Tempat Menarik di Kota Belud

Terletak di bahagian Pantai Barat Sabah, kira-kira sejam dari Kota Kinabalu, Kota Belud terkenal dengan pemandangan yang subur dan restoran makanan laut. Ramai orang cenderung untuk melawat bandar ini untuk alam semula jadinya yang menakjubkan, tetapi pastinya terdapat lebih banyak tarikan lain di bandar kecil ini. Berikut adalah beberapa tempat menarik di Kota Belud yang semula jadi dan buatan manusia yang patut anda lawati.

1. Polumpung Melangkap

Terletak di pantai timur Sabah, Polumpung Melangkap adalah sebuah perkampungan nelayan yang indah terletak di atas formasi batu kapur. Ia mengambil masa kira-kira satu setengah jam pemanduan dari bandar Kota Belud dan perjalanan bot selama 15 minit merentasi Sungai Kalampunian, sebahagian daripada Sungai Kinabatangan yang lebih besar, untuk sampai ke tempat menarik di Kota Belud ini. Sungai itu berliku-liku melalui ladang sebelum sampai ke destinasi terakhirnya di Laut China Selatan.

Ia seperti kolam renang semula jadi, dan orang ramai datang ke sini untuk menyejukkan badan semasa musim panas. Khususnya ini yang telah digelar “Malangkap” oleh penduduk tempatan yang percaya bahawa apabila anda masuk dan menutup mata anda, airnya berasa seperti sutera pada kulit anda. Selain itu, anda juga boleh mendaki melalui lereng bukit atau merasai kehidupan sebagai petani tempatan dengan menyertai upacara penanaman padi.

2. Bukit Bongol

Bukit Bongol adalah sebuah bukit kecil di luar Kota Belud, Sabah, terkenal dengan kekayaan budaya dan keindahan alam semula jadinya. Bukit itu mendapat namanya daripada perkataan Melayu “bonggol” untuk bentuknya. Permata yang indah ini adalah salah satu daripada banyak tempat menarik di Kota Belud untuk pendakian dan pemandangan alam semula jadinya yang terbaik; terletak kira-kira 10 minit dari bandar dan terdiri daripada banjaran gunung yang luas dengan air terjun di kedua-dua belah.

Terdapat beberapa kemudahan asas dan beberapa bangku yang disediakan supaya orang ramai boleh berehat di sepanjang jalan jika mereka memerlukannya. Ia dikatakan bahawa ini ialah laluan pembalakan lama, tetapi sekarang ia hanya digunakan untuk pendakian. Terdapat berbilang laluan yang terdiri daripada kesukaran sederhana untuk pemula hingga mencabar untuk pejalan kaki berpengalaman sahaja. Pemandangan dari setiap laluan berbeza-beza, di mana anda boleh melihat segala-galanya daripada hutan hijau yang subur di bawah sehingga ke pemandangan indah puncak pergunungan yang tajam dengan puncak berpuncak salji.

3. Riverside Ecology Firefly Center

Riverside Ecology Firefly Center, yang terletak di Kota Belud, Sabah, mempunyai misi untuk melindungi populasi kelip-kelip di dunia dan merupakan pusat kelip-kelip pertama di dunia. Pusat ini telah wujud selama lebih 10 tahun, dan ia adalah salah satu daripada beberapa pusat yang pakar dalam pengkajian makhluk kecil yang cantik ini. Mereka menyelidik dan mendokumentasi semua aspek kehidupan mereka, termasuk habitat, tingkah laku, pembiakan, selain daripada berfungsi sebagai hab pendidikan untuk orang ramai belajar tentang kepentingan serangga kecil ini yang terbang di udara, menghiasi langit malam.

Anda juga boleh berjalan di sekitar denai tempat ini dan pergi mendaki pada waktu malam untuk melihat habitat kelip-kelip di dalam hutan, atau menikmati menaiki bot di sepanjang hutan bakau. Terdapat juga restoran berhawa dingin di sini yang menyajikan hidangan lazat, dan anda mungkin bernasib baik untuk melihat monyet proboscis yang berdekatan.

4. Tadzmahal Travel & Tours Jetty

Diundi sebagai salah satu dari 10 pantai paling indah di Malaysia oleh CNN International dan turut dipaparkan sebagai sebahagian daripada episod dalam siri “Ultimate Geography: A World Atlas” oleh Saluran National Geographic, Tadzmahal Travel & Tours Jetty merupakan salah satu tempat menarik di Kota Belud yang wajib dikunjungi bagi mereka yang gemar melancong dan meneroka tempat baharu. Mereka mempunyai pelbagai tarikan yang akan menarik perhatian semua jenis pelawat. Dengan banyak aktiviti yang ditawarkan, pelawat boleh menikmati masa lapang kegemaran mereka, seperti memancing, snorkeling, atau hanya bersantai bersama rakan sambil menikmati secawan teh.

Jeti ini boleh memuatkan sehingga 5 bot pada bila-bila masa, yang akan membawa anda pada pengembaraan anda yang seterusnya ke tengah-tengah kawasan pedalaman Borneo atau ke laut, di mana seseorang boleh menikmati pemancingan laut dalam untuk makan malam mereka. Walau apa pun pilihan anda, ada sesuatu di sini untuk semua orang.

