Tempat Menarik di Kangar

Kangar ialah ibu negeri dan ia pernah menjadi bandar bersejarah. Terdapat banyak perkara yang boleh dilakukan di sana dan Kangar masih kekal sebagai bahagian penting Perlis walaupun penduduknya hanya kira-kira 6,000 orang. Ia telah dibangunkan menjadi sebuah bandar moden dengan banyak kemudahan untuk penduduk tempatan dan pelancong. Dengan sungai yang mengalir di tengah-tengah bandar, berikut adalah beberapa tempat menarik di Kangar yang terbaik yang harus anda lawati.

1. Bukit Keteri

Pembentukan karst batu kapur ini, yang menyerupai dua menara yang berdiri bersebelahan dan dikelilingi oleh sawah padi yang membentang ke kaki langit, merupakan salah satu tempat menarik di Kangar yang paling hebat untuk pendaki batu. Tapak ini berjarak 2 jam pemanduan dari bandar dan masa terbaik untuk melawat adalah dari November hingga Februari apabila cuaca lebih sejuk. Awal pagi adalah waktu paling popular untuk pendaki gunung kerana bayang-bayang matahari pada waktu siang menjadikannya lebih sukar untuk mendaki batu. Jika anda tidak berminat untuk mencabar daya tahan anda dengan memanjat menara batu kapur ini, anda boleh memilih untuk menurun dari puncak.

2. Alwi Mosque (Masjid Alwi)

Masjid Alwi adalah salah satu tarikan buatan manusia tertua di Kangar, dibina pada tahun 1933 dengan sumbangan daripada penduduk tempatan. Masjid ini telah ditetapkan sebagai khazanah negara pada tahun 2018, yang merupakan penghormatan besar bagi masyarakat setempat dan diperbuat daripada kayu, yang menjadikannya mudah untuk membezakan daripada struktur lain yang lebih mengagumkan di kawasan ini. Walaupun struktur kayu masjid ini kini berada dalam keadaan teruk, ia masih boleh menempatkan sehingga 500 jemaah dengan hasil pembaikan dan pengubahsuaian yang kerap.

Jubin di bahagian luar masjid diimport dari Sumatera Utara. Anda juga boleh melihat batu bata dengan motif Cina kerana Perlis dikenali sebagai negeri perdagangan pada zaman dahulu. Kubah hitam pada struktur putih yang cantik ini, salah satu ciri yang membezakan masjid ini dinamakan sempena nama Raja Perlis pada masa itu.

3. Taman Negeri Perlis


Jika anda ingin melawat tempat yang benar-benar unik, anda tidak perlu lihat lebih jauh dari taman seluas 5,000 hektar ini. Terletak di Banjaran Nakawan di negeri Perlis di Malaysia (banjaran berterusan terpanjang yang dikhaskan untuk bukit batu kapur), ia mengandungi apa yang boleh dianggap sebagai salah satu hutan separa daun luruh di Bumi – sesuatu yang sangat istimewa yang patut dilindungi. Jika anda merancang untuk melawat tempat menarik di Kangar ini, anda memerlukan renjer untuk membimbing anda dan menunjukkan kepada anda semua keajaiban semula jadi hutan ini.

4. Kampung Ujung Bukit

Kampung Ujung Bukit, permata tersembunyi di Malaysia, adalah satu lagi daripada banyak tempat menarik di Kangar yang indah yang harus anda lawati. Anda akan mendapati diri anda dikelilingi oleh alam semula jadi dan kehidupan ladang, dengan peluang untuk berehat pada setiap masa! Menginap di sini jika anda mahukan pengalaman tulen jauh dari lampu bandar – tiada cara yang lebih baik untuk menikmati negara yang indah ini daripada mengalaminya secara langsung melalui budaya kampung (dan makanan).

5. Taman Rekreasi Tasik Melati

Jika anda berada di Kangar, pastikan anda melawat Taman Rekreasi Tasik Melati. Ini adalah tempat di mana pengunjung boleh menikmati keindahan alam semula jadi dan pemandangan menakjubkan yang ditawarkannya – dengan lebih daripada 150 pulau kecil bertaburan di sekitar badan air yang besar ini. Bukan sahaja mata anda akan gembira dengan apa yang anda lihat semasa anda berjalan di atas pelantar kayu yang dibina di atas air, tetapi tumbuhan teratai yang terapung berhampiran pantai menambah kecantikan tarikan ini.

6. Taman Ular dan Reptilia Perlis

Satu-satunya ladang ular di Malaysia adalah salah satu tempat menarik di Kangar yang paling popular. Bukan sahaja terdapat 30 spesies ular di tempat yang hebat ini, malah tempat ini juga menempatkan haiwan eksotik lain seperti biawak, iguana dan buaya. Anda juga boleh mempelajari sesuatu yang baru dengan berbincang secara langsung dengan pengurus ladang yang bertugas di mana kerja mereka memerlukan penjagaan haiwan ini.

7. Wang Gunung

Wang Gunung ialah gunung setinggi 499.1 meter yang berdiri di sempadan Malaysia – Thailand. Ia bukanlah pendakian yang mudah, tetapi dengan 14 hentian untuk menarik nafas sepanjang perjalanan, ia akan bernilai setiap langkah. Jika anda inginkan pemandangan bandar yang sempurna dari puncak tempat menarik di Kangar ini, pastikan anda mendapatkan permit masuk terlebih dahulu sebelum mendaki gunung ini.

Dengan banyak tempat menarik di Kangar yang bersejarah dan berbudaya, bandar ini adalah tempat yang penuh dengan kejutan. Kemudahan moden yang disediakan untuk penikmatan penduduk tempatan dan juga pelancong memastikan anda tidak akan bosan sepanjang lawatan anda di sini.

Leave a Reply

error: Content is protected !!