Tempat Menarik di Teluk Intan

Teluk Intan ialah sebuah bandar di daerah Hilir Perak di barat daya negeri Perak, di tebing Sungai Perak. Bandar ini, terutamanya dikelilingi oleh gelung gergasi di sungai, adalah rumah kepada lebih daripada 100,000 orang. Walau bagaimanapun, bandar ini tidak kekurangan tarikan untuk dilawati dan merupakan destinasi pelancongan yang terbukti, dan berikut adalah beberapa tempat menarik di Teluk Intan yang terbaik.

1. Batu Tenggek

Teluk Intan mungkin bukan destinasi pelancongan paling popular di Malaysia, tetapi ia mempunyai beberapa tarikan yang patut dikunjungi. Salah satunya ialah Batu Tenggek, yang terletak di pusat bandar. Menurut legenda tempatan, seorang askar British pada asalnya meletakkan batu itu di sana. Pada mulanya, ia adalah saiz kotak mancis, tetapi ia secara beransur-ansur berkembang selama bertahun-tahun.

Batu peringatan yang tertulis di tengah-tengah bandar ini mengingatkan kita untuk tidak melupakan mereka yang telah mati untuk negara mereka. Plak pada peringatan itu memetik sebaris daripada puisi terkenal Laurence Binyon, “For the Fallen”. Tiang itu berbunyi ‘apabila matahari terbenam, dan pada waktu pagi, kita akan mengingati mereka – 1914-1918; 1939-1945’.

Memandangkan tiada senarai yang memperincikan berapa banyak kematian di Teluk Intan semasa peperangan ini, mereka hanya diingati secara umum oleh semua rakyat Malaysia secara kolektif dan bukannya secara individu, seperti jenis peristiwa atau perjuangan lain yang mungkin boleh menyenaraikan nama orang yang terlibat.

2. Mahkamah Lama Teluk Intan

Jika anda menerokai bandar ini melalui Jejak Warisan Teluk Intan, anda akan perasan bahawa Mahkamah Lama Teluk Intan ada dalam senarai. Bangunan bekas mahkamah ini digunakan sebagai mahkamah sehingga tahun 1983 telah dibina pada tahun 1891. Pada hari Ahad, mahkamah ini juga digunakan sebagai rumah ibadat sehingga Gereja St. Luke membuka pintunya.

3. Pejabat Pos Teluk Intan


Jika anda mencari salah satu tempat menarik di Teluk Intan yang tertua dari zaman pentadbiran British, Pejabat Pos Teluk Intan berada di bahagian atas senarai. Bangunan dengan kompaun sendiri ini boleh dikesan sebelum Perang Dunia Pertama. Walaupun ia mungkin salah satu bangunan tertua, reka bentuk seni bina kolonial British dan fungsi pejabat pos disimpan sehingga hari ini.

4. Gereja St. Luke

Gereja St. Luke adalah satu lagi tempat menarik di Teluk Intan yang boleh dikesan kembali ke zaman penjajahan British. Gereja ini lebih menyerlah dengan reka bentuk seni binanya menggunakan bata merah dan kayu dengan atap bumbung tinggi. Loceng di gereja ini juga diimport dari England semasa pembinaannya. Satu-satunya kelemahan tempat ibadat ini adalah saiznya yang agak kecil yang hanya boleh memuatkan sekitar 60 orang.

5. Tokong Hock Soon Keong


Satu lagi tempat menarik di Teluk Intan yang berkenaan agama yang patut anda kunjungi ialah Tokong Hock Soon Keong. Ia terdiri daripada beberapa tokong, yang paling terkenal ialah Tokong Hock Soon. Kompleks tokong yang terkenal ini didedikasikan untuk Dewa Sein Kong dan Dewi Sein Ma. Asal-usul tokong ini tidak diketahui, tetapi dipercayai telah dibina pada tahun 1883. Bangunan tokong utama dihiasi dengan lagenda yang dilukis di muka bangunan, yang menceritakan kisah pembinaan tokong.

Semasa zaman penjajahan British, ia memainkan peranan penting dalam kehidupan orang Cina Hokkien tempatan kerana mereka akan berkumpul di tokong untuk menyelesaikan semua masalah, daripada memberi bantuan kepada orang miskin kepada menyelesaikan pergaduhan antara puak. Tiga orang Hokkien tempatan (dalam kalangan ahli perniagaan atau lelaki terkenal) akan dipilih untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Tokong ini merupakan contoh indah seni bina Cina Selatan, dihiasi dengan atap terbalik. Dan bagi mereka yang menghayati kerukunan beragama, terdapat sebuah masjid berusia seabad betul-betul di hadapan tokong. Jadi, jika anda mencari destinasi unik dengan banyak pemandangan menarik, tarikan di Teluk Intan ini patut dikunjungi.

6. Teluk Intan River Cruise

Adakah anda ingin menerokai Sungai Teluk Intan tetapi tidak pasti di mana untuk bermula? Hanya pergi ke Teluk Intan River Cruise! Lawatan ini akan membawa anda menyusuri tebing Sungai Perak, di mana anda akan dapat melihat panorama alam semula jadi yang indah dan artifak yang terdapat di sungai. Mercu tanda bersejarah seperti bangunan kolonial British yang bersejarah di Teluk Intan, seperti Balai Polis Lama, Pejabat Pos, Bangunan HSBC dan Mahkamah Lama Teluk Intan, juga boleh dilihat semasa lawatan itu.

Anda juga boleh mencuba sendiri memancing udang, belajar tentang budaya tempatan dan menonton burung. Jadi, apa tunggu lagi? Tempah tempat anda di Teluk Intan River Cruise hari ini!

Dengan begitu banyak acara menarik di bandar ini, tidak hairanlah Teluk Intan kekal popular di kalangan pelancong walaupun penduduk bandar ini rendah. Perkara yang paling menarik tentang bandar ini adalah ciri-ciri seni binanya, dan tempat-tempat menarik di Teluk Intan yang bersejarah adalah buktinya.Adakah anda ingin menerokai Sungai Teluk Intan tetapi tidak pasti di mana untuk bermula? Hanya pergi ke Teluk Intan River Cruise! Lawatan ini akan membawa anda menyusuri tebing Sungai Perak, di mana anda akan dapat melihat panorama alam semula jadi yang indah dan artifak yang terdapat di sungai. Mercu tanda bersejarah seperti bangunan kolonial British yang bersejarah di Teluk Intan, seperti Balai Polis Lama, Pejabat Pos, Bangunan HSBC dan Mahkamah Lama Teluk Intan, juga boleh dilihat semasa lawatan itu.

Anda juga boleh mencuba sendiri memancing udang, belajar tentang budaya tempatan dan menonton burung. Jadi, apa tunggu lagi? Tempah tempat anda di Teluk Intan River Cruise hari ini!

Dengan begitu banyak acara menarik di bandar ini, tidak hairanlah Teluk Intan kekal popular di kalangan pelancong walaupun penduduk bandar ini rendah. Perkara yang paling menarik tentang bandar ini adalah ciri-ciri seni binanya, dan banyak tarikan bersejarah Teluk Intan adalah buktinya.

Leave a Reply

error: Content is protected !!