Tempat Menarik di Pontian

Pontian adalah sebuah bandar di Johor. Kaum Cina sub-etnik Fujian (Hokkien) dan Melayu Bugis dan Jawa merupakan sebahagian besar daripada penduduk di bahagian pantai Pontian. Walaupun bukan destinasi pelancongan biasa, berikut adalah beberapa tempat menarik di Pontian yang perlu anda lihat.

1. Tanjung Piai

Tanjung Piai, Hujung Paling Selatan Tanah Besar Asia, boleh dikatakan salah satu tempat menarik di Pontian yang paling menarik. Ini adalah titik paling selatan di benua Asia (tidak termasuk pulau), terletak di dalam Taman Negara Johor Tanjung Piai. Sebuah monumen di sana menandakan bahawa anda telah sampai ke bahagian paling selatan benua Asia.

Walau bagaimanapun, sebelum anda tiba di titik paling selatan, anda perlu berjalan jauh melalui hutan bakau yang dipelihara. Walaupun ia agak jauh, ia amat mendamaikan, dan jika anda perhatikan, anda boleh melihat pelbagai haiwan berhampiran pokok bakau, seperti biawak dan siput. Dengan kepelbagaian biologi yang kaya, ia adalah lokasi yang sesuai untuk kanak-kanak meneroka dan belajar tentang kepentingan paya bakau.

2. Pulau Pisang

Salah satu tempat menarik di Pontian yang paling popular ialah Pulau Pisang. Pulau Pisang adalah sebuah pulau kecil yang terletak di luar pantai Pontian, dan ia terkenal dengan pantainya yang cantik. Pantai di Pulau Pisang sesuai untuk berkelah, berenang, berjalan-jalan di pantai dan memancing. Jika anda inginkan sesuatu yang lebih mencabar, anda boleh pergi mendaki merentasi hutan dan turun ke seberang pulau.

Rumah Api Pulau Pisang, digunakan untuk membantu pelayaran maritim ke pintu masuk barat Selat Singapura, juga boleh ditemui di Pulau Pisang. Hari ini, rumah api ini adalah tarikan pelancong yang popular, dan pelawat boleh menikmati pemandangan Pontian yang menakjubkan dari atas rumah api.

3. Taman Negara Tanjung Piai

Pekan ini juga merupakan rumah kepada permata tersembunyi – Taman Negara Tanjung Piai – destinasi percutian yang indah. Taman ini adalah tempat yang menarik untuk berehat bagi mana-mana peminat alam semulajadi. Perkara yang menarik tentang taman ini termasuk ombak laut yang menenangkan, haruman bayu laut dan flora yang tidak berkesudahan. Selepas melihat pokok bakau yang cantik, anda akan tertarik untuk mengetahui lebih lanjut tentang ekologi dan biodiversiti.

Hutan bakau ini juga penting dalam mengelakkan tanah daripada dihakis oleh air laut semasa ribut lebat. Taman ini juga menempatkan pelbagai flora dan fauna, menjadikannya tempat yang sesuai untuk lawatan sehari. Ia benar-benar tarikan pelancong di Pontian yang tidak boleh dilupakan!

4. Taman Negara Pulau Kukup

Mencari sesuatu yang berbeza untuk dilakukan di Pontian? Pergilah ke Pulau Kukup yang seluas 261 hektar, juga sebuah pulau paya bakau kedua terbesar di dunia.

Ditubuhkan sebagai taman negara untuk melindungi ekosistem, Pulau Kukup mesti dikunjungi oleh mana-mana pencinta alam semula jadi. Anda boleh meneroka pulau itu dengan berjalan kaki, mengikuti laluan melalui hutan bakau, atau menaiki bot dari Pekan Kukup untuk mendapatkan perspektif berbeza tentang tempat yang menarik ini. Walau apa pun, anda pasti mempunyai pengalaman yang tidak dapat dilupakan.

5. Nictar Farm


Pontian terkenal dengan tanaman dan produk nanasnya. Nictar Farm di Pekan Nenas, bahagian utara Pontian, merupakan salah satu tarikan yang bertujuan untuk mempromosikan pertanian mampan sambil mendidik pengunjung tentang sejarah penanaman nanas dan cara nanas ditanam dan dituai. Mereka juga menghasilkan produk berasaskan nanas seperti jus, jem, sos, dan hidangan nanas kering.

Selain taklimat lawatan, kanak-kanak juga akan dihiburkan dengan ladang arnab kecil dan kolam ikan yang terdapat di sini. Tarikan Pontian ini adalah tempat yang bagus untuk dikunjungi untuk merasai produk nanas asli dan sedikit pengetahuan tentang amalan pertanian mampan.

6. Laman Diraja Pontian


Satu lagi tempat menarik di Pontian yang popular yang patut anda kunjungi ialah Taman Diraja Pontian. Taman ini dibuka kepada orang ramai untuk berjoging, berbasikal, ponteng dan aktiviti sukan ringan yang lain. Jika anda datang ke sini pada waktu petang, anda boleh mengelakkan panas dan melihat cahaya terang yang menakjubkan yang menambahkan keindahan monumen itu.

Dengan begitu banyak peluang untuk mendekati alam semula jadi, anda harus merancang perjalanan ke titik paling selatan di Semenanjung Malaysia ini. Pemandangan matahari terbenam, pergunungan, hutan bakau yang mesra alam, haruman dan kesegaran lautan adalah antara beberapa tempat menarik di Pontian yang anda tidak harus ketinggalan. Untuk menjadikan kunjungan anda ke sini lebih berbaloi, anda harus melawat Pontian semasa musim perayaan untuk menerokai bandar ini dengan lebih meriah dan belajar tentang budaya masyarakat Pontian.

Leave a Reply

error: Content is protected !!