Tempat Menarik di Muar

Muar ialah bandar dan daerah kedua terbesar di negeri Johor. Bandar diraja Johor ini dahulunya dikenali sebagai Bandar Maharani Bandar Diraja dan mempunyai banyak tarikan untuk penduduk bandar yang mencari pengalaman yang lebih santai dan menyeronokkan. Dengan begitu banyak tempat untuk dikunjungi, berikut adalah beberapa tempat menarik di Muar yang terbaik.

1. Uptown Maharani


Pada waktu siang, mural berskala besar dan seni jalanan yang terdapat di sini adalah perkara yang mesti dilihat. Manakala pada waktu malam, ia berubah menjadi pasar malam dengan pelbagai produk dan perkhidmatan seperti pakaian terpakai, tatu inai, dan banyak lagi yang boleh didapati di sini. Payung berwarna-warni juga digantung di atas jalan, hampir sama dengan payung di Concubine Lane di Ipoh, Perak, menjadikan ini salah satu tempat menarik di Muar yang sesuai untuk mengambil gambar Instagram..

2. Taman Tanjung Emas


Taman yang indah ini terletak di muara sungai Muar. Anda boleh menaiki pelayaran sungai yang singkat di sepanjang tebing sungai untuk merasai angin sejuk bertiup pada wajah anda sambil mengagumi pemandangan yang indah. Orang ramai akan mula berkumpul untuk berjoging dan aktiviti riadah lain pada waktu petang.

Tempat menarik di Muar ini juga mempunyai taman permainan kanak-kanak, menjadikannya sesuai untuk percutian keluarga. Tempat itu diserikan pada waktu malam dengan lampu mempesonakan dan mainan LED yang dimainkan oleh kanak-kanak, menghidupkan suasana. Anda juga boleh menemui beberapa pasangan cantik yang datang ke sini untuk melihat matahari terbenam dalam kalangan orang ramai.

3. Taman Herba Nasuha

Taman Herba Nasuha merupakan sebuah ladang yang mengeluarkan rempah ratus di bawah label Mak Siti. Ladang seluas 3,200 ekar itu adalah rumah kepada lebih daripada 150 spesies rempah dan herba yang berasal seluruh dunia. Ia juga merupakan ladang herba terbesar di Asia Tenggara. Hampir separuh daripada rempah ratus dan herba di ladang ini diimport dari Eropah, Afrika, dan Asia.

Pengunjung juga boleh menikmati pelbagai juadah di sini dan memilih dari menu unik yang terdapat di restoran ini, seperti biryani kambing herba, asam pedas kambing, sup herba dan banyak lagi. Selain daripada restoran, kemudahan rekreasi dan aktiviti seperti “jungle trekking,” “obstacle course” dan berkayak menjadikan Nasuha Herbs and Spice Farm tempat yang tarikan yang sesuai untuk lawatan biasa atau lawatan sambil belajar.

4. Masjid Jamek Sultan Ibrahim


Masjid Jamek Sultan Ibrahim telah dibina pada tahun 1927. Ia adalah sebuah masjid yang berasaskan seni bina pengaruh British yang terletak di sepanjang Jalan Petri, berhampiran dengan muara Sungai Muar. Selain menjadi tempat ibadah umat Islam, ia juga kelihatan seperti sebuah rumah agam dengan estetika yang megah.

Reka bentuk masjid ini bergaya klasik dengan ciri-ciri Timur Tengah yang mengagumkan. Tempat menarik di Muar ini mempunyai menara tinggi empat tingkat yang elegan dibuat dengan unsur-unsur Eropah dan Turki serta tingkap Palladian Venice yang cantik. Keseluruhan masjid dicat dalam warna putih, dengan jalur biru muda untuk menambah sedikit warna.

5. Menara Jam Muar

Menara Jam Muar, terletak betul-betul di seberang Jambatan Sultan Ismail, adalah menara jam gaya Inggeris. Tempat menarik di Muar ini adalah menara tiga tingkat dengan dua tiang persegi di bahagian bawah. Keseluruhan strukturnya dicat dalam palet biru langit dan putih menyerupai Masjid Jamek Sultan Ibrahim.

6. Galeri Darurat Bukit Kepong

Galeri Darurat Bukit Kepong mempamerkan artifak bersejarah dari peristiwa gelap Bukit Kepong dan menceritakan naratif pegawai polis dan keluarga mereka yang mengorbankan nyawa mereka semasa Darurat Malaya pada tahun 1950. Kisah terperinci mengenai konflik antara pegawai polis dan pengganas komunis yang berlaku pada ketika itu boleh dijumpai di tarikan di Muar ini. Lawatan ke galeri akan membuatkan anda berasa sentimental dan sayu, membuatkan anda lebih menghargai kedamaian yang kini kita semua nikmati.

7. Tokong Muar Nan Hai Fei Lai

Tokong Muar Nan Hai Fei Lai ialah sebuah rumah ibadat Buddha yang didedikasikan untuk Dewi Penyayang, Bodhisattva Guan Yin. Ia terletak bertentangan dengan terminal bas di Muar. Penyembah dari pelbagai negeri akan melawat tokong ini pada hari lahir Dewi Guan Yin setiap tahun. Tokong ini adalah tempat yang bagus untuk mengecas semula bateri rohani anda sambil menenangkan jiwa anda.

8. The Great Mural of Muar

Majoriti mural tertumpu di dalam dan sekitar pusat bandar. Kebanyakannya menggambarkan gaya hidup, budaya, dan sejarah Malaysia. Karya seni yang menggambarkan permainan tradisional seperti teng-teng, congkak, dan batu seremban mewakili zaman kanak-kanak Malaysia sebelum alam digital, dan sudah pasti ia kelihatan seperti perjalanan nostalgia untuk generasi milenial.

Sekiranya anda tidak tahu, mural yang paling popular di tempat menarik di Muar ini ialah mural besar dua adik-beradik perempuan di Jalan Arab oleh seniman mural Rusia, Julia Volchkova.

Bandar ini adalah destinasi yang mesti anda masukkan dalam senarai anda kerana terdapat pelbagai tempat menarik di Muar yang mempunyai ciri-ciri estetik, sejarah atau alam semula jadi yang akan menghairankan anda. Kehijauan di Taman Herba Nasuha akan membantu anda mengurangkan tahap tekanan anda, manakala aktiviti lain di sana akan memacu adrenalin. Sebaliknya, Masjid Jamek Sultan Ibrahim Muar dan seni mural adalah daya tarikan estetik terhebat di bandar ini.

Leave a Reply

error: Content is protected !!