Pulau Kapas, Terengganu

Pulau Kapas adalah sebuah tempat yang indah dan tenang di negeri Terengganu, Malaysia. Ia terkenal dengan airnya yang jernih dan pantainya yang putih, oleh itu pulau ini dinamakan “kapas”. Pulau ini adalah tempat yang bagus untuk berehat dan melarikan diri dari hiruk-pikuk kehidupan bandar.

Terdapat banyak aktiviti di pulau ini, seperti berenang, snorkeling, mendaki dan memerhati burung. Penduduk tempatan yang mesra sentiasa gembira untuk membantu pengunjung menikmati masa mereka di pulau ini, destinasi yang sangat baik untuk percutian santai atau percutian yang aktif.

Tentang Pulau Kapas

Aktiviti Yang Boleh Dilakukan di Pulau Kapas

1. Snorkeling

Pulau Kapas adalah tempat yang popular untuk snorkeling. Pulau ini adalah rumah kepada terumbu karang yang indah, pelbagai hidupan marin dan air biru yang jernih. Pengunjung boleh bersnorkel di sekitar pulau untuk melihat penyu, karang dan ikan. Beberapa makhluk boleh diperhatikan secara dekat di perairan sekitar pulau ini.

Pulau ini adalah destinasi snorkeling yang popular kerana Kapas Turtle Valley adalah rumah kepada sistem terumbu yang sihat. Air yang jernih dan terumbu karangnya sihat, menjadikannya tempat yang sangat baik untuk pemain snorkel yang berpengalaman dan amatur. Untuk ke Kapas Turtle Valley, anda harus berjalan menyusuri pantai dari Chalet Pulau Kapas.

Pasirnya lembut dan anda boleh berjalan santai. Anda akan tiba ke terumbu dengan cepat. Berendam di chalet di Kapas Turtle Valley adalah cara terbaik untuk menerokai terumbu karang. Sebaik sahaja anda berada di dalam air, luangkan masa anda dan terokai segala-galanya. Pulau ini juga mesti dikunjungi oleh sesiapa yang berminat untuk snorkeling atau menerokai dunia bawah laut.

2. Berjalan-jalan di sepanjang pulau

Pulau Kapas adalah salah satu tempat yang anda pasti akan jatuh cinta. Pantainya benar-benar menakjubkan dan air biru yang jernih menjadikannya tempat berenang yang sempurna. Tambahan lagi, pulau ini sangat santai dan merupakan tempat yang sesuai untuk berehat.

Satu cara terbaik untuk melihat semua tarikan utama di pulau ini adalah dengan berjalan kaki dari hujung ke hujung pulau. Berjalan kaki akan membawa anda melepasi semua pantai yang indah dan ke tangga emas. Berjalan mengambil masa kira-kira 30-40 minit, bergantung pada kelajuan anda, tetapi ianya berbaloi. Jadi apabila anda berada di pulau ini pada masa akan datang, pastikan anda berjalan-jalan di seluruh pantai.

Waktu Terbaik untuk Melawat Pulau Kapas

Pulau Kapas iaalah tempat yang popular untuk penduduk tempatan dan pelancong, tetapi ia hanya dibuka pada bulan-bulan tertentu. Masa terbaik untuk melawat pulau ini adalah antara April dan Ogos, apabila cuaca kering dan cerah. Walau bagaimanapun, pulau ini ditutup semasa musim tengkujuh dari November hingga Februari.

Pulau ini terdedah kepada keadaan cuaca yang teruk seperti angin kencang dan ombak. Pengunjung juga harus ingat untuk membawa penghalau serangga, kerana terdapat banyak nyamuk di pulau ini.

Cara untuk Pergi ke Pulau Kapas

Satu-satunya cara untuk sampai ke pulau ini adalah dengan menaiki bot dan perjalanan dari Jeti Marang mengambil masa 10-15 minit sahaja. Menaiki bot singkat ke Pulau Kapas berbaloi kerana ia mempunyai air yang jernih dan pantai pasir putih yang cantik. Jika anda memandu ke jeti, jangan risau untuk mencari tempat letak kereta. Terdapat banyak tempat letak kereta tersedia pada harga RM10 sahaja sehari.

Leave a Reply

error: Content is protected !!