Tempat Menarik di Kuching

Kuching, Sarawak, adalah sebuah bandar yang mempunyai banyak tarikan. Ia adalah satu tempat di mana anda boleh mengembara sambil menghayati budaya tempatan, dan ia akan menjadi pengalaman yang sukar dilupakan. Bukan sahaja Kuching terkenal dengan patung kucing, malah ia juga mempunyai Muzium Kucing. Hal ini demikian, perkataan “Kuching” sebenarnya merujuk kepada kucing dan figura itu menunjukkan betapa bangganya penduduk Kuching dengan bandar yang indah ini dan berikut adalah beberapa tempat menarik di Kuching yang harus anda lawati.

1. Kampung Budaya Sarawak

Dengan hanya sejauh 35 minit pemanduan di luar bandar, terletaknya salah satu tempat menarik di Kuching yang paling unik dan bermaklumat di Malaysia: Kampung Budaya Sarawak, juga dikenali sebagai satu-satunya muzium Sarawak yang masih hidup. Tapak ini adalah rumah untuk demonstrasi tentang kraf tradisional seperti anyaman dan ukiran buluh serta replika bangunan setiap kumpulan etnik utama di rantau ini. Budaya asli Malaysia, seperti pondok Penan atau rumah panjang Iban, dipamerkan di sini dengan ciri kaki bajang yang dipanggil rumah bale, selain mendapat peluang mencuba pelbagai pakaian tradisional.

Anda juga boleh menetap di resort yang terletak berdekatan iaitu Damai Beach Resort. Disebabkan keluasan resort, anda memerlukan sekurang-kurangnya setengah hari meneroka Kampung Budaya Sarawak. Waktu operasi adalah 9 pagi hingga 5 petang setiap Selasa hingga Ahad dan akan ditutup pada setiap hari Isnin untuk penyelenggaraan dan sanitasi.

2. Muzium Kucing Kuching

Pencinta kucing, ini adalah tarikan yang unik di berdekatan anda. Dengan lebih dari 2,000 pameran yang didedikasikan untuk sejarah kucing, lawatan ke sebuah muzium kucing pertama di dunia yang sebesar 1,035 meter persegi ini menjadi muzium kucing yang pertama di dunia sudah pasti akan menjadi pengalaman yang mengasyikkan. Nikmati apa yang tempat menarik di Kuching ini tawarkan dengan hanya RM3 (RM5 jika anda ingin merakam video) di Petra Jaya, di Dewan Bandaraya Kuching Utara.

3. Rumah Panjang Bidayuh Annah Rais


Anda dikira sebagai belum pernah melawat Sarawak sepenuhnya jika anda tidak pernah melihat rumah panjang tradisional yang terkenal di sini. Annah Rais ialah rumah panjang tradisional masyarakat Bidayuh yang terletak 100 kilometer di luar Kuching, dengan 500 penduduk. Etnik Bidayuh merupakan penduduk kedua terbesar di Sarawak, jadi mengunjungi rumah panjang Annah Rais sudah pasti akan mendedahkan anda pada kualiti desa dan tradisional budaya Bidayuh. Anda perlu ingat bahawa terdapat tiga rumah panjang yang boleh anda terokai di sini–Kupo Terekan, Kupo Saba dan Kupo Sijo.

Anda boleh mengunjungi Annah Rais pada bila-bila masa antara 8 pagi hingga 5 petang pada hari bekerja dan hujung minggu, dengan bayaran masuk sebanyak RM8. Sekiranya anda tinggal di sini, anda akan tinggal bersama keluarga penduduk tempatan, dan ia merupakan peluang untuk memahami budaya dan cara hidup etnik Bidayuh. Sudah tentu, anda juga boleh memilih untuk tinggal di sini untuk pengalaman yang lebih holistik, kerana konsep rumah panjang berasaskan amalan semua orang di kampung tinggal bersama di bawah satu bumbung. Anda pasti akan menikmati lawatan anda dan juga boleh memilih untuk berehat di mata air panas berdekatan.

4. Mahkamah Lama Kuching

Bangunan mahkamah lama ini dikagumi kerana seni bina dan reka bentuk yang mempesonakan dan sering dibanjiri penduduk tempatan dan pelancong. Mahkamah bersejarah ini menempatkan Kompleks Pelancongan Sarawak dan bertarikh dari 1871. Kompleks ini mempunyai tempat yang menarik bagi peminat sejarah untuk melawat, termasuk beberapa bangunan seperti menara jam yang dibina dalam gaya Baroque, bangunan pavilion dengan seni bina Renaissance yang dibina semasa zaman penjajah, yang juga telah diubah suai menjadi Muzium Tekstil yang mempamerkan tekstil tulen yang diperbuat daripada komuniti etnik.

Kompleks ini terletak di sebelah persiaran utama di Kuching, jadi ia merupakan tempat yang menarik untuk pengunjung yang inginkan udara segar dan pemandangan indah pada masa yang sama. Tempat menarik di Kuching ini dibuka setiap hari, dari 9 pagi hingga 12 pagi. Anda dinasihatkan untuk tiba lebih awal untuk mengelak dari tersangkut di dalam kesesakan lalu lintas.

5. Kuching Waterfront

Kuching Waterfront adalah tempat kegemaran penduduk di sini dan anda boleh menemui laluan pejalan kaki yang menawarkan pemandangan menakjubkan beberapa tarikan utama bandar ini seperti bangunan pencakar langit Astana atau Kubu Margherita (tapak bersejarah) yang megah. Apabila anda bersiar-siar di sini, anda akan faham mengapa tarikan ini merupakan salah satu tempat menarik di Kuching yang popular dan apa yang membuat bandar ini begitu unik.

