Tempat Menarik di Sandakan

Sandakan adalah sebuah bandar yang indah yang terletak di negeri Sabah. Dengan iklim sederhana sepanjang tahun, anda boleh melakukan banyak perkara, seperti menikmati pemandangan dari beranda atau meredah hutan. Dengan begitu banyak pilihan aktiviti di sini, ini adalah beberapa tempat menarik di Sandakan yang perlu anda lihat.

1. Pusat Pemulihan Orangutan Sepilok

Sepilok Orangutan Rehabilitation Centre ialah kemudahan unik yang terletak di sebuah pulau berhampiran Taman Negara Gunung Malipo. Pusat ini adalah tempat perlindungan untuk orang utan yang telah diburu atau ditangkap secara haram dari habitat semula jadi mereka, dan anda dapat melihatnya dari jarak dekat. Terdapat juga keajaiban semula jadi yang benar-benar menakjubkan seperti gua yang dipenuhi dengan stalaktit dan formasi prasejarah lain yang berusia lebih daripada 4 juta tahun di tempat menarik di Sandakan ini.

2. Pusat Pemuliharaan Beruang Matahari Borneo

Jika kita bercakap tentang tempat menarik di Sandakan yang terbaik, Pusat Pemuliharaan Beruang Matahari Borneo ada dalam senarai. Ia adalah organisasi yang mencari spesies terancam ini dan merupakan sebahagian daripada Pusat Menyelamat Sepilok. Seperti orang utan, beruang yang tidak bersalah ini adalah sasaran pemburuan haram yang popular kerana saiznya yang kecil. Selain memastikan mereka kembali ke alam semula jadi, Pusat Pemuliharaan Beruang Matahari Borneo merupakan syurga bagi mereka.

3. Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary

Disebabkan aktiviti pembalakan, monyet belanda yang comel ini merupakan spesies yang terancam dan di ambang kepupusan. Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary berusaha untuk melindungi makhluk yang menarik ini melalui pembiakan dan melepaskannya kembali ke dalam rizab atau kawasan lain yang tidak disentuh oleh manusia. Tempat perlindungan ini bukan sahaja mempunyai platform memberi makan untuk monyet belanda, tetapi ia juga mempunyai lutung. Selain primata ini – pengunjung boleh melihat enggang belulang juga.

4. Tokong Puu Jih Shih

Salah satu tokong dan tempat menarik di Sandakan yang tercantik ialah Kuil Puu Jih Shih. Ia tersendiri dari bangunan lain, dengan hiasan merah dan emas yang terang serta tanglung yang elegan menerangi halaman. Keindahan yang mempesonakan juga menyebabkan kuil ini muncul dalam rancangan The Amazing Race 4 pada tahun 2003.

Apabila anda melawat tokong ini, bukan sahaja anda akan dapat menyaksikan hasil kraf yang menarik, anda juga akan dapat menikmati pemandangan panorama teluk Sandakan kerana ia terletak di atas bukit. Terdapat juga tangga yang menuju ke tempat yang kelihatan seperti keindahan luas yang tidak berkesudahan: hijau subur yang dikelilingi oleh air biru di bawah pergunungan yang lebih tinggi di luar–impian setiap jurugambar. Ia juga dikatakan bahawa pelawat dibenarkan tetapi tidak diwajibkan untuk bersiar-siar dan mengambil gambar, walaupun secara umum difahami bahawa penghormatan harus diberikan kepada mereka yang beribadat.

5. Rumah Agnes Keith

Rumah Agnes Keith adalah sebuah muzium dua tingkat yang pernah menjadi kediaman seorang penulis Amerika, Agnès Foka-Keith, yang tinggal di sini dari 1935 hingga 1952 sambil menulis tentang keindahan alam semula jadi Sandakan semasa era Perang Dunia II. Muzium ini, dibina dalam gaya kolonial dengan kayu dari pokok yang ditebang di sekitar Teluk Sandakan, memaparkan karya terkenal dan pandangan beliau tentang sejarah Sandakan. Untuk ke tempat menarik di Sandakan yang bersejarah ini, anda perlu menaiki sekurang-kurangnya 100 anak tangga berliku sempit.

