Tempat Menarik di Kelantan

Kelantan, negeri yang terletak di timur laut Malaysia adalah sebuah negeri luar bandar yang juga dikenali sebagai Tanah Kilat. Dianggap sebagai salah satu negeri yang paling konservatif di Malaysia, negeri ini adalah tempat yang kaya dengan warisan Islam. Dengan banyak benda yang boleh dilihat di sini, berikut adalah 25 tempat menarik di Kelantan yang anda tidak boleh ketinggalan.

  • Bachok
  • Dabong
  • Gua Musang
  • Kota Bharu
  • Pasir Puteh
  • Rantau Panjang
  • Tanah Merah
  • Tumpat

Bachok

1. Pantai Irama

Pantai Irama dianggap sebagai salah satu pantai yang paling menakjubkan di Kelantan. Terletak di Bachok (berhampiran dengan ibu kota), pantai ini menjadi sangat sibuk pada hujung minggu kerana banyak orang akan datang untuk menghilangkan tekanan dan berehat. Selain daripada itu, perayaan juga diadakan di sini dengan kerap. Dengan banyak kemudahan yang terdapat di sini seperti gerai makanan, tandas, tempat letak kereta yang teratur, bilik ganti dan taman permainan, tidaklah sukar untuk memahami mengapa ini adalah salah satu tempat menarik di Kelantan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

2. Pantai Melawi

Terletak 17 minit dari Kota Bharu, ini ialah syurga tepi pantai yang dikelilingi oleh pokok-pokok ru. Berbanding dengan pantai Irama, pantai ini jauh lebih tenang, sesuai untuk mereka yang suka persekitaran yang lebih tenang. Walau bagaimanapun, disebabkan jaraknya yang dekat dengan Kota Bharu, ramai penduduk bandar akan datang ke sini pada hujung minggu untuk berkelah atau pesta barbeku.

Jika anda ingin tinggal di sini untuk satu malam, anda akan gembira untuk mengetahui bahawa terdapat banyak hotel dan chalet di sekitar sini.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

3. Pasar Besar Siti Aisyah Jelawat


Jika anda mencari buah-buahan dan sayur-sayuran segar, pasar pagi ini adalah tempat di mana penduduk tempatan pergi untuk mendapatkan makanan segar dan keperluan harian mereka. Terletak di bandar Bachok, ini adalah tempat yang terbaik untuk anda mengalami budaya dan masakan tempatan. Dengan harga yang berpatutan untuk barang-barang yang dijual di sini, anda boleh memilih untuk berbelanja di sini berbanding dengan pusat beli-belah.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7:00 pg – 3:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Dabong

4. Gua Ikan


Gua yang berusia lebih daripada 100 juta tahun ini terletak sekitar 7km dari bandar Dabong. Tempat menarik di Kelantan ini mendapat namanya dari jumlah ikan yang banyak yang dapat anda lihat berenang di sini. Jika anda ingin menjelajahi gua ini, anda boleh menyewa pemandu di sini untuk menunjukkan anda jalan kerana gua ini agak rumit untuk anda menerokainya sendiri.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Bergantung pada kadar lawatan

5. Gunung Stong

Gunung Stong adalah salah satu tempat menarik di Kelantan yang digemari oleh pendaki yang berpengalaman. Dengan puncak yang setinggi 1,422 meter, anda akan mengambil masa selama hampir dua hari untuk sampai ke puncak, dengan pilihan istirahat di Kem Baha, tapak perkemahan yang terletak di puncak Air Terjun Jelawang. Sebaik sahaja anda tiba di puncak, anda akan mendapat pemandangan indah Laut China Selatan dan pulau-pulau yang berdekatan.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Bergantung pada kadar lawatan

6. Sungai Kenerong

Terletak tidak jauh dari Gunung Stong, sungai ini adalah tempat yang menyenangkan untuk menghabiskan waktu petang di luar bandar. Terdapat banyak aktiviti yang boleh anda lakukan di sini seperti berakit, berkayak dan berenang sederhana di sungainya yang sejuk dan menyegarkan. Jika anda ingin mendapat pengalaman yang lebih baik, anda boleh berkhemah di tapak perkhemahan yang terletak di tebing sungai.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Gua Musang