5. Tamu Kota Belud

Apabila ke Kota Belud, pastikan anda melihat pasar mingguan tempat peniaga berkumpul untuk menjual hasil mereka. Selain sayur-sayuran berdaun hingga kek yang lazat, terdapat juga kraf tangan kreatif dan pakaian tradisional yang direka dengan mahir. Pasar mingguan ini adalah tempat menarik di Kota Belud yang popular, menarik pengunjung dengan tawaran berpatutan, yang juga menjadi lokasi acara tahunan, Tamu Besar, yang diadakan setiap Oktober.

Ia ialah platform untuk semua peniaga untuk mempamerkan barangan terbaik mereka manakala penduduk tempatan menyerlahkan budaya berwarna-warni Kota Belud dengan persembahan yang unik.

6. Sungai Kawa Kawa

Bukan setiap hari anda dapat melihat tempat seperti Sungai Kawa Kawa di Sabah. Perairannya sangat jernih sehingga seseorang boleh duduk di tepi sungai ini dan tidak akan bosan. Terletak hanya 15 minit dari bandar, ia telah memainkan peranan penting dalam membantu penduduk yang tinggal di sekitarnya mengangkut barang.

Sungai Kawa Kawa di Sabah merupakan satu lagi tempat menarik di Kota Belud yang popular kerana banyak aktiviti disediakan, seperti berakit, mendaki dan berenang. Sungai ini juga menawarkan pelbagai air terjun untuk diterokai, yang sesuai untuk mereka yang ingin menikmati pengalaman yang berbeza daripada hari biasa mereka. Jika anda sedang mencari sesuatu yang lebih menarik daripada sekadar mendaki atau berenang, ini adalah tempat yang sesuai.

7. Kampung Tambulion

Kampung Tambulion adalah sebuah perkampungan kecil yang indah yang terletak di timur bandar Kota Belud dan dipenuhi dengan penduduk kampung yang baik hati dan mesra. Di tempat menarik di Kota Belud yang indah ini, seseorang dapat mengagumi sawah padi dan pemandangan Gunung Kinabalu yang menakjubkan. Penduduk Tambulion mempunyai ikatan yang sangat kuat dengan adat tradisi mereka walaupun mereka hidup dalam zaman di mana segala-galanya kelihatan begitu pantas. Selain daripada menjadi tempat yang bagus untuk berkhemah dan meredah hutan, anda juga boleh mencuba memberi makan kepada ikan dan menanam padi.

8. Usukan Cove Lodge

Terletak di bahagian terpencil Sabah ialah Usukan Cove Lodge yang tenang, satu lagi daripada banyak tempat menarik di Kota Belud yang indah dan percutian yang jauh daripada hiruk-pikuk kehidupan bandar sambil masih cukup dekat dengan alam semula jadi supaya anda boleh merasai segala yang ditawarkan. Dikelilingi oleh hutan hijau yang subur dan tebing batu kapur yang menjulang tinggi, rumah persinggahan ini akan membantu anda berhubung semula dengan alam semula jadi dan berehat daripada gaya hidup sibuk anda. Sama ada anda ingin mendaki atau hanya berehat di sekitar kolam renang, terdapat banyak tarikan untuk semua orang di Usukan Cove Lodge Kota Belud.

Dibina pada tahun 2003, ia menawarkan gabungan penginapan gaya Bali, Malaysia dan Barat dengan pemandangan jelas banjaran gunung hutan hujan serta akses mudah ke banyak aktiviti luar yang menarik, termasuk pendakian Gunung Kinabalu atau lawatan ke beberapa air terjun tempatan.

9. Bigfin Divers

Adakah anda berminat dengan hidupan marin dan penerokaan lautan? Jika ya, Bigfin Divers mungkin destinasi pilihan anda yang seterusnya. Syarikat menyelam yang memenangi anugerah ini menawarkan pakej pelancongan menyelam dan percutian kepada pengembara, selain daripada kursus bermaklumat yang boleh membantu seseorang mengetahui lebih lanjut tentang semua jenis haiwan laut yang hidup di perairan negeri Malaysia ini.

Anda akan menemui pelbagai jenis hidupan laut semasa penyelaman anda seperti penyu, kuda laut, sotong, dan juga jerung paus laut jika anda bernasib baik.

10. Tegudon Tourism Village

Jika anda sedang mencari ketenangan dan kesunyian, anda akan kagum dengan keindahan alam semula jadi di Tegudon Tourism Village. Di sini, anda boleh menaiki jambatan gantung untuk menikmati pemandangan sawah padi yang menakjubkan dengan latar belakang Gunung Kinabalu dan sungai bersih yang luas. Bukan itu sahaja, anda mempunyai pilihan untuk bermalam di sini dengan mendirikan kem anda atau menyewa satu dari pusat di sini untuk melihat bintang.

Secara keseluruhannya, bandar ini mempunyai penduduk yang mesra dan banyak tempat yang indah untuk dikunjungi. Anda disarankan untuk melawati pelbagai tempat menarik di Kota Belud jika anda ingin merasai keindahan Sabah di Malaysia.

Leave a Reply

error: Content is protected !!