Tempat Menarik di Johor 

Johor adalah negeri paling selatan di semenanjung Malaysia dan paling dekat dengan negara jiran kita, Singapura. Berkongsi maritim yang sama dengan Singapura dan dengan ekonomi pelancongan yang berkembang pesat, ia adalah semula jadi di mana Johor mempunyai begitu banyak untuk ditawarkan dari segi membeli-belah, taman tema, pantai bersih dan banyak lagi. Dengan begitu banyak tempat untuk dilawati, berikut adalah senarai tempat-tempat menarik di Johor yang perlu anda kunjungi.

  • Batu Pahat
  • Johor Bahru
  • Kluang
  • Kota Tinggi
  • Kulai
  • Mersing
  • Muar
  • Pontian
  • Segamat

Batu Pahat

1. Tropical Village Ayer Hitam

Tropical Village Ayer Hitam adalah taman hiburan miniatur untuk dikunjungi bersama keluarga dan anak-anak. Terletak di tanah yang seluas 32 ekar, anda akan menemui banyak replika bangunan seperti Patung Liberty, Menara Eiffel dan Taj Mahal, hanya untuk menamakan beberapa. Selain itu, jangan melepaskan peluang untuk melawat Rumah Berhantu, Rumah Gelas dan Kereta Api Dinosaur semasa anda berada di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 7:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM10 | Kanak-kanak – RM5 (4 hingga 12 tahun)

2. Hutan Lipur Soga Perdana

Hutan Lipur Soga Perdana adalah hutan riadah yang terbaik untuk aktiviti seperti merentas hutan dan mendaki gunung. Terdapat tangga simen dan pegangan tangan untuk membantu anda dalam perjalanan anda untuk menerokai hutan hijau yang subur ini. Larikan diri dari bandar yang sibuk dan berjalan-jalan di alam semula jadi ini sambil belajar tentang flora dan fauna yang terdapat di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

3. Pantai Minyak Beku

Pantai Minyak Beku mendapat namanya daripada pokok-pokok yang terletak di kawasan ini. Pada zaman dahulu, penduduk tempatan akan memotong kulit pokok dan minyak akan mengalir keluar. Jika anda mengunjungi tempat ini, anda masih dapat melihat cecair gelap mengalir daripada pokok-pokok di sini. Sebab lain mengapa anda harus mengunjungi tempat ini adalah untuk pantainya yang tenang dan juga batu pahat yang diukir oleh ombak.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

4. Batu Pahat Well (Perigi Batu Pahat)

Terletak di sebelah Pantai Minyak Beku, telaga Batu Pahat ini digali oleh tentera Siam yang sedang melarikan diri semasa pemerintahan Sultan Mansur Syah. Anda patut melawat tempat ini untuk melihat fenomena luar biasa dalam bentuk telaga air tawar ini hanya beberapa kaki dari pantai.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

5. Batu Pahat Antique Market (Pasar Karat Batu Pahat)

Ini adalah tempat penduduk tempatan datang untuk membeli hasil tempatan untuk kegunaan harian mereka. Bukan itu sahaja, kereta dorong, peralatan dapur, mainan dan banyak lagi juga dijual di sini. Ketika berjalan-jalan di pasar, anda juga akan dapat melihat barangah aneh dan antik yang dipamerkan atau dijual di sini, semestinya tempat yang harus dikunjungi oleh pengumpul barangan antik.

Waktu Operasi: Jumaat – Ahad, 7:00 pg – 1:00 tgh
Harga Tiket: Percuma

6. Batu Pahat Walk

Tidak tahu tempat untuk makan selepas hari yang penuh dengan aktiviti? Pergi ke Batu Pahat Walk untuk mendapat makanan tempatan. Terletak di sepanjang Jalan Rahman, gerai-gerai makanan semuanya berbaris untuk membuat hidangan yang lazat untuk pelanggan. Kedai-kedai di sini dibuka hingga lewat malam, jadi jika anda sedang mencari makanan pada lewat malam, anda patut melawat tempat menarik di Johor ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 5:30 ptg – 12:30 pg
Harga Tiket: Percuma

7. Tugu Batu Pahat


Tugu Batu Pahat ini boleh dilihat dari jauh, dengan reka bentuk uniknya di mana dua tangan memegang pahat. Terletak di tengah bandar Batu Pahat, datang ke sini untuk ketahui sejarahnya.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

8. Dataran Penggaram

Dataran Penggaram adalah mercu tanda yang mesti dilawati untuk kepentingan sejarahnya. Sebuah lapangan terbuka yang terletak di tengah Batu Pahat adalah di mana semua perayaan kebangsaan dan budaya diadakan. Datang ke sini pada waktu petang apabila lampu neon berwarna-warni dinyalakan untuk mengalu-alukan pelawat. Jangan lupa untuk mengambil satu atau dua gambar sebagai ingatan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

