Tempat Menarik di Kulai

Awalnya kawasan ini dikenali sebagai Gui Lai pada tahun 1920-an, namun, pada suatu ketika dahulu, Sungai Kulai dinaiki air dalam satu musim hujan, menyebabkan berpuluh-puluh penyu berkumpul di tebing berenang ke bandar. Insiden ini mendapat jolokan “Gui Lai” dalam kalangan masyarakat Hainan, yang diterjemahkan kepada “kura-kura tiba”. Walau bagaimanapun, kerana kesukaran menulis nama dalam kitab Cina, ia telah dinamakan Kulai. Jika anda merancang untuk melancong ke pekan ini, berikut adalah beberapa tempat menarik di Kulai yang patut anda lawati.

1. Hutan Rekreasi Gunung Pulai

Hutan Lipur Gunung Pulai merupakan salah satu daripada banyak permata tersembunyi di Kulai. Ini adalah tempat yang sesuai untuk anda jika anda inginkan tempat menarik di Kulai yang semula jadi atau mencari cabaran. Hutan ini sesuai untuk pendakian, terapi alam semula jadi, atau sekadar menyegarkan minda anda. Dipenuhi dengan beberapa trek pendakian ditemani tumbuh-tumbuhan menghijau, Hutan Rekreasi Gunung Pula merupakan kawasan yang sesuai untuk bersenam dan menghirup udara segar.

Terdapat dua laluan yang boleh anda lalui, jalan tar atau laluan ke dalam hutan – kedua-duanya menawarkan pemandangan dan pengalaman yang unik. Selepas perjalanan yang panjang, anda boleh menyejukkan diri dengan berendam di dalam air terjun. Jika anda bernasib baik, anda mungkin berpeluang untuk melihat beberapa hidupan liar tempatan, seperti owa dan kera. Jadi, jika anda sedang mencari aktiviti yang seronok untuk dilakukan, anda patut mengunjungi Hutan Lipur Gunung Pulai.

2. Putuo Village


Putuo Village ialah tempat percutian yang tenang untuk sesiapa sahaja yang ingin berehat dari kesibukan kehidupan seharian. Tokong ini terletak 30 kilometer dari Johor Bahru, berfungsi sebagai tapak peninggalan seni dan sejarah Buddha. Terdapat juga laluan “bamboo trekking” yang luas yang membolehkan anda untuk mendaki ataupun bersiar-siar di kawasan ini.

Terdapat juga Fat Bamboo Cafe di mana anda boleh berehat dengan secawan kopi dan snek. Landskap hutan buluh tiruan, sarang gantung gergasi, tempat suci dan latar belakang pelangi yang berestetik di tempat menarik di Kulai ini juga sesuai untuk anda mengambil gambar untuk dikongsi di laman sosial anda.

3. Kelab Golf dan Desa Palm Resort

Daerah ini mempunyai banyak tarikan semula jadi seperti Palm Resort Golf and Country Club yang terkenal, yang menawarkan sekilas keramahan Kulai yang tulen dan segera menjadi lawatan wajib untuk pemain golf di seluruh dunia. Ia adalah salah satu kelab golf terbaik di bandar ini dengan tiga padang yang diselenggara dengan baik, dengan tema padang yang tersendiri.

Resort ini menawarkan kemudahan permainan pendek yang terbaik dan kereta golf yang pantas. Destinasi golf utama ini mempunyai 18 lubang di setiap padang untuk menguji kemahiran anda dan memuaskan keinginan bermain golf anda.

4. Star Fish Leisure Farm

Jika anda ingin pergi bercuti tanpa menggunakan Internet, Star Fish Leisure Farm adalah tempat yang sesuai. Pastikan anda bersedia untuk menangkap ikan kerana pekerja di sini adalah seorang nelayan berpengalaman yang akan mengajar anda cara memberi umpan kepada ikan dan segala-galanya mengenai memancing. Bukan itu sahaja, terdapat banyak aktiviti lain “water obstacle,” berkayak dan cabaran bot terapung yang disediakan di sini yang menjadikan tempat menarik di Kulai ini sangat baik untuk aktiviti-aktiviti berkumpulan dan membina pasukan.

Ladang haiwan kecil termasuk ayam jantan, arnab, angsa dan lebah juga merupakan sebahagian daripada ternakan ikan akuakultur ini.

5. Tokong Hua Guo Shan


Hua Guo Shan dinamakan sempena tokoh mitologi China, Sun Wu Kong, Raja Monyet Hua Guo San dari “Perjalanan ke Barat”. Seperti namanya, terdapat banyak monyet, dan anda mungkin melihat mereka melakukan aksi gila seperti berayun pada kabel dan menyelam ke dalam kolam untuk menyejukkan badan dalam cuaca panas. Sebagai salah satu daripada beberapa tempat menarik di Kulai yang berkenaan dengan agama, Hua Guo Shan menghormati Buddha Thailand, dan Guanyin Bodhisattva yang terletak di atas bukit.

Dua belas patung haiwan yang mewakili zodiak Cina juga menyumbang kepada tarikan bukit kecil tokong ini.

6. Kelapa Sawit Wall Art

Kelapa Sawit Wall Art adalah permata tersembunyi di Kulai. Dinding di tempat menarik di Kulai ini dipenuhi dengan pelbagai karya seni yang berbeza-beza dari watak anime Jepun, papan pemotong Hakka, lukisan minimalis sehinggalah ke mural interaktif dan banyak lagi. Seni jalanan ini terletak di sebuah kawasan jalan kecil,di tengah-tengah bangunan yang dipenuhi dengan perniagaan tempatan sepanjang Jalan Kelapa Sawit.

7. Nanyang Fish Farm


Kulai mungkin terkenal kerana dedikasinya terhadap perindustrian dan pembuatan. Namun, ramai pengunjung tidak tahu bahawa Kulai juga merupakan rumah kepada beberapa ternakan ikan terbaik di negara ini. Nanyang Fish Farm adalah salah satu tarikan pelancong paling popular di Kulai bagi penduduk tempatan dan pengunjung luar dan mempunyai pelbagai jenis ikan tropika, termasuk koi, guppy, barb tinfoil, dan arowana.

Tempat ini juga menjual tumbuhan akuatik, peralatan akuarium dan produk makanan haiwan peliharaan yang lain. Pengunjung boleh bersiar-siar di ladang untuk melihat pelbagai jenis ikan dan mengetahui tentang penjagaan mereka. Kulai adalah tempat yang menarik untuk dikunjungi bagi mereka yang mencintai alam semula jadi dan ingin mengetahui lebih lanjut tentang penternakan ikan.

Ramai orang beranggapan bahawa Kulai, daerah terkecil di Johor, tidak mempunyai banyak tarikan menarik untuk ditawarkan kepada pelancong selain daripada masakan Hakka yang sedap. Trek mendaki bukit, ladang haiwan, padang golf dan seni jalanan hanyalah beberapa tempat menarik di Kulai selain daripada keramahan penduduk tempatan Kulai, yang menetap di pekan-pekan kecil yang lain, yang sangat baik dan bersifat mesra serta peramah kepada pengembara.

Leave a Reply

error: Content is protected !!