Tempat Menarik di Melaka

Melaka ialah negeri yang terletak di barat daya Semenanjung Malaysia, menghadap ke Laut Andaman. Tapak Warisan UNESCO ini dahulunya merupakan salah satu pusat perdagangan antarabangsa yang terkenal di Timur. Terkenal dengan warisan yang kaya dan bangunan yang unik, berikut adalah beberapa tempat menarik di Melaka yang perlu anda lihat.

  • Alor Gajah
  • Jasin
  • Melaka Tengah

Alor Gajah

1. A’ Famosa Water Park

A ‘Famosa Water Park adalah salah satu taman air yang terbesar di Malaysia dan dibina di kalangan kehijauan yang subur. Taman air ini dibina pada tahun 1996 dan mempunyai pelbagai aktiviti yang menjamin anda masa yang baik.

Waktu Operasi: Isnin – Jumaat, 11:00 pg – 7:00 ptg | Sabtu – Ahad, 9:00 pg – 7:00 ptg (termasuk cuti umum)
Harga Tiket: Dewasa – RM30 | Kanak-kanak – RM24

2. A’ Famosa Safari Wonderland

Terletak tidak jauh dari A ‘Famosa Water Theme Park, safari ajaib ini adalah tempat di mana anda akan dapat melihat dan berinteraksi dengan haiwan-haiwan liar dan unik. Di sini anda juga akan dapat melihat unta, gibbon, flamingo merah jambu, kancil dan banyak lagi. Tinggal untuk pertunjukan aksi mereka atau naiki kapal persiaran mereka melalui Pulau Monyet untuk masa yang indah.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 5:30 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM40 | Kanak-kanak – RM29

3. Skytrex Adventure Melaka

Skytrex Adventure Melaka merupakan salah satu daripada tiga tapak luar yang terdapat di Malaysia. Hanya 5 minit memandu dari tol keluar Ayer Keroh, tempat menarik di Melaka ini merupakan tempat yang hebat untuk pencinta alam semula jadi. Selain daripada berjalan kaki kanopi, anda juga dapat mencuba ‘skybike’ di sini.

Berbasikal dengan tali nipis di atas lantai hutan bukanlah sesuatu untuk orang yang lemah hati, tetapi sesuatu yang semua orang harus cuba sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 3:00 ptg
Harga Tiket: RM60

4. Freeport A’ Famosa Outlet

Merangkumi kawasan seluas 180,000 kaki persegi, Freeport A ‘Famosa ialah rumah kepada 70 jenama. Destinasi membeli-belah yang mesti dilawati jika anda pergi ke Melaka atau hanya memandu ke selatan Semenanjung Malaysia. Seni bina bangunan ini adalah menarik, mengambil inspirasi dari Belanda.

Selain itu, terdapat juga banyak kafe dan restoran di sini untuk mengisi perut anda apabila anda berada di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 9:00 mlm
Harga Tiket: Percuma

Jasin

5. Air Panas Jasin

Air panas yang berusia 120 tahun ini terletak di Bemban. Ia mempunyai kolam renang, tempat air letak kaki dan juga taman air tiup untuk kanak-kanak. Air panas disalurkan dari 3 mata air panas alkali semula jadi dari kawasan ini, memberikan keluarga anda dan diri anda masa yang santai dan menyeronokkan di sini.

Waktu Operasi: Selasa – Ahad, 9:00 pg – 12:00 pg
Harga Tiket: Dewasa – RM6.50 | Kanak-kanak – RM4.50

6. Kelab Golf & Desa Tiara Melaka

Tempat menarik di Melaka ini dilancarkan pada tahun 1996 dan merupakan sebidang tanah yang luas yang terdiri daripada padang golf dan pelbagai padang untuk pemain golf yang baru untuk menguji kemahiran mereka. Di sini, terdapat padang 27-lubang dan tiga padang; Padang Danau, Padang Meadow dan Padang Woodland.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7:00 pg – 8:30 ptg
Harga Tiket: Daripada RM53 seterusnya

