Tempat Menarik di Bayan Lepas

Bayan Lepas merupakan salah sebuah bandar yang terletak di hujung tenggara Pulau Pinang. Ia di mana letaknya Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas dan sebuah kawasan Zon Perindustrian Bebas ekonomi dipanggil Lembah Silikon Timur (Silicon Valley of the East) kerana saiznya, kedua-duanya juga terletak di Bayan Lepas yang diasaskan pada abad ke-19. Jika anda merancang untuk melancong ke bandar ini, berikut adalah beberapa tempat menarik di Bayan Lepas yang perlu anda kunjungi.

1. Akuarium Pulau Pinang (Penang Aquarium)


Akuarium Institut Penyelidikan Perikanan, juga dikenali sebagai Akuarium Pulau Pinang adalah satu dunia laut yang sangat menghairahkan. Di kawasan akuariumnya yang gelap ini, sejumlah 25 buah tangki ikan ditempatkan dan anda boleh melihat beberapa spesies yang sangat eksotik seperti belut moray, ikan singa dan ikan keli gergasi. Sebuah taman terbuka yang bersebelahan akuarium dalam bangunan itu mengandungi kolam ikan koi dan ikan karp, kolam penyu and beberapa tangki lain dengan invertebrata seperti tapak sulaiman dan anemone, menjadikan ini salah satu tempat menarik di Bayan Lepas yang popular di kalangan keluarga.

2. Tokong Ular (Snake Temple)

Tokong Ular Pulau Pinang terletak berhampiran Sungai Kluang, kira-kira tiga kilometer dari lapangan terbang. Walaupun tokong itu dibina untuk menghormati Chor Soo Kong, seorang paderi dan peyembuh Buddha, ular-ular dari kawasan sekitar mula bergerak ke kuil apabila siap. Tambahan pula, walaupun ular sering dikaitkan dengan bahaya, anda akan gembira mengetahui tempat menarik di Bayan Lepas ini aman dan selamat.

Walaupun sukar untuk menganggarkan jumlah sebenar ular yang hidup di kawasan kuil, populasi ular kuil diketahui berkurangan disebabkan peningkatan pembinaan. Walau bagaimanapun, anda masih akan melihat banyak ular semasa perayaan apabila persembahan dibuat. Mereka biasanya akan berehat pada siang hari selepas perayaan untuk mencerna persembahan yang mereka makan.

3. Muzium Perang Pulau Pinang

Sejarah Muzium Perang Pulau Pinang boleh dikesan sejak tahun 1930-an apabila British membina kubu di Bukit Batu Maung. Kubu itu, yang terletak di laluan ke Teluk Kumbar di pantai selatan Pulau Pinang, dibina sebagai sebahagian daripada strategi untuk mengamankan pulau itu daripada pencerobohan asing dan kini menjadi benteng yang dipulihkan. Selepas siap, ia dikawal oleh tentera British, Sikh, dan Melayu. Ia ditinggalkan hampir 60 tahun sebelum ia dibina semula dan dibuka kepada orang ramai. Hari ini, ia berfungsi sebagai muzium awam dan dianggap sebagai salah satu tarikan bersejarah Bayan Lepas yang paling penting.

Antara perkara yang boleh anda temui di muzium seluas 20 ekar ini termasuk artifak sejarah seperti meriam, serta terowong tentera dan kubu peluru yang berada di bawah sembilan meter. Beberapa terowong ini pada mulanya digunakan sebagai laluan masuk ke kapal selam, dan untuk melalui laluan ini kadangkala memerlukan berjalan kaki atau bahkan merangkak melalui kawasan kecil dan sempit. Di samping itu, banyak tiang penunjuk arah membawa anda melalui pelbagai struktur tempat menarik di Bayan Lepas yang menakutkan dan penting ini.

4. Queensbay Mall

Queensbay Mall mula dibuka pada 1 Disember 2006. Dengan luas binaan lebih kurang 2.5 juta kaki persegi dan luas kawasan yang boleh disewa pula melebihi 1 juta kaki persegi, ia kini merupakan sebuah pusat beli-belah terbesar, terpanjang dan paling kontemporari di Pulau Pinang. Queensbay Mall terletak hanya beberapa minit dari Jambatan Pulau Pinang, di tengah-tengah pembangunan tepian air seluas 73 ekar.

Dengan lima tingkat, ia adalah lokasi membeli-belah paling popular untuk penduduk tempatan dan pelancong di Pulau Pinang. Susun atur pusat membeli-belah menjangkau 500 meter dan memberikan pemandangan muka hadapan kedai, pameran barang dagangan dan gabungan kedai yang terancang dengan baik. Reka bentuk dalaman dan pencahayaan umum bertujuan untuk menyediakan suasana membeli-belah yang mesra dan selamat untuk seisi keluarga. Papan tanda kemudahan dan kemudahan juga dibina dengan tepat untuk meningkatkan keselesaan dan keselesaan pembeli.

Selain kedai-kedai, terdapat zon hiburan di tingkat tiga yang menawarkan pengunjung pelbagai aktiviti hiburan dan riadah dari pawagam hingga luncur roda. Dengan lokasi berpusat di mana seseorang boleh membeli-belah, bermain, berehat, bersosial, dan berhibur, tempat menarik di Bayan Lepas ini merupakan “pusat gaya hidup keluarga” bertaraf antarabangsa yang menarik minat sesiapa sahaja yang mencari tempat yang sangat baik untuk menghabiskan hujung minggu.

5. Danai Spa @ Eastin Hotel

Danai Spa adalah tempat yang sesuai jika anda inginkan tempat yang tenang dan damai. Dengan cawangan di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang, anda boleh mengharapkan perkhidmatan yang luar biasa dan kebolehan rawatan spa yang luar biasa yang mewakili kemuncak kelonggaran, peremajaan dan pemulihan di syurga yang memenangi anugerah ini.

Dengan pelbagai perkhidmatan di dalam bilik yang menyediakan ketenangan, lengkap dengan Jakuzi atau tab mandi bersaiz penuh, kemudahan pancuran mandian dan tandas, ini adalah tempat yang sempurna untuk semua keperluan kecantikan dan kesihatan anda. Malam spa di salah satu tempat menarik di Bayan Lepas yang paling tenang akan meningkatkan mood anda dan membuatkan anda berasa segar dan bersedia untuk lebih banyak pengembaraan selepas seharian berjalan kaki dan bersiar-siar.

Walaupun bandar ini mungkin tidak berada di bahagian atas senarai tempat untuk dilawati, banyak tempat menarik di Bayan Lepas di sini tidak boleh dilepaskan. Daripada Muzium Perang Pulau Pinang untuk pencinta sejarah hingga ke Queensbay Mall untuk yang suka membeli belah, banyak tarikan di sini akan memastikan lawatan anda ke sini berbaloi.

Leave a Reply

error: Content is protected !!