Pulau Kukup, Johor

Pulau Kukup adalah sebuah pulau kecil yang terletak di persisiran pantai Johor di Malaysia. Ia terkenal dengan pantai yang indah dan air yang jernih. Walau bagaimanapun, Pulau ini juga merupakan rumah kepada ekosistem unik yang patut diterokai. Ia bukan sahaja mempunyai hutan bakau yang didiami terbesar di dunia, tetapi ia juga dianggap sebagai Taman Negara.

Jadi, jika anda pencinta alam sekitar, ia adalah tempat yang penting. Pulau ini dilitupi dengan hutan bakau, rumah kepada pelbagai tumbuhan dan hidupan haiwan. Pengunjung boleh berjalan-jalan di hutan bakau dan juga pergi berenang di perairan yang jernih.

Tentang Pulau Kukup

Aktiviti Yang Boleh Dilakukan di Pulau Kukup

1. Berjalan di hutan bakau

Pulau Kukup ialah tempat yang bagus untuk “mencabut plag” dan berehat. Dan apakah cara yang lebih baik untuk berehat daripada berjalan-jalan di hutan bakau di Tanjung Piai? Laluan ini adalah bagus untuk melakukan senaman ringan dan anda akan dapat melihat pelbagai jenis haiwan seperti monyet, burung camar dan banyak lagi! Jika anda peminat flora dan fauna, anda pasti ingin melihat pokok Pong Pong.

Untuk menghargai beberapa pemandangan taman yang indah, pastikan anda melihat salah satu daripada banyak platform atau menara pemerhatian. Jika anda tidak dapat mengunjunginya pada waktu siang, pulau ini masih boleh dikunjungi, terima kasih kepada lawatan waktu malam yang ada dan denai kelip-kelip. Tetapi anda harus merancang sebelum taman ditutup pada pukul 5 petang. Jadi, tunggu apa lagi?

2. Melawat ladang ikan terapung

Pulau ini terkenal dengan ternakan ikan terapung, atau kelong. Jika anda sedang mencari pengalaman yang unik di Pulau Kukup, tidak perlu lihat jauh dan pergi sahaja ke ladang ikan terapung. Di sini, anda boleh belajar tentang cara spesies ikan yang berbeza membesar pada pelbagai kadar dengan menarik.

Anda juga boleh menaiki bot kelong untuk mengelilingi laut dan melihat kehidupan marin di kawasan tersebut secara dekat dengan hanya RM5. Apa yang lagi menarik ialah anda boleh membeli makanan laut hidup terus dari ternakan ikan. Jadi, jika anda mencari aktiviti yang menyeronokkan dan mendidik, ternakan ikan ini adalah tempat yang sesuai!

3. Bermain dengan tanglung Kongming

Pulau ini juga adalah tempat yang sesuai untuk bermalam di bawah bintang. Tanglung Kongming, juga dikenali sebagai tanglung langit, sering digunakan di karnival dan perayaan untuk melambangkan melepaskan semua masalah anda. Pada zaman dahulu, mereka digunakan dalam peperangan, oleh itu mereka memegang nilai sejarah yang tinggi.

Hari ini, di pulau ini, anda boleh membeli tanglung anda pada harga yang rendah dan melepaskannya ke langit! Langit malam yang cerah penuh dengan tanglung merupakan pengalaman yang hebat dan ia juga kemuncak aktiviti ini. Jika anda sedang mencari pengalaman yang menyeronokkan dan bermakna, pergi ke sini untuk malam yang tidak dapat dilupakan.

Waktu Terbaik untuk Melawat Pulau Kukup

Pulau Kukup ialah tempat yang boleh untuk dilawati sepanjang tahun – terutamanya pada bulan Disember, Mac dan April kerana cuaca panas dan cerah, serta pantai paling sibuk pada waktu ini. Ini ialah musim puncak pelancongan di pulau ini, jadi harga hotel dan penerbangan akan lebih tinggi. Jika anda bersedia untuk melawat semasa luar musim puncak, anda boleh menjimatkan banyak wang.

November ialah bulan yang paling tidak popular untuk melawat pulau ini, jadi jika anda tidak kisah terlepas kemeriahan, anda boleh dapatkan beberapa tawaran hebat.

Cara untuk Pergi ke Pulau Kukup

Pulau ini adalah tempat yang bagus untuk melarikan diri dari kehidupan bandar. Cara terbaik untuk ke sana adalah dengan menaiki bot dari Terminal Feri Antarabangsa Kukup. Memandu ke terminal feri adalah cara terbaik anda jika anda mencari cara yang mudah untuk sampai ke Pulau Kukup. Terminal feri itu mudah dicari dan tempat letak kereta juga tersedia.

Sebaik sahaja anda tiba di terminal, cari pemilik bot dan mereka dengan besar hati akan membantu anda pergi ke Pulau Kukup. Menaiki bot dua hala berharga RM10 seorang dan perjalanan mengambil masa kurang daripada 5 minit. Semasa dalam perjalanan, anda akan berpeluang melihat perkampungan nelayan terapung. Sebaik sahaja anda tiba di pulau itu, anda boleh meneroka taman negara atau berehat di pantai.

Leave a Reply

error: Content is protected !!