9. Taman Botani Batu Pahat


Terletak 20 kilometer dari bandar Batu Pahat, taman rekreasi yang sangat indah dan subur ini adalah sesuai untuk berjalan-jalan. Perjalanan di sekitar jambatan kayu yang mengelilingi tasik buatan manusia yang besar ini akan menarik nafas anda. Jangan lupa untuk membawa tikar berkelah bersama anda untuk bersantai di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7:00 pg – 7:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

10. Ladang Nanas Kampung Parit Tengah

Walaupun ramai orang pernah makan nanas, tidak ramai yang tahu bagaimana buah tropika manis ini ditanam. Sebagai salah satu ladang nanas terbesar di Asia Tenggara dan ketujuh di dunia, anda boleh belajar bagaimana nanas ditanam dan dituai di sini. Jika nama anda Morris atau Josapine, anda pasti harus mengunjungi tempat ini. Mengapa? Hanya kerana ini adalah nama-nama jenis nanas yang anda boleh temui di sini.

11. Batu Pahat Dato’ Onn Gallery (Galeri Dato’ Onn Batu Pahat)

Ini pernah menjadi kediaman Allahyarham Dato’ Onn Jaafar, Perdana Menteri Malaysia yang ketiga, ketika beliau hanya seorang menteri negeri Johor. Dibina pada tahun 1938, estet ini telah ditukar menjadi galeri peringatan untuk mempamerkan budaya dan warisan Johor.

Waktu Operasi: Sabtu – Khamis, 9:30 pg – 4:30 ptg
Harga Tiket: Percuma

12. Old Street Batu Pahat

Salah satu tempat menarik di Johor yang terkenal, Old Street Batu Pahat adalah tempat yang sesuai untuk mebeli-belah dan makan sepanjang hari. Bukan sahaja bangunan-bangunan di sini dengan reka bentuk kolonial yang kelihatan sangat bagus dalam gambar, terdapat juga banyak kafe yang menyajikan antara pencuci mulut terbaik di Kluang.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 11:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Johor Bahru

13. Pantai Stulang Laut

Tempat yang sering dikunjungi oleh penduduk tempatan pada waktu petang, ini ialah tempat yang sempurna untuk melihat matahari terbenam berhampiran bandar. Anda boleh bersiar-siar di sini sambil mencari makanan di Medan Selera Stulang yang terletak berhampiran.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

14. Danga Bay

Terletak di bandar, Danga Bay ialah tempat rekreasi yang menawarkan banyak benda. Untuk persiaran keluarga, anda boleh melawat taman temanya. Tunggangan seperti ‘Merry Go Round’, cawan berputar dan ‘Pirate Ship’ boleh didapati di sini.

Waktu Operasi: Isnin – Sabtu, 6:00 pg – 2:00 pg (hingga 12:00 pg pada hari Ahad)
Harga Tiket: Percuma

15. Zoo Johor


Sebuah zoo kecil di bandar dan walaupun tidak sebesar yang dibayangkan, ia mempunyai 100 haiwan yang berbeza yang cukup baik untuk anda menghabiskan beberapa jam di tempat menarik di Johor ini. Terdapat juga sebuah tasik di sini di mana anda boleh menaiki bot kecil comel dengan anak anda.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: RM2

16. Legoland


Adakah sesiapa yang tidak biasa dengan LEGO? Terletak di Johor, ini ialah Taman Tema Antarabangsa No. 1 di Malaysia yang terletak hanya satu jalan keluar dari Singapura. Terdapat tunggangan, gelongsor, pertunjukan dan jika anda mahu tempat penginapan, terdapat Legoland Hotel.

Jika anda seorang pengumpul Lego, anda harus melawat tempat menarik di Johor ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM231 (RM189 untuk warganegara Malaysia) | Kanak-kanak – RM185 (RM149 untuk warganegara Malaysia)

17. Puteri Harbour Indoor Park

Terletak tidak jauh dari Legoland, ini adalah satu lagi syurga kanak-kanak. Dari luar, taman tema ini kelihatan seperti sebuah pusat beli-belah tetapi apabila anda melangkah masuk, dunia yang lain menanti anda. Terdapat benda yang boleh dibeli dan terdapat beberapa tingkat khusus untuk pelbagai jenama kegemaran kanak-kanak seperti Thomas Town, Pingu, Barney, Bob the Builder dan Angelina Ballerina.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