Melaka Tengah

7. A’ Famosa

A ‘Famosa adalah sebuah Kubu Portugis lama yang terletak di tengah-tengah Melaka. Anda akan dapat melihat bangunan yang masih berdiri tinggi dengan dua meriam yang terletak di hadapan. Datang dan ambil sekeping gambar yang bersejarah di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

8. Stadthuys

Salah satu lagi tempat menarik di Melaka yang bersejarah di tengah bandar ialah bangunan merah ini, Stadhu

Satu lagi salah satu daripada banyak tarikan bersejarah Melaka di tengah-tengah bandar adalah bangunan merah ini, Stadthuys. Dikatakan bahawa ini adalah bangunan Belanda tertua di sini selain Gereja Christ. Terletak di dataran Melaka, banyak orang akan datang ke sini untuk mengambil gambar bangunan ikonik ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

9. Gereja Saint Paul (Church of Saint Paul)

Salah satu tempat menarik di Melaka yang tertua yang didirikan, ia masih berdiri tinggi untuk mengingatkan pengunjung tentang sejarah dan penghajian orang Kristian ke tanah ini. Semasa anda dididik sejarahnya di sini, anda juga dapat melihat makam, plak konkrit dan patung St Francis Xavier di hadapan bangunan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

10. Gereja Christ (Christ Church)

Gereja Christ ialah bangunan merah ikonik yang terletak tidak jauh dari Stadthuys. Anda akan dapat mengenali bangunan ini yang mempunyai salib merah dan loceng di bahagian atas bangunan. Jika anda berada di sekitar kawasan ini pada hujung minggu, anda juga boleh mengambil bahagian dalam jemaat hari Ahad yang diadakan pada jam 8.30 pagi, 10.30 pagi dan 4.00 petang.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 4:30 ptg
Harga Tiket: Percuma

11. Tokong Cheng Hoon Teng (Cheng Hoon Teng Temple)

Tokong Cheng Hoon Teng adalah salah satu tokong yang tertua di Melaka. Didedikasikan sebagai tempat ibadat untuk pengikut Buddha, banyak warga asing juga akan datang ke tempat menarik di Melaka ini untuk menyaksikan keindahan seni bina bangunan ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7:00 pg – 7:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

12. Muzium Warisan Baba Nyonya

Muzium ini merupakan bangunan tiga teres yang didedikasikan untuk memelihara budaya Peranakan Cina, yang juga dikenali sebagai Baba Nyonya di Melaka. Di muzium ini, anda akan dapat memahami dengan lebih lanjut tentang budaya Peranakan ini. Ukiran mereka yang rumit adalah sesuatu yang sangat unik dan tidak boleh dilepaskan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 4:15 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM15 | Kanak-kanak – RM11

13. Windmill Dutch Square Malacca

Terletak di Dataran Belanda bersama Gereja Christ dan Stadthuys, ini ialah kincir angin kecil di tengah-tengah taman kecil. Replika kecil kincir angin ini mengaitkan dirinya dengan budaya Belanda.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

14. Muzium Kesultanan Melayu Melaka

Muzium ini merupakan replika Istana Sultan Mansur Syah yang dibina pada tahun 1459. Dikatakan bahawa tempat menarik di Melaka ini dibina tanpa paku, sekadar disokong oleh tiang-tiang kayu. Di dalam bangunan ini, anda akan dapat melihat foto, artifak, perkakas tembaga dan juga perhiasan yang digunakan oleh para bangsawan, tempat terbaik untuk belajar tentang budaya Kesultanan.

Waktu Operasi: Rabu – Isnin, 9:00 pg – 5:30 ptg
Harga Tiket: RM5

15. Jonker Street

Dikenali sebagai salah satu tempat menarik di Melaka yang paling terkenal, jalan ini mempunyai begitu banyak benda yang ditawarkan daripada kraf tangan sehingga makanan tempatan. Pada waktu malam pada hujung minggu, jalan raya akan ditutup, memberi laluan kepada vendor tempatan untuk menyertai pasar malam Jonker Street. Ini adalah salah satu pasar malam yang paling sibuk dan terkenal di Semenanjung Malaysia.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

