Tempat Menarik di Kluang

Jika anda tidak pernah dengar tentang Kluang, ia adalah salah satu daripada tiga daerah yang dikelilingi daratan di Johor. Nama Kluang sebenarnya berasal daripada sejenis kelawar pemakan buah tempatan yang dipanggil keluang, yang juga dikenali sebagai kalong. Terdapat juga laporan mengatakan bahawa sekumpulan keluang telah menyerang kebun sehingga memerlukan bantuan bomoh untuk menghalaunya. Jika anda ingin tahu tentang apa yang ditawarkan oleh bandar yang dinamakan sempena keluang, berikut adalah beberapa tempat menarik di Kluang yang terbaik.

1. Gunung Lambak


Gunung Lambak merupakan sebuah gunung kecil yang berketinggian 510 meter dari aras laut. Ia mengambil masa kira-kira 1-2 jam untuk melengkapkan pendakian melalui denai terpendek. Ini juga merupakan laluan paling curam, tetapi terdapat tali penggantung untuk membantu anda mengekalkan keseimbangan anda. Walaupun pendakian ini tidak mudah dan mungkin agak mencabar, terutamanya untuk pemula, pemandangan dari puncak sangat menakjubkan dan berbaloi.

Sebaliknya, laluan yang lebih selamat tetapi panjang akan mengambil masa sekitar 5-6 jam untuk sampai ke puncak tetapi ia juga akan memberi peluang untuk anda bersatu dengan alam semula jadi. Masa terbaik untuk mendaki gunung adalah pada awal pagi atau lewat petang apabila tiada cahaya matahari yang terik. Anda juga tidak digalakkan untuk datang ke tempat menarik di Kluang ini selepas hujan kerana tanahnya sangat licin dan berbahaya.

2. Kampung Tropika

Terletak 40 minit dari pusat Kluang, Tropical Village adalah sebuah taman hiburan kecil. Replika mercu tanda telah dibina dalam taman tema seluas 32 ekar ini untuk memberi satu lagi pengalaman yang luar biasa kepada para pelancong. Anda boleh menjangkakan untuk menghabiskan sekitar 1 hingga 2 jam di sini sambil anda menavigasi dari taman permainan kanak-kanak hingga ke sudut haiwan peliharaan. Replika miniatur mercu tanda terkenal di seluruh dunia, termasuk Menara Eiffel, Menara Berkembar Petronas dan Menara Condong Pisa, juga didapati di sini.

3. Seni Jalanan Kluang


Kluang ialah rumah kepada seni dan mural yang tersebar di seluruh kawasan perbandaran. Sesetengah mural boleh ditemui di bahagian luar bangunan manakala yang lain dilakar dan dicat di atas turapan di sepanjang tepi jalan. Seni ini berjaya mengubah lorong belakang yang biasa kepada sesuatu yang luar biasa. Kebanyakan pelancong yang datang ke Kluang menganggap mural ini sekadar projek seni yang “sementara” dan akan pudar mengikut peredaran masa, namun setiap karya seni mempunyai cerita tersendiri.

Dengan warna yang terang, karya seni ini menghidupkan suasana kawasan tempatan. Lawatan pada awal pagi ke salah satu tempat menarik di Kluang yang paling popular adalah sesuai untuk mengelakkan orang ramai dan memudahkan anda mengambil gambar yang luar biasa tanpa menunggu. Oleh sebab lukisan itu semuanya berada di satu jalan dan berdekatan antara satu sama lain, anda tidak perlu pergi mencarinya. Anda juga boleh bersarapan pagi di salah sebuah kedai kopi yang terletak di sepanjang laluan untuk menikmati masakan tempatan seperti roti bakar kaya, nasi lemak, dan mee goreng.

4. Kluang Coffee Powder Factory


Kluang Coffee Powder Factory adalah tempat yang wajib dikunjungi oleh semua penggemar kopi. Ia terletak di Jalan Besar, Kampung Yap Tau Sah dan anda boleh menerokai tempat kelahiran kopi di Kluang. Sebaik sahaja anda keluar dari kereta, aroma kopi panggang amat enak dan memukau. Kakitangan kilang kopi ini sentiasa sedia untuk membantu anda dan akan membawa anda melawat seluruh kilang serta memberi keterangan tentang cara kopi dibuat. Anda juga akan berpeluang untuk merasa kopi putih dan hitam yang asli dan mantap di kafe mereka.