6. Pulau Selingan

Pulau Selingan adalah kawasan pemuliharaan di luar pantai Sandakan yang didedikasikan untuk melepaskan penyu ke habitat semula jadi mereka. Terdapat tempat penetasan yang strategik di mana anda boleh melihat anak penyu semasa mereka keluar dari telur dan membesar dalam kurungan sebelum dilepaskan di laut. Ini adalah satu inisiatif untuk memelihara spesies ini kerana hanya 2% sahaja yang akan bertahan sehingga dewasa tanpa bantuan.

Pembebasan penyu ke laut berlaku pada akhir Julai atau awal Ogos, jadi pastikan anda tidak terlepas pengalaman indah ini. Terdapat juga penginapan asas di lokasi ini untuk mereka yang bercadang untuk bercuti lebih lama di sini.

7. Gua Gomantong

Gua Gomantong adalah salah satu sistem gua terbesar di seluruh Sabah, dan untuk itu, anda harus memasukkan tempat menarik di Sandakan ini dalam jadual perjalanan anda. Anda akan menemui dua kompleks gua utama di gua ini–Gua Hitam (setinggi 90 meter) dan Gua Putih (tempat sarang burung walit). Hanya Gua Hitam lebih mudah diakses oleh orang awam, manakala yang Gua Putih memerlukan jelajah ekspedisi gua yang lebih lama.

Selain itu, anda juga akan dapat melihat kelawar dengan populasi berjuta-juta di dalam gua ini, yang jelas kelihatan pada waktu malam apabila mereka keluar memburu makanan. Anda juga boleh menemui burung walit di sini yang sarangnya yang eksklusif akhirnya diproses menjadi sup sarang burung yang boleh dimakan.

8. English Tea House and Restaurant

Jika anda sedang mencari kafe Inggeris tradisional di Sandakan, anda harus mengunjungi English Tea House and Restaurant. Tempat menarik di Sandakan ini dimodelkan selepas vila bergaya kolonial yang cantik dikelilingi oleh taman yang cantik dan pokok rendang, sesuai untuk mereka yang inginkan masa rehat. Pengunjung boleh berehat di rumah teres yang lebih privasi, menikmati pemandangan yang indah sambil menghirup minuman lazat dari pilihan kafe dan menikmati beberapa hidangan Inggeris seperti ikan dan kerepek serta daging rebus.

9. Kampung Buli Sim Sim

Bagi mereka yang ingin mendekati alam semula jadi, Kampung Buli Sim Sim adalah salah satu pilihan terbaik di luar sana. Tempat menarik di Sandakan ini sangat unik kerana ia berdiri di atas tiang di atas air dan menampilkan restoran makanan laut yang lazat dengan hidangan istimewa. Sebaik sahaja anda selesai mengisi perut anda dengan makanan yang lazat, anda boleh berjalan di sepanjang kampung untuk menikmati bunyi ombak.

10. Taman Peringatan Perang Sandakan

Taman Peringatan Perang Sandakan ialah tapak bersejarah penting di Sabah yang dibina untuk mengingati banduan yang meninggal dunia semasa perarakan paksa dari Sandakan ke Ranau semasa Perang Dunia II. Taman ini diselenggara dengan baik dan dibahagikan dengan indah kepada taman-taman yang subur dengan pameran bunga dan kolam yang dipenuhi dengan ikan warna-warni. Sebahagian besar dari perkara yang menjadikan tempat ini begitu menarik ialah flora yang berbeza dari seluruh Asia, seperti “Oricon Cedar” dan pokok banyan.

Sandakan adalah tempat yang sangat indah dengan sumber semula jadi dan pengalaman yang banyak. Jika anda tidak pasti di mana untuk memulakan perjalanan anda di Malaysia tetapi inginkan sesuatu yang luar biasa, tempat-tempat menarik di Sandakan ini pasti akan memenuhinya.

Leave a Reply

error: Content is protected !!