16. Menara Taming Sari

Menara Taming Sari ialah menara gyro pertama dan satu-satunya di Malaysia setakat ini. Bangunan ini adalah setinggi 110 meter, dan merupakan struktur berputar yang menawarkan pemandangan panorama 360 darjah bandar Melaka dan seterusnya. Naik ‘UFO’ ini dan lihat semua Melaka melalui teropong.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 10:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM10 | Kanak-kanak – RM5

17. Zoo Melaka

Terletak di sebelah lebuh raya Ayer Keroh, taman seluas 54 ekar ini ialah rumah kepada 215 spesies haiwan. Zoo Melaka ialah zoo kedua terbesar di Malaysia dan dibuka pada waktu siang dan malam pada hari-hari tertentu. Datang dengan keluarga anda dan temui banyak haiwan dan tabiat semula jadi mereka di sini.

Waktu Operasi: Ahad – Khamis, 9:00 pg – 6:00 ptg | Jumaat – Sabtu, 9:00 pg – 11:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM25 | Kanak-kanak – RM15

18. Muzium Samudera (Maritime Museum)

Muzium Samudera ialah replika Flora de la Mar, menampilkan pameran yang sangat baik seperti rempah-rempah, tekstil, sutra dan porselin zaman purba. Terdapat juga koleksi model kapal dan semua yang anda perlu tahu tentang laut di tempat menarik di Melaka ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00m – 5:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM3 | Kanak-kanak – RM1

19. Kampung Kling Mosque

Masjid Kampung Kling terletak hanya 5 minit dari Jonker Street. Reka bentuk masjid ini unik, tidak seperti masjid-masjid lain yang kita lihat sebelum ini di Malaysia. Ini kerana seorang pedagang Muslim India membinanya dengan mengambil inspirasi dari Indonesia dan China.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

20. Pelayaran Sungai Melaka (Melaka River Cruise)

Pelayaran Sungai Melaka akan membawa anda melalui sudut dalaman bandar bersejarah ini yang anda boleh dengan mudah ketinggalan. Ambil lawatan pelayaran bot selama 45 minit ini dan ketahui dengan lebih lanjut mengenai cerita-cerita rumah kedai lama dan mercu tanda di sepanjang jalan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 11:30 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM13 | Kanak-kanak – RM6.50

21. Seni Jalanan Melaka (Malacca Street Art)

Lukisan mural dipaparkan di seluruh Melaka, menceritakan kisah budaya dan warisan bandar yang unik ini. Anda akan menjumpai mereka semasa anda berjalan di sepanjang jalan-jalan dan lorong-lorong belakang bandar Melaka. Dua lukisan mural yang paling ikonik di sini adalah siri gambar yang dipaparkan di sepanjang sungai Melaka (terutamanya mosaik yang berwarna-warni berhampiran kedai Kiehl) dan Orangutan di ‘The Orangutan House’.

Lebih banyak lukisan mural boleh didapati di antara Jonker Street dan Jalan Kampung Hulu, dan beberapa restoran dan asrama di Melaka.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

22. The Shore Sky Tower

The Shore Sky Tower ialah bangunan yang tertinggi di Melaka dan mempunyai dek pemerhatian di tingkat ke-43. Ia menawarkan pemandangan panoramik 360 darjah bandar bersejarah ini dan kawasan sekitarnya. Sekiranya anda tidak takut dengan ketinggian, anda boleh mengamati pandangan di bawah kaki anda dari tebing kaca yang tergantung dari sisi bangunan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:30 pg – 10:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM25 | Kanak-kanak – RM18

23. Taman Buaya & Rekreasi Melaka

Hanya 10 minit memandu dari tol Ayer Keroh, ladang buaya ini merupakan salah satu tempat pelancongan yang paling popular di Melaka. Rumah kepada 100 spesies buaya, anda akan dapat melihat banyak persembahan lagak ngeri buaya sepanjang hari yang disediakan oleh kakitangan di ini. Di kawasan yang sama, anda juga akan dapat melihat dan berinteraksi dengan haiwan lain seperti arnab, itik dan kura-kura.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM5 | Kanak-kanak – RM3

24. Magic Art 3D Museum

Muzium ini merupakan muzium seni 3D kedua terbesar selepas muzium yang ada di Langkawi. Terdapat banyak lukisan interaktif dan juga penipuan mata yang akan megelirukan minda anda. Ini adalah salah satu tempat menarik di Melaka yang terbaik untuk anda melarikan diri daripada cuaca petang yang panas.

