Tempat Menarik di Butterworth

Butterworth merupakan komuniti bandar utama di bandar raya Seberang Perai di Malaysia dengan populasi 107,591 orang pada 2021 dan terletak kira-kira 3 kilometer dari timur George Town, ibu kota Pulau Pinang, merentasi Selat Pulau Pinang. Ia dinamakan sempena William John Butterworth, Gabenor Negeri-Negeri Selat pertengahan abad kesembilan belas. Meskipun Syarikat Hindia Timur Inggeris pada asalnya memperoleh Seberang Perai (ketika itu dikenali sebagai “Province Wellesley”) untuk tujuan pertanian, Butterworth mengalami perindustrian yang hebat pada bahagian kedua abad kedua puluh kerana terletak berdekatan dengan Georgetown. Ia kini menjadi salah satu tempat yang paling kerap dikunjungi di Pulau Pinang, dan di sini ialah beberapa tempat menarik di Butterworth yang harus anda lawati.

1. Taman Burung Pulau Pinang (Penang Bird Park)

Taman Burung Pulau Pinang, terletak di Seberang Jaya (berdekatan dengan Butterworth), merupakan taman burung pertama dan terbesar di Malaysia. Lebih daripada 300 spesies berbeza dari seluruh dunia, termasuk burung kelicap dan 3,000 ekor burung berkeliaran bebas dalam taman burung ini. Taman Burung Pulau Pinang adalah juga rumah bagi rusa, ikan, dan pelbagai reptilia dan fauna, selain daripada burung. Sebagai salah satu tempat menarik di Butterworth yang paling menonjol yang patut anda lawati, taman ini juga mempunyai kedai makan, memastikan anda dapat mengisi perut sambil menikmati pemandangan yang menakjubkan, bersama-sama dengan haiwan yang berkeliaran bebas.

2. Guar Petai


Guar Petai, yang juga dikenali sebagai Frog Hill, ialah salah satu dari beberapa permata tersembunyi Pulau Pinang, kerana ia tidak begitu terkenal berbanding dengan banyak tempat menarik di Butterworth yang dikomersialkan yang disyorkan untuk pelancong. Sebenarnya, ini bukanlah sebuah bukit yang dipenuhi katak, bertentangan dengan tanggapan popular. Sebaliknya, ia ialah lombong bijih timah yang telah dihentikan operasinya dan ramai orang membandingkan Guar Petai, Pulau Pinang dengan Jiuzhaigou di China, sebuah tapak yang menimbulkan rasa tak­jub dengan landskap semula jadi yang sangat cantik, tasik dan air terjun yang indah. Ia disyorkan untuk anda memakai selipar jika anda merancang untuk melawat Guar Petai, kerana tanah liat merah ialah sesuatu yang tidak dapat dielakkan di kawasan perlombongan bijih timah.

3. Terminal Feri Butterworth (Pelayaran Feri Pulau Pinang)

Pemandangan Pulau Pinang dari tengah laut Pulau Pinang memang tiada tandingannya. Kebanyakan orang menganggap bot itu hanya satu cara pengangkutan, tetapi kerana ia sangat murah, anda juga boleh menggunakannya semata-mata untuk menikmati pemandangan yang menakjubkan yang merupakan salah satu tarikan di Butterworth yang unik. Pelayaran feri dari Butterworth ke pulau itu mengambil masa kira-kira 20 minit dan pada masa itu, sudah pasti ia akan memberi anda banyak peluang untuk merakam foto, video dan berehat dalam bayu laut. Penduduk tempatan dan pelawat sama-sama menghargai pengalaman dan menikmatinya sekali-sekala.

4. Pantai Bersih

Pantai Bersih seperti namanya, ia benar-benar bersih, dengan pekerja di pantai itu kerap melawat pantai untuk membersihkan sampah di kawasan itu dan membantu mengekalkan gelarannya. Ramai pengunjung datang untuk melihat pemandangan pulau dari tebing pantai yang menawarkan pemandangan indah yang tidak dapat ditandingi. Kerang juga boleh ditemui di dalam pasir dan boleh dicari sebagai satu bentuk keseronokan semasa perjalanan ke sana. Jika anda lapar, terdapat juga banyak restoran makanan laut berdekatan dengan tempat menarik di Butterworth ini untuk dipilih.

5. Pantai Robina

Satu lagi tempat menarik di Butterworth yang anda tidak boleh ketinggalan ialah Pantai Robina. Walaupun bukan tempat terbaik untuk berkelah kerana pantainya yang berbatu, ia ialah tempat yang sangat baik jika anda ingin melarikan diri dari kesibukan bandar. Selain daripada percutian santai, anda juga akan mendapat peluang untuk mengambil gambar matahari terbenam yang sempurna dengan laut sebagai latar belakang anda.

6. Seni Jalanan Butterworth (Butterworth Art Walk)

Seni jalanan yang indah boleh ditemui di seluruh Pulau Pinang, bukan sahaja di Georgetown. Butterworth Art Walk adalah antara hasil karya sekumpulan artis Pulau Pinang yang berdedikasi serta ingin berkongsi budaya dan sejarah mereka dengan seluruh dunia dalam bentuk seni. Mural dan pemasangan yang unik di pulau itu menggambarkan ekonomi dan sejarah pertanian Seberang Perai. Bawa rakan dan keluarga anda ke tempat menarik di Butterworth ini dan ambil gambar yang akan memukau pengikut Instagram anda.

7. Tokong Sembilan Maharaja (Temple of Nine Emperor)

Tokong ini didedikasikan kepada Sembilan Maharaja Dewa Tao dan merupakan salah satu tokong terbesar di bandar ini. Tempat menarik di Butterworth ini akan menjadi bualan ramai semasa Festival Sembilan Maharaja Dewa yang diraikan setiap tahun, perayaan sembilan hari di mana para penganut akan menahan diri daripada makan daging sebagai cara untuk menyucikan diri. Acara kemuncak perayaan ini ialah perbuatan beriman dan dedikasi para penganut di mana mereka mengambil bahagian dalam ritual yang sungguh warak, termasuk berjalan atas bara api, naik tangga, dan menusuk daging mereka dengan lidi.

Bandar ini yang bermula sebagai titik transit, secara beransur-ansur membuktikan nilainya sebagai destinasi pelancongan yang popular. Walaupun perjalanan sehari ke sini sudah memadai kerana ia bukanlah bandar terbesar, terdapat begitu banyak tempat menarik di Butterworth yang berbeza untuk anda lawati. Apa sahaja yang anda cari, bandar ini mempunyai semuanya dari yang semula jadi kepada yang berdasarkan agama atau semata-mata untuk seni.

Leave a Reply

error: Content is protected !!