7. Taman Negara Kuala Koh


Sebagai salah satu tempat menarik di Kelantan yang semula jadi, taman ini merupakan sebahagian daripada taman negara Malaysia dan berfungsi sebagai satu lagi titik masuk rasmi ke taman negara, yang meliputi kawasan seluas hampir 4,343 kilometer persegi. Terletak tidak terlalu jauh dari bandar, ini ialah syurga untuk pencinta alam semula jadi kerana anda akan dapat melakukan aktiviti seperti pemerhatian burung, memancing, fotografi alam semula jadi dan menyusuri hutan. Selain flora dan fauna eksotik yang dapat ditemui di sini, anda juga akan dapat menikmati pemandangan alam semula jadi yang indah seperti serangkaian gua, pegunungan dan sungai.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Bergantung pada kadar lawatan

Kota Bharu

8. Kota Sultan Ismail Petra

Kawasan ini dinamakan sempena Almarhum Sultan Ismail Petra yang merupakan Sultan Kelantan ke-28. Semasa pemerintahan baginda, baginda adalah sangat rapat dengan rakyat negaranya. Di sini, anda akan disambut dengan pintu gerbang yang megah dan beberapa seni jalanan yang cantik yang menjadikan ini salah satu tempat menarik di Kelantan yang terkenal. Di sepanjang jalan ini, anda juga akan dapat menemui monume-monumen warisan lain seperti Istana Jahar, Bank Pitis dan banyak lagi.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

9. Masjid Ar-Rahman


Masjid ini terletak 7km dari lapangan terbang Sultan Ismail Petra dan adalah sebuah bangunan yang megah dengan seni bina yang sangat rumit. Reka bentuk bangunan ini mendapat inspirasi bukan sahaja daripada budaya Kelantan tetapi juga dari Turki, Yaman dan Indonesia. Bagi struktur bangunan itu, ia dibina dengan menggunakan kayu jati dan kayu-kayu yang berkualiti tinggi.

Waktu Operasi: Setiap hari, 5:00 pg – 3:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

10. Menara Jam Tambatan Diraja

Terletak berhampiran dengan Dataran Merdeka Kelantan, tempat menarik di Kelantan ini bukan sahaja sebuah menara jam tetapi juga berfungsi sebagai dek pemerhatian kecil di dalam bandar. Dengan ketinggian 150 kaki, anda akan dapat melihat bandar dan Sungai Kelantan yang berdekatan dari puncaknya. Untuk pemandangan yang lebih indah, anda perlu melawat menara jam ini pada waktu malam untuk melihat langit malam yang diterangi oleh lampu-lampu bandar.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

11. Muzium Adat Istiadat


Dibina untuk menjadi istana, tempat ini kemudiannya ditukar menjadi muzium pada tahun 1992. Di muzium ini, anda akan dapat mengetahui lebih lanjut tentang adat Malaysia dan Kelantan. Antara benda yang anda akan dapat lihat ialah sisa tekstil, koleksi tembaga, barang kemas dan juga pakaian yang dipasang untuk paparan awam.

Waktu Operasi: Sabtu – Khamis, 8:30 pg – 4:45 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM2 | Kanak-kanak – RM1

12. Muzium Kraftangan


Muzium Kraftangan ini dibina pada tahun 1991 dan ia merupakan salah satu tempat menarik di Kelantan yang pertama yang dibina untuk memelihara kraftangan rakyat tempatan. Terletak di dalam sebuah bangunan yang megah, muzium ini dibina mengikut tradisi Melayu, dengan ukiran bunga yang rumit dan teres lantai kayu. Dengan melawat tempat ini, anda akan dapat melihat tenunan batik, sulaman dan bahan buatan tangan.

