Tempat Menarik di Kedah

Negeri Kedah terletak di utara Semenanjung Malaysia, dekat dengan sempadan Thailand dan dianggap sebagai “mangkuk nasi” Malaysia, di mana separuh daripada pengeluaran beras negara berasal dari sini. Selain kepentingan pertaniannya kepada Malaysia, ia juga merupakan rumah kepada salah satu pulau yang paling popular di Malaysia, Pulau Langkawi. Jika anda sedang merancang percutian ke negeri ini, berikut adalah 25 tempat menarik di Kedah yang perlu anda lawati.

  • Alor Setar
  • Baling
  • Changlun
  • Kulim
  • Pulau Langkawi
  • Sik
  • Yan

Alor Setar

1. Masjid Zahir

Masjid Zahir dibangun pada tahun 1912, menjadikannya masjid tertua dan termegah di Malaysia. Masjid yang sama ini juga dipilih sebagai 10 masjid paling indah di dunia. Reka bentuk bangunan ini terdiri daripada lima bahagian utama yang mewakili Lima Rukun Islam. Dari jauh, anda mungkin menganggap bahawa kubahnya berwarna hitam, tetapi jika anda melihatnya dari dekat, anda akan melihat bahawa ia sebenarnya berwarna merah delima gelap.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7:00 pg – 7:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

2. Menara Jam

Juga dibina pada tahun 1912, menara jam ini dibina untuk memberitahu penduduk yang tinggal di kawasan ini bahawa ia adalah waktu solat. Kini, menara jam ini masih beroperasi sebagai penjaga masa, tetapi ia juga merupakan peringatan masa lalu kerana ia merupakan salah satu tempat menarik di Kedah yang tertua. Ia juga menarik untuk melihat bagaimana bangunan ini menggabungkan seni bina Islam dan kolonial dalam satu bangunan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

3. Muzium Diraja Kedah

Dengan mengunjungi Muzium Diraja Kedah, anda akan dapat melihat dan mempelajari bagaimana seorang Sultan tinggal di sebalik pintu tertutup. Di tempat ini, ia menempatkan 2,000 artifak, dokumentasi dan juga harta benda Sultan Abdul Halim (bekas Sultan Kedah) dan isterinya. Sekiranya anda sentiasa ingin mengetahui bagaimana Sultan atau Raja hidup di Malaysia, ini adalah tempat yang sesuai untuk bermula.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

4. Chinatown Kedah

Pada waktu petang, anda boleh membuat perjalanan ke Chinatown Kedah. Bukan sahaja tempat ini akan membawa anda kembali ke masa lalu, anda juga akan dapat menyaksikan bagaimana penduduk bandar menjaga kedai mereka yang kelihatan vintaj. Anda boleh berehat di beberapa kafe di sekitar kawasan ini kerana dikatakan bahawa mereka menyajikan antara kopi terbaik di bandar.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

5. Muzium Padi


Sebagai tanaman kegemaran rakyat Malaysia, hanyalah biasa sebuah muzium yang didedikasikan kepada tanaman padi dibina. Merentasi kawasan sebanyak 12,000 meter persegi, muzium besar ini terdiri daripada tiga tingkat yang menempatkan banyak artifak dan maklumat. Bahagian luar muzium ini juga sangat unik dengan reka bentuk tanaman padi yang menghiasi bumbung bangunan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM3 | Kanak-kanak – RM1

Baling

6. Kolam Air Panas Ulu Legong

Salah satu tempat menarik di Kedah yang mendahului senarai kami ialah Kolam Air Panas Ulu Legong. Sentiasa penuh dengan pengunjung, ini adalah tempat yang sesuai bagi seisi keluarga untuk meluangkan masa. Disebabkan suhu kolam air panas ini yang tinggi, banyak orang akan memilih untuk melawat tempat ini pada waktu petang.

Jika anda mengunjungi di sini dengan sekempulan orang, anda boleh memesan ruang untuk berbarbeku untuk mengakhiri hari anda dengan sempurna.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: RM3

7. Gunung Baling

Gunung Baling merupakan salah satu gunung yang terbaik untuk mendaki di Semenanjung Malaysia. Pendakian gunung ini tidak mudah, jadi pemakaian kasut dan pakaian yang sesuai adalah sangat penting. Walaupun sesetengah laluan adalah curam, terdapat pegangan dan tali untuk membantu anda dalam perjalanan anda.

Sepanjang perjalanan anda, anda bukan sahaja akan melalui hutan tetapi juga beberapa gua misteri. Ganjaran daripada pendakian ini adalah pemandangan 360 darjah yang menakjubkan di kawasan itu.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

8. Lata Bayu

Lata Bayu adalah tempat air terjun yang terkenal yang dikunjungi oleh penduduk tempatan, terutamanya pada hujung minggu. Dikelilingi oleh kehijauan, ini adalah tempat yang sangat baik untuk berehat dan berehat. Tempat ini dijaga dengan baik dengan banyak kemudahan untuk keselesaan pengunjung. Tempat menarik di Kedah ini juga merupakan tempat yang baik untuk membawa kanak-kanak kerana kolam di sini adalah cetek.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Changlun

9. MnM Home Whimsical Houses


Tempat ini berasa seperti ‘Alice in Wonderland’ dan filem ‘Hobbits’ digabungkan menjadi satu. Rumah-rumah dan struktur di sini dibuat dengan begitu aneh dan pelik bahawa banyak orang akan datang ke sini hanya untuk mengalaminya sendiri. Di sini, anda akan dapat melihat lubang ‘Hobbit’, rumah terbalik dan juga ‘Twin Leaning House.

