Tempat Menarik di Johor Bahru

Johor Bahru merupakan ibu negeri Johor dan terletak di hujung selatan Semenanjung Malaysia, berhampiran Selat Johor. Sebagai metropolis kedua terbesar di Malaysia, Johor Bahru dikelilingi dengan taman perindustrian, pinggir kota dan kawasan dermaga. Oleh sebab bandar raya ini terletak berhampiran dengan negara jiran Singapura, ia juga merupakan salah satu destinasi percutian hujung minggu yang paling terkenal bagi kebanyakan warga Singapura. Dengan begitu banyak tempat untuk dikunjungi, berikut adalah beberapa tempat menarik di Johor Bahru yang tidak harus anda lepaskan.

1. Teluk Danga

Teluk Danga merupakan salah satu destinasi tempat menarik di Johor Bahru yang amat popular dalam kalangan golongan ibu bapa yang mempunyai kanak-kanak kecil. Teluk Danga atau lebih dikenali sebagai Danga Bay, adalah sebuah taman rekreasi yang sesuai untuk kanak-kanak berseronok bersama ibu bapa mereka. Ia mempunyai pesta ria dan pameran hiburan mengikut cara lama yang dilengkapi dengan tunggangan yang terdiri daripada Pirate Ship, Teacups hingga ke Jumping Frog dan Nemo Ride.

Perkara yang paling menarik adalah anda hanya perlu membayar untuk tunggangan pilihan anda sahaja. Bas ulang-alik juga disediakan untuk membawa anda mengelilingi taman, terutamanya pada waktu malam. Selain itu, anda boleh menjamu selera di beberapa kafe dan restoran yang menyajikan pelbagai pilihan makanan dan minuman, termasuk makan malam makanan laut.

2. Zoo Johor


Zoo Johor adalah sebuah zoo mini yang menjadi tempat tinggal yang selamat untuk ratusan spesis burung dan haiwan liar yang berbeza. Zoo ini sesuai untuk dikunjungi sekitar jam 9 pagi hingga 11 pagi supaya anda dapat melihat haiwan nokturnal yang mungkin masih berjaga. Kebiasaannya, haiwan nokturnal akan bergiat dengan cergas pada sebelah malam dan tidur pada waktu siang. Di samping itu, pengunjung, terutamanya kanak-kanak digalakkan untuk memberi makan kepada rusa dan unta yang ceria dan mesra.

3. Legoland


Legoland Malaysia bukan sahaja mengenai model lego, tetapi juga mempunyai banyak aktiviti yang menyeronokkan yang pasti menjadikan perjalanan anda berbaloi. Ia terdiri daripada taman air, taman tema dan akuarium SEA LIFE. Memandangkan Legoland Malaysia hanya dalam jarak pemanduan yang singkat dari pusat bandar Johor Bahru, ini adalah antara tempat menarik di Johor Bahru yang terbaik untuk meluangkan masa bersama keluarga anda terutama pada musim cuti sekolah!

Sudah tentu, Legoland Malaysia merupakan destinasi percutian keluarga yang agak sempurna dengan lebih daripada 70 permainan dan tunggangan interaktif, gelongsor, pertunjukan dan tarikan yang bukan sahaja seronok dan mengembarakan tetapi juga memberi pelajaran.

4. Pantai Desaru


Sekiranya anda menginginkan meluangkan masa dengan ahli keluarga ataupun mencuba sebuah pengembaraan yang tidak memerlukan perancangan, Pantai Desaru adalah salah satu tempat percutian yang cukup sempurna. Tempat menarik di Johor Bahru ini mempunyai laut yang jernih dan udara yang segar. Anda juga boleh menemui gerai dan kedai di tepi pantai yang menjual minuman, aiskrim dan makanan ringan.

Bagi penggemar aktiviti luar, anda boleh menikmati aktiviti bot dan jet ski ataupun menyewa gelung bola jaring untuk perlawanan persahabatan sesama rakan anda. Jika anda lebih cenderung untuk bersantai sahaja, Pantai Desaru juga dilengkapi dengan gazebo dengan tempat BBQ dan pokok rendang yang menjadikan tempat itu sesuai untuk berkelah dan parti BBQ.

5. Bazar Johor

Bazar Johor atau lebih dikenali sebagai Bazar Karat merupakan sebuah bazar malam yang beroperasi berhampiran dengan City Square Mall dan diperluaskan ke seluruh kawasan kejiranan yang berhampiran. Bazar yang meriah ini dipenuhi dengan gerai-gerai pakaian, perhiasan, peralatan rumah dan juga makanan jalanan. Memandangkan istilah “karat” itu sendiri merujuk kepada barangan terpakai dan vintaj, kebanyakan barangan yang dijual di sini ialah barangan murah dari China dan negara-negara Asia Tenggara. Terdapat juga pelbagai kafe unik dan dan gerai kecil yang menjual makanan tempatan di sepanjang jalan.