18. Taman Tema Air Dinosaur Alive (Dinosaur Alive Water Theme Park)


Ia seolah-olah seperti Johor adalah tempat yang indah untuk membawa keluarga anda terutamanya jika anda mempunyai kanak-kanak. Tempat seterusnya yang perlu anda lawati ialah Taman Tema Air Dinosaur Alive, bayangkan Jurassic Park tetapi di taman tema. Selain memasuki taman ini melalui mulut T-Rex raksasa, anda juga akan dapat melihat Brachiosaurus sepanjang 85 kaki berjalan dan berinteraksi dengan orang ramai.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 7:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM50 | Kanak-kanak – RM30 (5 to 12 years old)

19. Hutan Bandar Mutiara Rini


Terletak di tengah Johor Bahru, hutan bandar ini merupakan paru-paru kota. Untuk udara yang segar, anda boleh mengunjungi tempat ini untuk melarikan diri dari kesibukan bandar. Terdapat banyak tempat di sini untuk berjoging dan juga untuk berkelah, kerana pokok-pokok besar memberikan naungan dari matahari.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7:00 pg – 7:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

20. Taman Merdeka

Tempat lain yang ideal untuk jogging dan aktiviti luar ialah Taman Merdeka. Taman ini dibina untuk menandakan kesulitan yang dilalui oleh negara dalam mencapai kemerdekaan. Ini dapat dilihat melalui 9 halaman rumput yang mewakili fasa-fasa yang dilalui oleh negara dalam perjuangan untuk kemerdekaan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7:00 pg – 7:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

21. Muzium Warisan Cina Tiong Hua


Anda tentu tidak akan terlepas tempat ini, kerana anda akan dapat melihat tanglung merah gantung yang menghiasi bangunan ini dari jauh. Muzium ini tidak sahaja menceritakan tentang bagaimana orang-orang Cina mula tiba di Malaysia, tetapi juga mempamerkan artifak sejarah yang bermula pada tahun 1800-an.

Datang ke sini untuk belajar tentang 5 kumpulan dialek Cina dan bagaimana mereka mencari nafkah.

Waktu Operasi: Selasa – Ahad, 9:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM5 | Kanak-kanak – RM2

22. Bangunan Sultan Ibrahim


Direka oleh firma British yang terkenal pada tahun 1936, bangunan ini merupakan salah satu mercu tanda terkenal dan tertua di Johor Bahru. Reka bentuk kolonial ini telah menarik perhatian orang ramai untuk berkumpul di sini untuk mengambil gambar ‘Instagram’. Latar belakang tempat ini akan membawa anda ke tempat lain, dan tiada siapa yang boleh meneka bahawa ia sebenarnya terletak di Johor.

Walaupun anda tidak boleh masuk ke dalam bangunan ini, anda boleh meminta kebenaran daripada pengawal keselamatan untuk memasuki kompaun bangunan ini.

Waktu Operasi: Rabu – Isnin, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

23. Masjid Negeri Sultan Abu Bakar

Masjid ini dibina di bawah arahan Sultan Abu Bakar antara tahun 1892 hingga 1900-an. Seni bina masjid ini sangat unik kerana ia menggabungkan unsur-unsur Melayu dan Barat dalam satu bangunan. Masjid negeri ini terletak di atas bukit, menghadap Selat Johor.

24. Istana Bukit Serene

Istana kerajaan ini merupakan kediaman rasmi Sultan Johor. Datang ke sini untuk seni, ukiran dan bangunan tinggi yang indah di kompleks ini. Tempat ini tidak terbuka sepenuhnya kepada orang ramai tetapi anda masih boleh melihat taman diraja yang indah.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

25. Bazar Karat

Juga dikenali sebagai Bazar JB, ia merupakan pasar lambak yang terletak di hujung Jalan Trus. Hanya dibuka pada waktu malam, pasar lambak ini menjual semua yang anda boleh fikirkan, daripada kraftangan hingga hasil tempatan dan makanan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 6:00 ptg – 12:00 pg (bermula pada 5:00 ptg pada hari Isnin dan 7:30 ptg pada hari Sabtu dan Ahad)
Harga Tiket: Percuma

26. Kuil Gelas Arulmigu Sri Rajakaliamman


Sebagai kuil Hindu gelas pertama di dunia, kuil ini ditutup sepenuhnya dengan kaca berwarna-warni di bahagian dalam dan luar tempat kudus ini. Ia bukan sahaja cantik pada siang hari apabila kaca berkilau di bawah sinar matahari, tetapi juga pada waktu malam ketika mereka menyalakan bangunan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 1:00 ptg – 5:00 ptg
Harga Tiket: RM10 (percuma untuk warganegara Malaysia)