6. Kuching Main Bazaar and Carpenter Street

Penduduk tempatan merujuk tempat ini sebagai pusat bandar Kuching yang menyediakan segala jenis barangan keperluan dan cenderahati yang dijual pada harga yang berpatutan. Jangan tertipu dengan namanya, Main Bazaar hanya merupakan deretan panjang rumah kedai tradisional yang memenuhi jalan utama Kuching. Anda boleh menemui pelbagai jenis cenderamata di sini, seperti barang kemas, manik-manik yang cantik, dan juga tekstil yang ditenun oleh kumpulan orang asli Sarawak.

Jika anda bernasib baik, anda mungkin boleh menikmati tarian tradisional yang dipersembahkan oleh penduduk tempatan pada beberapa hari dalam seminggu sambil membeli-belah. Semua tarikan ini menjadikan waktu petang yang menghiburkan bersama rakan atau keluarga. Ia dibuka setiap hari dari 10 pagi hingga 6 petang, dan jangan lupa memakai kasut yang selesa kerana anda diperlukan untuk banyak berjalan kaki di sini.

7. Sarawak River Cruise

Sungai yang berbentuk seperti ular membelah dua bandar Kuching, memberikannya gabungan unik antara kosmopolitan dan tradisional, menyumbang kepada daya tarikan Kuching. Berhampiran dengan Kuching Waterfront dan Bazar Utama, anda boleh memilih untuk mengagumi pemandangan atau menikmatinya dari dekat dengan menaiki bot. Anda boleh lakukan ini pada bila-bila hari dalam seminggu, kerana ia berlepas dari Kuching Waterfront setiap hari, walaupun ia hanya bermula dari 5.30 petang hingga 7 malam.

Tambang yang dikenakan di tempat menarik di Kuching ini hanya di bawah RM100 (RM65 untuk dewasa, RM35 untuk kanak-kanak) dan merupakan tawaran yang cukup baik memandangkan bagaimana seseorang boleh menikmati pemandangan bandar dengan makanan yang enak.

8. Kubu Margherita


Dibina pada 1879, Kubu Margherita telah berubah dari sebuah Benteng pertahanan menjadi salah satu tempat menarik di Kuching yang paling ikonik. Muzium seperti Muzium Polis ditempatkan di sini, mempamerkan rangkaian persenjataan kuno yang menarik, termasuk meriam, pedang, pistol dan bebola meriam. Selain itu, istana Inggeris di dalam hutan ini mempunyai kisah romantik dan sedih berkisarkan Rajah Putih Sarawak kedua, maka anda perlu bersedia untuk mendengar kisah tersebut.

Oleh kerana ia berada di seberang sungai dari Kuching Waterfront, anda boleh menaiki bot yang indah di sana atau menggunakan jalan darat. Anda berpeluang melawat tapak bersejarah ini, yang dibuka setiap hari dari 9 pagi hingga 4 petang, termasuk hari cuti umum.

9. Taman Negara Bako

Dengan luas lebih dari 3,000 hektar, Taman Negara Bako ialah salah satu taman negara tertua dan terbesar di Borneo. Terletak di antara sungai Borneo dan Bako, taman ini memberi peluang kepada para pengunjung untuk melihat hidupan liar berdekatan, seperti buaya dan ikan lumba-lumba di laut, monyet Belanda dan kera di padang rumput yang bersemak. Satu perkara yang baik untuk diperhatikan ialah haiwan di sini sudah biasa dengan kehadiran manusia dan keselamatan anda terjamin.

Anda juga boleh menikmati pemandangan yang subur kerana ekosistem yang terpelihara dengan baik, seperti bakau, paya dan sisi tebing yang menjulang tinggi. Tempat menarik di Kuching yang semula jadi ini dibuka dari 8 pagi hingga 5 petang setiap hari, termasuk cuti umum. Walau bagaimanapun, satu perkara yang perlu diambil perhatian ialah Taman Negara Bako tidak boleh diakses melalui jalan raya bagi tujuan untuk melindungi taman, jadi anda perlu menaiki bot dari jeti ke pintu masuk dengan maksimum 5 penumpang di atas kapal. Manakala bayaran masuk ialah RM10, kos menaiki bot ialah RM47 dan ia akan mengambil masa lebih kurang 30 minit untuk sampai ke sana.

10. Taman Negara Santubong

Jika anda ialah seorang peminat sukan yang cintakan alam semulajadi, Gunung Santubong adalah tempat yang anda wajib untuk dikunjungi. Terletak hanya 35 kilometer dari bandar Kuching, Gunung Santubong akan memberikan pengalaman yang menakjubkan, dengan pemandangan indah yang sesuai untuk Instagram. Walau bagaimanapun, penggambaran atau fotografi profesional memerlukan permit daripada pejabat taman terlebih dahulu. Terdapat dua laluan mendaki di sini, dan anda boleh memulakan pendakian anda seawal 8 pagi sehingga jam 3 petang untuk memastikan pejalan kaki telah turun sebelum gelap, waktu tutup rasmi ialah 5 petang.

Tiada penginapan yang disediakan di sini, walaupun gunung ini adalah latar belakang semula jadi standard untuk banyak resort hotel. Pastikan anda membawa banyak air, kerana pengalaman mendaki Taman Negara Santubong ini pasti akan meletihkan anda.

Secara keseluruhannya, Kuching mempunyai begitu banyak tarikan dan sukar untuk anda tidak jatuh cinta dengan tarikan bandar itu. Apa yang anda perlu lakukan ialah kemaskan beg anda, datang ke sini dan bersedia untuk menikmati pelbagai tempat menarik di Kuching.

Leave a Reply

error: Content is protected !!