Tempat Menarik di Sibu

Sibu terletak di tengah-tengah Sarawak, berfungsi sebagai pintu masuk penting untuk perdagangan antara Malaysia dan Indonesia. Penduduk bandar berjumlah 150 ribu orang, dengan tapak bersejarah mereka dipelihara untuk mencerminkan kepentingan tradisi pada hari ini. Walaupun Sibu bukanlah destinasi pelancongan yang popular, berikut adalah beberapa tempat menarik di Sibu yang pasti menjadikan lawatan anda di sini berbaloi.

1. Pusat Warisan Sibu

Bertempat di bekas bangunan Majlis Perbandaran Sibu, pencinta sejarah akan menyukai tempat ini, kerana seseorang boleh belajar tentang sejarah Sibu yang kaya pada zaman awalnya. Antara perkara yang akan anda temui di tempat menarik di Sibu ini adalah kisah penghijrahan pendatang Cina dari kumpulan dialek yang berbeza, gambar lama dan pameran budaya mengenai kumpulan etnik lain di Rejang dan koleksi artifak antik halus seperti porselin Cina dan pasu tanah liat.

Anda juga akan dihiburkan dengan pameran istimewa seperti tengkorak tulen dari rumah panjang Iban, kerana pemburuan kepala adalah perkara biasa dalam budaya Dayak, dan haiwan teksidermi seperti Tikus Ambang Bulan, Orang Utan atau kenyalang.

2. Rizab Semula Jadi Bukit Lima

Rizab Semula Jadi Bukit Lima terletak di pusat bandar, di tengah-tengah penempatan Kampung Sentosa. Selain memiliki denai hutan yang sesuai untuk berjalan-jalan dan berlari, Rizab Semula Jadi Bukit Lima juga menempatkan 39 spesies burung, dan anda boleh datang ke sini untuk menonton dan mengagumi burung-burung yang jarang ditemui seperti Burung Sepah Putri, burung kelicap, dan burung rimba. Anda juga boleh melihat sekilas hidupan liar berdekatan seperti tenggiling, Tupai Kerawak Hitam, Tupai Pinang, Tupai Muncung Besar dan Rusa Sambar sambil berjoging.

3. Muzium Hospital Lau King Howe


Ini adalah salah satu tempat menarik di Sibu yang mesti dikunjungi kerana ia bukan sahaja muzium perubatan pertama, malah juga, satu-satunya di Malaysia. Muzium ini didedikasikan untuk Lau King Howe, yang telah membantu dan memberi impak kepada banyak nyawa sejak berpindah ke Sibu pada 1915. Apa yang bermula sebagai hasrat untuk membantu aktiviti perladangan getah akhirnya menjadi tujuan seumur hidup untuk membantu penduduk Sibu dan Lembah Rajang.

Muzium Hospital Lau King Howe memaparkan sisa-sisa peralatan perubatan lama dan gambar-gambar lama dengan penjelasan yang lebih terperinci tentang kisahnya. Ditutup pada hari Isnin, anda boleh melawat muzium ini pada mana-mana hari dalam seminggu, dari 9 pagi hingga 5 petang dan dalam masa 5 minit dari pekan Sibu.

4. Taman Wong Nai Siong

Selain dari Pusat Warisan Sibu, Taman Wong Nai Siong adalah tempat menarik di Sibu yang sangat baik untuk menikmati sejarah, terutamanya kisah-kisah pemimpin Revolusi China, Wong Nai Siong, yang mengetuai penghijrahan besar-besaran pendatang Foochow ke Sibu pada tahun 1901. Tapak ini dipilih kerana dipercayai bahawa tanah itu adalah tempat pertama mereka melangkah.

5. Tokong Tiger Emperor


Jika anda sedang mencari tempat menarik di Sibu yang berkenaan agama untuk dikunjungi, anda boleh melawat Tokong Tiger Emperor. TOkong berusia 17 tahun ini terletak hanya 20 minit dari bandar dan masih menjadi permata tersembunyi di Sibu. Ia sangat jauh sehingga penduduk tempatan mungkin tidak pernah mendengarnya. Namun, mereka yang bernasib baik untuk melangkah ke kuil ini telah mengulas betapa uniknya ia.

Pintu masuk kuil Maharaja Harimau menyerupai mulut harimau, di samping patung harimau yang menjaga bahagian tepi kuil. Kuil itu dikatakan dibina oleh pasangan Cina yang ingin mewujudkan ruang untuk orang ramai menyembah nenek moyang mereka, sama seperti di China.

