Tempat Menarik di Tawau

Tawau merupakan salah satu bandar yang paling menarik untuk diterokai di Sabah dan mempunyai pelbagai aktiviti menarik untuk ditawarkan, dari juadah yang lazat ke pelbagai perayaan. Bandar ini juga merupakan rumah kepada beberapa pantai terbaik di Malaysia. Jadi, jika anda sedang mencari pengembaraan semasa bercuti, berikut adalah beberapa tempat menarik di Tawau.

1. Muzium Koko Teck Guan

Salah satu tempat menarik di Tawau yang pertama yang harus anda lawati ialah Kampung Koko Teck Guan, yang terletak di Quion Hill dan terletak kira-kira setengah jam dari Bandar Tawau. Pengunjung boleh mendaki ke arah Cocoa Cultural Spring di kampung dan mengagumi air terjun bertinggi 75 kaki yang megah. Kampung ini mempunyai satu lagi perbezaan: ia adalah salah satu daripada beberapa tempat di seluruh dunia di mana anda akan melihat batu basalt kolumnar, yang sangat jarang berlaku.

Ia juga menempatkan Muzium Koko Teck Guan, di mana seorang pemandu akan memandu tetamu melalui stesen yang berbeza untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara hidangan lazat ini dicipta dari awal. Di akhir lawatan, pengunjung boleh menyertai sesi merasa pelbagai jenis dan perisa coklat. Selain hidangan coklat, cucian tangan yang diperbuat daripada coklat tulen juga dijual di sini.

2. Pasar Tanjung Tawau

Jika anda sedang mencari makanan laut kering yang terbaik, pastikan anda pergi ke Pasar Tanjung Tawau. Pasar bertingkat tiga ini mempunyai beberapa gerai di dalamnya yang menjual hampir semua jenis makanan, dari sayur-sayuran segar dan hasil laut ke beberapa bot mainan yang menarik. Selain dari kepelbagaian barangan yang dijual disini, harganya yang berpatutan yang tiada tandingan memastikan anda mendapatkan hampir apa sahaja dengan tawaran yang bagus di tempat menarik di Tawau ini.

3. Masjid Al-Kauthar

Masjid Al-Khauthar adalah salah satu masjid tercantik dan terbesar di Sabah, dengan kapasiti boleh menampung seramai 17,000 jemaah sekali gus. Seni bina masjid besar ini akan memberikan aura yang nyaman dan mesra kepada para pengunjung, kerana landskap hijau yang subur melambangkan kehidupan dan pertumbuhan rohani. Selain dewan solat, masjid ini juga dilengkapi dengan perpustakaan, dewan seminar dan pejabat pentadbiran.

4. The Peaks

Anda tidak boleh mengatakan bahawa anda telah melihat Tawau sehingga anda menikmati pemandangan panoramik bandar dari The Peaks Observation Deck. Dikelilingi oleh hutan simpan dan ladang kelapa sawit, tempat ini menawarkan peluang untuk anda mendekatkan diri anda dengan alam semulajadi sambil menikmati bandar dari pandangan mata burung. Jika itu tidak mencukupi, anda boleh menghargai semua ini sambil menikmati hidangan yang enak atau ais krim yang sangat lazat di tempat menarik di Tawau ini.

Walaupun pemandangan siang yang cantik, ia tidak seberapa berbanding dengan pemandangan pada waktu malam, di mana ia amat mempersonakan dengan semua cahaya berkelipan dari bandar Tawau. Jika anda memilih untuk pergi pada waktu malam, anda harus lebih berhati-hati semasa memandu ke sana kerana jalannya yang agak panjang dan sempit.

5. Taman Bukit Tawau

Taman Bukit Tawau adalah salah satu tempat menarik di Tawau yang mesti dikunjungi oleh pencinta alam. Taman seluas 27,972 hektar ini menawarkan percutian yang sempurna, jauh dari kehidupan bandar yang sibuk, kerana ia menampilkan tapak perkhemahan yang sangat baik dengan denai kembara, serta pelbagai flora dan fauna untuk diterokai. Keistimewaan tempat ini ialah ia merupakan rumah kepada pokok kedua tertinggi di dunia, menjulang tinggi pada 1,312 meter.

Jika anda ingin menerokai tempat ini secara menyeluruh, pastikan anda mengupah pemandu kerana mereka tahu segala-galanya yang ditawarkan oleh hutan yang hebat ini. Bagi mereka yang lebih suka untuk tidak melakukan aktiviti fizikal, anda boleh memilih untuk menikmati perkelahan yang baik di dusun kelapa sawit, di bawah sebatang pokok yang rendang dan kukuh.

Bukan itu sahaja, malah anda juga akan nampak Air Terjun Table di taman ini. Juga dikenali sebagai “Air Terjun Bukit Kaca”, ia sering dikunjungi kerana pemandangannya dari atas yang menyerupai kepingan kaca pecah yang dibuang ke dalam air terjun. Sebelum memasuki alam ajaib ini, anda harus berhati-hati dengan batu-batu yang licin untuk mengelakkan diri anda daripada tergelincir.

6. Hutan Simpanan Bukit Gemok

Jika anda ingin melawat tempat menarik di Tawau yang semula jadi, Hutan Simpan Bukit Gemok adalah tempat yang sesuai. Selain dikelilingi oleh pokok-pokok gergasi, trek mendaki juga dilengkapi dengan bilik tandas dan pondok rehat jika anda memerlukan masa untuk memulihkan tenaga. Di penghujung trek, anda akan disambut oleh salah satu laluan pejalan kaki kanopi terpanjang di Sabah pada 231 meter yang akan memberikan anda pemandangan menakjubkan bandar dan kawasan sekitarnya apabila anda berada di atasnya.

7. Tugu Peringatan Perang Jepun Tawau

Tugu Peringatan Perang Jepun Tawau merupakan bekas tanah perkuburan Jepun yang pernah digunakan oleh masyarakat Jepun sebagai tapak perkuburan. Bagaimana Kewujudan komuniti di sini boleh dikesan kembali melalui Perjanjian Inggeris-Jepun 1902, yang membawa kepada penempatan ramai ahli perniagaan Jepun di kawasan ini. Ia kini telah diubah suai menjadi sebuah tugu peringatan terletak di sebelah barat padang golf Tawau.

8. Sankina Hotspring Park

Jika anda sedang mencari tempat untuk berehat, anda harus melihat Sankina Hotspring Park. Dengan berbilang kolam dengan tahap haba yang berbeza dari 30-60 darjah celsius tersedia di sini serta ketenangan daripada tumbuhan tropika, anda akan berasa segar pada penghujung hari. Selain mata air panas, terdapat juga taman air, ladang teh dan ruang makan di tempat menarik di Tawau ini.

Dengan begitu banyak keindahan dan budaya, anda pasti tidak mahu terlepas apa yang daerah Tawau tawarkan. Daripada keindahan alam semula jadi di Taman Bukit Tawau kepada coklat yang lazat di Muzium Koko Teck Guan, tempat-tempat menarik di Tawau ini akan menjadikan mana-mana perjalanan ke sini satu pengalaman yang indah.

Leave a Reply

error: Content is protected !!