Tempat Menarik di Miri

Miri adalah sebuah bandar yang telah dibangunkan dalam satu jangka masa yang panjang. Sebagai salah satu bandar utama di Sarawak, bandar ini tidak pernah gagal menggembirakan pengunjungnya dengan pelbagai tarikan dan aktiviti. Dengan banyak kawasan untuk dilawati, berikut adalah beberapa tempat menarik di Miri yang harus anda lawati.

1. Bukit Kanada


Bukit Kanada, juga dikenali sebagai Bukit Miri, menjulang di belakang pusat bandar dengan ketinggian 150 meter (492 kaki). Jika anda gemar melihat matahari terbit atau terbenam, bukit ini adalah tempat yang sangat sesuai, selain menyediakan pemandangan panoramik bandar kecil dan Laut China Selatan dari jauh. Ianya agak mudah untuk datang ke tempat menarik di Miri ini dengan menggunakan perkhidmatan teksi atau kereta Grab.

Tambahan pula, anda boleh melawat tarikan pelancong lain yang terkenal seperti The Grand Old Lady dan Muzium Petroleum di atas bukit, dengan restoran yang berdekatan. Anda boleh datang bila-bila masa kerana ianya beroperasi 24 jam.

2. The Grand Old Lady


Grand Old Lady ialah telaga minyak pertama di Malaysia, kerana ia merupakan tempat pertama Shell menggerudi minyak, pada tahun 1910. Telaga minyak ini sangat bersejarah kerana ia menunjukkan kepentingan industri minyak yang memainkan peranan dalam revolusi Malaysia, seperti pembangunan Menara Petronas Kuala Lumpur. Monumen replika ini berukuran 30 meter dan merupakan salah satu tempat menarik di Miri yang harus dilawati disebabkan pemandangan yang menakjubkan selepas mendaki Bukit Kanada.

3. Muzium Petroleum

Muzium Petroleum memainkan peranan yang penting dalam memberi penerangan tentang peranan Miri dalam industri minyak dan boleh dikenali dari derik minyak dan ‘nodding donkey’ di hadapan muzium, yang menunjukkan garis masa sejarah industri minyak Sarawak. Anda juga boleh temui termasuk simulator gempa bumi, model pelantar minyak dan kaedah pengekstrakan minyak tradisional di dalam pameran itu.

Ia sudah pasti salah satu tarikan yang mesti dikunjungi di Miri bagi sesiapa yang ingin memahami bagaimana kekayaan dikumpulkan dan diagihkan sepanjang sejarah dan bagaimana Miri berubah daripada sebuah perkampungan nelayan kecil kepada mesin kepada revolusi.

4. Tokong San Ching Tian

Dikenali sebagai tokong yang paling mewah di Miri, tokong ini merupakan salah satu tokong Tao terbesar di Asia Tenggara selepas dibuka pada tahun 2000 dan sering mengadakan perhimpunan. Tokong ini adalah sangat tenteram di tengah kesibukan bandar Miri, memberikan ketenangan kepada penganutnya dan juga pengunjung yang datang melawat tokong ini. Ia cukup mudah untuk ke sana, kerana ia hanya terletak di 3 kilometer timur laut dari pusat bandar.

Apabila anda tiba di tokong ini, bersiaplah untuk terpesona dengan pintu masuk yang elegan dihiasi bumbung oren dua tingkat di samping patung naga bercorak menghiasi ruang luar tokong ini. Jika anda ingin membeli aksesori keagamaan, ianya dijual di dalam tokong.

5. Pusat Kraftangan Miri

Apabila anda berjalan sekitar Pusat Kraftangan Miri, anda akan menyedari bagaimana pusat kecil di sepanjang Jalan Brooke ini telah mencipta nama sebagai tarikan popular baik penduduk tempatan dan juga pelancong. Produk buatan tangan tradisional disini benar-benar menunjukkan ketukangan masyarakat Dayak di Sarawak, terutamanya tekstil dan beg tangan. Dengan pelbagai barang yang dijual di sini, tempat menarik di Miri ini adalah tempat sehenti terbaik bagi sesiapa yang ingin membeli hasil seni budaya Sarawak.

6. Taman Rekreasi Miri City Fan

Salah satu tempat menarik di Miri yang patut anda kunjungi adalah Taman Rekreasi Miri City Fan. Taman yang berbentuk kipas ini mempunyai banyak fasiliti awam seperti, taman tema botani dan taman bertemakan Islam yang amat sesuai untuk bersiar-siar, berjoging, atau sekadar bersantai. Bukan itu sahaja, taman ini juga menempatkan Miri City Library dan kolam renang awam.

Jika anda ingin meluangkan waktu lapang anda, anda boleh melawat Miri City Library, di mana banyak aktiviti diadakan, daripada acara membaca hingga persembahan secara langsung oleh pemuzik.