27. Tokong Cina Lama Johor Bahru

Salah satu bangunan tertua di Jalan Trus di tengah pencakar-pencakar langit bandar, tokong Cina ini merupakan simbol perpaduan daripada 5 kumpulan etnik Cina yang datang ke Malaysia. Datang dan lihat dengan sendiri Perarakan Dewa yang mengumpulkan 300,000 orang dari seluruh Malaysia.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Kluang

28. UK Farm Agro Resort


Bukan sahaja UK Farm Agro Resort salah satu ladang kambing dan biri-biri terbesar di Malaysia, tetapi ia juga merupakan sebuah resort yang lengkap dengan banyak aktiviti luar. Ini ialah tempat yang sempurna bagi percutian keluarga untuk mengetahui lebih lanjut tentang alam semula jadi dengan pengalaman ladang yang tiada bandingan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM47.70 | Kanak-kanak – RM37.10 (3 hingga 12 tahun)

29. Galeri Terompah Mastor


Terompah adalah sandal kayu tradisional yang dipakai oleh rakyat Malaysia pada masa lalu. Anda juga mungkin mendapati bahawa sesetengah penduduk kampung yang tinggal di pinggir masih memiliki mereka. Kunjungi tempat menarik di Johor ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang kraf tradisional ini dan anda juga boleh membuat sepasang terompah sebagai cenderahati.

Waktu Operasi: Ahad – Jumaat, 8:30 pg – 5:30 ptg
Harga Tiket: Percuma

30. Gunung Belumut

Gunung Belumut terletak di Kluang dan berada di ketinggian 3.314 kaki di atas paras laut. Sekiranya sedang mencari pengembaraan, anda boleh mendaki gunung ini yang akan mengambil masa hingga enam jam.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Permit Daki: RM150 (setiap kumpulan) | Hutan Lipur: [Dewasa – RM5 (RM2 untuk warganegara Malaysia) | Kanak-kanak – RM2 (RM1 untuk warganegara Malaysia)]

31. Gunung Lambak


Terletak tidak jauh dari bandar Kluang, anda akan menemui Gunung Lambak yang merupakan tempat yang popular bagi penduduk tempatan dan pelancong. Apa yang begitu hebat tentang lokasi ini adalah ia menyediakan 2 jenis laluan, jejak hutan konkrit, dan jejak hutan. Tidak kira jejak yang anda pilih, anda harus bersiap-sedia secara fizikal kerana perjalanan anda hanya akan menjadi lebih curam.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

32. Kluang Mall

Kluang Mall adalah pusat beli-belah nombor satu dan terbesar di Johor dengan keluasan yang melebihi 348,116 kaki persegi. Ia menawarkan anda pengalaman membeli-belah dan menjamu selera yang baik. Jika membeli-belah bukan benda yang anda suka, anda boleh mempertimbangkan untuk menonton filem di pawagam di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 10:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

33. Laman Kreatif Kluang (Kluang Street Art)


Seni jalan yang menarik boleh didapati di sini di Jalan Dato Teah Siew Khor. Hanya di belakang jalan utama, anda akan dapat melihat banyak karya seni yang cantik dan 3D yang dilakukan oleh seniman tempatan dan luar negeri; bagus untuk ‘Instagram’ anda!

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

34. Taman Organik Zenxin


Taman Organik Zenxin bertindak sebagai taman pendidikan dan rekreasi yang seseorang boleh menghabiskan waktu petang mereka. Lawatan ditawarkan kepada pelawat untuk memahami dengan lebih lanjut tentang hasil organik yang ditanam di taman ini. Anda juga boleh memilih untuk bergerak di sekitar tempat ini dengan menyewa basikal di sini.

Waktu Operasi: Khamis – Selasa, 8:30 pg – 5:30 ptg (tutup pada hari Rabu kecuali semasa cuti umum dan sekolah)
Harga Tiket: Dewasa – RM15 | Kanak-kanak – RM12 (4 hingga 12 tahun)

Kota Tinggi

35. Teluk Mahkota

Teluk Mahkota, juga dikenali sebagai ‘Jason Bay’ terletak di Tanjung Sendili. Ramai orang datang ke sini bukan sahaja untuk pantainya yang indah tetapi juga untuk pelbagai sukan air yang terdapat di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

36. Gunung Muntahak

Jejak hutan di sini mudah dan terdapat perkhidmatan berpandu yang disediakan untuk pendaki kali pertama. Bukan itu sahaja, pemandangan indah air terjun Kota Tinggi juga dapat dilihat dan dialami selepas pendakian yang singkat di Gunung Muntahak.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 7:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM15 (RM5 untuk warganegara Malaysia) | Kanak-kanak – RM10 (RM3 untuk warganegara Malaysia)

