Pulau Kapalai, Sabah

Pulau Kapalai adalah sebuah pulau kecil yang terletak di pesisiran pantai Sabah, Malaysia. Ia adalah sebahagian daripada Laut Celebes dan terletak kira-kira 20 km dari Kota Kinabalu. Pulau ini kebanyakannya tidak berpenghuni, walaupun terdapat beberapa pusat peranginan dan restoran kecil.

Pulau ini terkenal dengan tapak menyelamnya yang menarik penyelam skuba di seluruh dunia. Air yang jernih dan hidupan marin yang banyak menjadikannya destinasi yang popular untuk penyelam amatur dan berpengalaman.

Tentang Pulau Kapalai

Aktiviti Yang Boleh Dilakukan di Pulau Kapalai

1. Menyelam dan snorkeling

Pulau Kapalai adalah syurga untuk penyelam, dengan air yang jernih dan hidupan marin yang banyak. Kapalai House Reef adalah salah satu tapak menyelam paling popular di pulau itu, dan ada sebabnya. Terumbu karang dipenuhi pelbagai spesies ikan, daripada kerapu gergasi hingga “ghost pipefish” dan terdapat juga banyak struktur buatan untuk diterokai, seperti bangkai kapal, rumah, menara dan jambatan.

Terumbu karang juga merupakan syurga buat jurugambar untuk menangkap gambar bawah laut yang begitu menakjubkan. Jika anda tidak suka menyelam, anda boleh memilih untuk snorkeling di sini.

Seterusnya, pulau ini juga menempatkan Black Ray Channel. Keajaiban semula jadi ini mempunyai dua terumbu, satu di sekitar 16m dan satu lagi di bawah 40m. Anda boleh melihat ikan pelagik seperti tuna dan trevallies gergasi dan ikan pari yang lebih besar seperti pari marmar dan “cowtail” di bahagian berpasir yang terletak lebih dalam di terumbu.

Ura-ura mengatakan kadang-kadang jerung terumbu putih juga muncul. Jadi, sama ada anda seorang penyelam berpengalaman atau seorang amatur, Pulau Kapalai pasti menakjubkan anda.

2. Berkayak

Pantai Acheh ialah pantai terpencil dengan pemandangan dan landskap yang menakjubkan. Permata tersembunyi ini sesuai untuk berkhemah, memancing, “parasailing”, layang-layang dan barbeku. Dengan ketenangan dan pemandangan yang menakjubkan, Pantai Acheh adalah tempat yang ideal untuk berehat dan melarikan diri dari kesibukan kehidupan seharian.

3. Berekreasi di Laguna Park

Pulau Kapalai adalah tempat yang cantik untuk berkayak. Airnya jernih dan pemandangannya mempesonakan. Malah, Sipadan Kapalai Dive Resort mempunyai tempat kayaknya sendiri, jadi anda boleh menyewa peralatan untuk berkayak dan pergi berkayak di resort ini.

Resort ini mempunyai pelbagai jenis kayak untuk dipilih dan anda juga boleh mengambil kelas kayak daripada pakar sebelum anda berkayak sendiri. Jika anda inginkan cabaran, anda juga boleh berkayak ke terumbu berhampiran dan bersnorkel.

Waktu Terbaik untuk Melawat Pulau Kapalai

Anda bertuah kerana pulau ini tidak terjejas oleh musim tengkujuh. Masa yang baik untuk melawat Pulau Kapalai adalah antara April dan September kerana pada bulan-bulan ini, cuaca sentiasa cerah dan baik untuk aktiviti air. Sila ambil perhatian bahawa anda perlu menempah penginapan tiga bulan lebih awal kerana ini adalah musim puncak di pulau ini. Pada musim ini, pulau ini hanya boleh diakses oleh penduduk resort.

Sebaliknya, bagi mereka yang suka persekitaran yang lebih tenang, pertimbangkan untuk melawat antara Disember dan Februari. Tetapi anda perlu berhati-hati dengan musim hujan pada bulan-bulan ini!

Cara untuk Pergi ke Pulau Kapalai

Pulau Kapalai terletak hanya 45 minit dari Semporna dengan bot laju. Adalah penting untuk mengetahui bahawa tiada penerbangan terus ke Semporna. Lapangan terbang terdekat dengan Semporna adalah di Tawau, kira-kira sejam perjalanan dengan bas mini.

Walaupun ini mungkin kelihatan rumit, ia sebenarnya mudah untuk pergi dari Tawau ke Semporna. Banyak bas mini yang tersedia setiap hari dan perjalanannya agak singkat.

Leave a Reply

error: Content is protected !!