Tempat Menarik di Kuala Terengganu

Kuala Terengganu berada di pantai timur Semenanjung Malaysia yang terletak di muara Sungai Terengganu, menghadap ke Laut China Selatan. Anda boleh menemui segala-galanya di sini, daripada pekan-pekan kecil yang indah hingga ke pantai-pantai yang membentang ke hamparan pasir putih bersih dengan air biru kristal memberi isyarat kepada anda untuk menyelam. Dengan begitu banyak perkara untuk dilakukan di sini, ini adalah antara tempat menarik di Kuala Terengganu.

1. Masjid Kristal


Anda tidak akan percaya dengan apa yang akan anda lihat apabila melawat ke Masjid Kristal di Taman Warisan Islam, Wan Man. Tempat menarik di Kuala Terengganu ini adalah tempat beribadat yang juga mengandungi kristal sebenar dalam struktur reka bentuknya yang moden. Reka bentuk yang unik termasuk 51 kubah dan 4 menara yang mengingatkan seni bina Islam Moor. Anda akan terpukau dengan keindahan masjid ini pada waktu malam disebabkan bayang masjid yang bercahaya terhasil di atas permukaan air.

Anda pasti mahu menyediakan kamera anda kerana tiada peluang yang lebih baik dari sekarang. Jika anda ingin mendapatkan perspektif yang berbeza sepenuhnya dan melihat keindahan masjid ini secara penuh, anda boleh menaiki bot-bot sewa yang tersedia di sekitar kawasan ini. Anda juga boleh melihat pemandangan masjid yang paling menakjubkan dari jambatan berhampiran, di mana ia kelihatan seperti bangunan itu terapung di atas air dan membolehkan anda menghayati keagungannya.

2. Muzium Negeri Terengganu

Muzium Negeri Terengganu adalah salah satu tempat menarik di Kuala Terengganu bersejarah yang terbaik. Muzium yang tersergam indah ini mempamerkan barangan bersejarah daripada tekstil diraja negeri dan banyak memaparkan informasi-informasi mengenai batik. Antara pameran yang anda boleh terokai daripada lawatan ke Muzium Negeri Terengganu ialah sejarah Terengganu dan artifak budaya yang mempamerkan pelbagai aspek budaya Melayu sepanjang zaman termasuk sebelum penjajahan British sehingga kini.

Muzium Negeri Terengganu adalah untuk pencinta sejarah, dengan pameran mengenai rumah dan kapal tradisional Terengganu. Ia juga menyimpan maklumat tentang pengebumian yang bermula sejak zaman prasejarah, salah satu muzium yang paling jarang ditemui di Malaysia.

3. Taman Tamadun Islam

Taman Tamadun Islam menampilkan kegemilangan Islam sebagai temanya. Ia adalah tempat di mana anda boleh belajar tentang budaya Islam melalui seni binanya. Taman luar yang berkonsepkan “edutainment” memaparkan replika beberapa masjid dan monumen yang mengagumkan di seluruh dunia, termasuk Taj Mahal di India, Masjid Al-Haram di Arab Saudi dan Masjid Suleymaniye di Turki. Ini merupakan tempat yang menarik bagi pelancong yang ingin melihat monumen monumen hebat dari tamadun Islam di luar Malaysia tanpa perlu ke luar negara – lagi-lagi semasa musim pandemik.

4. Masjid Tengku Tengah Zaharah

Masjid ini menggabungkan seni bina moden dan seni bina Moor untuk mewujudkan persekitaran yang tenang. Penggunaan marmar, seramik, kerja mozek dan penurapan konkrit mewujudkan gabungan antara tradisi dunia lama dengan trend terkini dalam reka bentuk yang sesuai dengan mana-mana budaya Pemandangan dari luar tempat menarik di Kuala Terengganu ini dan tasik buatan yang mengelilinginya menjadikan tempat ini bagus untuk mengambil gambar.

5. Chinatown Kuala Terengganu

Salah satu perkara terbaik tentang Chinatown yang terletak di sepanjang Jalan Bandar ialah pelbagai barang boleh ditemukan di sini. Anda boleh belajar begitu banyak dengan melihat beberapa lorong dan menerokanya dengan basikal atau berjalan kaki, terutamanya seni bina dan maklumat sejarah yang disediakan di lorong-lorong di sana. Jalan yang hampir mati ini kini bertukar menjadi lorong yang indah dihiasi dengan seni bertemakan penyu di dinding lorong tersebut.

Ia khususnya didedikasikan untuk mewujudkan kesedaran tentang menyelamatkan spesies tersebut melalui karya seni dan mesej. Chinatown pernah dikatakan mempunyai lebih banyak kehidupan, dan orang ramai suka pergi ke sana kerana daya tarikannya yang unik, termasuk penginapan murah dan beberapa kafe moden. Banyak restoran di tempat menarik di Kuala Terengganu ini terkenal dengan hidangan yang lazat dan aslinya. Anda boleh mencuba pelbagai makanan seperti roti ban mini, keropok lekor, dan nasi dagang.

Lorong-lorong sempit di Chinatown adalah tempat yang bagus untuk bergambar dan menikmati budaya yang unik ini. Payung berwarna-warni digantung di atas lorong, menjadikannya pemandangan yang sempurna untuk “feed” Instagram anda. Anda dicadangkan untuk mengunjungi lokasi ini pada awal pagi bagi mengelakkan cuaca panas semasa tengahari.