37. Muzium Kota Johor Lama

Muzium Kota Johor Lama dibuka kepada orang ramai pada Oktober 2007. Bangunan kayu ini dibina di atas tiang yang mereplika bangunan Melayu purba. Muzium ini mendidik orang ramai tentang budaya Malaysia dengan mempamerkan banyak artifak dan lukisan sejarah.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

38. Ladang Buaya Teluk Sengat

Ladang Buaya Teluk Sengat merupakan salah satu taman buaya terbesar di Semenanjung Malaysia, dengan lebih daripada 1,000 buaya. Di sini anda akan dapat melihat pertunjukan aksi yang dilakukan oleh penjaga dan bintang persembahan, buaya.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 6:30 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM8 | Kanak-kanak – RM4

39. Taman Kunang-Kunang Kota Tinggi


Taman ini memberi banyak orang peluang untuk menyaksikan kunang-kunang di habitat semula jadi mereka, bukan sesuatu yang kita dapat lihat di bandar ini. Anda akan menaiki bot melalui sungai pada waktu malam untuk menyaksikan keindahan seribu cahaya kecil yang dihasilkan oleh kunang-kunang.

Waktu Operasi: Setiap hari, 1:00 ptg – 11:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM20 | Kanak-kanak – RM12

40. Ladang Burung Unta Desaru (Desaru Ostrich Farm)


Pernahkah anda melihat seekor burung unta secara dekat? Jika tidak, di sini anda boleh. Ladang Burung Unta Desaru ialah rumah kepada 100 burung unta dan ada begitu banyak yang boleh anda lakukan di sini. Daripada pemahaman haiwan itu dengan lebih baik, anda juga akan mendapat peluang untuk membeli cenderahati yang dibuat daripada telur burung unta.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM20 | Kanak-kanak – RM15

41. Ladang Buah-Buahan Desaru (Desaru Fruit Farm)


Lebih daripada 40.5 hektar, ladang buah-buahan ini mempunyai lebih daripada 100 buah tropika, 10 taman herba, ladang haiwan dan juga kolam koi yang besar. Anda juga akan dapat merasai semua hasil tempatan di ladang ini sambil belajar tentang cara untuk membezakan pokok buah-buahan yang berbeza.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:30 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM25 | Kanak-kanak – RM20 (3 hingga 11 tahun)

42. Ladang Riadah Koref Desaru (Koref Desaru Leisure Farm)


Ladang Riadah Koref Desaru (KOREF bermaksud Ladang Eko Beras Organik Kahang) memang merupakan tempat yang sangat menarik di Johor untuk dilawati. Bukan sahaja anda boleh tinggal di rumah pokok, tetapi anda juga boleh belajar cara menanam padi di sawah, mendayung perahu dan juga memancing. Tempat ini sesuai untuk percutian pendidikan dan rekreasi.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Harga tertakluk kepada musim

43. Muzium Nelayan Tanjung Balau


Terletak di pantai Tanjung Balau, muzium nelayan ini menempatkan banyak pameran seperti perahu, jaring, filem, dan poster. Datang ke sini untuk belajar tentang pelayaran dan juga cerita-cerita menarik.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM4

44. Pantai Desaru


Pantai Desaru adalah salah satu pantai terbaik di Johor. Pantai berpasir yang panjang dan laut murni di sini adalah sesuatu yang perlu anda saksikan sendiri. Datanglah ke tempat menarik di Johor ini untuk berenang dan berjemur di bawah matahari.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

45. Air Terjun Kota Tinggi


Air terjun ini bukan sahaja menawarkan pemandangan yang indah tetapi juga taman air rekreasi. Air terjun yang terkenal ini sentiasa sibuk dengan pengunjung sepanjang tahun, hanya untuk melihat air terjun yang megah ini. Untuk pemandangan yang lebih baik, anda boleh memanjat ke tingkat yang lebih tinggi.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 7:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM15 (RM5 untuk warganegara Malaysia) | Kanak-kanak – RM10 (RM3 untuk warganegara Malaysia)

Kulai

46. Johor Premium Outlets (JPO)


Kedai outlet premium ini tidak memerlukan pengenalan. Ia adalah destinasi membeli-belah yang mengagumkan dan anda boleh membeli barangan premium pada sebahagian kecil daripada kos. Oleh sebab seseorang boleh menghabiskan banyak waktu membeli-belah di sini, terdapat banyak kafe dan pilihan restoran yang berdekatan di mana anda boleh menjamu selera.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 10:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

47. Hutan Lipur Gunung Pulai

Bukan sahaja Gunung Pulai merupakan tempat pendakian yang baik, ia juga merupakan kawasan berkelah yang cantik dan menyenangkan untuk keluarga dan rakan-rakan. Dikelilingi oleh hutan yang subur, hutan rekreasi ini memberi peluang kepada penduduk bandar untuk melihat flora dan fauna yang terdapat di sini tanpa pergi terlalu jauh dari bandar.

