung dan bengkel di mana anda boleh menonton orang Mah Meri mengukir dan melukis topeng kayu, mangkuk, haiwan dan karya seni lain. Anda juga boleh melihat tarian tradisional mereka! Kampung ini juga mempunyai sebuah muzium kecil di mana anda boleh melihat pakaian tradisional dan artifak dari sejarah orang Mah Meri.

Untuk menikmati semua ini, anda hanya perlu membelanjakan RM20 untuk dewasa dan RM15 untuk kanak-kanak. Sila ambil perhatian bahawa ia hanya beroperasi dari 9 pagi hingga 5 petang pada hari Jumaat dan Sabtu.

3. Santai di Pantai Kelanang

Pantai Kelanang adalah salah satu pantai yang paling indah dan terpencil di Pulau Carey. Pasir putih dan air yang jernih menjadikannya tempat yang sesuai untuk berehat dan menikmati keindahan alam semula jadi Malaysia. Hanya beberapa orang sahaja berada di sekeliling supaya anda boleh menikmati kedamaian.

Antara aktiviti yang boleh anda lakukan di pantai ini ialah berkhemah, berkelah, bermain layang-layang dan menikmati matahari terbenam. Pantai Kelanang berbaloi untuk dikunjungi jika anda ingin bercuti dan bertenang jauh dari orang ramai.

Waktu Terbaik untuk Melawat Pulau Carey

Pulau ini terbaik untuk dikunjungi semasa hujung minggu atau cuti sekolah. Antara Mei dan Oktober, Pulau Carey terjejas oleh musim Monsun, tetapi mujurlah, anda masih boleh menikmati masa anda di sana dengan berhati-hati.

Cara untuk Pergi ke Pulau Carey

Pulau ini adalah tempat terpencil yang indah dan hanya boleh diakses dengan kereta. Walaupun tiada pengangkutan awam ke pulau itu, perjalanannya adalah mudah. Ambil Jalan Klang-Banting ke Telok Panglima Garang dan kemudian ikut jalan sempit melepasi perkampungan Melayu desa sehingga anda sampai ke Pulau Carey. Perjalanan mengambil masa kira-kira sejam, tetapi ia berbaloi.

Leave a Reply

error: Content is protected !!