6. Masjid Abidin

Masjid Abidin terserlah sebagai salah satu tempat menarik di Kuala Terengganu yang cantik dengan bahagian luarannya yang putih bersih. Masjid ini telah siap pada zaman Sultan Zainal Abidin Ibni Almarhum Sultan Mansur Riayat Shah (Sultan Zainal Abidin II) dan melalui beberapa pengubahsuaian dari masa ke semasa.

Ukiran di semua sisi dan pintu menunjukkan kraf yang sangat indah, begitu juga dengan seni khat dari al-Quran yang telah terukir indah dalam tulisan Arab dengan ukiran kayu Melayu yang indah. Pengunjung juga boleh menikmati melihat kraf artis tempatan; kemahiran yang mengagumkan ini bermula berabad-abad sebelum tukang kayu Melayu dan Cina. Di samping itu, mereka juga mengambil inspirasi daripada budaya lain, seperti yang dibawa oleh peniaga ketika zaman yang berbeza, yang menambah sentuhan tambahan yang tidak dimiliki oleh kebanyakan masjid.

7. Chagar Hutang Turtle Sanctuary

Chagar Hutang Turtle Sanctuary terletak di bahagian utara Pulau Redang, yang telah menjadi salah satu pantai utama penyu bertelur di Malaysia. Di sini juga anda boleh melihat penyu sisik dan penyu hijau semasa musim penghijrahan tahunan mereka pada bulan Mei hingga Julai, apabila mereka datang untuk bertelur di pantai yang indah ini. Perhatikan para penyelidik menjejaki ibu penyu, menjaga telur pada waktu malam atau meluangkan masa berkongsi tentang pengalaman hidup dalam persekitaran yang kaya dengan sejarah dan keindahan semula jadi ini–semuanya sambil membuat kawan baharu sepanjang perjalanan.

Pantai ini ditutup untuk semua orang kecuali sukarelawan Unit Penyelidikan Penyu. Sertailah Program Sukarelawan SEATRU untuk mendekati penyu laut dan hidupan liar lain. Program ini dijalankan setiap tahun dari April hingga September.

8. Pantai Pandak

Pantai Pandak adalah tempat yang menakjubkan dengan air yang jernih dan langit biru yang menghasilkan matahari terbit yang menakjubkan. Air yang jernih dengan pasir halus di bawah kaki akan menggembirakan mana-mana pengembara, terutama mereka yang tidak menjangka diri mereka berada di tempat yang penuh keindahan dan begitu tenang. Anda akan menemui ketam hermit di sini, dan ianya jinak dan comel.

Waktu petang adalah masa terbaik untuk menikmati hidangan lazat seperti keropok lekor goreng. Anda boleh menemui restoran yang menjual udang atau ikan celup tepung pada waktu malam, yang merupakan hidangan tempatan. Jika anda inginkan pengalaman yang lebih tenang, tempat menarik di Kuala Terengganu ini adalah antara pilihan terbaik.

9. Bukit Maras


Bukit Maras ialah denai sepanjang 4.5 kilometer yang akan membawa anda ke puncak alam sekitar 30-45 minit. Walaupun beberapa bahagian bukit agak curam, namun dengan kasut yang betul, anda pasti boleh mencapai puncak dengan mudah. Anda boleh menikmati pemandangan yang indah semasa memanjat Bukit Maras.

Setelah sampai di puncak bukit yang berketinggian 329 meter dari paras laut, anda boleh menikmati pemandangan yang menakjubkan dan menikmati udara segar yang tidak seperti di tempat lain. Anda juga boleh mendirikan khemah di tempat menarik di Kuala Terengganu ini sambil menikmati pemandangan bandar yang berkilau-kilau dari atas bukit.

10. Pantai Batu Burok

Tidak ada yang lebih baik daripada meluangkan waktu senja di pantai untuk berehat selepas satu hari yang sibuk di tempat menarik di Kuala Terengganu ini. Sesuai untuk pelancong dan keluarga, Pantai Batu Burok menyediakan banyak kemudahan seperti taman permainan yang akan menggembirakan anak-anak anda sambil anda bersantai di persisiran pantai. Jika anda berasa lapar, terdapat banyak gerai makanan dibuka di sekitar pantai ini, termasuk nasi dagang, ais krim, soda dan keropok lekor.

Pada hari yang berangin, anda boleh melihat ramai orang bermain layang-layang di langit. Sesetengah layang-layang di langit sangat comel dengan watak watak kartun yang menjadikannya lebih menarik untuk ditonton.

Terengganu adalah sebuah negeri yang indah di pantai timur Semenanjung Malaysia, dan ia adalah rumah kepada banyak keajaiban alam semula jadi. Walaupun terdapat banyak pantai yang cantik di kawasan itu, terdapat banyak tempat menarik di Kuala Terengganu yang menjadikan bandar raya ini berbaloi untuk dikunjungi. Kuala Terengganu juga mempunyai Chinatown di mana banyak restoran menyajikan makanan asli bangsa Cina dan merupakan destinasi yang terbaik untuk melepak dan berehat dari aktiviti berkelah di pantai.

Leave a Reply

error: Content is protected !!