Sekiranya anda sedang mencari tempat untuk mengambil gambar yang menarik, ini adalah salah satu daripada tempat menarik di Kedah yang paling sesuai.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 5:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM35 | Kanak-kanak – RM15

Kulim

10. Tree Top Walk Sungai Sedim

Dengan negeri yang dikelilingi oleh tumbuh-tumbuhan hijau, ia adalah semula jadi bahawa kebanyakan aktiviti di sini adalah berkaitan dengan alam semula jadi. Tree Top Walk Sungai Sedim membolehkan pengunjung melakukan pengembaraan tidak seperti yang lain di hutan yang belum dipetakan ini. Tempat ini mempunyai salah satu laluan kanopi hutan hujan terpanjang di dunia yang sepanjang 1.5km dan ia dibina 26 meter di atas tanah, memberikan anda pandangan mata burung tentang keindahan yang terdapat di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 5:30 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM10 | Kanak-kanak – RM6

11. Air Terjun Junjong


Air Terjun Junjong hanya mengambil masa 15 minit untuk memandu dari Kulim. Walaupun anda berada di sini, anda bukan sahaja dapat menikmati pemandangan air terjun yang indah tetapi juga persekitaran alam semula jadi yang mempesonakan. Terdapat juga dusun buah-buahan di kawasan yang sama di mana anda akan dapat membeli buah-buahan bermusim seperti durian pada harga yang lebih murah.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

12. Terap Pine Forest

Malaysia tidak mempunyai kekurangan hutan hujan, tetapi hutan pokok pain bukanlah sesuatu yang anda dapat melihat di mana-mana. Hutan ajaib ini dengan pokok-pokok pain yang menjulang tinggi adalah tempat yang sempurna untuk keluarga dan rakan-rakan. Pokok-pokok dan persekitarannya adalah salah satu tempat menarik di Kedah yang terkenal bagi orang ramai untuk mengambil gambar perkahwinan mereka kerana persekitaran desanya.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7:00 pg – 7:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Pulau Langkawi

13. Langkawi Sky Bridge

Salah satu tempat menarik di Kedah yang terkenal yang terdapat di Pulau Langkawi ialah Langkawi Sky Bridge. Ia adalah sepanjang 125m dan terletak 2,300 kaki di atas paras laut, menjadikannya jambatan pejalan kaki yang paling menakjubkan di dunia. Reka bentuk lengkung unik jambatan ini membolehkan pengunjung untuk mengamati keindahan pulau ini dari pandangan mata burung — sesuatu yang anda tidak boleh ketinggalan jika anda melawat Pulau Langkawi.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:30 pg – 7:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM6 | Kanak-kanak – RM4

14. Pantai Cenang

Pantai Cenang boleh dianggap sebagai lambang Pulau Langkawi. Pantai ini dipenuhi dengan kedai-kedai, restoran, kafe dan pub di kedua-dua belah jalan. Anda boleh mendapat semua yang anda cari di sini; sama ada pakaian renang, pelampung, coklat dan banyak lagi.

Jika anda sedang mencari makan malam yang lazat, anda akan berasa gembira mengetahui bahawa beberapa restoran makanan laut terbaik di Pulau Langkawi juga terletak di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

15. Taman Hidupan Liar Langkawi (Langkawi Wildlife Park)

Taman Hidupan Liar Langkawi ialah kemudahan tertutup yang merangkumi kawasan seluas 5.5 ekar. Anda akan dapat melihat dan berinteraksi dengan banyak haiwan di sini seperti reptilia eksotik, mamalia liar dan juga pelbagai jenis burung. Anda juga akan dapat mengambil bahagian dalam pelbagai sesi penyuapan haiwan semasa waktu makan mereka seperti burung, landak, burung unta dan monyet.

Waktu Operasi: Setiap hari, 8:30 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM39 | Kanak-kanak – RM22

16. Underwater World Langkawi

Underwater World Langkawi terletak di Pantai Cenang. Ia adalah sebuah bangunan tertutup yang menempatkan pelbagai jenis ikan air tawar dan air laut. Anda juga akan dapat melihat penguin menunjukkan ‘pose’ mereka di kandang mereka untuk gambar yang sempurna. Oleh sebab bangunan ini dilindungi dan berhawa dingin, tempat menarik di Kedah ini adalah tempat yang ideal untuk melarikan diri dari matahari yang terik semasa anda berjalan-jalan di Pantai Cenang.