Waktu Operasi: Selasa – Ahad, 8:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

48. Ladang Ikan Nanyang (Nanyang Fish Farm)


Ladang Ikan Nanyang ialah tempat yang ideal untuk pencinta ikan. Di tempat ini, anda akan dapat mencari banyak ikan yang berbeza dan eksotik. Mereka juga membekalkan akuarium dan barangan lain yang diperlukan untuk membiak ikan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 7:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

49. Hutan Bandar Putra


Hutan Bandar Putra adalah sebuah taman rekreasi yang dipenuhi dengan kemudahan mesra pengguna untuk menggalakkan pengunjung untuk bersenam. Selain dari trek jogging dan basikal, taman ini juga mempunyai menara pemerhatian sendiri yang memberikan pengunjung pemandangan mata burung tempat ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 6:30 pg – 7:30 ptg
Harga Tiket: Percuma

50. Kampung Putuo (Putuo Village)


Kuil Buddha rohani ini menggabungkan kedua-dua agama dan tempat santai di satu tempat. Banyak orang akan mengunjungi tempat ini untuk beristirahat, belajar tentang cara-cara Buddha sambil bermeditasi untuk mencari kedamaian. Anda juga boleh menikmati banyak persembahan kebudayaan di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Mersing

51. Pulau Besar

Pulau yang indah ini merupakan salah satu tempat menarik di Johor yang terkenal yang mempunyai pasir putih halus dan laut biru yang jernih. Pulau Besar dahulunya dikenali sebagai Pulau Babi Besar disebabkan babi hutan liar yang berkeliaran di sini pada satu masa dahulu. Tetapi sekarang, anda tidak akan dapat melihatnya lagi.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

52. Muzium Mersing

Muzium Mersing adalah salah satu bangunan tertua di daerah ini dan menyimpan banyak artifak dari Perang Dunia Kedua. Bukan itu sahaja, anda akan dapat belajar tentang sejarah bagaimana perikanan menjadi salah satu ekonomi utama Johor.

Waktu Operasi: Sabtu – Rabu, 9:00 pg – 4:45 ptg | Khamis, 9:00 pg – 3:00 ptg (tutup pada hari Jumaat)
Harga Tiket: Percuma

53. Pantai Tanjung Leman

Pantai Tanjung Lemang ialah pantai berpasir putih yang lain di Mersing. Di sekitar kawasan ini, terdapat banyak resort pantai mewah. Semasa musim cuti, ramai keluarga akan berkerumun di sini untuk bersantai di bawah matahari dan di laut.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

54. Teluk Gorek

Teluk Gorek yang terletak 22km dari Bandar Mersing, ialah tempat yang indah dipenuhi dengan pokok-pokok kelapa yang tinggi dan pantai yang tenang. Di sepanjang pantai ini, anda boleh mencari makanan tempatan yang lazat dengan mudah, menjadikannya tempat pelancongan yang ideal.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

55. Pulau Hujung

Terletak di pantai timur laut Johor, pulau yang tenang ini merupakan percutian pantai yang sempurna. Tempat yang tenang ini dikelilingi oleh kehijauan yang menyenangkan dan pokok-pokok kelapa yang tinggi. Air laut di sini juga sangat jernih dan kaya dengan kehidupan laut, menjadikannya tempat snorkeling yang sempurna.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

56. Pulau Sibu

Salah satu daripada banyak pulau yang terdapat di Johor, Pulau Sibu adalah salah satu tempat menarik di Johor yang paling terkenal. Pulau ini dikenali sebagai ‘Golden Beach Paradise of Malaysia’ dan kaya dengan karang dan kehidupan laut.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

57. Pulau Tengah


Pulau Tengah ialah pulau yang tidak tercemar dan peribadi yang terletak di antara Pulau Besar dan Pulau Hujong. Terdapat beberapa resort mewah yang terletak di kawasan ini, dan salah satunya ialah ‘Batu-Batu Private Island Resort‘. Tempat ini terletak hanya 45 minit dari Jeti Mersing.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

58. Pulau Rawa

Pulau Rawa telah menjadi popular sejak kebelakangan ini dan anda boleh sampai ke tempat menarik di Johor ini hanya dalam masa 20 minit dengan menaiki bot laju. Ia adalah pantai pulau tropika yang indah yang terletak di Laut China Selatan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

