Tempat Menarik di Kota Tinggi 

Kota Tinggi adalah sebuah bandar yang terletak di Timur Johor, Malaysia dan terkenal dengan air terjun dan kelip-kelip. Kota Tinggi adalah syurga bagi pencinta alam dengan aktiviti luar yang unik dan keindahan alam semula jadi yang tidak tercemar. Dengan pemodenan yang pesat, ianya sungguh mengagumkan bahawa tempat seperti ini masih lagi wujud. Di bawah adalah beberapa tempat menarik di Kota Tinggi yang indah yang patut anda lawati untuk aktiviti dan pengalaman hebat yang menanti anda.

1. Teluk Mahkota

Salah satu tempat menarik di Kota Tinggi pertama yang patut anda lawati ialah Jason Bay, sebuah teluk sepanjang 12 kilometer di Sedili, Johor Timur, yang menghadap ke Laut China Selatan. Wilayah teluk ini juga dikenali sebagai Sidili di kalangan penduduk tempatan. Ia adalah teluk cetek dengan tiupan angin laut yang menyegarkan anda dari kepenatan bekerja. Masa terbaik untuk melawat Jason Bay ialah semasa musim tengkujuh pantai timur di mana anda boleh menikmati angin sejuk dan ombak, atau pada bulan Jun hingga September, apabila airnya tenang dan jernih.

Selain itu, kawasan sekitar Teluk Mahkota terkenal dengan kelimpahan hidupan marin, menjadikannya tempat yang sangat baik untuk memancing, berenang atau melihat pelbagai jenis ikan berenang. Dan jangan lupa, semasa lawatan anda, luangkan sedikit masa untuk menerokai banyak kedai dan gerai yang menarik di sepanjang kawasan ini.

2. Taman Kelip-Kelip Kota Tinggi


Taman Kelip-kelip Kota Tinggi adalah salah satu daripada banyak tarikan semula jadi di Kota Tinggi dan merupakan pilihan yang disyorkan untuk anda jika anda mencari kelip-kelip. Taman ini adalah rumah kepada beratus-ratus kelip-kelip, yang boleh dilihat berkelip-kelip di pokok pada waktu malam. Pemandangan menakjubkan kelip-kelip berhampiran pokok kelihatan seperti pokok Krismas yang dibalut dengan lampu berkilauan terang, menjadikan perjalanan bot selama 45 minit sangat berbaloi. Walau bagaimanapun,sila ambil perhatian bahawa kelip-kelip lebih senang dilihat semasa musim hujan dan cuaca lebih sejuk.

Selain daripada menaiki bot kelip-kelip yang akan membolehkan anda menyaksikan keindahan kelip-kelip yang bercahaya, terdapat juga ladang haiwan kecil di mana kambing dan ikan boleh diberi makan selepas membeli makanan. Kawasan permainan kanak-kanak disediakan untuk keluarga meluangkan masa beberapa jam sebelum menikmati lawatan bot sungai selepas senja.

Jika anda sedang mencari pengalaman yang unik dan ajaib, Taman Kelip-kelip Kota Tinggi ialah salah satu tarikan utama di Malaysia yang mesti dilawati di Kota Tinggi untuk pencinta alam semula jadi dan peminat serangga.

3. Air Terjun Gunung Pelepah


Jika anda sedang mencari pengembaraan yang mendebarkan dan memacu adrenalin, lihatlah Air Terjun Pelepah 3 peringkat ini. Terletak berhampiran pekan Kota Tinggi, Air Terjun Pelepah merupakan siri air terjun bertingkat yang akan membuatkan anda terpesona. Pendakian ke air terjun mengambil masa lebih kurang 2 jam dan terdiri daripada 12 peringkat. Walaupun mengambil masa agak lama, namun pendakian anda berbaloi kerana anda akan dapat menikmati pemandangan air terjun sungguh menakjubkan.

Dan jika anda seorang perenang, anda akan gembira mengetahui bahawa tempat ini sesuai untuk semua perenang, tidak kira sama ada anda ingin berenang di hujung yang dalam atau cetek. Jadi, jika anda sedang mencari percutian sehari yang menarik dari Kota Tinggi, masukkan tempat menarik di Kota Tinggi ini dalam senarai anda.

4. Air Terjun Kota Tinggi


Di Air Terjun Kota Tinggi, anda boleh merasai pengalaman mendaki dan berenang. Walau bagaimanapun, pendaki dikehendaki untuk mendapatkan permit terlebih dahulu. Air tawar yang sejuk, bunyi kicauan burung dan monyet di sekitar air terjun, boleh menghubungkan sesiapa sahaja dengan alam semula jadi dan memberi pengalaman yang tenang kepada anda.

5. Koref Desaru Leisure Farm


Ladang ini merupakan kawasan perkhemahan luar bandar, ekopelancongan dengan kemudahan dijaga dengan baik merangkumi pelbagai aktiviti berasaskan alam semula jadi. Flying fox, berkayak, gelongsor air dan memancing di kolam adalah antara aktiviti yang disediakan. Lawatan ladang pada sebelah pagi juga termasuk dalam pakej tiket pengunjung. Koref Desaru Leisure Farm adalah tempat menarik di Kota Tinggi yang sangat sesuai untuk individu yang berkhemah untuk kali pertama dan mereka yang mempunyai anak-anak kecil juga boleh menghargai alam semula jadi dalam suasana yang selamat.

6. Ladang Buaya Teluk Sengat

Mencari tempat untuk mendekati beberapa makhluk yang paling luar biasa di planet ini? Lihat sahaja Ladang Buaya Teluk Sengat Kota Tinggi! Ladang ini, yang ditubuhkan pada 1979, merupakan ladang buaya terbesar di semenanjung Malaysia. Ia menempatkan sebanyak 1,000 buaya air masin, juga dikenali sebagai Crocodylus porosus.

Ia bertujuan untuk menyediakan pengalaman pendidikan untuk pelawat, mengajar mereka tentang biologi, baka, habitat dan tingkah laku haiwan yang menakjubkan ini. Anda juga boleh melihat beberapa usaha sedang dilakukan untuk memelihara makhluk ini. Dan jika anda berasa berani, anda boleh mendekati buaya berusia 100 tahun! Ladang ini wajib dikunjungi mana-mana pencinta reptilia.

Kota Tinggi mungkin bukan tempat pertama yang anda fikirkan apabila anda merancang untuk melawat Johor, tetapi bandar ini mempunyai banyak permata tersembunyi. Anda akan temui banyak tempat yang menarik perhatian anda, daripada pantai, air terjun yang cantik sehingga ke muzium. Selain daripada banyak tempat menarik di Kota Tinggi, kunjungan anda ke sini boleh menjadi peluang untuk anda melarikan diri dari kesibukan bandar.

Leave a Reply

error: Content is protected !!