Waktu Operasi: Sabtu – Khamis, 8:30 pg – 4:45 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM2 | Kanak-kanak – RM1

13. Muzium Negeri Kelantan

Sebagai salah satu daripada tempat menarik di Kelantan yang bersejarah, tempat ini pada mulanya berkhidmat sebagai pejabat Majlis Bandaraya Kota Bharu yang kemudiannya diperbaharui dan dijadikan muzium pada tahun 1998. Satu lagi tingkat telah ditambah ke dalam bangunan untuk membolehkan lebih banyak ruang untuk berkongsi sejarah negeri Kelantan yang kaya kepada semua pengunjung di tempat ini. Anda akan dapat melihat ‘wayang kulit’, pertunjukan boneka bayangan tradisional yang disertai dengan nyanyian dan cerita.

Waktu Operasi: Sabtu – Khamis, 8:30 pg – 4:45 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM2 | Kanak-kanak – RM1

14. Muzium Perang Bank Kerapu

Bangunan ini merupakan salah satu bahagian penting dalam sejarah Malaysia. Selain daripada sekadar bertahan dalam Perang Dunia ke-2, bangunan ini juga merupakan bank perdagangan pertama di Kelantan. Semasa penjajahan Jepun, bangunan ini juga digunakan sebagai ibu pejabat mereka. Sekarang, muzium ini ialah bangunan peringatan Perang Dunia ke-2 dan ia dibuka enam hari seminggu untuk membolehkan pelawat melihat banyak artifak perang yang digunakan selama bertahun-tahun.

Waktu Operasi: Sabtu – Khamis, 8:30 pg – 4:45 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM2 | Kanak-kanak – RM1

15. Pasar Siti Khadijah

Pasar Siti Khadijah merupakan salah satu daripada banyak pasaran yang terdapat di Kelantan, tetapi apa yang menjadikan tempat ini unik ialah wanita menguruskan kebanyakan kedai di sini. Pasar ini merupakan salah satu tempat yang mesti dilawati bagi pelawat yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang budaya mereka dan belajar tentang hasil segar tempatan dan juga buatan tangan. Dengan begitu banyak untuk dilihat dan dilakukan di sini, anda disyorkan untuk melawat tempat ini pada waktu pagi kerana ia lebih meriah dengan orang ramai.

Waktu Operasi: Setiap hari, 7:00 pg – 6:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

16. Rumah Api Pantai Senok

Terletak di hujung pantai Senok, rumah api ini berdiri tinggi di atas asas berbatu di tepi laut. Di Malaysia, tidak ada banyak rumah api, jadi ini adalah sesuatu yang tidak boleh anda ketinggalan ketika anda berada di Kelantan. Alasan lain untuk anda mengunjungi tempat ini adalah pemandangan matahari terbenam yang menakjubkan yang menanti anda.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

17. Seni Jalanan Kota Bharu

Terletak di lorong Medan Ilmu Kota Bharu, anda akan menemui banyak ilustrasi yang diilhamkan oleh budaya Kelantan dan Melayu. Lukisan permaidani Timur Tengah di atas lantai memang menakjubkan dengan warna dan reka bentuknya yang rumit. Jika anda mencari tempat untuk mengambil gambar yang cantik, ini adalah salah satu tempat untuk dikunjungi.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

18. Jeram Mengaji

Terletak 6km dari Selinsing, ini adalah tempat kegemaran penduduk tempatan pada hujung minggu. Tempat yang indah ini dikelilingi oleh kehijauan yang subur dan orang ramai akan datang ke sini untuk berkelah dan juga bermain di perairan yang sejuk dan menyegarkan. Jeram di sini adalah tidak terlalu dalam, sempurna bagi kanak-kanak untuk bermain.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Pasir Puteh

19. Pantai Bisikan Bayu

Tempat menarik di Kelantan ini adalah sebuah pantai yang sangat tenang dan damai dengan pasir yang lembut. Pantai ini merupakan salah satu pantai yang paling popular pada suatu ketika dahulu kerana pantainya yang indah dan bersih, tetapi jumlah orang yang melawat tempat ini semakin berkurangan sejak kebelakangan ini. Walaubagaimanapun, ramai penduduk tempatan masih akan datang ke tempat ini semasa cuti sekolah kerana ini adalah tempat yang sempurna untuk seisi keluarga untuk berehat dan bersantai.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