59. Pulau Aur

Bukan sahaja Pulau Aur hanya satu lagi pulau yandg terletak di Johor, tetapi ia juga merupakan sebahagian daripada Taman Marin Johor. Tempat ini bukan sahaja terkenal dengan lautnya yang kristal biru tetapi karang dan lagunanya juga, sesuatu yang anda perlu lihat dengan sendiri.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

60. Pulau Dayang

Pulau Dayang merupakan salah satu destinasi selam skuba yang terbaik di Malaysia. Ia terletak sejauh 2 jam dari tanah besar dan mempunyai hanya 2 buah resort sahaja. Jika anda seorang penyelam, datang ke sini untuk sesi menyelam yang tidak dapat dilupakan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

61. Taman Negara Endau-Rompin

Taman Negara Endau-Rompin ialah hutan hujan tropika yang dilindungi di bahagian selatan Bukit Tenasserim. Tempat ini bukan sahaja hutan hujan yang tertua di dunia, tetapi ia juga mempunyai formasi batu yang berusia lebih dari 248 juta tahun!

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: RM10

62. Hutan Lipur Gunung Arong

Gunung Arong ialah tempat yang ideal untuk ekspedisi pendakian walaupun ia merupakan gunung yang ketiga terpendek di Johor. Baru-baru ini disenaraikan sebagai salah satu tempat pelancongan utama di Johor, banyak orang akan berkhemah di sini untuk percutian yang berdekatan dengan alam semula jadi.

Waktu Operasi: Selasa – Ahad, 8:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Muar

63. Masjid Sultan Ibrahim Jamek


Masjid Sultan Ibrahim Jamek ialah masjid yang dibina dengan pengaruh Barat dan seni bina Timur Tengah. Warna kontras yang biru dan putih di bangunan ini sangat luar biasa dan kelihatan indah dalam gambar.

64. Balai Polis Bukit Kepong Muar


Balai polis ini dibina untuk menggantikan bangunan asal yang dibakar semasa serangan komunis pada tahun 1950-an. Bangunan ini mempunyai begitu banyak maklumat mengenai peristiwa-peristiwa sejarah yang berlaku pada masa lalu, yang membentuk Malaysia hari ini. Anda boleh memahami dengan lebih lanjut mengenainya melalui galeri dan video pendek yang terdapat di sini.

65. Menara Jam Muar

Terletak di pusat bandar, menara jam ini merupakan destinasi pelancongan yang popular. Dikelilingi oleh taman kecil, menara jam ini dibina mengikut seni bina barat. Jangan lupa untuk mengambil gambar dengan struktur ikonik Muar ini apabila anda berada di kawasan ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

66. Sungai Muar

Sungai panjang ini mengalir melalui negeri-negeri Johor, Negeri Sembilan dan Pahang. Terdapat banyak tarikan yang disediakan di sebelah sungai seperti taman bandar yang cantik, padang golf dan juga banyak gerai makanan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam (pelayaran, 9:30 pg – 5:30 ptg)
Harga Tiket: Percuma

67. Taman Tanjung Emas


Taman yang indah ini terletak di sebelah Sungai Muar. Taman rekreasi ini direka mengikut bentuk sungai dan dengan itu, terhasilnya esplanad yang sempurna untuk penduduk tempatan dan pelancong.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:30 pg – 11:30 ptg
Harga Tiket: Percuma

68. Taman Tanjung Ketapang

Taman kedua selepas Taman Tanjung Emas, merupakan satu lagi taman rekreasi yang mengikut bentuk pantai Pantai Johor. Anda boleh bersiar-siar atau berkelah di sini, di bawah naungan pokok-pokok hijau yang rimbun.

Waktu Operasi: Setiap hari, 6:30 pg – 11:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

69. Pantai Leka

Pantai yang tenang yang penuh dengan bot nelayan dan peluang untuk melihat nelayan bekerja. Bukan itu sahaja, anda akan dapat melihat salah satu pemandangan matahari terbenam yang paling indah di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

70. Gunung Ledang

Ada cerita dongeng Melayu yang terkenal tentang seorang puteri dengan kuasa ajaib yang tinggal di gunung ini, tetapi hutan di sini juga terkenal oleh sebab yang lain. Ia adalah rumah kepada banyak tumbuh-tumbuhan yang unik dan hanya boleh ditemui di sini. Banyak orang yang mendaki gunung ini juga berkata bahawa ia mempunyai cabaran yang sama dengan pendakian Gunung Kinabalu, satu lagi gunung yang terkenal dari Sabah.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Permit Daki: RM218 (RM152 untuk warganegara Malaysia) | Air Terjun: (Dewasa – RM1 | Kanak-kanak – RM0.50)

71. Uptown Maharani


Uptown Maharani ialah tempat bazar malam terlindung yang terbentang dari Jalan Maharani ke Jalan Ali. Gerai-gerai yang menjual pelbagai barangan yang terletak di bahagian dalam kedai akan didirikan pada waktu petang, memberikan pengunjung tempat yang indah untuk membeli-belah dan mendapat makanan tempatan dan produk buatan tangan.