Waktu Operasi: Setiap hari, 10:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM40 | Kanak-kanak – RM30

17. Taman Geoforest Kilim (Kilim Geoforest Park)

(sumber: langkawi-info.com)

Terletak 20 minit dari Bandar Kuah, Taman Geoforest Kilim adalah tempat menarik yang menempatkan bakau, bukit karst dan pantai. Anda boleh menyewa bot untuk perjalanan melalui gua, hutan bakau dan keluar ke laut terbuka. Jika anda bernasib baik, anda akan dapat melihat helang di langit.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Bergantung pada kadar lawatan

18. Crocodile Adventureland Langkawi

Crocodile Adventure Langkawi adalah salah satu tempat menarik di Kedah apabila anda berada di Pulau Langkawi. Terdapat pelbagai jenis spesies buaya di sini dan ia dikatakan sebagai salah satu koleksi yang paling luas di dunia. Puncak lawatan ini adalah sesi makan di kolam besar dan jika anda mendengar dengan teliti, anda akan dapat mendengar mereka menggeram semasa sesi ini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM18 | Kanak-kanak – RM12

19. Pantai Tanjung Rhu

Pantai Tanjung Rhu merupakan salah satu pantai yang terbaik di Pulau Langkawi. Dipuji untuk air jernihnya yang biru, ia tidak sukar untuk memahami kenapa. Ia juga merupakan pantai terpencil di mana anda akan dapat mencari beberapa hotel yang paling mewah di sini. Jika anda ingin berjemur di bawah matahari di pantai yang lebih tenang, ini adalah tempat yang baik untuk bermula.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

20. Pulau Payar

Pulau Payar ialah taman laut yang dilindungi oleh kerajaan di Kedah. Kaya dengan kehidupan marin dan karang berwarna-warni, snorkeling dan menyelam adalah antara aktiviti yang paling popular untuk dilakukan di sini. Terdapat juga kemudahan lain yang terdapat di tempat menarik di Kedah ini seperti tapak perkhemahan dan tempat barbeku untuk membuat perjalanan anda lengkap.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Bergantung pada kadar lawatan

21. Pasar Malam Pekan Kuah

Pasar malam ini dibuka pada setiap hari Rabu dan Sabtu di bandar Kuah. Jika anda ingin menikmati budaya tempatan, ini adalah tempat yang terbaik. Anda boleh mencari barangan buatan tangan, makanan laut kering tempatan dan banyak hidangan tempatan yang terkenal di sini seperti pisang goreng.

Waktu Operasi: Wedesday & Saturday, 5:30 ptg – 10:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

22. Dataran Helang

Dataran Helang ialah mercu tanda ikonik di Pulau Langkawi. Terletak di tepi laut di bandar Kuah, anda akan dapat melihat patung helang besar yang bersedia untuk menerbang. Berdiri di ketinggian 12 meter, ini ialah gambar Instagram yang sempurna yang harus anda ambil ketika anda berada di sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

23. Air Terjun Telaga Tujuh

Salah satu tarikan semula jadi yang paling indah di Pulau Langkawi ialah Air Terjun Telaga Tujuh. Anda akan dapat menyaksikan tujuh air terjun yang mengalir di satu kawasan dengan memanjat tangga konkrit di sini. Pendakian ke air terjun yang ketujuh mungkin bukan satu pencapaian yang mudah dan jalannya mungkin berlumut dan licin, tetapi anda akan mendapat pemandangan yang sangat indah di bahagian teratas.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Sik

24. Ladang Anggur Tasik Beris


Tidak banyak orang yang sedar bahawa Kedah mempunyai ladang anggur sendiri. Terletak di sebelah Tasik Beris, anda mesti melawat tempat menarik di Kedah ini untuk memperkayakan pengetahuan anda tentang pelbagai jenis anggur dan proses penuaian. Untuk memasuki kawasan ini, anda perlu membayar yuran masuk.

Apa yang datang bersama dalam pakej adalah pengalaman untuk memilih dan menuai anggur anda sendiri. Jika anda ingin membeli sebotol wain, anda boleh berbuat demikian di kios jualan. Di sana, anda juga boleh membeli barangan berasaskan anggur lain seperti jem, kek dan minuman.

Waktu Operasi: Setiap hari, 9:00 pg – 6:30 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM6 | Kanak-kanak – RM3

Yan

25. Pantai Murni


Hanya 500 meter dari bandar, tempat ini ialah syurga yang sentiasa sibuk dengan pengunjung pada hujung minggu. Ini adalah tempat berkelah yang baik di mana seseorang dapat menikmati angin laut dan mendengar ombak laut. Terdapat banyak pokok di sini untuk melindungi anda dari matahari petang yang terik. Anda juga boleh dengan mudah mencari gerai-gerai makanan di sini untuk mengisi perut anda apabila anda lapar.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Dengan budaya yang santai dan dikelilingi oleh kawasan hijau, negeri ini adalah tempat yang baik untuk dilawati untuk melarikan diri daripada kesibukan bandar. Terdapat banyak tempat menarik di Kedah untuk dilawati dan banyak makanan tempatan yang boleh anda cuba semasa anda di sini.

Leave a Reply

error: Content is protected !!