20. Pantai Tok Bali

Terletak 16km dari bandar Pasir Puteh, pantai ini adalah salah satu pantai yang paling indah di Kelantan. Terdapat pokok ru di sepanjang tepi pantai untuk memberi naungan bagi mereka yang berkunjung ke sini. Walaubagaimanapun, adalah tidak disyorkan untuk anda melawat pantai ini semasa musim tengkujuh, biasanya dari bulan Oktober hingga pertengahan bulan Mac, kerana lautnya yang bergelora.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Rantau Panjang

21. Masjid Jubli Perak Sultan Ismail Petra

Masjid ini adalah terkenal untuk seni binanya yang sangat unik dan kos pembinaannya adalah sekitar RM8.8 juta. Menyerupai Masjid Niujie di Beijing, masjid ini adalah masjid bergaya Cina yang mampu menampung hingga 1,000 orang penganut agama sekaligus. Merentasi kawasan seluas 3.7 ekar tanah, anda tidak akan menemui mana-mana masjid lain dengan reka bentuk yang sama di Malaysia.

Waktu Operasi: Setiap hari, 5:00 pg – 3:00 ptg
Harga Tiket: Percuma

Tanah Merah

22. Jambatan Keretapi Guillemard


Salah satu jambatan keretapi tertua di Malaysia, jambatan keluli ini terletak di Kusial. Dengan kepanjangan 600 meter, ia adalah jambatan keretapi terpanjang di Malaysia. Apa yang menjadikan jambatan ini lebih menarik adalah hakikat bahawa ia telah berdiri kukuh selama hampir satu abad, walaupun sebahagian daripadanya perlu dibina semula selepas ia dimusnahkan untuk mencegah kemajuan tentera Jepun semasa Perang Dunia ke-2.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

Tumpat

23. Muzium Wau

Sebagai salah satu daripada banyak tempat menarik di Kelantan yang dibina untuk memelihara kraf tradisionalnya, sebuah muzium Wau telah dibina untuk mendidik dan mempamerkan pelbagai wau yang indah yang berasal dari negeri-negeri yang berbeza. Semasa lawatan anda ke sini, anda akan mendapat peluang untuk belajar cara untuk membuat wau.

Waktu Operasi: Sabtu – Rabu, 8:30 pg – 4:45 ptg
Harga Tiket: Dewasa – RM2 | Kanak-kanak – RM1

24. Pantai Sri Tujuh


Nama Pantai Sri Tujuh berasal dari tujuh teluk yang ditemui di kawasan ini. Terletak di Tumpat, pantai ini merupakan salah satu tempat kegemaran pendudak tempatan yang anda boleh tahu kerana ia sentiasa dipenuhi oleh orang ramai. Hotel dan rumah penginapan juga ada terdapat di kawasan ini jika anda ingin menginap untuk satu atau dua malam.

Waktu Operasi: Setiap hari, 24 jam
Harga Tiket: Percuma

25. Pasar Terapung Pulau Suri

Pasar Terapung Pulau Suri merupakan salah satu pasar terapung di Malaysia. Walaupun tidak begitu mengagumkan seperti yang anda boleh dapati di Bangkok, anda masih boleh menemui beberapa bot yang diletakkan di tepi sungai yang menjual barangan dan barangan runcit. Jika anda ingin membeli sesuatu yang murah sambil mendapat pengalaman unik, inilah tempat untuk anda kunjungi.

Waktu Operasi: Sabtu, 10:00 pg – 12:30 ptg
Harga Tiket: Percuma

Oleh sebab Kelantan adalah salah satu negeri yang paling beragama di Malaysia, anda boleh yakin bahawa anda akan terdedah kepada budaya Islam. Anda boleh melihat bagaimana agama ini mempunyai kesan yang besar ke atas negeri ini dengan menyaksikan bangunan yang dibina di dalam kawasan tertentu. Selain daripada bangunan-bangunan yang indah, terdapat juga banyak tempat menarik di Kelantan yang semula jadi yang anda pasti tidak harus terlepas.

Leave a Reply

error: Content is protected !!