Tempat Menarik di Kuala Kangsar

Kuala Kangsar ialah bandar diraja Perak, dengan istana agung, mercu tanda bersejarah dengan seni bina yang mewah. Pembuat keris dan penyulam batik yang berkhidmat untuk raja menetap di sini, serta pengilang labu sayong yang membuat barangan untuk orang awam. Dengan pelbagai cerita sejarah dan legasi di bandar ini, berikut adalah tempat menarik di Kuala Kangsar yang popular yang harus anda lawati.

1. Masjid Ubudiah

Kuala Kangsar adalah rumah kepada banyak masjid yang indah, tetapi Masjid Ubudiah sudah pasti salah satu yang paling menakjubkan. Masjid itu telah diarahkan untuk dibina pada 1913 oleh Sultan Idris Murshidal Azam Shah selepas baginda sembuh daripada sakit, tetapi malangnya baginda tidak pernah melihat masjid yang telah siap sebelum baginda mangkat.

Bagaimanapun, legasinya kekal di dalam bangunan yang indah ini, yang menjadi salah satu tempat menarik di Kuala Kangsar yang paling popular. Pengunjung dari seluruh Malaysia datang untuk mengagumi seni bina masjid yang mengagumkan dan persekitaran yang menakjubkan di kawasan bukit stesen Kuala Kangsar.

Masjid ini cantik, dengan kubah putih yang indah dan menara yang menakjubkan. Ia bukan sahaja salah satu tempat menarik di Kuala Kangsar yang cantik, tetapi ianya juga salah satu masjid tercantik di Malaysia. Jadi, jika anda pernah berada di Kuala Kangsar, lihatlah Masjid Ubudiah. Anda pasti tidak akan kecewa!

2. Jambatan Victoria

Ia merupakan salah satu tempat menarik di Kuala Kangsar yang paling sesuai untuk anda untuk mengambil gambar yang cantik. Jambatan Victoria, yang merentangi Sungai Perak berhampiran Karai, telah didirikan pada tahun 1897 dan adalah salah satu jambatan kereta api tertua di Malaysia. Ia dinamakan sempena Ratu Victoria sempena Tahun Jubli Berliannya.

Sebelum pembinaan jambatan ini diberhentikan pada tahun 2002, Jambatan Victoria digunakan untuk menghubungkan Pulau Pinang dengan Negeri-negeri Melayu Pantai Barat melalui transit rel bijih timah. Terdapat sebuah kedai roti berhampiran Victoria Bridge yang menjual roti yang baru dibakar, Milo Kepal – hidangan ais manis yang dibuat dengan salah satu minuman kegemaran rakyat Malaysia iaitu Milo. Anda juga boleh berehat sambil memerhati pemandangan jambatan.

3. Istana Kenangan

Istana Kenangan yang bersejarah, kini dipanggil Muzium Diraja Perak, berfungsi sebagai tempat untuk perayaan diraja dan persiapan upacara pengebumian. Ia dikenali sebagai Istana Mayat selepas digunakan untuk persiapan upacara pengebumian. Ia kemudiannya dikenali sebagai Istana Kenangan oleh Perdana Menteri pertama, Tunku Abdul Rahman pada tahun 1986.

Tempat menarik di Kuala Kangsar ini adalah sebuah rumah agam Melayu tradisional yang menakjubkan. Struktur kayu itu dibina tanpa sebatang paku besi, dan dindingnya dihiasi dengan kayu rotan dan arca yang diukir dengan teliti. Istana ini mempunyai bentuk tersendiri yang menyerupai pedang dalam sarungnya.

4. Tempat Membuat Labu Sayong


Labu Sayong, tempayan air tradisional berbentuk seperti labu botol, adalah lambang Kuala Kangsar. Walaupun sesetengah orang percaya air yang disimpan di dalamnya mempunyai kesan terapi, namun ramai menggunakannya untuk memastikan air mereka sejuk. Antara perkara menarik di Kuala Kangsar ialah anda boleh menyaksikan bagaimana labu sayong dihasilkan dengan menggunakan roda pemutar. Anda boleh menyaksikan bagaimana labu sayong dihasilkan dengan proses pembuatan tradisional atau menyertai bengkel di mana anda boleh membuatnya sendiri.

5. Tukang Buat Keris Perak

Parang tradisional suku Dayak dipanggil klewang atau keris. Ia sering dijadikan sebagai pusaka, simbol status atau aksesori semasa perhimpunan rasmi. Teknik menciptanya adalah suci dan biasanya diturunkan melalui generasi tukang besi seperti Pak Mazin di Bukit Chandan. Pengunjung ke tempat itu pasti bertuah dapat melihatnya kerana dia suka menjemput tetamu untuk menyertai bengkelnya untuk belajar tentang pembuatan keris dan melihat bagaimana ia dilakukan secara peribadi – bukan hanya membacanya di atas kertas.

Raja Shahriman Raja Aziddin ialah seorang lagi tukang besi terkenal di kawasan itu kerana sikap uniknya dalam penempaan besi. Dia mengubah bahagian besi menjadi arca logam yang indah yang sering menyerupai bentuk manusia, diilhamkan daripada teknik penempaan keris tradisional. Jika anda bernasib baik, anda boleh menonton dia bekerja sambil mencipta karya agungnya yang seterusnya.

6. Tekat Benang Emas


Kuala Kangsar bukan sahaja mengenai istana diraja dan tapak bersejarah – bandar ini juga menempatkan bentuk sulaman unik yang dikenali sebagai Tekat Benang Emas, atau Sulaman Benang Emas. Kraf yang rumit ini melibatkan benang emas kecil yang ditenun tangan menjadi reka bentuk bunga yang pada barangan baldu.

Apabila anda berkunjung ke Kuala Kangsar, anda juga berpeluang melihat penyulam sedang bekerja dan juga mencuba menyulam kraf halus ini dengan bantuan Puan Mardziah. Puan Mardziah merupakan seorang tukang sulam yang terkenal di kalangan penduduk tempatan, dan beberapa hasil karyanya yang menakjubkan boleh dilihat di istana dan muzium.

Jahitan rumit yang digunakan oleh keluarga Puan Mardziah untuk membuat pakaian mereka selama berpuluh tahun memerlukan tangan yang mahir. Namun begitu, mereka tetap melakukannya walaupun kerja itu memakan masa kerana hasil tenunan tersebut boleh dijual dengan harga yang tinggi. Tempat menarik di Kuala Kangsar ini patut dikunjungi mereka yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bentuk sulaman yang menarik ini.

Dengan semua tarikan yang terdapat di bandar ini, tidak hairanlah kenapa banyak pengunjung melawat ke Kuala Kangsar. Selain daripada pelbagai tempat menarik di Kuala Kangsar, sejarah Kuala Kangsar yang kaya dan hubungan yang masih dipegangnya memastikan percutian anda di sini tidak ternilai.

Leave a Reply

error: Content is protected !!