Waktu Operasi: Jumaat, 5:00 ptg – 12:30 pg | Sabtu, 5:00 ptg – 12:00 pg
Harga Tiket: Percuma

72. Taman Dinosaur Muar (Donhu Jurassic Garden Muar)

Taman ‘Jurassic Park’ di Muar ini mempunyai banyak patung dinosaur. Ideal untuk keluarga bukan sahaja untuk dinosaurnya, ia juga mempunyai tunggangan taman tema dan aviari burung-burung kecil.

Waktu Operasi: Khamis – Selasa, 10:00 pg – 6:30 ptg
Harga Tiket: Percuma

Pontian

73. Laman Diraja Pontian


Lama Diraja Pontian ialah taman tepi pantai dengan lengkungan yang jelas dengan mahkota diraja di atasnya. Untuk angin laut yang bagus, anda boleh melawat tempat ini pada waktu petang apabila semua lampu di taman ini akan dinyalakan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

74. Taman Negara Pulau Kukup

Taman negara ini merupakan salah satu tanah rizab bakau terbesar di dunia dan dilindungi oleh RAMSAR (persatuan tanah lembap). Bakau memainkan perana yang penting dalam mengekalkan kualiti air dengan menapis bahan pencemar yang terdapat di darat. Ia juga mempunyai ekologi yang sempurna di samping memastikan kehidupan pelbagai flora dan fauna yang terdapat di sini.

Waktu Operasi: Isnin – Sabtu, 9:00 pg – 5:00 ptg | Ahad, 9:00 pg – 1:30 ptg
Harga Tiket: RM10 (RM5 untuk warganegara Malaysia)

75. Kampung Nelayan Kukup Fishing

Seperti namanya, ini adalah sebuah perkampungan nelayan di Pontian, Johor. Di sini, anda akan dapat membeli produk laut segar seperti ikan, udang dan keropok. Selain itu, terdapat juga bot untuk membawa anda ke tengah-tengah laut di mana terletaknya ladang ikan.

76. Muzium Bugis

Muzium ini yang dibina di Pontian adalah untuk memberi penghormatan kepada rakyat Bugis, sejarah dan adat mereka. Disokong oleh Yayasan Warisan Johor, ini ialah muzium Bugis yang pertama di Malaysia. Di dalam bangunan ini, anda akan dapat melihat banyak gambar hitam dan putih yang menceritakan kisah kaum Bugis di Johor.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

77. Ladang Riadah Sri Tanjung (Sri Tanjung Leisure Farm)

Sri Tanjung Leisure Farm ialah sebuah taman ladang yang membawa anda lebih dekat kepada alam semula jadi. Datang ke sini untuk petang yang santai sambil memahami hasil tempatan dan berinteraksi dengan haiwan kecil yang terdapat di sini.

Waktu Operasi: Khamis – Selasa, 10:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: RM30

78. Ladang Nictar


Salah satu tempat menarik di Johor yang merupakan eko-ladang tematik yang bertujuan untuk mendidik orang ramai tentang alam semula jadi dan pertanian lebah madu. Tempat ini juga menyediakan lawatan pendidikan ke ladang nanas mereka yang terletak di kawasan yang sama.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:30 pg – 5:30 ptg
Harga Tiket: Lawatan berpandu boleh didapati di sini tetapi harga adalah tertakluk kepada saiz kumpulan

Segamat

79. Taman Bunga Batu Hampar


Satu-satunya taman yang terletak di pusat bandar, taman bunga ini sering dikunjungi oleh penduduk tempatan untuk berehat. Banyak orang yang tidak tahu bahawa kediaman pegawai daerah Segamat juga terletak di sini. Datanglah ke daerah ini dan mengunjungi tempat ini untuk menyaksikan sendiri keindahan alam.

Dengan begitu banyak tempat menarik di Johor untuk melawat dari alam semula jadi hingga ke taman tema air, anda pasti akan menemui sesuatu di sini yang sesuai untuk anda. Walaupun tempat-tempat mungkin terletak di sekitar Johor dan anda perlu meluangkan sedikit masa untuk pergi ke tempat-tempat ini, pengalaman yang anda akan nikmati akan menjadikan semuanya berbaloi. Anda juga boleh memenuhi keinginan makanan anda dengan hidangan tempatan yang lazat di sepanjang jalan.

Leave a Reply

error: Content is protected !!