5. Taman Organik Zenxin


Taman Organik Zenxin telah dicipta untuk memberi orang pandangan berharga tentang pertanian organik. Di sini, pengunjung boleh melawat ladang organik dan juga memahami lebih lanjut tentang proses penanaman herba. Selain itu, anda juga berpeluang untuk mendekatkan diri dengan alam semula jadi dengan bermalam di tapak khemah di tempat menarik di Kluang ini.

6. UK Farm Agro Resort


Ladang baka tenusu terbesar di Malaysia dan salah satu tempat menarik di Kluang yang terbaik adalah lokasi yang sesuai untuk lawatan sehari. Kanak-kanak boleh bertemu dan memberi makanan kepada haiwan seperti kambing, biri-biri dan burung unta. UK Farm juga merupakan tempat yang sangat baik untuk lawatan lapangan dan pendidikan kerana pelawat juga boleh mendapat maklumat tentang jenis haiwan dan proses perahan susu kambing secara dekat.

Haiwan seperti burung merak, arnab dan monyet juga boleh dilihat dalam persediaan mini zoo. Selain daripada berinteraksi dengan haiwan, ladang cendawan Ling Zhi merupakan satu lagi ciri menarik yang perlu anda kunjungi di resort. Anda juga boleh melawat perkampungan olok-olok dan menikmati persembahan Orang Jakun mereka yang mengagumkan.

7. Hutan Rekreasi Gunung Lambak

Hutan Rekreasi Gunung Lambak merupakan satu lagi tempat menarik di Kluang yang menarik bagi mereka yang berhasrat untuk menerokai keindahan alam semula jadi. Ia bukan sahaja dipenuhi dengan sungai dan air terjun mini tetapi, ia juga berfungsi sebagai tempat mendaki yang sangat bagus. Pendakian ini akan menjadi satu senaman yang mencabar kerana untuk sampai ke titik tengah pendakian anda, anda memerlukan masa sekitar 30 minit. Anda juga boleh melihat monyet jika anda bernasib baik.

8. Taman Tasik MPK Kluang

Taman Tasik Kluang MPK adalah satu lagi tempat menarik di Kluang yang harus anda lawati. Orang ramai kerap mengunjungi taman ini untuk meluangkan masa bersama keluarga mereka serta menyertai aktiviti rekreasi. Berlari, berjoging, meluncur dan juga taman permainan kanak-kanak adalah antara aktiviti dan kemudahan yang terdapat di Taman Tasik MPK Kluang. Sebagai bonus, kehijauan di sekeliling tasik menjadikannya lebih cantik dan menyegarkan untuk aktiviti pagi.

9. Kluang Rail Coffee

Kluang, sebuah pekan kecil di Malaysia, ialah rumah kepada kopitiam yang indah yang membawa semua orang kembali ke zaman silam mereka. Terletak berhampiran Stesen Kereta Api Kluang, Kluang Rail Coffee menyediakan juadah kopitiam seperti roti bakar, nasi lemak, dan juadah tempatan yang lain. Anda boleh menghirup secawan kopi panggang panas anda di sini sambil melihat kereta api berlalu. Selepas makan tengah hari, anda boleh menuju ke stesen kereta api untuk mencari beberapa tempat menarik untuk bergambar yang menarik.

10. Kluang Mall

Kluang Mall yang terletak di tengah-tengah bandar merupakan tempat menarik di Kluang pilihan orang ramai pada hujung minggu dan hari cuti. Pusat beli-belah ini berhawa dingin dan amat besar sehinggakan boleh menampung beberapa rangkaian peruncit yang paling terkenal di Kuala Lumpur seperti Pacific Hypermarket & Departmental Store. Rangkaian peruncit ini menjual pelbagai jenis makanan, barangan runcit, pakaian, barangan pasar basah, dan peralatan elektrik.

Dengan begitu banyak perkara yang menakjubkan untuk dilakukan di daerah kecil Johor ini, sudah pasti anda akan menemui sesuatu yang sesuai untuk anda di antara tempat-tempat menarik di Kluang. Ini termasuk apa-apa sahaja daripada denai kembara dan taman rekreasi hingga ke ladang haiwan. Selain daripada banyak tarikan untuk dilawati, Kluang juga terkenal dengan kopitiam, atau kedai kopi, di seluruh bandar yang menyajikan masakan tradisional Malaysia dengan rasa yang tersendiri.

Leave a Reply

error: Content is protected !!