Waktu Operasi: Isnin – Khamis, 10.00 pg – 7.00 ptg | Jumaat – Ahad, 9:00 pg – 9:00 ptg (termasuk cuti umum)
Harga Tiket: Dewasa – RM22 | Kanak-kanak – RM18

25. Taman Bunga Merdeka (Coronation Park)

Taman Bunga Merdeka, juga dikenali sebagai Coronation Park, adalah sebuah taman kecil yang terletak 10 minit dari Jonker Street. Selain daripada pokok dan tumbuhan bunga di sini, anda akan dapat melihat beberapa model pengangkutan purba di sini untuk peluang mengambil gambar. Berjala-jalan di sekitar tempat menarik di Melaka ini, anda akan dapat melihat kereta kebal lembu, kipas buatan Scotland, trem KTM dan enjin api kuning antik.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

26. Encore Melaka

Salah satu tempat yang lebih baru di Melaka, Encore Melaka adalah salah satu siri impresi yang mempamerkan kisah sejarah Melaka. Direka khas dan diarahkan oleh Wang Chaoge, anda akan berasa kagum dengan pergerakan yang mendalam dan indah yang dicipta oleh penari China. Seni bina dan bahagian luar bangunan ini juga telah dilakukan dengan indah, jadi datang lebih awal untuk mengambil beberapa gambar sebelum anda menonton persembahan di sini.

Waktu Operasi: Isnin – Sabtu, 5:30 ptg & 8:30 ptg | Ahad, 2:30 ptg and 5:30 ptg
Harga Tiket: RM128 onwards

27. The Majestic Malacca

Reka bentuk hotel ini dipengaruhi oleh budaya Peranakan, jadi anda boleh bersedia untuk kagum dengan ukiran kayu yang rumit, lantai mozek dan tingkap kayu besar yang boleh didapati di sini. Selain itu, bangunan ini dicat dengan warna putih dengan pemangkasan hitam elegan yang menjadikannya sempurna untuk mengambil gambar. Hotel ini terletak di lokasi yang strategik, bersebelahan dengan tebing sungai dan berhampiran dengan semua tarikan yang terkenal di Melaka.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Tertakluk kepada harga hotel

28. Masjid Selat Melaka

Kubah terapung emas ini dibina di atas sebuah Pulau Melaka buatan manusia. Kelihatan seperti istana di atas laut, masjid yang indah ini bukan sahaja mempunyai dinding putih tetapi gerbang pintu masuk juga dihiasi dengan panel kaca berwarna yang indah. Datang dan kunjungi tempat menarik di Melaka ini pada waktu malam kerana ia lebih menarik apabila semua lampu dinyalakan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7:00 pg – 7:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

29. Pantai Klebang

Ingin mengangkut diri anda ke gurun, jauh dari peradaban yang pantas? Datang dan berkunjung ke Pantai Klebang. Pantai ini dibuat daripada bukit-nikit pasir yang merupakan hasil daripada projek penambakan tanah di kawasan Klebang, yang menghasilkan rupa padang pasir.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

30. Rumah Malaqa (Malaqa House)

Terletak di Melaka Tengah, Rumah Malaqa adalah sebuah muzium dan juga kedai antik. Hanya beberapa minit dari Jonker Street, kedai yang ditukarkan kepada muzium ini direka dengan indah dengan seni bina yang medapat ilham daripada kebudayaan Baba dan Nyonya. Anda akan dapat melihat banyak barang antik dan koleksi di sini, dengan beberapa barang yang dijual, sejurus menjadikannya salah satu cenderahati yang baik untuk dibawa pulang.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10.00 pg – 6.00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Itulah dia, tempat menarik di Melaka. Terdapat banyak benda yang boleh dilakukan di Melaka di mana seseorang benar-benar perlu mengambil masa mereka untuk meneroka negeri warisan ini. Ia mempunyai sesuatu untuk semua orang dan menjanjikan anda masa yang hebat di sini!

Leave a Reply

error: Content is protected !!