Tempat Menarik di Temerloh

Temerloh ialah sebuah bandar di Pahang yang terletak berhampiran muara Sungai Pahang. Ia adalah salah satu bandar utama di Malaysia dengan penduduk lebih daripada 100,000 orang. Jika anda bercadang untuk melawat bandar ini, berikut adalah beberapa tempat menarik di Temerloh yang perlu anda lihat.

1. Gunung Senyum


Gunung Senyum, sebuah tapak arkeologi penting dengan ketinggian 1,549 meter dari aras laut terletak 68 kilometer di selatan Temerloh, di tebing Sungai Pahang. Batu kapur dan batu Gunung Senyum adalah purba, kira-kira 3,000 tahun, manakala batu lumpur dan syal tanah rendah di sebelah timur dipercayai berusia 2,100 tahun.

Tempat menarik di Temerloh ini sebenarnya mempunyai lebih dari 18 gua batu kapur dengan pelbagai nama klasik yang lain daripada yang lain, dan antara gua yang menimbulkan minat yang lebih besar kepada penyelidik saintifik serta ahli-ahli arkeologi:

  1. Gua Terang Bulan
  2. Gua Silat
  3. Gua Taman Satu
  4. Gua Taman Dua
  5. Gua Angin
  6. Gua Merlap
  7. Gua Kolam Tuju
  8. Gua Gajah
  9. Gua Makam Tok Long

Jika anda berhasrat untuk menerokai kesemua gua tersebut, ia akan mengambil masa kira-kira empat jam kerana para pengunjung perlu mendaki dan merangkak ke dalam beberapa gua.

2. Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah

Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah, tempat perlindungan gajah. Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara Semenanjung Malaysia menjalankan perlindungan gajah, yang diasaskan pada tahun 1989 dalam Rezab Hidupan Liar Krau. Banyak gajah yatim piatu dipelihara di sini. Kemudian, kawasan ini mula berkembang menjadi sebuah tarikan pelancong yang terkenal sejurus selepas pelancong menemui perlindungan gajah. Kini, Kuala Gandah (Lanchang) menjadi sebuah lokasi terbaik di Semenanjung Malaysia untuk bertemu gajah.

Saiz kawasan pencarian semula jadi gajah berkurangan akibat pembangunan pertanian. Sumber makanan juga menjadi semakin sedikit, dan beberapa gajah ditemui di ladang dan juga di penempatan kecil mencari makanan. Orang ramai diarahkan untuk tidak membunuh atau mencederakan haiwan tersebut, sebaliknya memaklumkan kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara supaya gajah-gajah tersebut boleh ditemui, di rawat dan dipindahkan ke taman negara yang lebih besar di seluruh Semenanjung Malaysia (seperti Taman Negara).

Sepanjang 25 tahun yang lalu, pasukan Kuala Gandah (kini lebih 35 orang) telah membantu dalam mencegah penurunan bilangan gajah dengan mengembalikan lebih 400 gajah liar ke persekitaran semula jadi mereka. Sesetengah orang mungkin menganggap tempat perlindungan gajah ini tidak lebih daripada tarikan pelancong. Walaupun ini agak benar, tempat menarik di Temerloh mempunyai peranan yang penting dalam meningkatkan kesedaran dalam kalangan orang ramai (penduduk tempatan dan pelawat).

Keluarga yang mempunyai anak kecil perlu mengambil peluang untuk melancong ke Kuala Gandah. Pertemuan gajah di Kuala Gandah pasti akan memikat anak muda seumur hidup. Pengunjung boleh melihat gajah makan dan mandi; ia adalah pengalaman yang hebat terutamanya untuk kanak-kanak. Walau bagaimanapun, pengunjung hanya dibenarkan untuk melawat gajah tersebut pada masa tertentu iaitu dua kali sehari bagi mengurangkan tekanan terhadap makhluk tersebut. Aktiviti menonton gajah mandi juga hanya boleh dilakukan apabila paras air cukup tinggi.

3. Pusat Pemuliharaan Seladang Jenderak

Pada tahun 1982, pusat penternakan seladang di Jenderak, Temerloh, telah ditubuhkan dengan objektif utama untuk menyediakan tempat selamat kepada seladang yang terancam. Tempat menarik di Temerloh ini mempunyai 27 kandang haiwan dan paddock, semuanya ditempatkan di tapak seluas 20 hektar. Seladang merupakan mamalia darat kedua terbesar di Malaysia, selepas gajah.

Seladang dahulunya bebas berkeliaran di hutan hujan, di mana lembah sungai tanah pamah menjadi kawasan ragut pilihan mereka. Bagaimanapun, seladang terpaksa meninggalkan habitat asalnya akibat pembalakan dan pembangunan luas ladang dan perumahan. Selain itu, rizab itu mengekalkan program ternakan rusa sambar. Kini terdapat kira-kira 40 haiwan di kediaman ini, tetapi kumpulan kecil yang terdiri daripada seekor jantan dan beberapa betina disimpan di dalam sangkar yang berasingan.

Rizab dibuka dari 8 pagi hingga 5 petang, tujuh hari seminggu, 365 hari setahun kecuali pada Tahun Baru Cina dan Hari Raya Haji. Lawatan berpandu percuma tersedia untuk kumpulan yang terdiri daripada sekurang-kurangnya lima orang, walaupun 15 orang boleh melawat sebagai satu kumpulan tanpa pemandu jika mereka telah daftar terlebih dahulu.

4. Deerland Park

Deerland Park yang dimiliki dan diuruskan secara persendirian ini berada dalam persekitaran semula jadi yang indah dan ianya penuh dengan tumbuhan dan haiwan. Di taman ini, anda akan melihat lebih daripada 20 rusa Indonesia yang tinggal di sekitarnya dan anda juga boleh memberi mereka makan. Selain itu, memandangkan tempat menarik di Temerloh yang indah ini terletak hanya kira-kira 2 kilometer dari santuari gajah, mereka yang melawat tempat perlindungan itu boleh datang ke sini dengan mudah.

5. Kubang Gajah Waterpark

Kubang Gajah Waterpark, sebuah taman air yang berpatutan dengan pelbagai jenis permainan air merupakan percutian yang sesuai untuk penduduk tempatan dan pelawat dari bandar jiran. Terdapat beberapa kolam di taman tema air ini, termasuk kolam “sungai” dan pertunjukan haiwan peliharaan kecil. Tambahan pula, kerana kolam ini tidak terlalu dalam dan mesra kanak-kanak, ia sesuai untuk dinikmati oleh kanak-kanak dari semua peringkat umur. Ia dibuka dari awal pagi hingga lewat petang dan sangat sibuk pada waktu puncak dan semasa musim cuti.

Jika anda membawa kumpulan yang ramai, anda boleh menyewa pondok. Selain itu, kolam renang dikelilingi oleh gazebo, meja dan kerusi, menjadikannya mudah untuk mengawasi kanak-kanak. Tandas dan gerai makanan juga disediakan, dengan masakan yang enak pada harga yang lebih rendah. Anda turut dialu-alukan untuk membawa makanan anda sendiri.

Walaupun bandar ini mungkin tidak berada dalam senarai tempat untuk dikunjungi anda, ia adalah salah satu bandar terbaik untuk mereka yang minat untuk menikmati alam semula jadi kerana terdapat banyak tempat menarik di Temerloh yang berasaskan alam semula jadi. Dari melawat tempat perlindungan haiwan hinggalah berakit di sungai, anda boleh yakin bahawa lawatan anda ke sini akan menjadi kenangan yang indah.

Leave a Reply

error: Content is protected !!