7. Taman Negara Gunung Mulu

Taman Negara Gunung Mulu ialah Tapak Warisan Dunia UNESCO, dan ia amat mudah untuk mengetahui sebabnya. Tempat menarik di Miri ini terdiri daripada hutan hujan, gua, sungai, dan banyak lagi keajaiban alam semula jadi; selain menjadi rumah kepada saluran gua paling penting di dunia di Gua Rusa di mana saintis telah meneroka gua ini lebih dari 50 tahun sejak penemuannya pada tahun 1958. Menyerupai adegan dari filem fiksyen sains, ciri paling tersendiri taman ini ialah puncak batu kapur yang tajam. Jika anda sedang mencari destinasi percutian yang penuh pengembaraan, maka tempat perlu ada dalam senarai anda.

Anda boleh melakukan pelbagai aktiviti di sini, seperti meneroka gua, menaiki bot atau mendaki gunung. Anda boleh memilih untuk tinggal di dalam atau di luar Taman Negara. Di dalam Taman Negara, pilihan penginapan yang tersedia adalah banglo berhawa dingin dan kemudahan asrama berkongsi. Manakala jika anda berhasrat untuk menetap di luar Taman Negara, anda boleh menginap di Marriott Resort yang mewah atau mana-mana homestay lain. Taman ini dibuka dari 8 pagi hingga 5 petang setiap hari, dengan bayaran masuk RM10.

8. Taman Negara Niah

Gua Niah adalah sebuah gua yang terkenal dengan gua yang berhubung dengan gua-gua yang lain. Terletak hanya 100 kilometer dari Miri, ia pastinya lebih mudah diakses daripada Taman Negara Gunung Mulu. Selain itu, anda akan menemui pelbagai keajaiban geologi seperti stalaktit, stalagmit, dan juga lukisan gua purba di sini.

Taman ini mempunyai pusat pelawat dan penginapan yang sesuai, dengan akses mudah terutamanya rangkaian laluan pejalan kaki yang luas. Dibuka dari 8 pagi hingga 1 petang setiap hari, termasuk cuti umum, tempat ini sudah pasti tarikan yang mesti dilihat yang memenuhi mana-mana individu yang berminat. Lampu suluh dan kasut yang sesuai adalah penting kerana gua ini tidak bercahaya dan boleh menjadi licin akibat titisan guano kelawar yang berterusan dari siling.

9. Pantai Brighton Beach

Satu tarikan utama bandar ini, penduduk tempatan mengenalinya sebagai Tanjung Lobang. Tempat menarik di Miri dikenali sebagai sebuah pantai dengan dua jeti yang terbentang di sepanjang Laut China Selatan. Ia terkenal dengan perairannya yang cantik, di mana keluarga bermain di pasir sambil berenang berhampiran pantai atau memancing di luar pesisir. Pemandangan yang memukau memenuhi langit jauh pada waktu matahari terbenam, menjadikannya oren, ungu-merah, kadangkala kelihatan seperti permaidani yang tidak berkesudahan yang tersebar di seluruh bumi.

Jika anda berasa lapar, sebuah pusat makanan bernama Taman Selera menawarkan makanan laut segar yang boleh anda nikmati sambil melihat matahari terbenam dan merasai angin laut. Pantai ini mempunyai kemudahan pengangkutan yang baik di mana anda boleh menaiki teksi atau bas. Anda juga boleh menetap di hotel berdekatan seperti Parkcity Everly Hotel dan Miri Marriott Hotel, atau mana-mana homestay berdekatan yang lain.

10. Pantai Tusan

Jika anda sedang mencari tempat menarik di Miri yang cantik, anda harus melawat Pantai Tusan. Pantai ini kira kira 30 minit perjalanan dengan kereta dari bandar Miri, berpasir panjang dengan air pantai yang sesuai untuk perenang yang ingin menyejukkan badan selepas hari yang mencabar meneroka gua dan tebing yang berada di sini. Sambil anda duduk berehat menikmati matahari terbenam, anda akan terpukau dengan keindahan pemandangan yang cantik ini yang sempurna untuk bergambar.

Jika anda menginap sehingga waktu malam, anda mungkin bernasib baik untuk menyaksikan fenomena ‘Blue Tears’, yang disebabkan oleh mikroorganisma yang dikenali sebagai dinoflagellate, yang menjana cahaya dalam keadaan tertentu.

Dengan pelbagai tempat menarik di Miri untuk anda lawati, Miri adalah bandar wajib di dalam senarai destinasi pelancongan anda. Walaupun tidak terkenal seperti bandar-bandar yang lain, Miri mempunyai tarikan tersendiri yang tidak akan anda dapati di tempat lain. Dengan landskap yang menawan, kepelbagaian biologi yang luar biasa dan sejarah hospitaliti, anda pasti tidak akan dapat melupakan pengalaman melancong di Miri.

Leave a Reply

error: Content is protected !!