Tempat Menarik di Kulim

Apabila anda memikirkan tentang Kedah, mustahil untuk tidak memikirkan Kulim. Kulim adalah sebuah daerah yang terletak kira-kira 27 kilometer timur George Town, Pulau Pinang. Di samping itu, ia terkenal untuk mempunyai taman industri berteknologi tinggi pertama di Malaysia, Kulim Hi-Tech Park. Berikut adalah 7 tempat menarik di Kulim yang akan membuatkan anda ingin melawat bandar ini.

1. Taman Burung Kulim

Taman Burung Kulim adalah taman burung yang juga menempatkan haiwan peliharaan yang mesra dan spesies liar jinak yang boleh disentuh dan diberi makan. Antara haiwan yang boleh anda temui di tempat menarik di Kulim ini ialah landak, landak, burung kakak tua dan banyak lagi. Terdapat jurulatih disediakan untuk membantu kanak-kanak kecil dalam mengendalikan dan memberi makan kepada pelbagai jenis burung dan haiwan peliharaan seperti arnab dan ikan.

Tambahan pula, kanak-kanak boleh menangkap ikan kecil di dalam kolam kecil dan menunggang kuda. Bagi orang dewasa, anda akan berpeluang bergambar dengan ular sawa albino.

2. Air Terjun Junjong


Apabila anda berfikir tentang perkara yang indah di alam semula jadi, air terjun mungkin terletak di atas senarai anda. Air Terjun Junjong yang dikelilingi kehijauan merupakan salah satu tempat menarik di Kulim yang indah dan menarik untuk dilihat. Terdapat anak-anak sungai kebanyakannya cetek dan sesuai dan selamat untuk kanak-kanak bermain sambil diperhatikan orang dewasa.

3. Hutan Pinus Terap

Hutan Pinus Terap, yang terletak di Jalan Serdang, Kampung Batu Sepuluh, menawarkan pemandangan yang menakjubkan. Deretan pokok pinus yang kehijauan menghasilkan sebuah latar belakang yang sangat cantik untuk bergambar, tidak hairanlah jika anda melihat banyak pasangan yang mengupah jurugambar profesional untuk penggambaran perkahwinan mereka pada hujung minggu di sini. Hutan Pinus ini sesuai untuk sesi pemotretan dengan set buaian kayu buatan tangan di dalam hutan. Berbeza dengan hutan hujan tropika biasa di Malaysia, hutan pinus ini seolah-olah akan mengangkut anda ke hutan negara lain.

4. Taman Rekreasi Sungai Parit Bunian


Taman Rekreasi Sungai Parit Bunian mempunyai kemudahan rekreasi seperti trek berjoging dan berbasikal. Taman permainan yang disediakan di dalam kawasan taman rekreasi ini juga merupakan lokasi yang hebat untuk kanak-kanak berseronok. Selain itu, banyak pasangan juga datang ke sini untuk mengambil gambar pra-perkahwinan mereka di sini disebabkan persekitaran yang besar,luas dan cantik. Secara keseluruhannya, tempat menarik di Kulim ini adalah tempat yang santai di mana anda akan melihat perkelahan keluarga, perhimpunan kecil dan juga percutian pasangan.

5. Kulim Golf and Country Resort

Kulim Golf & Country Resort adalah salah satu tempat menarik di Kulim dan padang golf terbaik di Kedah. Padang yang dijaga dengan baik beserta blind corners dan Crossroads Par 3 yang panjang pasti akan menguji kesabaran anda dalam permainan golf. Teeing ground yang ditinggikan memberikan pemandangan rumah kelab yang cantik, dan persekitaran resort yang hijau bukan sahaja indah, malah juga, memberikan anda suatu ketenangan.

6. Tree Top Walk Sungai Sedim

Tree Top Walk terletak di Hutan Lipur Sungai Sedim, kira-kira 30 minit pemanduan dari Kulim. Ia adalah salah satu jalan kanopi hutan hujan terpanjang di dunia pada 925 meter. Canopy walk juga kebanyakannya dibina daripada keluli dan kekuda dan mempunyai berat keseluruhan 422,214 kilogram.

Tree Top Walk Sungai Sedim adalah pemandangan udara pelbagai flora di dalam hutan dan sungai yang mengalir. Anda boleh mempelajari tentang pokok dan tumbuhan seperti cengal, meranti, dan petai dengan membaca penerangannya di papan maklumat. Anda juga harus membawa teropong anda untuk melihat pelbagai jenis burung yang hidup di sana.

Anda harus tinggal di chalet atau motel berdekatan selama satu atau dua hari atau berkhemah di sana. Selain itu, terdapat aktiviti aktiviti lain yang popular seperti night walk, educational jungle walk dan flying fox. Antara kelebihan lain yang anda akan dapati jika anda mengunjungi lokasi ini pada musim buah-buahan tempatan ialah anda akan melihat buah durian segar dari ladang dijual di sekitar kawasan ini pada harga yang rendah.

7. Taman MBI Desaku Cactus Garden


Taman MBI Desaku Cactus Garden ialah sebuah taman yang indah terletak di pinggir Kulim. Taman ini mempunyai landskap yang cantik dan terletak di antara beberapa kawasan perumahan supaya penduduk dapat beristirehat dengan aman. Di sini juga terdapat tiga taman tema yang berbeza; taman kaktus, taman Jepun dan taman kisah dongeng.

Taman Kaktus ini dihiasi dengan pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan termasuk sebatang pokok ara yang tinggi dengan akar udara yang berjalin, pokok bunga kertas dan kaktus. Masa terbaik untuk melawat tempat menarik di Kulim ini adalah pada waktu senja, untuk berjalan-jalan, selepas itu anda boleh melihat pemandangan lampu berwarna-warni berlatarkan langit hitam di malam hari.

Dengan begitu banyak tempat menarik di Kulim, pasti ada sesuatu untuk semua orang. Contohnya, Tree Top Walk dan Eco Park Sg Parit Bunian mungkin menarik minat mereka yang mencari keseronokan dan sesuai untuk seisi keluarga dan sekumpulan kawan. Sebaliknya, Taman Burung Kulim, Hutan Pinus Terap, dan Kulim Golf & Country Resort boleh memberikan keseronokan dan mengurangkan kebosanan kehidupan seharian.

Leave a Reply

error: Content is protected !!