6. Lin’s Swan Garden


Dibina pada tahun 2005, Lin’s Swan Garden ialah tempat yang menarik untuk dilawati dan sudah pasti tempat yang sangat baik untuk mengambil gambar. Keistimewaan taman ini ialah paparan patung-patung yang melambangkan 12 ekor haiwan zodiak dari kalendar Cina, dengan patung angsa yang besar sebagai hiasan utama. Menurut penduduk tempatan, paparan ini melambangkan kegembiraan dan tuah.

7. Kampung Budaya One Malaysia

Dengan pameran interaktif, pemandangan indah, dan bunyi alam semula jadi yang mengelilingi anda, Kampung Budaya One Malaysia adalah tempat menarik di Sibu yang mesti dikunjungi. Tempat ini bukan sahaja memberikan gambaran tentang kepelbagaian budaya Malaysia, tetapi ia juga memberi peluang kepada penduduk tempatan dan asing untuk merasai kehidupan sebelum pemodenan. Untuk ke sana, biasanya anda akan mengambil masa kurang dari sejam, dan ia terletak betul-betul di seberang Taman Jubilee, tempat anda boleh menaiki kereta ke sana, atau bas nombor 3.

8. Pasar Sentral Sibu

Makanan merupakan sebahagian besar dari kehidupan setiap rakyat Malaysia, dan tempat terbaik untuk menemui makanan tempatan adalah melalui pasaran tempatan. Dibina pada tahun 1996 dan terletak di Jalan Channel bertentangan dengan Terminal Penumpang Sibu, Pasar Sentral Sibu adalah tempat untuk dikunjungi, kerana ia adalah tempat yang paling sesuai untuk membeli bahan basah dan kering yang segar, selain menjadi pasar terbesar Sarawak dan pasar tertutup terbesar di Malaysia.

Pasar ini beroperasi pada setiap hari dan anda boleh datang ke sini untuk mendapatkan bahan-bahan segar dengan harga yang berpatutan seawal jam 5 pagi, dan ia tutup pada jam 7 malam. Selain daripada hasil segar, terdapat pelbagai gerai yang menjual buah-buahan eksotik, hasil hutan dan kraftangan am. Anda juga mungkin melihat penjaja Cina menjual ayam hidup yang dibungkus dengan tiub yang diperbuat daripada surat khabar lama. Pastikan anda membawa air minuman bersama anda, kerana anda akan melakukan sedikit berjalan.

9. Wisma Sanyan

Sebagai salah satu tempat menarik di Sibu yang tertinggi, Wisma Sanyan ialah pusat sehenti 125 meter yang menempatkan 120 kedai runcit, 22 tingkat pejabat dan 5 tingkat membeli-belah, termasuk pejabat kerajaan tempatan dan Majlis Perbandaran Sibu. Terletak di tepi sungai Rajang dan Igan, mercu tanda ini telah menjadi dataran bandar terbesar dengan ruang yang luas dan merupakan tempat rasmi untuk menganjurkan Festival Kebudayaan Borneo tahunan. Anda boleh melawat tempat ini dari 10 pagi hingga 10 malam, pada mana-mana hari dalam seminggu.

10. Sungai Merah Heritage Walk


Sungai Merah Heritage Walk terletak di sebelah Sungai Merah dan merupakan bazar lama yang dikatakan pernah menjadi antara penempatan terawal pendatang Cina di Sibu, khususnya Cina Foochow. Nama itu sememangnya sesuai, kerana “heritage walk” di sepanjang tebing sungai kelihatan merah sekali-sekala disebabkan kandungan besi di dalam sungai. Ini menjadikan tempat menarik di Sibu ini unik untuk bersiar-siar dan tempat yang menarik untuk mengambil gambar, terutamanya semasa matahari terbenam.

Tidak jauh dari pasar yang sibuk ini, pengunjung akan mendapati diri mereka berjalan di sepanjang denai tepi sungai, berakhir di Taman Wong Nai Siong – penghormatan daripada pengasas bandar itu sendiri. Berjalan di sini sudah pasti pengalaman yang tidak boleh dilepaskan.

Sibu adalah sebuah pekan indah di Sarawak yang patut diterokai. Ia menawarkan keseimbangan sempurna antara alam semula jadi dan budaya, jadi sama ada anda mencari percutian yang santai atau ingin menikmati beberapa sejarah unik Malaysia, tempat-tempat menarik di Sibu ini akan memastikan perjalanan anda ke sini berbaloi.

Leave a Reply

error: Content is protected !!