6. Taman Merdeka

Taman Merdeka adalah sebuah taman landskap bandar yang mempunyai taman permainan dan peralatan senaman yang sesuai untuk aktiviti luar. Antara tujuan tempat menarik di Johor Bahru ini dicipta adalah untuk memperingati dan menghargai tokoh-tokoh pahlawan dan perjuangan mereka untuk kemerdekaan tanah air ini. Oleh hal yang demikian, sejarah ringkas negara Malaysia untuk mencapai kemerdekaan dan kebebasan dipaparkan di sekitar taman ini. Selain itu, pertunjukan air pancut muzikal yang berwarna-warni memberi sebuah pemandangan yang indah dan tenang pada waktu malam.

7. Bangunan Sultan Ibrahim


Bangunan Sultan Ibrahim merupakan mercu tanda bersejarah dan salah satu tempat menarik di Johor Bahru yang harus dilawati. Struktur bangunan gergasi ini menggabungkan seni bina serta reka bentuk kolonial dan Melayu yang menyerupai sebuah mahligai dari jauh. Bangunan Sultan Ibrahim juga diiktiraf sebagai bangunan tertinggi di Tanah Melayu sebelum merdeka. Ia pernah berfungsi sebagai pusat kubu dan perintah untuk Tentera Empayar Jepun semasa Perang Dunia Kedua. Walaupun anda tidak dibenarkan untuk memasuki kawasan bangunan ini, anda masih dapat mengaguminya dari luar dan mengambil gambar.

8. Tokong Cina Lama Johor Bahru

Tokong Cina ini adalah salah satu tempat menarik di Johor Bahru yang tertua. Tokong purba berwarna merah terang ini menjadi tarikan pelancong yang terkenal oleh sebab karya seni rumit yang jarang dilihat dalam struktur keagamaan moden. Dua belas haiwan Zodiak Cina digambarkan pada fasad tokong ini.

Selain itu, tokong ini berkhidmat untuk semua komuniti Cina dialek utama, termasuk agama Buddha, Taoisme dan dewa Cina yang lain. Dewa Cina Yuan Tian Shang adalah yang paling disanjungi di tokong ini kerana ia berada di tengah-tengah bangunan. Secara keseluruhannya, tokong yang indah ini mempunyai persekitaran yang tenang dan menghargai budaya dan seni masyarakat Cina.

9. Muzium Warisan Cina Johor Bahru


Muzium ini adalah dedikasi kepada sejarah penduduk Cina di Johor Bahru dan mempunyai maklumat tentang bagaimana dan siapa yang mengasaskan bandar ini, era penjajahan Jepun di Tanah Melayu, dan pengeluaran gambir dan lada. Dua tingkat pertama tarikan di Johor Bahru ini mengandungi banyak informasi dan artifak tentang pelbagai komuniti Cina yang tinggal di kawasan ini dan sumbangan mereka kepada pertumbuhan bandar.

10. Kuil Hindu Kaca Arulmigu Sri Rajakaliamman


Kuil Hindu yang sungguh istimewa di Malaysia ini mempamerkan seni bina kuil tradisional dari India Selatan dan setiap permukaan kuil ini dilitupi sepenuhnya dengan mozek kaca pelbagai warna dan manik kaca. Patung Gautama Buddha dan Mother Teresa juga terdapat di dalam kuil. Mural yang diperbuat daripada kaca yang mencerminkan didikan nilai keihsanan dan kemanusiaaan seperti peristiwa di mana seorang Muslim dan Kristian sedang menyelamatkan seorang Hindu yang terlibat dalam kemalangan motosikal juga boleh ditemui di kuil ini, salah satu tempat menarik di Johor Bahru yang paling cantik.

Kuil yang menakjubkan ini disenaraikan dalam Buku Rekod Malaysia sebagai kuil kaca yang pertama dan satu-satunya di negara ini pada tahun 2010.

Seperti yang anda boleh lihat, Johor Bahru adalah lebih daripada sebuah ibu negeri yang berkongsi sempadan dengan Singapura. Memandangkan bilangan taman tema, terutamanya Legoland Malaysia, ia adalah salah satu bandar yang paling menarik untuk dikunjungi untuk keluarga dengan kanak-kanak. Dengan begitu banyak pembangunan berterusan di bandar ini berikutan pembangunan pesat, mungkin terdapat lebih banyak tempat menarik di Johor Bahru untuk diterokai pada tahun-tahun akan datang.

Leave a Reply

error: Content is protected !!